![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
„ Biserica Ortodoxă știe nu numai că sufletul omului este nemuritor, dar știe cum are loc moartea, cum să te pregătești în mod corespunzător pentru moarte și ce se întâmplă după moarte. Cred că ar trebui să începem cu modul de pregătire pentru moarte. Noi toți știm că vom muri-probabil mâine. Și este important să avem un loc unde să mergem, să avem o casă dincolo de mormânt. Această casă o construim cu faptele noastre bune. Prin pomană, noi mutăm dincolo comori. Când suntem prieteni cu oamenii, atunci când le vorbim despre rugăciune și, mai mult, atunci când îi atragem spre Ortodoxie, vom avea oameni care vor fi apărătorii noștri pe acest drum. Desigur, fiecare lucru trebuie făcut în numele lui Hristos, altfel nu va avea valoare. Trebuie să încercăm să facem în așa fel încât apropiații să ne ajute atunci când murim. Este foarte important ca rudele noastre să invite preotul înainte de moarte. Pentru că se întâmplă destul de des să moară oamenii, iar rudele nu invită preotul să-i spovedească și să-i împărtășească, și oamenii pleacă în veșnicie fără pregătire. Din această cauză, eu recomand să se includă în testament următoarea clauză: „În cazul în care moștenitorii, înainte de moarte, nu aduc preotul, nu vor primi nici o moștenire.”
Și atunci când moare un om, el se întâlnește cu îngerii. Îngerii lui Dumnezeu îl ajută, dar demonii îl atacă și îl intimidează. Acum două săptămâni am asistat un muribund și am văzut cum îl atacau demonii. Aceasta nu este glumă, este adevăr. Numai credința ortodoxă și puterea cinstitei cruci și în special Sfânta Împărtășanie îl pot ajuta pe acest om. De aceea, dacă după moarte te atacă demonii, închină-te și spune: „Doamne Iisuse, ajută-mă!”, mai ales rugați-vă Preacuratei Născătoare de Dumnezeu. Ea protejează împotriva demonilor foarte repede. Apoi, după moarte, urcați-vă în cer, nu vă faceți griji pentru pământ, mergeți cât mai repede la Dumnezeu, atunci demonii nu vă vor ataca. Demonii îi rețin pe aceia care sunt atașați de pământ, care se gândesc prea mult la cele pământești. Însă, dacă persoana toată viața a mers spre Dumnezeu, ea nici nu va observa aceste atacuri. Dar nu uitați că demonii vă vor înșela cu ajutorul păcatului mândriei. La fel ca pe Macarie cel Mare,căruia, atunci când se ridica demonii îi ziceau: „Ai câștigat! Ai câștigat!” Dar el le răspundea: „Nu încă”, și numai atunci când a intrat pe porțile Raiului, el a spus: „Acum am căștigat cu puterea lui Iisus Hristos.” La fel și noi trebuie să ne pregătim din timp și să ne punem în gând să nu ne lăudăm și să nu fim prinși acolo. Când veți ajunge în Rai- iar eu vreau ca toți ascultătorii noștri să ajungă în Rai- mergeți la iubiții sfinți. De aceea, încă de pe pământ împrieteniți-vă cu ei, cu Sfântul Sava, cu Sfânta Parascheva, cu Sfântul Nicolae- în acest caz, ei toți vă vor întâlni, probabil, chiar și după moarte. Și apoi, când vă veți închina lui Dumnezeu, Domnul vă va trimite să vedeți iadul, deoarece noi de multe ori credem că păcatul este dulce și plăcut, dar Domnul spune: uitați-vă cum se termină el. Din această cauză, Biserica se roagă pentru oameni timp de 40 de zile după moarte. Pentru că în această perioadă are loc ultima încercare a sufletului. Cei apropiați pot ajuta și cu pomana, și cu citirea Psalmilor- eu cred că toți ascultătorii noștri știu acest lucru, dar repetarea nu strică niciodată. Unele dintre rudele noastre procedează greșit: ei cheltuie prea mulți bani cu înmormântarea, cu pomenirea, dar ar fi mult mai bine dacă acești bani ar fi împărțiți la săraci, și aceștia s-ar ruga pentru noi. Desigur, pentru noi se vor ruga mai ales aceia pe care i-am adus la Ortodoxie. De exemplu, acei foști musulmani, romano-catolici, protestanți care au devenit ortodocși datorită vouă- toți se vor ruga pentru voi. Și îngerii pe aripi ne vor ridica spre cer. Țineți minte că viața este școala, iar Raiul universitatea. Iar viața adevărată va începe după Judecata de Apoi. De aceea eu sper că noi vom fi bine pregătiți, pentru a trăi veșnic în bucurie”. Parintele martir Daniel Sasoev |
|
||||
|
||||
![]()
" Ce este moartea " de Arhimandrit Paulin Lecca ( 1914-1996 ) , aparuta pentru prima data la Editura Romania Crestina in 1997 s-a epuizat foarte repede , dar a fost reeditata si se pare ca exista in continuare pe piata :http://www.editurachristiana.ro/inde...anei&Itemid=95
|
||||
|
||||
![]()
Pe moment ma incearca tristetea pentru o persoana neasemuit de draga mie, de neinlocuit, ingerul pazitor al vietii mele pentru care cred ca am facut foarte putin, aproape nimic ...e trist nu cand plecam noi, cand ne pleaca cei dragi...si ma intreb ce pot sa fac?Simt o apasare in suflet, un mare regret, o durere si un repros pentru tot restul zilelor mele! De ce???!!!
Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul) |
|
|||
|
|||
![]()
Citisem pe undeva ca nimeni nu pleaca de pe pamant(nu moare) cat mai are ceva de invatat aici....E posibil, dar se nasc alte intrebari...Eu cred ca murim atunci cand ne-a fost scris sa o facem....Doar TATAL stie ceasul acela....
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Poemnire la Sfanta Liturghie, milostenie, rugaciune si ... iertare. Uneori, suntem foarte egoisti... poate ca lui ii e bine acolo unde este si va vegheaza in continuare.
|
||||
|
||||
![]()
|
||||
|
||||
![]()
Nu moartea ca fenomen e de speriat, ci ce este dupa moarte.
Eu nu stiu daca am sa fiu vreodata pregatita de moarte, ca sa fiu asa ar trebui sa am in spate un bagaj extraordinar de mare de fapte de credinta, si nu unul de pacate. Cum ziceai marii duhovnici: sa ne gandim la moarte si sa mergem in cimitir ca nu vom mai pacatui niciodata...
|
|||
|
|||
![]()
Ce sa facem daca am murit???? Poi daca suntem morti noi nu mai putem face nimic , doar cei vii pentru noi, nu?!
|
|
||||
|
||||
![]()
De noi insine si cu ajutorul nemijlocit a lui Dumnezeu atarna felul moretii noastre , noi putand sa o facem frumoasa sau cumplita , dupa cum vom fi indeplinit poruncile lui Hristos ! " Fiti gata in tot ceasul de moarte , pocaiti-va si credeti in Evanghelie ". Sa nu uitam , si sa repetam mereu in minte cele scrise si in Psalmul 33 :" Moartea pacatosului este cumplita ". Oricum , gandul la moarte ne tine in trezie , si dupa parea mea e cel mai bun gand posibil , un gand ce inlatura imediat orice gand viclean si fara rost ! ( * In titlu se va citi , corect :" Nebunule , intru aceasta noapte ti se va cere sufletul tau " )
Biserica este dragoste, așteptare și bucurie. (Părintele Alexander Schmemann) Last edited by cristiboss56; 31.01.2011 at 12:02:04. |
|
|||
|
|||
![]()
..nu ma sperie moartea ci..vesnicia ei....a scris parca cineva odata...
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Mi s-a spus ca voi muri peste 3 ani... | pacatoasa | Vrajitoria | 215 | 30.12.2017 22:11:59 |
Dreptul de a muri linistit acasa | cozia | Eutanasia | 46 | 01.12.2014 15:58:13 |
Si-a castigat in instanta dreptul de a muri ! | cristiboss56 | Eutanasia | 25 | 02.03.2011 14:12:43 |
Ce ai face daca ai afla ca peste 3 zile vei muri? | alexdu | Generalitati | 50 | 31.12.2010 12:14:14 |
|