Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 31.05.2010, 15:14:19
OmuBun
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de dorinastoica14 Vezi mesajul
... ar trebui să știe că nu este indicat să pleci așa,fără a anunța în prealabil că ai de gând să stai într-un anumit loc sau să faci greșeela de a merge fără recomandare mai ales într-o mănăstire de maici.

Ieri am mers la o mănăstire la care acum câțiva ani în fiecare duminică mergeam, iar persoanele care mă luau și pe mine aveau grijă să fie mereu portbagajul plin pentru a le face o bucurie maicilor.
Încă de atunci am remarcat lipsa totală de ospitalitate.
Șoferul care ne-a dus acolo când a dus cele pe care din puținul nostru le-adusesem maicilor a fost invitat la masă .A insistat să mergem și noi.Când ne-au văzut maicile (eram cinici împreună cu șoferul) ne-au dat afară ca pe niște pui de pisici fără pic de regret.
Și atunci mă întreb; cum rămâne cu faptele milosteniei trupești despre care atât de frumos ni se vorbește ???

Așadar aveți grijă să nu vă prindă noaptea prin astfel de lăcașuri sfinte că s-ar putea să dormiți în mașină .
Situatia poate fi discutabila, dar am vazut cu ochii mei astfel de reactii, si nu neaparat legate de masa, ci de ospitalitate in general. Spre exemplu, vara trecuta am mers la mai multe manastiri. In principiu, eu sunt adeptul lui "E bine asa!" si ma conformez situatiei. Mai mult, nu plec de-acasa pe baza cazarii sau mesei in manastire fiindca inteleg in primul rand ca sunt altii mai in masura sa primeasca un blid de mancare, iar de cazare, poate au motive sa fie suspiciosi fara o recomandare. Dar, totusi, raspunsurile in doi peri, privirile acelea reci si dezarmante, nu sunt de asteptat de la slujitori ai Domnului. Cea mai placuta impresie am avut-o de departe la Sambata de sus. Nu stiam nimic despre Parintele Teofil Paraianu, (am ajuns acolo la recomandarea cuiva, inainte de a purcede la mormantul parintelui Arsenie Boca, de la Prislop). Cu parintele Teofil n-am stat decat foarte putin. Se vedea ca sufera si parca ma simteam vinovat ca i-am tulburat linistea. In schimb am stat mult cu un preot care era atunci "de serviciu". Pe copii i-a tratat cu multa blandete si le "citea" caracterul si gandurile de parca i-ar fi stiut dintotdeauna. Mai tarziu a si insistat sa mergem la masa, dar am refuzat politicos. Cu totul pe dos s-a intamplat la Prislop, unde am ramas peste noapte. Eram pregatit cu cortul, nu aveam nevoie decat de priveghere si binecuvantarea pentru un loc in poiana din afara curtii... Multa raceala si chiar rautate mi s-a parut. Poate ca nici noi nu eram pregatiti sufleteste, dar oricum, o vorba buna se cade a fi spusa oricand, oricui, cu atat mai mult cand sunt si copii in preajma!
Mai jos, cu cortul in fata manastirii Prislop, a daua zi dimineata. Cealalta la Sambata de sus. Apoi Lainici, Govora, Cozia... Au fost mai multe dar nu intotdeauna am folosit aparatul foto.
Attached Images
File Type: jpg Prislop 2009.jpg (71,3 KB, 32 views)
File Type: jpg Sambata de sus 1.jpg (49,8 KB, 27 views)
File Type: jpg Lainici.jpg (74,3 KB, 25 views)
File Type: jpg Govora.jpg (56,9 KB, 30 views)
File Type: jpg Cozia.jpg (65,5 KB, 26 views)
Reply With Quote
Vechi 31.05.2010, 18:18:32
Mtcrysty17's Avatar
Mtcrysty17 Mtcrysty17 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.04.2010
Locație: gorj
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Mtcrysty17
Implicit

Despre manastirea radu voda din bucuresti poate oferi cineva detalii? ma refer la cazare, pret. Multumesc.
Reply With Quote
Vechi 31.05.2010, 20:36:59
Hector's Avatar
Hector Hector is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2009
Locație: Jungla poreclita Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mtcrysty17 Vezi mesajul
Despre manastirea radu voda din bucuresti poate oferi cineva detalii? ma refer la cazare, pret. Multumesc.
Conform site-ului http://www.crestinism-ortodox.ro/ , exista 10 locuri de cazare la man Radu Voda. In orice caz, suna inainte ca sa fii sigur. 021/330 70 55
Reply With Quote
Vechi 11.06.2010, 01:04:04
lupunebunu lupunebunu is offline
Junior Member

Data înregistrării: 11.06.2010
Implicit salut

Salut, stie cineva o manastire de prin zona clujului unde se poate sta 1-2 saptamani pentru reculegere...cu responsabilitatile de rigoare....si eventual niste sfaturi pentru ce este voie si ce nu este voie pe acolo?care sunt mai indicate cele de maicute sau cele de calugari??.....Va multumesc
Reply With Quote
Vechi 11.06.2010, 01:06:48
lupunebunu lupunebunu is offline
Junior Member

Data înregistrării: 11.06.2010
Implicit

Salut, stie cineva o manastire de prin zona clujului unde se poate sta 1-2 saptamani pentru reculegere...cu responsabilitatile de rigoare....si eventual niste sfaturi pentru ce este voie si ce nu este voie pe acolo?care sunt mai indicate cele de maicute sau cele de calugari??.....Va multumesc
Reply With Quote
Vechi 26.07.2010, 20:21:11
Diana3's Avatar
Diana3 Diana3 is offline
Member

Data înregistrării: 08.06.2010
Locație: Oltenia
Implicit

Precizare: nu mi-am facut cont pe acest site din dorinta de a naste controverse :) Vreau doar sa caut raspunsuri,cat mai multe raspunsuri la intrebarile ce ma intriga.... si, incet incet, sa ma apropii cat mai mult de Dumnezeu.

Nedumerire: De ce seamana unele manastiri mai mult cu pensiuni/moteluri si mai putin cu o casa a Domnului?

Acum doi ani,am intrebat la manastirea Tismana daca exista posibilitati de cazare. Mi s-a raspuns pe un ton ferm ca da - 50 ron/noapte. Acum doi ani !

Weekendul trecut,la manastirea Sf. Ana (Orsova) a intrebat o cunostinta daca se poate inopta acolo. I s-a raspuns afirmativ : "Da,se poate. Va costa 30 ron de persoana". Poftim ? Deci o familie cu un copil ar plati pt o noapte de cazare la manastire mai mult ca la un motel? Interesant. Inteleg ca maicutele trebuie sa se autofinanteze,dar de aici si pana la pretinderea unor tarife FIXE, mai mari decat la cele practicate de pensiunile de 2 margarete, mi se pare o cale foarte lunga.

Este crestinesc sa primesti un oaspete la tine in manastire, este crestinesc ca oaspetele sa dea DUPA POSIBILITATI o suma de bani/ produse alimentare in schimbul ospitalitatii primite, insa mi se pare total neadecvat sa se ceara sume mari de bani.

Mai exista manastiri unde poti merge pentru reculegere si unde dai cat poti,nu cat ti se cere? Mai exista manastiri unde banul este spurcaciunea spurcaciunilor,nu laitmotiv ?
Reply With Quote
Vechi 26.07.2010, 20:30:02
gabriela8 gabriela8 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.10.2009
Locație: Romania
Send a message via Skype™ to gabriela8
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Diana3 Vezi mesajul
Precizare: nu mi-am facut cont pe acest site din dorinta de a naste controverse :) Vreau doar sa caut raspunsuri,cat mai multe raspunsuri la intrebarile ce ma intriga.... si, incet incet, sa ma apropii cat mai mult de Dumnezeu.

Nedumerire: De ce seamana unele manastiri mai mult cu pensiuni/moteluri si mai putin cu o casa a Domnului?

Acum doi ani,am intrebat la manastirea Tismana daca exista posibilitati de cazare. Mi s-a raspuns pe un ton ferm ca da - 50 ron/noapte. Acum doi ani !

Weekendul trecut,la manastirea Sf. Ana (Orsova) a intrebat o cunostinta daca se poate inopta acolo. I s-a raspuns afirmativ : "Da,se poate. Va costa 30 ron de persoana". Poftim ? Deci o familie cu un copil ar plati pt o noapte de cazare la manastire mai mult ca la un motel? Interesant. Inteleg ca maicutele trebuie sa se autofinanteze,dar de aici si pana la pretinderea unor tarife FIXE, mai mari decat la cele practicate de pensiunile de 2 margarete, mi se pare o cale foarte lunga.

Este crestinesc sa primesti un oaspete la tine in manastire, este crestinesc ca oaspetele sa dea DUPA POSIBILITATI o suma de bani/ produse alimentare in schimbul ospitalitatii primite, insa mi se pare total neadecvat sa se ceara sume mari de bani.

Mai exista manastiri unde poti merge pentru reculegere si unde dai cat poti,nu cat ti se cere? Mai exista manastiri unde banul este spurcaciunea spurcaciunilor,nu laitmotiv ?
Da, exista! Manastirea de maici de la Petru Voda jud Neamt si Manastirea de maici de la Ponor jud Alba. Cea din urma este in constructie, sigur ca au nevoie de bani dar nu se plateste cazarea.
Despre acestea doua stiu sigur!
Insa despre celelalte sa nu cadem in judecata, sunt cazuri si cazuri... Sigur sunt mai multe care cazeaza gratis dar aceasta cazare implica si participarea la sfintele slujbe. Poate sunt conditii foarte bune la manastirile care cer anumite sume si pentru intretinerea lor tot trebuie bani...
Reply With Quote
Vechi 26.07.2010, 20:43:55
Iubirea's Avatar
Iubirea Iubirea is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.06.2010
Locație: Bucuresti in C.I
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Diana3 Vezi mesajul

Weekendul trecut,la manastirea Sf. Ana (Orsova) a intrebat o cunostinta daca se poate inopta acolo. I s-a raspuns afirmativ : "Da,se poate. Va costa 30 ron de persoana". Poftim ? Deci o familie cu un copil ar plati pt o noapte de cazare la manastire mai mult ca la un motel?
Unele manastiri sunt mai mult moteluri pentru ca asta isi doresc cei care le viziteaza...cine merge pentru rugaciune are o anumita conduita..dar marea majoritate a celor care viziteaza manastirile merg sa se mai relaxeze, sa mai iasa din rutina zilnica si sa mearga intr-un spatiu mirific, plin de flori, curatenie si liniste.
Dar pentru toate astea stie cineva cat muncesc amaratii aia de calugari? Stie vreunul din acesti vizitatori cat incarca cu duhurile lor pline de stres si de ifose duhul manastirii?
S-a ajuns sa se ceara acesti bani pentru ca manastirile nu sunt finantate de nimeni dar in schimb sunt obligate sa plateasca la stat absolut tot ce consuma: curent, caldura, impozit...etc Nu mai spun si de ceea ce trebuie sa se cumpere: detergent, hartie igienica, ulei, zahar...etc pt ca sunt multe pe care o manastire le poate produce in gradina proprie dar si multe care trebuiesc cumparate.
Nimeni nu se gandeste la deranjul pe care il face dorind sa ramana cateva zile intr-o manastire, din contra toata lumea are impresia ca li se cuvine ca de aia e manastire...cum manastirea impune o taxa la pomelnice sau cazare...gata...hopaaa.
Pai daca tot e mai ieftin si mai bine la motel, hotel, pensiune mergeti acolo...nu va tine nimeni...
Eu consider ca ar trebui sa constientizati jertfa pe care o fac acei calugari pt voi dragi mireni doritori de liniste si sa considerati prin suma pe care o dati jertfa si multumirea voastra fata de cum ati fost primiti.
Vechi 26.07.2010, 20:57:58
Diana3's Avatar
Diana3 Diana3 is offline
Member

Implicit

Iti multumesc pentru raspuns, Gabriela !

Din pacate,locuiesc departe de Moldova/Ardeal...dar sper sa mai fie exceptii fericite si in Oltenia :)
Sunt convinsa ca exista manastiri unde inca mai poti intalni bunatate crestina..si sper sa am privilegiul sa le descopar odata si-odata...

Oricat de bune ar fi conditiile in celelalte manastiri, cheltuielile nu justifica pretul uneori exorbitant si generator de o rata mare a profitului... dar,in fine..fiecare manastire cu politica ei ..financiara sau nu
Reply With Quote
Vechi 26.07.2010, 21:21:17
Diana3's Avatar
Diana3 Diana3 is offline
Member

Implicit

Manastirile nu ar trebui sa se organizeze dupa voia vizitatorilor,ci a lui Dumnezeu ! Si Dumnezeu nu vrea sa-i fie casa motel..
Marea majoritate de care vorbesti se multumeste sa viziteze manastirea timp de maxim o ora,sa dea pomelnic,dupa care sa plece... si cei in minoritate,adevaratii credinciosi, ar accepta si conditii mai modeste

Nu contesta nimeni efortul calugarilor,din contra...

Si totusi :
* manastirile sunt finantate si prin donatii
* nu platesc la stat chiar tot-tot..stiai ca sunt scutite de impozite?
* sa fim seriosi, ce cheltuieli genereaza cazarea unui turist pentru o noapte? Presupunand -pe buna dreptate- ca o constructie tip pensiune necesita fonduri financiare importante, la ce TARIFE se cer, cheltuielile vor fi amortizate in 3-4 ani...dupa care manastirea incepe sa produca.. profit !

* S-a ajuns sa se ceara bani pentru ca manastirile au nevoie de finantare, insa, cand ajunge sa se ceara O SUMA MARE DE BANI, FIXA !!!, atunci manastirile au nevoie de iertarea Lui Dumnezeu..au mare nevoie..caci comit un pacat ...

* Doar cei lipsiti de bun-simt elementar se pot gandi sa mearga -sa zicem- pentru o saptamana la o manastire,sa nu faca nimic si sa aiba pretentia la cazare si mancare gratis. Restul, fie platesc, fie participa la muncile fizice atat de necesare in curtea manastirii...

* Este absurd sa crezi ca ti se cuvine totul gratis,fara sa dai nimic in schimb...insa este de 10 ori mai absurd si mai necrestinesc sa crezi tu,ca manastire,ca lacas al Lui Dumnezeu, ca poti IMPUNE tarife fixe, nejustificat de MARI.

* La motel am si fost...si voi mai merge ! Chiar daca e in vecinatatea manastirii,ma simt mai aproape de Dumnezeu acolo decat sa contribui financiar la un BUSINESS al slujitorilor Lui Dumnezeu.

Apreciez jerfta calugarilor si a maicutelor,insa ar trebui sa o pot aprecia dupa posibilitati (daca as avea 40 ron la mine si cazarea ar fi 50,pariu ca nu m-ar primi? ) , nu dupa tarife fixe.

PS: Nu protestez decat impotriva lacomiei instituita in multe manastiri...
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Caut o manastire unde se impletesc metanii din lana... -Alexandru- Generalitati 21 04.01.2014 18:48:31
Cunoasteti vreo manastire de maici cu moastele Sf Siluan ? teodoraianys Intrebari utilizatori 14 13.02.2012 09:21:18
Pana unde poate patrunde biserica in viata noastra privata? sophia Despre Biserica Ortodoxa in general 54 12.11.2009 13:54:22
Pelerinaj in Bucovina in sapt luminata, 23-26 aprilie 2009 io_conss Stiri, actualitati, anunturi 0 09.04.2009 10:58:05