Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa si Massmedia
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.07.2009, 16:06:02
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anita Vezi mesajul
Da ,in special nordicii sunt mai reci ,nu e nationalism ,e o trasatura de caracter poate formata ca urmare a conditiilor geografice ,a conceptiilor materialiste.
In Italia de ex.nu ma asteptam sa vad atatea manifestari xenofobe.
Italienii sunt mai aproape de noi ca si spaniolii.Dar totusi...
Ai dreptate ,daca ai caldura sufleteasca te imprietenesti mai usor ,dar una e sa iti faci prieteni si alta e sa socializezi .
Sa nu aruncam margaritarele cui nu trebuie ,sa ne dezvaluim sufletul celor ca noi .
Totusi, generalizezi. Nordicii sunt poate mai reci, se imprietenesc mai usor, dar cand se deschid sunt foarte buni prieteni. Daca e nevoie sa generalizam..
Unii sudici sunt aparebnt deschisi, dar de fept au dendinta sa fie superficiali, nu e mare lucru in spatele fatadei.
Da, celor ca noi: indiferent de natie, as zice ;-)
Eu sunt casatorita cu un belgian. Poate veti zice ca din cauza asta gandesc asa, dar cred ca este invers, din cauza ca simt si gandesc asa am ajuns sa ma casatoresc cu un belgian.
Vechi 16.07.2009, 16:19:06
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Implicit

Casa de piatra ,important e ca nu ti-ai schimbat credinta si ca ai un om bun linga tine.
Doamne ajuta !
Vechi 16.07.2009, 16:48:57
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Casa de piatra ,important e ca nu ti-ai schimbat credinta si ca ai un om bun linga tine.
Doamne ajuta !
Multumesc, Anita!! Doamne ajuta.
Si sotul meu e ortodox, chiar daca e belgian.. ;-)
Vechi 16.07.2009, 16:53:42
Anca-Miha
Guest

Implicit

Fani, sa nu uitam ca exista deosebiri intre popoarele germanice si cele latine. Si asta e lasat asa de la Dumnezeu. Deci nu avem ce critica in acest sens.

Fiecare om are o masca; cred ca cei din lumea vestica "civilizata" poarta masca cu mare succes. In fapt ei stiu pana unde isi pot permite sa intinda coarda: cu cei, cu care nu-si permit sa intinda coarda, se poarta frumos, si sunt f amabili; cu ceilalti, isi arata adevarata fata. Chiar am auzit in campania electorala spunandu-se: ca ei trebuie sa poarte acea masca, pentru a putea fi ei insisi. Altfel cum iti explici, ca desi se declara impotriva oricarei forme de discriminare rasiala, partidul cu cea mai mare, sau aproape cea mai mare sustinere este cel extremist de dreapta, ajuns chiar si in guvern?!?

Spunand acestea, sa-i lasam pe romani sa fie romani, caci inca mai au sinceritate si naturalete si sa-i intelegem daca trag la ai lor; comparativ cu celealte popoare sofisticate, bogate si cu o fina educatie de acasa, dar cu dese manifestari de rautate, desi nu au cunoscut raul in forma lui cea mai barbara, comunismul.

Oameni simpli de la tara, care vin sa lucreze pe aici au reusit sa cucereasca prin felul lor de a fi aceste inimi impietrite, in ceea ce-i priveste pe straini; si vizitandu-i acasa in conditiile lor precare (WC in curte, etc) vesticii au fost impresionati de caldura romanilor cu care au fost tratati. Acesti oameni simpli si onesti sunt cei mai buni ambasadori ai Romaniei.
Vechi 16.07.2009, 17:01:50
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Anca, tu in cei 20 de ani pe care i-ai petrecut in occident, asta ai retitut despre vestici, sau nordici, ca sunt reci, poarta masca si se poarta bine cu cine le convine lor?

Eu ii cunosc si pe nemti, si pe francofoni. Exista deosebiri, dar am putut sa leg prietenii stranse cu toti. Si cu unii romani, de altfel.

Chiar ma supara astfel de afirmatii generalizatoare. Care nu sunt nici crestine. Dumnezeu ne invata sa privim la om mai intai, reciteste pilda samariteanului. Intotdeauna vom avea surprize la categorisirile noastre daca deschidem ochii.
Sa-i luam pe oameni asa cum sunt, oameni, mai bine.
O fi existand caldura la romani, dar exista si defecte ca la toate natiile.

Sigur ca exista si amprenta culturala.. dar ea nu e asa usor de definit.
Vechi 16.07.2009, 17:36:15
ellenap ellenap is offline
Junior Member

Data înregistrării: 16.07.2009
Implicit buna ziua

nu stiu prea bine cum sa incep.........pentru prima data am intrat aici si-mi place ca am ocazia de a afla diverse pareri in legatura cu credinta in dumnezeu...... spun credinta nu religie.Din punctul meu de vedere tot ce e bun pentru noi si semenii nostri si in tot locul unde se vorbeste de credinta,mai putin conteaza religia. Nu am citit coranul si nici biblia nu am studiat-o,doar am citit,e mare diferenta,dar cred ca tot despre credinta in puterea absoluta este vb. Cineva spunea despre barbatul musulman ca daca divorteaza de sotie,aceasta din urma isi pierde copiii,.e groaznic,intradevar....... Dar cum ramane cu noi ortodocsii,mame care isi abandoneaza singure copiii,ii arunca chiar la gunoi,ii vand,ii ucid lla nastere,ii silesc sa cerseasca,sa fure,sa insele si cate alte grozavii iar barbatii in multe cazuri nu-si recunosc proprii lor copii,nicidecum sa mai participe la cresterea si educatia lor? Pentru aceasta trebuie un judecator care sa-i oblige la plata unei sume mizere.........cel putin barbatii musulmani isi iubesc copiii iar daca mamele mor de dorul copiilor si lupta din rasputeri spre ai castiga,oare ce sacrificiu poate fi mai desavarsit! e foarte dureros sa cersesti un tata sau sa stii ca 'legea' l-a obligat sa te recunoasca....acela va ramane vesnic un strain....si......oare .......cum sa-l cinstesti??? si totusi il cinstesti,indiferent ce religie ai avea!!!!
Vechi 16.07.2009, 21:38:37
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Anca, tu in cei 20 de ani pe care i-ai petrecut in occident, asta ai retitut despre vestici, sau nordici, ca sunt reci, poarta masca si se poarta bine cu cine le convine lor?

Eu ii cunosc si pe nemti, si pe francofoni. Exista deosebiri, dar am putut sa leg prietenii stranse cu toti. Si cu unii romani, de altfel.

Chiar ma supara astfel de afirmatii generalizatoare. Care nu sunt nici crestine. Dumnezeu ne invata sa privim la om mai intai, reciteste pilda samariteanului. Intotdeauna vom avea surprize la categorisirile noastre daca deschidem ochii.
Sa-i luam pe oameni asa cum sunt, oameni, mai bine.
O fi existand caldura la romani, dar exista si defecte ca la toate natiile.

Sigur ca exista si amprenta culturala.. dar ea nu e asa usor de definit.
Fani, nu cumva consideri ca ai monopol pe parerile personale?!?
Daca ai alta parere decat cei care scriu, respectiv decat mine, adu-ti argumentele, si lasa te rog remarcile de genul "atata ai retinut despre vestici?" Am scris in linii mari si din mai multe surse de inspiratie si raspund de cuvintele mele.
Dar te rog sa ma ierti ca imi permit si eu sa am o parere personala. Nu vad de ce parerea mea nu ar fi adevarata, cand stiu ca vorbesc in cunostinta de cauza. Si nu-mi veni cu vesnica scuza ca esti profesoara, ca si eu sunt.
Vechi 17.07.2009, 06:30:40
mirelat
Guest

Implicit

Citat:
Sa nu aruncam margaritarele cui nu trebuie ,sa ne dezvaluim sufletul celor ca noi .
bine zici tu, Anita. nu trebuie sa-ti deschizi sufletul oricui, fie el cat de roman. unii incearca chipurile sa incropeasca o discutie doar asa de amorul artei sau ca sa aiba ce barfi cu altii. m-a mahnit mult in ultima vreme faptul ca oamenii, chiar cei care zic ca sunt credinciosi, sunt lipsiti de scrupule. foarte trist ca se intampla asta, eu am intalnit fenomenul chiar la crestini practicanti, sa le zicem asa, adica cei care veneau la biserica de aici. si mai grav este ca daca le spui ca incalca niste legi (scrise sau nescrise, mai mult sau mai putin administrative) ale bisericii, iti sar in cap si iti tin predici una-doua, in frunte cu preotii.
Vechi 17.07.2009, 06:42:29
mirelat
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Si de asemenea, pentru un crestin nu relatile naturale sunt cele mai importante, ci cele umane, in general, pentru ca 'in Hristos nu este nici iudeu nici grec'. Toti am devenit frati si surori.
ai dreptate, Fani. si culmea este ca vedem trasaturi crestinesti la oameni care nu se declara crestini, sau cel putin nu din astia ortodocsi ca noi!
Vechi 17.07.2009, 08:39:57
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirelat Vezi mesajul
bine zici tu, Anita. nu trebuie sa-ti deschizi sufletul oricui, fie el cat de roman. unii incearca chipurile sa incropeasca o discutie doar asa de amorul artei sau ca sa aiba ce barfi cu altii. m-a mahnit mult in ultima vreme faptul ca oamenii, chiar cei care zic ca sunt credinciosi, sunt lipsiti de scrupule. foarte trist ca se intampla asta, eu am intalnit fenomenul chiar la crestini practicanti, sa le zicem asa, adica cei care veneau la biserica de aici. si mai grav este ca daca le spui ca incalca niste legi (scrise sau nescrise, mai mult sau mai putin administrative) ale bisericii, iti sar in cap si iti tin predici una-doua, in frunte cu preotii.
Mirela ,nu ii indreptam noi pe oameni ,mai ales daca au atins o anumita varsta.
Eu am observat la parintii nostri de la manastiri ,nu vorbesc mult ,dar faptele lor spun totul ,felul lor modest de a se purta ,cuvintele masurate.
Si mi-am dat seama ca ei se poarta cum spune Hristos in SF.Evanghelie ,la Matei ,cap.5
"Asa sa lumineze lumina voastra inaintea oamenilor, asa incat sa vada faptele voastre cele bune si sa slaveasca pe Tatal vostru Cel din ceruri. "
Prin exemplul nostru ,tolerant si iubitor ii putem schimba si pe cei din jurul nostru ,daca ne vad pe noi poate se schimba si ei
Daca nu ,Dumnezeu cu mila ,sa nu ii judecam si sa ne vedem de mantuirea noastra ,ca mai mult ne pierdem cu astfel de oameni.
Si credinta ,nu e suficient sa mergi la biserica ,cere un efort de schimbare launtrica ,sa ne uram sufletul ,cum spune Hristos.
Daca noi suntem mandri si multumiti de noi ,normal ca facem tot felul de pacate si ii smintim pe cei din jur ,cum pomenesti tu de acei credinciosi.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Forumul nostru II (sau de ce se judeca ortodocsii unii pe altii) sophia Biserica Ortodoxa si Massmedia 362 28.04.2010 16:47:40
Forumul nostru - forum de educatie crestina??? geo.nektarios Generalitati 89 30.12.2009 13:00:19
pe forumul edu.ro(profesorilor) urzicuta Generalitati 0 29.02.2008 20:16:07