![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
UNIRE PENTRU TOTDEAUNA
1 august 1917 Draga mea, Nu mai stau într-o tranșee plină de praf ci pe un pat curat de spital. Ieri pe la prânz am primit ordin să atacăm o poziție inamică. Pentru a ajunge la ea a trebuit să evităm obuzele, gloanțele și să ne croim drum prin sârma ghimpată. La vreo cincizeci de metri de poziția pe care o atacam un glonț m-a lovit în abdomen. M-am prăbușit zvârcolindu-mă de durere. Sanitarii m-au luat și m-au dus la spital. Spitalul e într-o fostă școală pe jumătate arsă. Aici mi s-a spus că glonțul mi-a distrus ficatul și că nu mai am mult de trăit. Vă sărut pe tine și pe copii. Nu plânge! Moartea celui care a luptat pentru Patrie nu e cu adevărat moarte ci opusul ei. O astfel de moarte învinge moartea și-i dă un sens pe care altfel nu l-ar avea. Locotenent Amariei Dumitru, regimentul 42 9 august 1917 Draga mea, Îți scriu ca să-ți spun că nu mai întorc acasă. Te rog nu plânge, fii tare. În timpul ultimului atac o schijă mi-a retezat brațul stâng și rana mi s-a infectat. Medicii spun că mai am doar câteva zile de trăit. Când vei primi scrisoarea mea probabil că voi fi mort. Spun-le copiilor că mi-am făcut datoria și când vor fi mari îndeamnă-i să urmeze o școală militară. Vom avea o Țară mare, frumoasă și bogată și va trebui s-o apărăm. Te iubesc. Am fost atât de fericiți împreună! Mă alină gândul că ne vom revedea cândva în rai. Atunci eu nu voi mai muri și tu nu vei mai plânge. În ultimele mele clipe îți voi rosti numele. Rămâi cu bine! Dumnezeu să vă ajute pe tine și pe copii. Soldat Culea Petre, regimentul 35 Ei au luptat și au murit ca să fim uniți. Să le cinstim memoria rămânând uniți. Unire acum, unire pentru totdeauna. TRĂIASCĂ ROMÂNIA!
|
||||
|
||||
![]()
PATRIOTISMUL
Războiul nu încetează niciodată. El e aplicarea în lumea omului a legii antagonismului care guvernează universul. Pacea nu e decât o continuare a lui în alt mod și cu alte mijloace. Formele de manifestare ale războiului sunt: lupta armată, discreditarea a tot ce permite unei Națiuni să existe, cultivarea cultului plăcerii, răspândirea discordiei printre cetățeni ș.a.m.d.. Prima îndatorire a unei Națiuni e, prin urmare, apărarea. Asigurarea apărării presupune practicarea unor virtuți sociale între care cea dintâi e patriotismul, dragostea de Patrie. Cine nu-și iubește Patria n-o apără. Omul e o ființă socială și datorită instinctelor sale superioare s-au format succesiv familia, clanul, Națiunea. Membrii acestor asocieri erau uniți prin legături comune de sânge, de muncă și de protecție împotriva primejdiilor. Pentru a putea trăi societățile au însă nevoie de resursele unui teritoriu. Deveniți sedentari oamenii au început să îndrăgească pământul care-i hrănea. Așa a apărut ideea de Patrie. Patria nu e numai o expresie geografică. Patria aparține ordinii morale. Ea e totodată locul unde ne-am născut, familia, prietenii și societatea din care facem parte. Patria trebuie iubită și cu bune și cu rele. Ne iubim părinții chiar dacă sunt aspri și inflexibili. Ne iubim Patria chiar dacă nu e încă așa cum am dori-o. Patriotismul e principala virtute a omului. Pe locuitorul unei Țari libere această virtute îl va determina să-și susțină Statul. Pe locuitorul unei Țări în care domnește abuzul, corupția și sărăcia această virtute îl va face să reacționeze împotriva înjosirii generale. Patria ne e la fel de necesară ca familia și căminul pentru copil. Nu e firesc să avem pentru ea, ca pentru o mamă, dragoste și recunoștință? Tomescu Ionuț
|
||||
|
||||
![]()
VIRTUȚI PATRIOTICE
Patriotismul nu e o iubire contemplativă sterilă. El presupune obligații și sacrificii reciproce zilnice. Să admirăm frumusețea și bogățiile Patriei dar să nu uităm că ne putem bucura de ele doar datorită jertfei de sânge a înaintașilor. Toți avem o datorie față de Patrie încă de la naștere. „Patria, care ne-a dat viața, hrana și educația, ne cere să ne facem datoria față de ea în fiecare clipă și mai ales când e în primejdie”, spune Cicero. Îndeplinindu-ne îndatoririle individuale și sociale contribuim la binele Patriei care e binele nostru al tuturor. Cea mai grea dintre îndatoririle noastre e apărarea Patriei pentru că implică practicarea altruismului și a celor mai înalte virtuți. Curajul e definit de obicei ca vitejie în lupte și sânge rece în mijlocul primejdiilor. Am moștenit de la daci vitejia lor admirabilă și istoria noastră e plină de fapte eroice. Dar curajul, definit astfel, e doar bravură și ține de temperament. Adevăratul curaj e energia morală, tăria sufletească, forța de a rezista tuturor adversităților. E cea mai dificilă virtute, cea mai glorioasă și produce cele mai puternice efecte. Ea cuprinde mărinimia, răbdarea, statornicia, perseverența și e un zid de apărare indestructibil. Romanii au posedat această virtute în cel mai înalt grad și de la ei o avem și noi. Energia morală ne-a susținut în vremuri grele și datorită ei am dăinuit. Încrederea în sine asigură succesul în viață și în război. Popoarele care au crezut în ele însele au rezistat. Încrederea în tine îți dă forță să lupți. Popoarele care, dimpotrivă, s-au lăsat cuprinse de descurajare au dispărut. Cea mai bună dovadă de devotament față de Patrie e menținerea ordinii. Ordinea se menține prin respectarea legilor, prin combaterea discordiei și prin evitarea violențelor. Vom trăi mai bine doar dacă suntem prudenți și înțelepți. Patriotul trebuie să iubească ordinea la fel de mult ca libertatea. Libertatea e cel mai de preț bun al omului și ordinea cel mai sigur mod de a beneficia de ea. Când cetățenii nu mențin ordinea Statul e slăbit și amenințat cu ruina. Păstrarea ordinii se numește disciplină civilă. Disciplina civilă dă forță Națiunii. O virtute patriotică e și moralitatea. Desfătările, plăcerile, lipsa cumpătării au dus la dispariția mai multor Țări ca înfrâgerile militare. Desfrâul face grele acțivitățile de care depinde apărarea Patriei. Credeți că oameni, care dorm vlăguiți de dezmăț, vor găsi în ei forța și curajul de a respinge dușmanul dacă sunt treziți brusc? În interesul Patriei trebuie să ne înfrânăm. Viața obișnuită impune și ea practicarea unor vituți patriotice. Îndeplinirea conștincioasă a activităților zilnice cere aproape tot atâta energie ca faptele eroice. Una din virtuțile importante ale cetățeanului e hărnicia. Hărnicia e extrem de folositoare Patriei. Plugarul și muncitorul care-și fac sârguincios munca, savantul și artistul, care îmbogățesc societatea cu descoperirile și creațiile lor, contribuie enorm la binele comun. Predescu Virgil
|
||||
|
||||
![]() Autor necunoscut Era în seara de dinainte de Crăciun. Patru lumânări ardeau sub icoana lui Iisus. Era atât de liniște în încăpere că se putea auzi ce vorbesc. Prima lumânare spuse: „Eu sunt Pacea! Nimeni nu reușește să mă țină aprinsă. Mă voi stinge.” Și flacăra Păcii începu să se micșoreze apoi se stinse complet. A doua lumânare spuse: „Eu sunt Credința! Lumea s-a îndepărtat de Dumnezeu. Nu are rost să mai ard multă vreme.” Abia termină Credința de vorbit că o boare o stinse. Tristă, a treia lumânare zise la rândul ei: „Eu sunt Iubirea! Nu am destulă forță să luminez. Oamenii au devenit egoiști și nu își mai iubesc aproapele.” Și fără să mai aștepte Iubirea se stinse și ea. Un copil intră și văzu cele trei lumânări stinse. „De ce v-ați stins? Trebuia să rămâneți aprinse.” Spunând acestea, copilul începu să plângă. Atunci, a patra lumânare, cea care rămăsese aprinsă, luă cuvântul: „Nu-ți face griji, câtă vreme flacăra mea va lumina, vom putea aprinde din nou celelalte lumânări. Știi, eu sunt Speranța!” Cu ochii încă plini de lacrimi, copilul luă lumânarea Speranței și una câte una le reaprinse pe toate celelalte. Speranța să nu se stingă niciodată în inimile noastre ca să putem ține aprinse flăcările Credinței, Păcii și Iubirii. ![]()
|
||||
|
||||
![]() ![]() CÂNTEC DE CRĂCIUN de Ciprian Porumbescu Din an în an sosesc mereu, La geam cu Moș Ajun. E ger cumplit, e drumul greu Da-i obicei străbun. Azi cu strămoșii cânt în cor Colindul sfânt și bun. Tot moș era și-n vremea lor Bătrânul Moș Crăciun. E sărbătoare și e joc În casa ta acum Dar sunt bordeie fără foc Și mâine-i Moș Crăciun. Și-acum te las, fii sănătos Și vesel de Crăciun Dar nu uita, când ești voios Române să fii bun. COLINDE, COLINDE de Mihai Eminescu Colinde, colinde, E vremea colindelor, Caci gheața se-ntinde Asemeni oglinzilor. Și tremură brazii Mișcând rămurelele, Căci noaptea de azi-i Când scânteie stelele. Se bucur copiii, Copiii și fetele, De dragul Mariei Își piaptănă pletele... De dragul Mariei Și-al Mântuitorului Lucește pe ceruri O stea călătorului. ![]()
|
||||
|
||||
![]()
CULTIVAREA PATRIOTISMULUI
Avem nevoie de o convingere care să ne mențină uniți, de o virtute dominantă care să ne inspire, de o idee comună care să ne impulsioneze. Succesul și puterea nu depind doar de latura materială a existenței. Ne trebuie și forță morală pentru a putea progresa. Economia și administrația pot fi afectate de crize. Forța morală, avâdu-și sursa în inimile noastre, va imprima o direcție constantă evoluției generale. Forță morală de care avem nevoie e patriotismul. Fără patriotism nu ne va reuși nimic. Cultivarea pastriotismul ar trebui să fie o preocupare constantă a tuturor. Prin cultivarea patriotismului vom fi determinați să practicăm virtuțile dobândind în viața de zi cu zi un pic din acea flacără și din acea ardoare care ne însuflețesc în momente grele. Patriotismul se cultivă în primul rând prin educație. Guvernul, ocupându-se de învățământ, are datoria să le insufle copiilor dragostea de Patrie. Copiii de azi vor fi cetățenii de mâine. Educția patriotică va satisface nevoia de ideal a noii generații, îi va oferi un țel și-o va apăra de vicii. Presa poate avea și ea un rol important în cultivarea patriotismului. De ea depinde respingerea ideilor false, evidențierea exemplelor de devotament față de Patrie și așezarea interesului național deasupra intereselor persoanale sau dc grup. Nici noi, particularii, nu ar trebui să rămânem inactivi. Ar fi util dacă am înființa societăți culturale, biblioteci, reviste, dacă am organiza conferințe, comemorări, dacă am provoca producerea de opere literare, dramatice sau cinematografice care să inspire idei mari și generoase, care să trezească în noi sentimente bărbătești și eroice. Patriotismul nostru trebuie să fie însă degajat de ură, de parțialitate sau de gânduri belicoase. Ne apărăm ființa națională, nu vrem să ne răzbunăm sau să cucerim. Să vorbim des și cu căldură de România. Ce e trecut sub tăcere ne lasă indiferenți. Îndrăgim, dimpotrivă, lucrurile despre care se discută mult și frumos. Tomescu Ionuț
|
|||
|
|||
![]()
Domnule Tomescu,
Sunteti fabulos pe cuvantul meu. Intr-o tara in care totul se bazeaza pe furt si minciuna, in care curvele si mafiotii sunt la putere, nu numai la nivel politic, dar la serviciul fiecaruia dintre noi, o tara in care pilele si neamurile intotdeauna vor avea intaietate la locurile de munca, o tara in care geniile si oamenii inteligenti traiesc in mizerie, dumneavoastra mai aveti pretentii de cultivare a patriotismului ? NICIODATA in tara asta nu va mai exista patriotism. Nu stiu daca a existat vreodata fiind prea tanar pentru a sti ce a fost pe vremea lui Stefan cel Mare. Eminescu e cel mai concludent exemplu: daca esti bun, trebuie sa mori, ce pana mea. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Fuga de greutăți și văicăreala n-au onorat niciodată pe nimeni. Păstrați speranța, încercați, după puteri, să ameliorați situația și vă veți lecui de pesimism. Nimeni nu ne cunoaște istoria mai bine ca noi. Am scris-o cu sângele nostru. Dacă n-am fi fost patrioți n-am fi supraviețuit în condiții teribile timp de două mii de ani. Cei buni luptă, chiar dacă știu c-ar putea să moară, nu dau bir cu fugiții. Eminescu n-a emigrat și a făcut tot ce a putut pentru binele Țării și Națiunii. Asta doar dacă nu sunteți traficant de mână de lucru sau interesat în vreun fel de golirea României de români. Tomescu Ionuț
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Pr.Amfilohie a spus ca sunt multi care nu au frica si ca atunci cand va fi timpul, Dumnezeu va randui niste oameni de curaj si pentru neamul nostru, ptr. tara noastra si ptr. Biserica noastra. Eu am incredere in dansul. Si Pr.Arsenie Papacioc a spus ca el simte ca romanii au un tel de infaptuit.(banuiesc ca este ceva mai mult duhovnicesc, decat sa fie super-putere). Toate la timpul lor. Bine a zis Pr.Amfilohie, cand vb. de romanism si ortodoxie, se ridica impotriva ta, nu strainii,paganii, ci ai tai. Trist. Iar de Canada ma abtin. Doua chestiuni ma deranjeaza f.tare: 1) mint si spun ca ei au descoperit insulina si 2)ne fura aurul si vor distruge Rosia Montana, unul din cele mai vechi sate din Romania, asezare inca din vremea pre-romana, sa nu mai zic de bolile care se vor abate peste oameni. Si au mai facut asta si in Grecia si alte tari in curs de dezvoltare. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Asa ca notiunea de "speranta" dispare complet. Si ca sa va fac pe plac, domnule Tineri pentru Romania, o sa dau curs ironiei dumnevoastra si am sa va ofer satisfactie, ca un bun crestin ce nu sunt, spunand: da sunt traficant de romani. Transport romani in toate tarile la tarife promotionale pentru sarbatorile de iarna. Fac si abonamente pentru emigrantii seriosi si fideli. E bine asa ? Sunteti satisfacut ? Last edited by nesperatu; 29.12.2012 at 15:23:18. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Ajutati o famile aflata intr-um mare necaz!! | gadescum | Umanitare | 1 | 24.01.2009 19:48:25 |
|