Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.07.2010, 23:10:00
costel's Avatar
costel costel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2006
Implicit

"Cand aurul vorbeste, celelalte cuvinte nu mai ajuta", Sfantul Grigorie de Nazianz.

Reply With Quote
Vechi 31.07.2010, 22:29:19
eduardd
Guest

Implicit Bunicutul Porfirie si Gheronda Paisie Agh.

Apreciere si smerenie

Vazându-i pe unii dintre fratii mei duhovnicesti, obisnuiam sa-l întreb pe Parintele Porfirie:
- Bunicutule, cine e acest om?
Când era vorba despre vreun profesor universitar, îmi raspundea:
- Acesta, fiule, este un foarte mare. Este profesor universitar. Noi nu sîntem nimic pe lânga el.
Stii, când cineva îmi saruta mâna, cu degetele de la mâna fac semnul Sfintei Cruci, si astfel oamenii nu saruta mâna mea, ci Sfânta Cruce.

De asemenea, când vad ca cineva are nevoie de mine si nu îl pot ajuta în alt fel, având mâinile sub rasa, fac semnul Crucii cu mâna aflata sub rasa si astfel îl binecuvântez".

În anul 1979, când m-am dus la Muntele Athos si m-a învrednicit Dumnezeu sa iau binecuvântare de la Parintele Paisie, Sfintia sa m-a întrebat cine era duhovnicul meu. Raspunzându-i ca-l aveam duhovnic pe Parintele Porfirie, cuviosul Paisie mi-a spus:
- Fiule, oameni ca Batrânul Porfirie ne trimite Dumnezeu doar o data la o suta de ani.
Dupa ce m-am întors de la Muntele Athos, i-am spus Bunicutului cele spuse de parintele Paisie, iar el mi-a raspuns:
- Ce tot spui? Putin într-adevar sînt cei care au daruri precum are parintele Paisie.
Cât de smeriti erau amândoi!

( din cartea "Ne vorbeste parintele Porfirie")

Post cu pace si bucurie duhovniceasca tuturor!

Last edited by eduardd; 31.07.2010 at 22:32:51.
Reply With Quote
Vechi 31.07.2010, 23:27:55
eduardd
Guest

Implicit

"Nu trebuie sa-ti duci lupta crestineasca cu predici si contestatii, ci cu o adevarata iubire ascunsa. Cand contestam, ceilalti reactioneaza. Cand ii iubim sunt miscati si-i castigam. Cand iubim, credem ca noi le oferim ceva celorlalti pe cand, in realitate, intai ne oferim noua insine. Iubirea cere sacrificii. Sa sacrificam cu umilinta ceva de-al nostru, care in realitate este al lui Dumnezeu."

"Cand te trezesti noaptea, sa nu te intorci pe partea cealalta pentru a adormi la loc. Sa te ridici, sa ingenunchezi in fata Celui Rastignit si a Sfintilor si sa te rogi smerit si cu iubire. O jumatate de ora, un sfert, zece minute, cinci, cat poti."

"Sa te rogi fara neliniste, in pace, cu incredere in grija si iubirea lui Dumnezeu. Nu te osteni cand te rogi.[...] Sa-l rogi pe Dumnezeu sa te faca vrednic de iubirea Sa.[...] Sa faceti cate metanii puteti in rugaciune, chiar daca asta va oboseste. Cand rugaciunea este insotita de sacrificiul nesilit, se face mai placuta si mai roditoare in fata lui Dumnezeu."

Parintele Porfirie
Reply With Quote
Vechi 01.08.2010, 12:55:50
Rodica50's Avatar
Rodica50 Rodica50 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.05.2010
Religia: Ortodox
Implicit

Sf. Isaac- Cand te inchini lui Dumnezeusa te socotesti pe tine ca pe un vierme sau ca pe o furnica.Nu vorbi lui Dumnezeu ca unul care stie ceva, ci balbaie-te in fata lui si apropie-te de El cu suflet de copil.

Sf. Maxim Marturisitorul - Vom fi judecati pentru raul facut,dar mai ales pentru binele pe care l-am neglijat si pentru ca nu iubim pe aproapele nostru.

Sf. Macarie - ...omul interior priveste cu un ochi curat toti oamenii si se bucura atunci pentru tot universul si nu mai doreste nimic decat sa iubeasca din toata inimasi sa cinsteasca pe toti si pe fiecare.

Sf. Antonie- cine se va mantui?...Smerenia!
Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul)
Reply With Quote
Vechi 01.08.2010, 13:05:36
Rodica50's Avatar
Senior Member

Implicit

Pahomie- ...iubirea de Dumnezeu consta in a ne ridica suferintele unii altora.

Sf. Isaac Sirul- ... o inima iubitoare ...va socoti, dupa Dumnezeu , pe toti oamenii ca pe Dumnezeu...

Sf. Serafim de Sarov- ...dobandeste pacea ta launtrica si o multime de oameni isi vor afla mantuirea in preajma ta.

Sf. Benedict- vom fi ascultati pentru zdrobirea inimii...

Sf. Ioan Gura de Aur- ...casa ta sa fie o biserica...
Cel ce crede, se teme; cel ce se teme, se smereste; cel ce se smereste, se îmblânzeste; cel blând, pazeste poruncile; cel ce pazeste poruncile se lumineaza; cel luminat se împartaseste de tainele Cuvântului dumnezeiesc. (Sfântul Maxim Marturisitorul)
Reply With Quote
Vechi 01.08.2010, 19:30:12
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Rodica50 Vezi mesajul
Pahomie- ...iubirea de Dumnezeu consta in a ne ridica suferintele unii altora.

Sf. Isaac Sirul- ... o inima iubitoare ...va socoti, dupa Dumnezeu , pe toti oamenii ca pe Dumnezeu...

Sf. Serafim de Sarov- ...dobandeste pacea ta launtrica si o multime de oameni isi vor afla mantuirea in preajma ta.

Sf. Benedict- vom fi ascultati pentru zdrobirea inimii...

Sf. Ioan Gura de Aur- ...casa ta sa fie o biserica...
Frumoase si de folos cele postate de tine , si in aceasi masura linistitoare -"Linistea este inceputul curatirii sufletului " ( Atanasie cel Mare )
Vechi 01.08.2010, 21:37:16
Rodica50's Avatar
Senior Member

Implicit

Sf. Macarie- Intra in inima ta si vei afla acolo pe Dumnezeu, pe Ingerii si Imparatia.

Filotei Sinaitul - Inima curatita se face cer interior.

Origen- un singur Sfant prin rugaciunea sa este mai puternic in lupta decat o multime de pacatosi.

Sf. Varsanufie- Aducerea aminte de Dumnezeu, chiar fara sa fi formulat un singur cuvant, este deja rugaciune si ajutor.
Reply With Quote
Vechi 01.08.2010, 21:44:35
Rodica50's Avatar
Senior Member

Implicit

Sf. Ioan Scararul- Nu vom fi acuzati ca n-am savarsit minuni, dar va trebui sa dam seama lui Dumnezeu pentru faptul ca n-am plans necontenit pacatele noastre.
Reply With Quote
Vechi 01.08.2010, 22:44:35
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit Casatoria ca slujire a lui Dumnezeu

"- Ce ar trebui sa stie doi tineri credinciosi care urmeaza sa se casatoreasca?
- Sa stie despre casatorie ca este o taina a vietii, este un mijloc de imbunatatire sufleteasca, este o cale de a-I sluji lui Dumnezeu prin aducerea in lume a copiilor care sa fie, la randul lor, slujitori ai lui Dumnezeu. Trebuie sa stie ca binele lor depinde de ei insisi, ca fiecare trebuie sa se sileasca pentru a-l face pe celalalt fericit, sa stie ca Dumnezeu i-a binecuvantat pentru casatorie si sa tina seama de legatura care s-a realizat prin Dumnezeu."

(Par. Teofil Paraian - Din ospatul credintei)
Vechi 01.08.2010, 22:49:56
eduardd
Guest

Implicit

"Pentru cei care vor să știe dacă “se potrivesc”: NU VĂ POTRIVIȚI!
Doar Duhul Sfânt poate potrivi oamenii."

Maica Siluana
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
CUVIOSUL IOSIF ISIHASTUL: Cuvinte de folos andrei_im Mari Duhovnici si predicile lor 18 19.10.2015 22:30:20
IEROMONAH SAVATIE BASTOVOI- Cuvinte de folos Laura19 Generalitati 12 08.04.2014 19:14:09
Cuvinte de folos aurel1211 Resurse ortodoxe on-line 15 27.07.2012 20:07:11
Cuvant de folos T E O L O G U L Generalitati 83 30.01.2011 17:22:03