Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 04.06.2010, 17:37:55
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Pentru acest motiv, as schimba imediat duhovnicul cu unul care are argumente in Sfintele Scripturi si in Sfanta Traditie.
Crezi ca parintele Rafael Noica sau alti duhovnici care sunt pentru o deasa sau rara impartasire nu se conduce dupa Sfintele Scripturi? sau dupa coanoanele Bisericii???
Costel a subliniat bine, daca am inteles eu, ca persoana fiind unica nu i se impune un anumit ritm ca o "reteta".
Reply With Quote
Vechi 04.06.2010, 22:09:49
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de georgeval Vezi mesajul
Crezi ca parintele Rafael Noica sau alti duhovnici care sunt pentru o deasa sau rara impartasire nu se conduce dupa Sfintele Scripturi? sau dupa coanoanele Bisericii???
Costel a subliniat bine, daca am inteles eu, ca persoana fiind unica nu i se impune un anumit ritm ca o "reteta".
Cea mai frumoasa si constructiva "polemica "de pe acest forum din ultima perioada ! Ma bucur imens ca exista OAMENI ca voi !
Vechi 04.06.2010, 22:51:27
Daniel777 Daniel777 is offline
Banned

Data înregistrării: 07.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Costel,

Ma mir foarte de raspunsul tau. Oare nu stii ca marii Sfinti Parinti, cei a caror opera cantareste greu in Traditia noastra ortodoxa, toti au fost pentru impartasania cat mai deasa, chiar de cateva ori pe saptamana? Citeste Omiliile Sfantului Ioan Hrisostom, citeste-l pe Sfantul Nicodim Aghioritul ( http://www.cartiortodoxe.ro/cartea-c...raditiei-.html ), pe Nicolae Cabasila, pe marii dascali si teologi ai nostri!

Si oare Canonul 9 apostolic, lasat spre povatuirea noastra, oare ne minte sau ne inseala cand ne indeamna sa ne impartasim la fiecare Liturghie? Tu de ce mergi Duminica la biserica, sa asculti predici, sa te rogi si sa mananci anafora la sfarsit? De ce adica sa ignori fara motiv invitatia preotului de a manca Painea Vietii? Pentru ce se savarseste Sfanta Liturghie, pentru ce Se face de fiecare data jertfa nesangeroasa, ca sa se impartaseasca numai preotii?!

Citeste si tu, te rog foarte frumos, acest eseu - desi este destul de lung: http://www.blog.teologie.net/2010/01...ne-impartasim/ .

Inca nu-mi vine sa cred ca am citit asta de la tine...
Cel ce sa impartaseste des sa nu judece pe cei ce se impartasesc rar.Fiecare sa mearga pe calea care crede ca e cea mai buna,insa sa nu se mandreasca si sa nu judece.Impartasania deasa nu ne mantuieste in mod automat.In continuare trebuie sa cautam sa cultivam virtutile,sa pazim poruncile,iar impartasania sa vina ca o incununare a eforturilor noastre si ajutor pentru eforturile si ispitele viitoare.Asa ca ,desi in mod ideal ar fi ca sa ne impartasim cat mai des,fiecare dupa cum poate la acel moment ,si atentie foarte mare ,cei care se impartasesc mai des sa nu se mandreasca,si sa fie in stare sa reziste la ispitele venite de la cel viclean.Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 04.06.2010, 23:45:04
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Eu cred că problema acestui topic este prost pusă, iar la o problemă prost pusă nu se poate răspunde în termeni de "da" sau "nu". Împărtășania nu trebuie să fie nici prea deasă, nici prea rară, ci trebuie să fie întotdeauna pregătită. Unii oameni au nevoie de împărtășanie mai deasă, alții mai rară, iar cel care știe cel mai bine care este ritmicitatea optimă a împărtășaniei în cazul fiecăruia este Dumnezeu. Să ascultăm ceea ce ne spune Dumnezeu, fie prin Vocea Lui care este conștiința, fie prin trimișii Lui calificați, care sunt preoții.

Eu personal mă împărtășesc des: la fiecare Sf Liturghie, în afară de rarele cazuri în care, pe de o parte, sufletul îmi este în stare căzută, iar pe de altă parte nu m-am putut spovedi. Asta, însă, nu înseamnă că toată lumea trebuie să facă astfel. Eu fac așa fiindcă, din cauza slăbiciunii mele, am nevoie să iau des medicamentele Bisericii. Nu numai că mă împărtășesc des, dar preoții au ostenit de câte ori le cer binecuvântarea.

Acuma, ca regulă generală, atât cei care se împărtășesc des, cât și cei care o fac rar, trebuie să se păzească de anumite pericole spirituale specifice. Astfel:

-cei care se împărtășesc des trebuie să fie atenți să nu demonetizeze acest maxim dar al Domnului, care este hrănirea noastră cu El însuși. Ei trebuie să aibă grijă să nu cadă în automatism liturgic și să evite starea de sastiseală (akhedia) pe care au avut-o atâția din vechiul popor ales, în vremea călătoriei lor prin deșert, când se hrăneau zilnic cu mana cea dumnezeiască, prefigurare și antitip a Sfintei Împărtășanii. Chiar dacă nu se impune de fiecare dată spovada pregătitoare, se impune de fiecare dată examenul de conștiință, actul de căință și rugăciunea de mulțumită. Practicându-le, credinciosul va ști că nu se cuminecă spre osândă și va evita automatismul despre care vorbeam. Căci pericolul cel mai mare la care se expun cei ce se împărtășesc des acesta e: să o facă spre osândă.

-cei care se împărtășesc rar trebuie să se păzească de supra-scrupulozitate, care e o cunoscută ispită de dreapta. Ei mai trebuie să fie atenți să nu cadă în formalism: nu este absolut necesar să facem nu știu câte mătănii sau să postim nu știu câte zile înainte: singurul lucru absolut necesar este să nu ne cuminecăm în stare de păcat grav. Iar pericolul cel mai mare care trebuie evitat de aceștia chiar acesta este: să se păzească de a muri în stare de păcat grav.

Doar părerea mea.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 05.06.2010, 10:54:29
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de georgeval Vezi mesajul
Daca sunt pentru deasa impartasire, atunci da, sunt zeci de exemple in Sfanta Traditie care le justifica optiunea. Daca sunt pentru rara impartasire, atunci sa ne arate clar care dintre marii Sfinti Parinti au fost de parerea asta.

Credeti ca nu stiu ca Parintele Cleopa, Parintele Iustin Parvu si altii au propovaduit rara impartasire? Pai asta e parerea lor proprie si personala si nu inseamna ca trebuie s-o iau de buna. Deci haideti sa verificem impreuna, domnilor, iar apoi sa tragem concluzii.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 05.06.2010, 11:29:36
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Daniel777 Vezi mesajul
Cel ce sa impartaseste des sa nu judece pe cei ce se impartasesc rar.Fiecare sa mearga pe calea care crede ca e cea mai buna,insa sa nu se mandreasca si sa nu judece.Impartasania deasa nu ne mantuieste in mod automat.In continuare trebuie sa cautam sa cultivam virtutile,sa pazim poruncile,iar impartasania sa vina ca o incununare a eforturilor noastre si ajutor pentru eforturile si ispitele viitoare.Asa ca ,desi in mod ideal ar fi ca sa ne impartasim cat mai des,fiecare dupa cum poate la acel moment ,si atentie foarte mare ,cei care se impartasesc mai des sa nu se mandreasca,si sa fie in stare sa reziste la ispitele venite de la cel viclean.Doamne ajuta!
Daniel,

Nu stiu daca ma crezi sau nu, dar nu ma mandresc si nici nu judec. In schimb, ma simt dator sa marturisesc in public ceea ce fac tocmai ca exemplu pentru cei care nu fac. Este riscant, intr-adevar, dar uite ca imi pun in pericol sufletul pentru ca sper sa iasa totusi ceva bun din marturia mea. Si nu judec, ci critic. Daca cineva vede ca fratii lui gresesc, sunt obligati sa ii atentioneze, altfel se fac partasi la greselile lor. Deci, tu intelegi ce vrei din postarile mele; daca nu vrei sa urmezi sfatul, macar sa te puna pe ganduri.

Impartasania nu reprezinta un premiu pentru buna purtare, nu este o incununare a virtutilor. Nimeni nu este vrednic pentru a primi Painea Vietii, insa Hristos ne ofera aceasta Taina pentru cresterea noastra duhovniceasca. Bineinteles ca trebuie sa ducem o viata crestineasca, evident. Spune-mi, tu cand mergi totusi sa te impartasesti, te consideri vrednic de asta in acel moment? Te consideri virtuos, ai ajuns atunci la nepatimire si la desavarsire? Ma indoiesc. Deci, apropie-te la indemnul preotului cu frica si cu cutremur pentru sanatatea sufletului si a trupului si spre viata de veci.

Last edited by Florin-Ionut; 05.06.2010 at 11:33:37.
Reply With Quote
Vechi 05.06.2010, 11:42:49
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Fratilor,

Daca nici macar voi, care sunteti ortodocsi activi si traiti credinta in mod autentic, nu va impartasiti cand va invita preotul la Liturghie, atunci cine o s-o faca?! Am ajuns sa vad cum in Duminica Tuturor Sfintilor s-au impartasit trei oameni dintr-o parohie de cateva mii de suflete, in afara de preoti si de copii.

Daca asta a ajuns credinta noastra ortodoxa, atunci cu adevarat traim vremurile din urma.

Reply With Quote
Vechi 05.06.2010, 15:18:56
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Eu cred că problema acestui topic este prost pusă, iar la o problemă prost pusă nu se poate răspunde în termeni de "da" sau "nu". Împărtășania nu trebuie să fie nici prea deasă, nici prea rară, ci trebuie să fie întotdeauna pregătită. Unii oameni au nevoie de împărtășanie mai deasă, alții mai rară, iar cel care știe cel mai bine care este ritmicitatea optimă a împărtășaniei în cazul fiecăruia este Dumnezeu. Să ascultăm ceea ce ne spune Dumnezeu, fie prin Vocea Lui care este conștiința, fie prin trimișii Lui calificați, care sunt preoții.
In primul rand, noi vorbim aici de oamenii care sunt traitori de credinta, de cei care frecventeaza biserica saptamanal. Nu discutam cazul celor care vin o data pe an la Slujba Invierii.

Din moment ce acestia sunt prezenti la Liturghie, se presupune ca sunt crestini practicanti, care incearca sa duca o viata bineplacuta Lui Dumnezeu, lepadandu-se de pacate si de orice rau - adica sunt pregatiti pentru a-L primi pe Hristos. Sunt oameni rugatori, oameni cu constiinta treaza si cu atentia data la maxim. Si, desi viata lor este curata, ei se feresc sa se cuminece pentru ca si-au insusit acest stil rar din cauza ca asa face lumea de obicei. Greseala lor este ca nu se documenteaza, nu se intereseaza sa vada oare ce au horatat Sfintii Parinti in privinta aceasta. Mai grav, preotii insisi ii incurajeaza sa stea departe de aceasta Sfanta Taina, ceea ce este o e-re-zi-e. Imi pare rau ca trebuie sa subliniez aceste lucruri aici, unde se presupune ca se logheaza si scriu oameni care au cunostinte teologice solide si care au citit multe carti sfinte la viata lor. Putini sunt de aceeasi parere cu mine, de fapt nu cu mine, ci cu Sfanta Traditie ortodoxa.

Citat:
Eu personal mă împărtășesc des: la fiecare Sf Liturghie, în afară de rarele cazuri în care, pe de o parte, sufletul îmi este în stare căzută, iar pe de altă parte nu m-am putut spovedi. Asta, însă, nu înseamnă că toată lumea trebuie să facă astfel. Eu fac așa fiindcă, din cauza slăbiciunii mele, am nevoie să iau des medicamentele Bisericii. Nu numai că mă împărtășesc des, dar preoții au ostenit de câte ori le cer binecuvântarea.
Este obligatoriu ca fiecare sa aiba binecuvantarea duhovnicului sau pentru impartasanie. Ca doar nu o facem dupa capul nostru, ci facem ascultare de indrumatorul spiritual.

Citat:
Acuma, ca regulă generală, atât cei care se împărtășesc des, cât și cei care o fac rar, trebuie să se păzească de anumite pericole spirituale specifice. Astfel:

-cei care se împărtășesc des trebuie să fie atenți să nu demonetizeze acest maxim dar al Domnului, care este hrănirea noastră cu El însuși. Ei trebuie să aibă grijă să nu cadă în automatism liturgic și să evite starea de sastiseală (akhedia) pe care au avut-o atâția din vechiul popor ales, în vremea călătoriei lor prin deșert, când se hrăneau zilnic cu mana cea dumnezeiască, prefigurare și antitip a Sfintei Împărtășanii. Chiar dacă nu se impune de fiecare dată spovada pregătitoare, se impune de fiecare dată examenul de conștiință, actul de căință și rugăciunea de mulțumită. Practicându-le, credinciosul va ști că nu se cuminecă spre osândă și va evita automatismul despre care vorbeam. Căci pericolul cel mai mare la care se expun cei ce se împărtășesc des acesta e: să o facă spre osândă.
Este de la sine inteles ca apropierea deasa de Hristos presupune o viata pe masura. Si mai presupune constientizarea gravitatii actului euharistic, a acestui Dar care este Paine Vietii vesnice. Si iata cum de Duminica pana urmatoarea Duminica, cel care-L primeste pe Hristos incearca sa se si comporte ca Hristos, prin ajutorul Lui nemijlocit, El fiind prezent in noi spre sfintirea noastra, spre vindecarea noastra de orice rau sufletesc si trupesc, spre ajutorarea noastra. Si asa atentia va fi mai treaza, pacatele se vor imputina si constiinta va fi mai impacata. Numai si numai asa mantuirea ne va fi mai la indemana, cu ajutorul Lui Hristos prin Sfintele Taine.

Citat:
-cei care se împărtășesc rar trebuie să se păzească de supra-scrupulozitate, care e o cunoscută ispită de dreapta. Ei mai trebuie să fie atenți să nu cadă în formalism: nu este absolut necesar să facem nu știu câte mătănii sau să postim nu știu câte zile înainte: singurul lucru absolut necesar este să nu ne cuminecăm în stare de păcat grav. Iar pericolul cel mai mare care trebuie evitat de aceștia chiar acesta este: să se păzească de a muri în stare de păcat grav.
Este un risc urias sa ne impartasim rar. Pentru ca moartea nu vine neaparat la batranete si dupa aceea urmeaza vesnicia. Deci care este motivul rarei impartasiri? Eu unul nu pricep. Cat timp tinem posturile randuite de Traditie si avem duhovnicul aproape in caz ca pacatuim mai grav, ce anume ne opreste sa raspundem invitatiei preotului care se face de fiecare data, la fiecare Sfanta Liturghie? Eu ma gandesc ca multi nu constientizeaza acest risc si o lalaie intr-un stil agale, de parca sunt siguri ca vor apuca 90 de ani. Si culmea este ca nici cei mai in varsta nu vin sa se impace mai des cu Hristos, sa fie iertati mai des... Ce sa mai zic? E culmea ca toti fac coada la anafora si eventual sa ia binecuvantare de la episcopul locului, ca odata am pierdut rugaciunile dinaintea impartasaniei din cauza ca nu puteam trece de cei care stateau sa ajunga la Mitropolitul nostru Nicolae - eu crezand ca asteapta sa se impartaseasca...

Citat:
Doar părerea mea.
Si a mea.

Reply With Quote
Vechi 06.06.2010, 17:22:07
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Daniel777 Vezi mesajul
Cel ce sa impartaseste des sa nu judece pe cei ce se impartasesc rar.
Sfintii ne vor judeca, dupa cum urmeaza:

1. Canonul 9 apostolic: "Toți credincioșii care intră în biserică și ascultă scripturile, dar nu rămân la rugăciune (slujbă) și la Sfânta Împărtășanie, aceia trebuie să se afurisească, ca făcând neorânduială în biserică."

2. Canonul 2 de la Antiohia (local): "Toți cei ce intră în Biserică și ascultă Sfintele Scripturi, dar nu participă la rugăciune împreună cu poporul, sau se feresc de participare la Sfânta Euharistie potrivit oarecărei nerânduieli, aceștia să se lepede din Biserică, până când nu se vor mărturisi și nu vor arăta roduri de pocăință, și atunci rugându-se vor putea primi iertare;"

3. Sfântul Ioan Gură de Aur - Omilia III Efeseni: "in zadar se savarseste Liturghia in fiecare zi daca nu va impartasiti". "Acestea le spun nu ca sa va impartasiti oricum, la intamplare, ci ca sa va faceti vrednici."

Tot el ne avertizeaza: "cel ce nu este vrednic să se împărtășească în fiecare zi nu este vrednic nici măcar o dată pe an, pentru că vrednicia nu ține de timpuri (perioade sau soroace)".

4. Sfântul Vasile cel Mare - Epistola 93 catre patriciana Chesaria: "Impartasirea zilnica si hotararea de a primi zilnic Sfantul Trup si Sange al Lui Hristos e un lucru bun si folositor, caci El insusi o spune limpede: "cel ce mananca Trupul Meu si bea sangele Meu are viata vesnica"." "Cu toate acestea noi ne impartasim doar de 4 ori pe saptamana: duminica, miercurea, vinerea si sambata, precum si in zilele in care se face pomenirea vreunui sfant)."

Ca o comparatie, in 2010 am ajuns sa reducem frecventa impartasirii la 4 ori pe an sau chiar mai rar, in loc de 4 ori pe saptamana.

5. Sfântul Nicodim Aghioritul: „Este cu neputință să ajungă cineva la desăvârșire fără deasa împărtășire cu Sfintele Taine. Pentru că fără de aceasta, nici dragostea nu o poate dobândi, fără dragoste nici ascultarea de stă*pâneștile porunci, iar fără ascultare nici desăvârșirea.De ace*ea, Sfinții Părinți nu cer desăvârșirea de la cei ce se împăr*tășesc, ci îndreptarea vieții prin pocăință."

6. Sfântul Nicolae Cabasila - cel mai autoritar Sfânt Părinte care a scris despre Sfânta Liturghie: "Cât timp suntem uniți și păstrăm legătura cu Hristos, trăim viață sfântă, sorbind izvor de sfințenie prin Sfintele Taine; dar dacă ne despărțim de Biserică – Trupul tainic al Său , în zadar vom gusta din Sfintele Taine, căci seva de viață nu mai curge prin mădularele moarte și tăiate. Și cine desparte mădularele de Trup? „Păcatele voastre stau ca un zid despărțitor între Mine și voi”, zice Domnul. Dar oare orice păcat ucide pe om? Nicidecum! Ci numai păcatul de moarte. Tocmai de aceea se și numește de moarte; căci există păcate care nu sunt spre moarte, spune Sfântul Ioan (I Ioan 5,17). Prin urmare credincioșii care n‑au săvârșit păcate de moarte nu sunt întru nimic opriți să se împărtășească cu Sfintele Taine și să devină părtași la sfințire, ca unii ce sunt încă mădulare vii, pentru că păstrează unitatea cu Capul (Hristos). Mai mult decât atât, în tratatul său Despre viața în Hristos, Nicolae Cabasila face o afirmație și mai directă spunând: pe cât este de nedrept să te împărtășești din Sfintele Daruri dacă ai săvârșit păcat de moarte și nu te‑ai spovedit, tot pe atât de mare greșeală ar fi să fugi de această Pâinecând n‑ai greșit de moarte!"

Pentru a clarifica și mai mult lucrurile, dorim să arătăm care sunt aceste păcate de moarte pentru care Sfinții Părinți opresc de la Împărtășanie. Povățuirile de la sfârșitul Liturghierului opresc de la Împărtășanie pentru următoarele păcate: trufia, iubirea de argint, desfrânarea (sub orice formă: malahie, adulter, sodomie, gomorie etc.), mânia și răzbunarea, lăcomia, zavistia și lenevirea spre faptele cele bune. La acestea se adaugă o altă categorie de păcate la fel de grave (sau chiar mai grave unele dintre ele) și care, de asemenea, opresc automat de la Împărtășanie. Acestea sunt: minciuna și mărturia falsă, descântecul și vrăjitoria (atât cel care face, cât și cel căruia i se face), furtul sau orice alt fel de nedreptate socială, bătaia și omorul (inclusiv avortul), răspândirea sau simpla aderență la o idee sectară (eretică) sau antieclesială, furtul de cele sfinte și nerespectarea rânduielilor bisericești (suprimarea samovolnică a posturilor, afară de motiv de boală; comuniunea euharistică cu eterodocșii; încălcarea gravă a Canoanelor bisericești etc.), hula împotriva lui Dumnezeu și negarea existenței Lui, fie prin ateism, fie prin sincretism (creștinism + yoga, credința în reîncarnare, meditația transcendentală etc.)

7. Sfântul Simeon Noul Teolog: "Pentru a nu se ajunge la tot felul de excese, pentru ca cineva să se poată împărtăși, este obligatoriu să aibă și binecuvântarea duhovnicului, iar dacă, din anumite pricini legate de timp sau distanță, nu se poate obține binecuvântarea, este important ca respectivul măcar să nu fie oprit pentru vreo perioadă de la primirea Sfintelor Taine. Dacă nu vor fi încălcate rânduielile stabilite de Biserică pentru primirea Împărtășaniei (împăcarea cu toți, spovedania, pravila de rugăciune, postul etc.), nu se va ajunge la nici o extremă."

IMPORTANT: Cititi neaparat eseul de aici scris de un doctor in teologie, preot-calugar, fost decan al unei Facultati de Teologie Ortodoxa: http://www.blog.teologie.net/2010/01...ne-impartasim/ .

Last edited by Florin-Ionut; 06.06.2010 at 17:27:21.
Reply With Quote
Vechi 06.06.2010, 17:32:19
Daniel777 Daniel777 is offline
Banned

Data înregistrării: 07.01.2010
Implicit

Duminica aceasta a fost prima din postul Apostolilor Petru si Pavel.V-ati impartasit in acest inceput de post?
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sa ne impartasim saptamanal Daniel777 Impartasania (Taina Euharistiei) 433 23.05.2015 02:12:04
Cum sa ne impartasim? Adriana-Simona Impartasania (Taina Euharistiei) 21 09.01.2014 14:17:16