Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Biserica Ortodoxa si Massmedia
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.05.2007, 10:44:12
antiecumenism antiecumenism is offline
Banned

Data înregistrării: 07.08.2006
Locație: ROMANIA,jud. Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

AI NOSTRI TINERI LA PARIS INVATA…”

Dupa ce am vorbit despre draci, a venit timpul sa spunem mai multe despre exorcisme.
Dar, mai intai, sa spunem cateva cuvinte despre contextul in care ne situam.
S-a facut foarte mult caz din partea presei si a autoritatilor ecleziale pe seama faptului ca ieromonahul de la Tanacu nu are facultatea terminata. Mai intai, sa spunem clar ca acesta nu este un impediment canonic pentru preotie. Nici Apostolii nu au avut Facultatea de Teologie facuta. Nici vestitul parinte Cleopa, supranumit „duhovnicul romanilor” și publicat in zeci de volume la editura mitropolitana din Iasi, Trinitas, nu a avut scoala. Asadar, nu exista nici un canon care sa oblige candidatul la preotie sa fie absolvent al vreunei scoli, ci doar instruit, inteligent si cu marturie de buna purtare.
Acum sa aruncam o privire in scolile teologice din Romania. Ce se invata in ele, daca Sinodul BOR, alcatuit din doctori si paradoctori in teologie, nu a stiut sa se foloseasca de canoanele Bisericii intr-un caz in care este pusa in joc soarta a patru calugarite si a unui preot monah? Ce facem cu „doctorii in teologie” care au aparut la televizor (Realitatea TV) cu declaratii de felul: „Noi, pentru Ortodoxie, ne luptam pană la sacrificiu”, intelegandu-se ca, de aceasta data, lupta Ortodoxiei este indreptata spre a-i baga in puscarie pe calugarii de la Tanacu?
Dar nu vreau sa se inteleaga ca eu apar incultura in Biserica. Pur si simplu trebuie sa punem altfel problema. Nu-i putem reprosa unui sofer faptul ca nu l-a citit pe Dostoievski. Tot asa nu-i putem cere unui preot de tara (caci Tanacu este un sat) sa bata bulevardele lasului vreme de cinci ani de zile, cu cursurile xeroxate la subtioara, in timp ce babutele din zona nu au un popa care sa le ingroape mortii. Intelegand aceasta, episcopul l-a hirotonit. Toata lumea era multumita si, dintr-o-data, totul s-a stricat.
Molitvele Sfantului Vasile sunt rugaciuni si juraminte pe care nu oricine se incumeta sa le citeasca. Aceasta atitudine fata de ele este general recunoscuta in Biserica. Totusi, este impropriu sa spunem ca parintele de la Tanacu s-a apucat de citit molitvele din cauza ca nu avea facultatea terminata. Mergeti la catedrala mitropolitana din Timisoara si constatati ca si preotii doctori, si profesori citesc aceste molitve.
Pe langa asta, trebuie sa spunem ca nu exista nici un canon si nici macar vreun ordin al Sinodului BOR care sa interzica preotilor, mireni sau calugari, sa citeasca aceste rugaciuni. Ele apar publicate in orice molitvelnic pe care oricine il poate cumpara.
Nu se poate spune nici ca demonizatii nu au voie sa fie legati in timp ce li se citesc molitvele. Sigur ca nu exista nici o prevedere care sa sugereze imobilizarea demonizatului, dar e la fel de adevarat ca nu exista nici una care sa o interzica, asa cum se insinueaza in comunicatul de presa emis de secretariatul BOR.
Dupa cum il putem invinui pe ieromonahul de la Tanacu de lipsa de discernamant si exagerare in procedeele aplicate in timpul rugaciunilor de izgonire a demonilor, tot asa putem aduce marturii din izvoare unanim recunoscute in Biserica Ortodoxa, aratand ca legarea demonizatilor era o practica normala.
De exemplu, cazul cuviosului Nichita de la Pecerska, cel ce s-a indracit si prorocea, cunoscand toata Scriptura pe de rost prin insuflarea diavolului, iar dupa aceea, fiind legat la porunca duhovnicilor si citindu-i-se rugaciuni, s-a facut sanatos. Ucenicul sfantului Isaia Pustnicul s-a indracit pentru ca, mergand la mitropolit, si-a clevetit duhovnicul si, fiind legat, a fost adus inapoi la parintele Isaia, care, rugandu-se pentru el, l-a izbavit de demon.
De fapt, chiar Sfanta Scriptura ne spune ca demonizatii erau legati de multe ori si ca, avand o putere neobisnuita, neomeneasca, rupeau lanturile.
Asadar, greseala parintelui de la Tanacu, duhovniceste vorbind, nu a fost aceea ca a citit molitvele si nici aceea ca a legat bolnava, ci aceea ca, dupa ce a vazut ca demonul e turbat, s-a incapatanat sa-l scoata cu orice pret. Atunci cand medicii l-au chemat sa ia bolnava de la urgenta, era clar ca ei, ca medici, nu-i mai dadeau nici o sansa de scapare si i-au incredintat-o numai ca aceasta sa nu moara in spital.
Dar asa se gandeste la rece. Altfel stau lucrurile atunci cand cineva intra in hora dracilor, provocandu-i prin rugaciuni si blesteme.
Cu parere de rau, glasurile din Biserica au fost foarte seci in a-l judeca pe parintele, aratand ca nici unul dintre ei nu cunoaste din experienta puterile demonice. S-a vorbit ca la catedra, ca in fata studentilor, incheind sec ca, daca era tanar, de ce s-a apucat de molitve? Sunt de acord, nu trebuia sa se apuce de ele. Asta e o vina. Dar de aici si pana la a baga pe cineva in puscarie pentru 14 ani, sa ma iertati, mi se pare cam mult.
Oare chiar trebuia sa aratam lumii cat de bine isi cunosc cursurile de demonologic bursierii romani la scolile protestante din Occident sau am fi putut trece peste asta, acoperindu-l pe fratele nostru si certandu-l după aceea intre noi, in Biserica, lasand pe seama judecatorilor lumii acesteia acuzatiile de omor si celelalte, stiind ca „cel caruia i se iarta mult, mult iubeste”?

CINE ESTE FARA DE PACAT, SA ARUNCE PRIMUL PIATRA!
Vreau sa ma adresez acum si celor care, necunoscandu-i pe cei de la Tanacu, necunoscand-o pe raposata Irina, au putut rosti in fata camerelor de filmat si in presa scrisa ca sustin si considera dreapta condamnarea calugarilor.
Nu vreau sa-i intreb daca au cercetat vreodata pe cei din temnita ca sa vada cum traiesc, ci daca macar si-au pus vreodata problema ce este o puscarie si ce inseamna ca un om, care are o singura viata ca si ei, sa fie privat de libertate.
Inteleg ca nu-i putem scoate pe toti din puscarie, dar macar sa nu ne bucuram cand cineva nimereste acolo.
In sfarsit, trebuia sa fie Tanacu pentru ca cineva sa filmeze Romania de sus si sa arate tuturor atmosfera bruegeliana in care ne aflam.
Ca si in tablourile grotesti ale lui Bruegel, romanii au aparut in acest tele-maraton, care a durat aproape doi ani, in toata uraciunea si sinceritatea josnica a cruzimii lor.
A fost grotesc si infiorator sa vezi babe si intelectuali care striga in fata camerelor de filmat: „Rastigneste-l! Rastigneste-l!”
Buna dimineata, Romanie crestina, care vrei sa iesi in Europa ca tara ce prezinta interes pentru turismul cultural!
Americanii, care nu au pretentia sa se numeasca crestini, scandeaza impotriva razboiului din Irak, impotriva razbunarii inumane si fara rost, iar romanii „crestini” se bucura ca „Dumnezeu a facut dreptate”, aruncand in puscarie niste calugari. Oamenii lasi isi ascund setea de razbunare si rautatea sub masca dreptatii. Iudeii, in numele credintei in Dumnezeu, ii ucideau cu pietre pe cei care greseau. Dar Dumnezeu, venind pe pamant, a acoperit cu haina Sa pe cel ce a gresit, zicand: „Cine este fara de pacat sa arunce primul piatra”.
Dumnezeu nu are nevoie de aceasta dreptate omeneasca, lasa, plina de razbunare si ura, de aroganta si fatarnicie, a unor oameni fricosi si pacatosi. Daca aveti nevoie de o astfel de dreptate, faceti-o in numele oamenilor, nu a lui Dumnezeu. Caci „toata dreptatea omeneasca este inaintea lui Dumnezeu ca o carpa lepadata de femeie (ca un tampon folosit)”, zice prorocul Isaia.
Preoti, care ati iesit la televizor „sa aparati dreptatea”, „sa aparati Biserica si demnitatea Sfantului Sinod”, mai bine asi deschide cartile pe care le aveti in sfintele altare. Veti gasi acolo slujbele pentru izbavirea celor robiti din inchisoare si veti vedea cu cata durere cere Biserica slobozirea intemnitatilor, indiferent de motivele condamnarii lor. Si aratati-mi macar o rugaciune in care Biserica cere ca cei ce gresesc sa fie condamnati la inchisoare.
De ce, dar, parintilor, vorbiti cu atata frenezie in sprijinul acuzatorilor, chiar si dupa ce judecata a anuntat atatia ani de puscarie? Nu vi se amaraste inima, gatul? Chiar L-am alungat cu totul pe Hristos dintre noi? Chiar nu mai conteaza parerea Lui in judecatile noastre?
Oamenii de toate felurile vin si cer Bisericii sa se roage pentru intemnitatii din familiile lor, dar Sinodul BOR, in loc sa trimita o circulara catre toti preotii din tara, cerand sa faca rugaciune pentru fratii cazuti in ispita, intocmeste un comunicat de presa prin care se leapada public de ei.
Mie mi s-a intamplat sa-i vizitez de mai multe ori pe cei ce stau in puscarii, sa beau si sa mananc o bucata de paine cu ei. Am inteles mai bine de ce Hristos ne-a indemnat (pentru ca Hristos, nu-i asa, nu porunceste) sa-i cercetam pe cei din temnite.
Va rog pe voi, episcopi si preoti care ati condamnat la inchisoare pe acesti cinci calugari, daca Dumnezeu va ingadui ca judecata voastra sa fie dusa la sfîrsit, sa-i cercetati acolo, macar odata, si pe urma sa va intoarceti in altare si sa stati inaintea Iui Dumnezeu.”
Vechi 07.05.2007, 10:59:21
Sebastiana Sebastiana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.03.2007
Implicit

Antiecumenism,asa de mult imi place cum scrii incat mai trimite,te rog frumos,cat mai multe infos pt.toti de pe acest Forum.Doamne ajuta!
Vechi 07.05.2007, 11:01:39
Mirean Mirean is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.03.2007
Implicit

Antiecumenism, Savatie scrie frumos, chiar convingator pentru necunoscatori. Nu ca as fi expert, dar nu sunt in situatia in care sa ma uit de jos in sus la Savatie. Imi place cum scrie si atat. Nu si ce scrie. Dar cine l-a inainte pe el in gradul de "mare duhovnic", titlu pentru care multi, intre care pe loc fruntas este Sebastiana, il invoca in discutia despre Tanacu. Si cu ce drept "maria sa" Savatie contesta deciziile Sf Sinod. Nu este acesta caz de neascultare?

Te rog raspunde-mi punctual. Nu-mi mai da copy/paste la ce ai mai dat pana acum, nici reincalzi ciorba/castravetele antiecumenist (fara suparare, exista precedentul...).

Astept....
Vechi 07.05.2007, 11:04:10
Mirean Mirean is offline
Senior Member

Implicit

Sebastiana, poate ne raspunzi la intrebari... Nu de alta dar cum sunt CONVINS ca nu ai nici o treaba cu BOR si esti pe acerst forum ca sa discreditezi deciziile Sf. Sinod. Sper ca cei care te citesc sa nu te asculte.

Mandria ta nu te lasa sa raspunzi? Sau "fratii" considera ca e o pozitie mai buna asta? :D
Vechi 07.05.2007, 11:16:06
Senior Member

Implicit

:DMirean,asa imi place mie sa te framanti din cauza mea si sa te las in incurcatura si pe ganduri caci imi place sa raman misterioasa pt.cei ca tine si,dupa cum spuneam mai inainte:) ca,....... uite,iar ma repet,nu despre mine este vorba pe acest topic.:p
Vechi 07.05.2007, 11:20:55
odin odin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.03.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Sebastiana
:DMirean,asa imi place mie sa te framanti din cauza mea si sa te las in incurcatura si pe ganduri caci imi place sa raman misterioasa pt.cei ca tine si,dupa cum spuneam mai inainte:) ca,....... uite,iar ma repet,nu despre mine este vorba pe acest topic.:p
Intrebarile nu au legatura cu tine... nu te flata cu misterul...:dontgetit:

Intr-adevar, nestiinta si mai ales tupeul cu care iti sustii ineptiile ne lasa `masca`...
Vechi 07.05.2007, 11:32:09
Senior Member

Implicit

Cine vorbea de MANDRIE!si va mai considerati si crestini ortodocsi autentici,in fine, eu sunt o pacatoasa,nu ca voi"2doi savanti"in ale mandriei care vreti sa dati exemplu ca sunteti crestini,si ortodocsi autentici,in plus,pai cum?de vreme ce judecati pripit si gresit pe aproapele si semenul vostru defaimandu-l,discreditandu-l,clevetindu-l,barfindu-l,fara niciun drept si libertate de a se putea apara,pt.ca este cu neputinta aceasta.Sa ne ierte Dumnezeu,caci cu totii suntem pacatosi,fratilor intru IISUS HRISTOS!
Vechi 07.05.2007, 11:37:04
odin odin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.03.2007
Implicit

Citat:
Cine vorbea de MANDRIE!si va mai considerati si crestini ortodocsi autentici,in fine, eu sunt o pacatoasa,nu ca voi"2doi savanti"in ale mandriei care vreti sa dati exemplu ca sunteti crestini,si ortodocsi autentici,in plus,pai cum?de vreme ce judecati pripit si gresit pe aproapele si semenul vostru defaimandu-l,discreditandu-l,clevetindu-l,barfindu-l,fara niciun drept si libertate de a se putea apara,pt.ca este cu neputinta aceasta.Sa ne ierte Dumnezeu,caci cu totii suntem pacatosi,fratilor intru IISUS HRISTOS!
Tot nu ai raspuns la intrebare...

Vechi 07.05.2007, 11:37:23
Mirean Mirean is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Sebastiana, ai dreptate esti misterioasa. Misterioasa ca un desert.

Pana una alta nu ai fost in stare sa raspunzi la nici una din intrebari....Si nu te flata: intrebarile nu erau despre propria-ti persoana ci aveau legatura cu Tanacu. Dar n-ai inteles asta!
Vechi 07.05.2007, 14:53:19
Senior Member

Implicit

PENTRU CINE BAT CLOPOTELE LA TANACU?
http://tanacu.blog.com/
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
COMUNICAT DE PRESA TANACU TANACU Stiri, actualitati, anunturi 50 15.01.2011 16:00:37
Cazul Ungheni PadreCory Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni 15 22.05.2008 12:13:01
cazul tanacu crypo Din Vechiul Testament 3 06.04.2008 15:06:52
Cazul Seraphim Rose si altii veilur Intamplari adevarate 15 14.12.2007 22:38:12