Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.01.2015, 00:11:58
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Exact aceleași întrebări ar trebui să și le pună și el din interiorul BRU. Doar dacă n-au anulat canoanele.
Reply With Quote
Vechi 22.01.2015, 06:29:39
CristianR's Avatar
CristianR CristianR is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.03.2014
Implicit

S-ar putea ca ierarhii noștri să știe mai multe despre cum se întrebuințează canoanele decât știm noi. Un lucru adesea neglijat este că ele nu sunt dogme și că abaterea de la ele nu este erezie, prin urmare.
Reply With Quote
Vechi 22.01.2015, 07:18:03
DragosP's Avatar
Senior Member

Implicit

O fi, dar mie-mi dă cu virgulă atunci când un canon zice ceva de genul "cine se roagă cu ereticii să fie caterisit".
Reply With Quote
Vechi 22.01.2015, 09:45:42
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Exact aceleași întrebări ar trebui să și le pună și el din interiorul BRU. Doar dacă n-au anulat canoanele.
Canoanele referitoare la "rugaciunea cu ereticii", ca si multe alte canoane din Antichitate si Evul Mediu, nu sunt de actualitate in BRU. Baza canonica a BRU este Codex Canonici Ecclesiae Orientalis, unde, desi sunt mentinute restrictii si sanctiuni in caz de concelebrare sau impartasire cu schismaticii, rugaciunea impreuna cu ei nu mai este interzisa.

Mai ales daca scopul rugaciunii cu schismaticii este tocmai unirea Bisericilor, ar fi si culmea sa fie interzise de canoane. Este ca si cand ai spune ca sunt interzise convorbirile de pace atunci cand s-a ajuns la o situatie de razboi.

Cred ca ar fi oportun ca si BOR sa isi revizuiasca canoanele. Oricum, din cate se vede, patriarhul, Sinodul si cea mai mare parte a clericilor si laicilor nu se simt legati de niste canoane din zorii Evului Mediu. Problema BORului este, ca de obicei, brambureala si lipsa de autoritate a propriilor documente. BOR nu are, precum BRU, o carte care sa poata fi pusa in bratele credinciosilor impreuna cu cuvintele: "Poftim: acestea sunt canoanele de care se tine cont in BOR. Ia si citeste!".

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 22.01.2015, 10:06:34
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de CristianR Vezi mesajul
S-ar putea ca ierarhii noștri să știe mai multe despre cum se întrebuințează canoanele decât știm noi.
Sunt convins ca asa stau lucrurile. Insasi ideea ca stiu mai bine decat mitropolitul cum se intrebuinteaza canoanele mi se pare culmea orgoliului diabolic. Chiar si in ipoteza ca mitropolitul meu ar gresi in intrebuintarea lor, precis ar veni ceilalti din Sinod (dar nu eu, ca nu am caderea) sa il corecteze si sa aplice o dojana frateasca. Mai ales ca, din ce spunea Catalin, inteleg ca nu e ca la catolici, unde Papa nu are doar o functie onorifica in cadrul Colegiului Episcopilor, ci il conduce personal. Nu, am inteles ca Patriarhul nu are mai mare putere decat vicarul de Mizil. Dar ce vedem ? Nu numai ca Sinodul nu il corecteaza, dar nimeni din Sinod, nici macar un singur episcop, nu am auzit sa spuna ca ce face Patriarhul nu e canonic.

Prin urmare, inseamna ca neintelegerea e la nivelul nostru, nu la nivelul Patriarhului.

Citat:
Un lucru adesea neglijat este că ele nu sunt dogme și că abaterea de la ele nu este erezie, prin urmare.
Deosebim canoane dogmatice si canoane disciplinare. Incalcarea ultimelor este, totusi, un lucru grav, chiar daca nu e erezie precum incalcarea primelor. Nu am auzit ca antoniap si altii sa il acuze pe Patriarh de erezie. In schimb, imi face impresia ca e acuzat de incalcarea unor canoane disciplinare. Chiar si asa, ar fi grav. Problema este ca aceste acuzatii nu sunt nici formale, nici nu vin de la colegi de episcopat. Nici nu exista o miscare de contestare de oarecare amplitudine. In schimb, e injurat pe zeci de situri de cativa talibani ortodocsi care se vor lideri de opinie ai laicatului, precum si de multi anonimi care se disting mai ales prin anti-catolicismul lor decat prin ortodoxia lor. In viata reala, de la maicutele acelea cu "Teoctist-Anticrist" (care ii reprosau fostului Patriarh mai degraba trecutul securisto-comunist decat vreo aderenta la "ecumenism"), eu nu am mai auzit de o miscare, cat de cat serioasa si coagulata, de contestare a Patriarhului. Nici autentici lideri de opinie, stalpi cinstiti ai monahismului, care pe buna dreptate sunt foarte critici fata de unele derapaje ale ecumenismului, nu am auzit sa il conteste pe Patriarh. In schimb, cei care se dau urmasii lor, fii lor duhovnicesti, o fac adesea. Ma intreb: oare au binecuvantarea parintilor lor pentru aceasta ?

www.catehism.com
Reply With Quote
Vechi 22.01.2015, 10:11:45
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Canoanele referitoare la "rugaciunea cu ereticii", ca si multe alte canoane din Antichitate si Evul Mediu, nu sunt de actualitate in BRU. Baza canonica a BRU este Codex Canonici Ecclesiae Orientalis, unde, desi sunt mentinute restrictii si sanctiuni in caz de concelebrare sau impartasire cu schismaticii, rugaciunea impreuna cu ei nu mai este interzisa.

Mai ales daca scopul rugaciunii cu schismaticii este tocmai unirea Bisericilor, ar fi si culmea sa fie interzise de canoane. Este ca si cand ai spune ca sunt interzise convorbirile de pace atunci cand s-a ajuns la o situatie de razboi.

Cred ca ar fi oportun ca si BOR sa isi revizuiasca canoanele. Oricum, din cate se vede, patriarhul, Sinodul si cea mai mare parte a clericilor si laicilor nu se simt legati de niste canoane din zorii Evului Mediu. Problema BORului este, ca de obicei, brambureala si lipsa de autoritate a propriilor documente. BOR nu are, precum BRU, o carte care sa poata fi pusa in bratele credinciosilor impreuna cu cuvintele: "Poftim: acestea sunt canoanele de care se tine cont in BOR. Ia si citeste!".
amice, nu doar Canoanele ne interzic sa ne rugam cu ereticii, ci chiar Biblia face acest lucru: "Dacă vine cineva la voi, și nu vă aduce învățătura aceasta, să nu-l primiți în casă, și să nu-i ziceți: „Bun venit!” Căci cine-i zice: „Bun venit!” se face părtaș la faptele lui cele rele” (II Ioan 1, 10-11).Despre acestea și Sfântul Apostol Pavel scrie: „În numele Domnului nostru Iisus Hristos, vă poruncim, fraților, să vă depărtați de orice frate care trăiește în nerânduială, și nu după învățăturile pe care le-ați primit de la noi” (II Tes. 3, 6)
Reply With Quote
Vechi 22.01.2015, 10:33:50
DragosP's Avatar
Senior Member

Implicit

În plus, cred că domnul doctor nu știe că vorbim (și) de niște canoane decrepite apostolice. Câh de câh!
Reply With Quote
Vechi 22.01.2015, 11:00:31
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

Perspectiva protestanta :

I was walking across a bridge one day, and I saw a man standing on the edge, about to jump off. So I ran over and said, "Stop! Don't do it!"

"Why shouldn't I?" he said.

I said, "Well, there's so much to live for!"

He said, "Like what?"

I said, "Well, are you religious or atheist?"

He said, "Religious."

I said, "Me too! Are your Christian or Buddhist?"

He said, "Christian." I said, "Me too! Are you Catholic or Protestant?"

He said, "Protestant."

I said, "Me too! Are you Methodist or Baptist?"

He said, "Baptist!"

I said, "Wow! Me too! Are your Baptist Church of God or Baptist Church of the Lord?"

He said, "Baptist Church of God!"

I said, "Me too! Are your Original Baptist Church of God or are you Reformed Baptist Church of God?"

He said, "Reformed Baptist Church of God!"

I said, "Me too! Are you Reformed Baptist Church of God, Reformation of 1879, or Reformed Baptist Church of God, Reformation of 1915?"

He said, "Reformed Baptist Church of God, Reformation of 1915!"

I said, "Die, heretic scum!" and pushed him off.
Reply With Quote
Vechi 22.01.2015, 12:37:56
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de stefan florin Vezi mesajul
amice, nu doar Canoanele ne interzic sa ne rugam cu ereticii, ci chiar Biblia face acest lucru: "Dacă vine cineva la voi, și nu vă aduce învățătura aceasta, să nu-l primiți în casă, și să nu-i ziceți: „Bun venit!” Căci cine-i zice: „Bun venit!” se face părtaș la faptele lui cele rele” (II Ioan 1, 10-11).
Amice, problema este ca eu nu am cunostinta de vreo declaratie a patriarhului dumitale (sau care ar trebui sa fie al dumitale) potrivit careia catolicii ar fi eretici. Daca ai cunostinta de asemenea declaratie, fii bun si da-mi un link sa o studiez. Semnul egal intre catolici si erezie il pui dumneata si, eventual, cativa alti spalati pe creiere. Dar nu il pune nici preotul dumitale paroh. Nici episcopul dumitale. Nici patriarhul dumitale.
Prin urmare, canonul referitor la rugaciunea impreuna cu ereticii (presupunand ca e valabil si nu a fost inca adus la zi de autoritatea competenta a Bisericii dumitale) nu are obiect in cazul de fata.

Citat:
Despre acestea și Sfântul Apostol Pavel scrie: „În numele Domnului nostru Iisus Hristos, vă poruncim, fraților, să vă depărtați de orice frate care trăiește în nerânduială, și nu după învățăturile pe care le-ați primit de la noi” (II Tes. 3, 6)
"Frate care traieste in neoranduiala" se refera la ortodocsi care au pacate publice. Iti dai seama ca nu despre asta e vorba, sper.

www.catehism.com
Reply With Quote
Vechi 22.01.2015, 12:54:52
DragosP's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Semnul egal intre catolici si erezie il pui dumneata si, eventual, cativa alti spalati pe creiere.
Mișto chestia cu spălatul pe creier.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Ecumenismul ancah Despre Biserica Ortodoxa in general 43 15.04.2014 21:26:13
Catolicismul si ecumenismul MariaB Biserica Romano-Catolica 115 18.08.2013 20:21:58
Ecumenismul MadalinS Generalitati 0 30.09.2007 04:12:34
Ecumenismul IonelaCristina Biserica Ortodoxa si Massmedia 10 03.04.2007 17:46:17