![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cine din ortodoxism sustine pozitia dvs? Last edited by Scotland The Brave; 17.12.2011 at 01:05:24. |
|
|||
|
|||
![]()
„Și nu ne duce pe noi în ispită” era tradus mereu de către Părintele Galeriu prin „și nu ne lăsa să cădem în ispită”, subliniind că Dumnezeu nu ispitește.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Haideti sa luam ca exemplu ispita ce vine de la sine: Pofta ce vine de la trup, si ma refer la orice fel de pofta. Dar pentru a evita capcana cu femeia pe care a poftit-o omul ca a si pacatuit in sinea sa (e ceva mai compexa), ne vom referi la mancare. Daca omul posteste si vazand un anumit aliment pofteste, dar nu il mananca, nici nu se gandeste cum ar fi sa il manance, si totusi pofta a venit nu este un pacat. Pacatul si diavolul, care vine sa isi "culeaga trofeul" vin chiar si inainte ca omul sa faca fapta, ce-i drept, vine cand omul a hotarat sa actioneze. |
|
||||
|
||||
![]()
E a 3-a oara: Dumnezeu nu ne ispiteste. Si ca sa fie mai usor de inteles nu am sa mai spun ca ispita vine de la Dumnezeu ci ca Dumnezeu permite sa fim ispititi. Cele doua aspecte sunt totusi diferite, dar sa o lasam asa.
|
|
|||
|
|||
![]()
Pai anterior ati spus ca la ispitirea Fiului de la EL a venit pt implinirea Legii.Poate de fapt ati vrut sa spuneti ce ati spus abia mai sus^^La faza cu ispitirea si pacatul spunti-mi ce spune catehismul ortodox ca sa inteleg mai bine si mai rapid si nu sa inteleg iar altceva.
Last edited by Scotland The Brave; 16.12.2011 at 23:36:14. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Sfantului Maxim Marturisitorul catre Talasie: "Precum cunoaste Scriptura doua feluri de intristari, la fel cunoaste doua feluri de ispite: unul cu voia si unul fara voie, unul creator de placeri voite, celalalt aducator de dureri fara voie. Ispita de voie da fiinta placerilor voite, iar cea fara de voie aduce durerile fara de voie. Una este cauza intristarii din suflet, iar cealalta a intristarii dupa simturi. Ispita cu voie produce intristarea in suflet si cauzeaza placerea in simturi; iar cea fara de voie naste placerea sufletului si intristarea trupului. Dupa aceea, continua Sfantul Maxim, socotesc ca Domnul si Dumnezeul nostru, invatand pe ucenicii Sai cum trebuie sa se roage, le spunea sa se roage sa nu le vina felul ispitelor cu voia: "si nu ne duce pe noi in ispita", adica ii invata pe ucenicii Sai sa se roage sa nu fie lasati sa faca experienta ispitelor placerii, adica a celor voite si poftite". |
|
||||
|
||||
![]()
La ce va referiti? Ce este ispita si ce este pacatul?
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
,,Eu nu am sustinut (puteti sa mai cititi o data) ca Dumnezeu este cel care ispiteste, ci ca ispita poate veni de la Dumnezeu. ,,Ispita poate veni de la Dumnezeu" ,,Dumnezeu l-a ispitit pe Avraam Facere 22, 1-2." ,,Autorul atat moral cat si faptic a fost diavolul, dar ispita a venit de la Dumnezeu" Dvs ar fi trebuit cel mult sa spuneti,de la inceput, ca Dumnezeu ingaduie ispita,nu ca vine de la EL(cum ati sustinut in cazul ispitirii din Pustie) dar pt ca va grabiti sa contraziceti un protestant,care ,nu-i asa,nu poate decat sa greseasca,scrieti ce nu trebuie.Nu veti gasi in tot ortodoxismul expresia ,,Dumnezeu l-a ispitit pe Avraam"(acolo chiar ati scris clar,nu am scos eu din context).As fi tare curios sa postati o singura opinie ortodoxa similara cu ce ati scris mai sus.Sa stiti ca si contrazicerea bazata pe patima tot ispita este,nu cu mine va luptati :) Last edited by Scotland The Brave; 16.12.2011 at 23:52:39. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Totusi in exemplu pe care l-am dat cu Avraam am spus ca acesta a fost ispitit de Dumnezeu, dar nu in sensul de indemnare spre pacat. Coroborand cele doua ispitirea lui Avraam si faptul ca ispita este pacat, vom constata exact ceea ce am spus in mesajul de mai sus a Sf Maxim: ca exista ispite ziditoare. Ispita lui Avraam nu este o indemnare la pacat, caci acesta este formulata ca fiind voia lui Dumnezeu, ci este o incercare a credintei lui Avraam. |
|
||||
|
||||
![]()
Pai ar fi el,si....hmm...nu,nici el,deci....cam el singur.in orice caz cred ca vroia sa zica ca Dumnezeu poate lasa sa fim ispititi.
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Noblete, convertire, pocainta, calugarie si martiriu | antoniap | Pocainta | 3 | 15.11.2012 21:09:01 |
Motive de divort acceptate de Biserica Ortodoxa | ioanspatar58 | Intrebari utilizatori | 3 | 16.10.2010 16:40:43 |
|