![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dar daca doriti asa nu e nicio problema, mie imi puteti spune simplu Catalin, fara dvs. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Politețea și respectul nu ar trebui să fie condiționate nici de caracterul oficial sau informal al mediului (apropo, dacă vă adresați pe stradă, într-un mediu prin excelență informal, unei persoane oarecare, pentru a afla cât este ora, sau pentru a vă ține loc la coadă, cum o faceți - folosind persoana a doua singular sau plural ?) și nici de nivelul discuției.
|
|
|||
|
|||
![]()
Nu e bine sa ne adresam fara formulele de politete pentru ca nu stim cu cine vorbim, poate unii membri sunt mai in varsta si nu e frumos sa le vorbim cu "tu". Plus ca, desi conversam nu ne cunoastem, nu e bine chiar asa "sa ne tragem de sireturi", e lipsa de respect.
|
|
||||
|
||||
![]()
daca lui Dumnezeu ne adresam in rugaciune cu: TU DOAMNE si nu cu Dumneavoastra Doamne, atunci ce pretentii sa avem de la oameni? Cred ca spune totul. Important este sa purtam o discutie decenta, fara jicniri
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
De fapt, de ce suntem mai puțin politicoși decât cei dinaintea noastră? Eram fascinat când bunicul meu, cu drepții să-l odihnească Dumnezeu trimitea felicitări de Paști. Erau adresate: "PC Sale X Ygreculescu". "Ce înseamnă PC Sale, bunicule?" l-am întrebat. "Precucerniciei Sale". Erau colegii lui din parohiile învecinate. Majoritatea mai tineri decât el, fiindcă pe bunicul mi-l amintesc bătrân. Uneori erau colegi din seminar sau de pe la întruniri pastorale. Chiar și când era cu ei față către față, deși îi cunoaștea de zeci de ani, le vorbea și îi vorbeau cu "frăția voastră", rar cu "frăția ta", niciodată cu "tu". Pe la pokere (se jucau cărți mult mai mult ca azi) se folosea intermediarul moldovenesc "dumneata", ceva între "dv" și "tu". Suntem mai puțin politicoși dintr-o falsă percepție a egalitarismului. Un rol ar mai putea avea și traducerile nefericite de prin filmele și literatura anglo-americană, unde "you" înseamnă atât "dumneavoastră" cât și "tu". Ei bine, e tradus invariabil cu "tu". Am mai întâlnit falsa percepție că vorbirea la "per tu" ar apropia oamenii și că, dimpotrivă, folosirea pluralului politeții ar crea bariere între oameni. Ce simplu era, ar fi însemnat că, dacă vorbim cu "tu", suntem toți ca o mare familie umană. Dar, iată că nu este așa. Ceva este, totuși, adevărat: pluralul politeții impune o anumită distanță. Numai că este o distanță binecuvântată. Folosindu-l, respectăm intimitatea aproapelui nostru. Așa-i că ne-am dorit mereu, chiar și față de cei mai dragi din familie, să avem camera noastră încă de când eram puști? Ei bine, oamenii au nevoie de un mic spațiu în jurul lor, iar pătrunderea fără permisiune în acest spațiu este stânjenitoare. Dar pluralul politeții mai are multe avantaje, am să mai menționez doar unul: ne ferește, întrucâtva, de impolitețe. Tu m-ai enervat? De aici și până la "Băi, tu ești un bou!" este un singur pas. Ei bine, încercați același lucru folosind pluralul politeții. Dumneavoastră m-ați enervat? "Bă, nene, dumneavoastră sunteți un bou!" Hm, așa-i că nu prea merge și nu ne e la îndemână?
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Felul in care ne raportam la ceilalti si ne adresam lor, tine in primul rand de respectul de sine. Sunt destui alti useri de-a dreptul obraznici, dar, din ceea ce am vazut pana cum, nu e cazul lui Catalin. Last edited by Adriana Cluj; 05.05.2012 at 15:51:26. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Multi inainte cu sanatate, nu aici trebuie sa-i scrieti ci acolo la detaliile dvs, unde va faceti o scurta prezentare.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
penticostalii sunt sectari? | ingerul_pazitor | Generalitati | 51 | 16.05.2018 17:43:56 |
Penticostalii si botezul | Templier Knight | Secte si culte | 363 | 24.07.2013 17:36:08 |
Cum sa vorbim cu penticostalii ? | IonutS | Secte si culte | 282 | 28.03.2012 20:48:00 |
|