Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Intrebari utilizatori
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 02.05.2012, 12:46:05
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de MihaiG Vezi mesajul
P.S.S.
Față de situația că noi doi nu suntem nici neamuri, nici n-am răcrutat împreună, urmează să vă răspund oricăror întrebări de îndată ce veți sesiza că unui necunoscut, care probabil are și mai mulți ani, se cuvine să i te adresezi cu "dumneavoastră", nu cu "tu".
Daca ati observat aceasta e obisnuinta pe acest forum, adresarea directa. La inceput ma adresam si eu cu formula de politete (asa ma obisnuisem de pe un alt forum), dar cand am vazut ca eram aproape singurul care faceam asta am mai renuntat. Doar dl. Dragomir ma mai adresez asa. Pe forumul catolic chiar am fost apostrofat de cineva care s-a suparat ca ma adresez lui cu formula de politete, desi i-am explicat ca asa era regula acolo.
Dar daca doriti asa nu e nicio problema, mie imi puteti spune simplu Catalin, fara dvs.
Vechi 02.05.2012, 13:30:23
JoyDivision JoyDivision is offline
Banned

Data înregistrării: 10.04.2012
Locație: Chicago, IL
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Daca ati observat aceasta e obisnuinta pe acest forum, adresarea directa. La inceput ma adresam si eu cu formula de politete (asa ma obisnuisem de pe un alt forum), dar cand am vazut ca eram aproape singurul care faceam asta am mai renuntat. Doar dl. Dragomir ma mai adresez asa. Pe forumul catolic chiar am fost apostrofat de cineva care s-a suparat ca ma adresez lui cu formula de politete, desi i-am explicat ca asa era regula acolo.
Dar daca doriti asa nu e nicio problema, mie imi puteti spune simplu Catalin, fara dvs.
exact, nu suntem intr-un mediu oficial, nu sunt discutii purtate la un anumit nivel, ci doar niste simple conversatii.
Vechi 02.05.2012, 17:24:32
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Data înregistrării: 24.04.2012
Locație: Timișoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de JoyDivision Vezi mesajul
exact, nu suntem intr-un mediu oficial, nu sunt discutii purtate la un anumit nivel, ci doar niste simple conversatii.
Politețea și respectul nu ar trebui să fie condiționate nici de caracterul oficial sau informal al mediului (apropo, dacă vă adresați pe stradă, într-un mediu prin excelență informal, unei persoane oarecare, pentru a afla cât este ora, sau pentru a vă ține loc la coadă, cum o faceți - folosind persoana a doua singular sau plural ?) și nici de nivelul discuției.
Vechi 02.05.2012, 18:14:00
TunsDiana
Guest

Implicit

Nu e bine sa ne adresam fara formulele de politete pentru ca nu stim cu cine vorbim, poate unii membri sunt mai in varsta si nu e frumos sa le vorbim cu "tu". Plus ca, desi conversam nu ne cunoastem, nu e bine chiar asa "sa ne tragem de sireturi", e lipsa de respect.
Vechi 02.05.2012, 23:28:51
stefan florin's Avatar
stefan florin stefan florin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.02.2011
Religia: Ortodox
Implicit

daca lui Dumnezeu ne adresam in rugaciune cu: TU DOAMNE si nu cu Dumneavoastra Doamne, atunci ce pretentii sa avem de la oameni? Cred ca spune totul. Important este sa purtam o discutie decenta, fara jicniri
Vechi 03.05.2012, 06:53:08
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Citat:
În prealabil postat de TunsDiana Vezi mesajul
Nu e bine sa ne adresam fara formulele de politete pentru ca nu stim cu cine vorbim, poate unii membri sunt mai in varsta si nu e frumos sa le vorbim cu "tu". Plus ca, desi conversam nu ne cunoastem, nu e bine chiar asa "sa ne tragem de sireturi", e lipsa de respect.
Pluralul politeții nu este chestie de diferență de vârstă, deși această opinie falsă este larg răspândită. Dacă ați observat, exact aceia mai în vârstă decât noi ni se adresează mai degrabă cu "dv" decât la "per tu".

De fapt, de ce suntem mai puțin politicoși decât cei dinaintea noastră? Eram fascinat când bunicul meu, cu drepții să-l odihnească Dumnezeu trimitea felicitări de Paști. Erau adresate: "PC Sale X Ygreculescu". "Ce înseamnă PC Sale, bunicule?" l-am întrebat. "Precucerniciei Sale". Erau colegii lui din parohiile învecinate. Majoritatea mai tineri decât el, fiindcă pe bunicul mi-l amintesc bătrân. Uneori erau colegi din seminar sau de pe la întruniri pastorale. Chiar și când era cu ei față către față, deși îi cunoaștea de zeci de ani, le vorbea și îi vorbeau cu "frăția voastră", rar cu "frăția ta", niciodată cu "tu". Pe la pokere (se jucau cărți mult mai mult ca azi) se folosea intermediarul moldovenesc "dumneata", ceva între "dv" și "tu".

Suntem mai puțin politicoși dintr-o falsă percepție a egalitarismului. Un rol ar mai putea avea și traducerile nefericite de prin filmele și literatura anglo-americană, unde "you" înseamnă atât "dumneavoastră" cât și "tu". Ei bine, e tradus invariabil cu "tu". Am mai întâlnit falsa percepție că vorbirea la "per tu" ar apropia oamenii și că, dimpotrivă, folosirea pluralului politeții ar crea bariere între oameni. Ce simplu era, ar fi însemnat că, dacă vorbim cu "tu", suntem toți ca o mare familie umană. Dar, iată că nu este așa.

Ceva este, totuși, adevărat: pluralul politeții impune o anumită distanță. Numai că este o distanță binecuvântată. Folosindu-l, respectăm intimitatea aproapelui nostru. Așa-i că ne-am dorit mereu, chiar și față de cei mai dragi din familie, să avem camera noastră încă de când eram puști? Ei bine, oamenii au nevoie de un mic spațiu în jurul lor, iar pătrunderea fără permisiune în acest spațiu este stânjenitoare. Dar pluralul politeții mai are multe avantaje, am să mai menționez doar unul: ne ferește, întrucâtva, de impolitețe. Tu m-ai enervat? De aici și până la "Băi, tu ești un bou!" este un singur pas. Ei bine, încercați același lucru folosind pluralul politeții. Dumneavoastră m-ați enervat? "Bă, nene, dumneavoastră sunteți un bou!" Hm, așa-i că nu prea merge și nu ne e la îndemână?

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Vechi 05.05.2012, 15:43:46
Adriana Cluj
Guest

Implicit

Citat:
P.S.S.

Față de situația că noi doi nu suntem nici neamuri, nici n-am răcrutat împreună, urmează să vă răspund oricăror întrebări de îndată ce veți sesiza că unui necunoscut, care probabil are și mai mulți ani, se cuvine să i te adresezi cu "dumneavoastră", nu cu "tu".
Daca tot faceti referire la ani, afisati-va varsta. In mod sigur Catalin nu s-ar adresa necuviincios.

Felul in care ne raportam la ceilalti si ne adresam lor, tine in primul rand de respectul de sine.

Sunt destui alti useri de-a dreptul obraznici, dar, din ceea ce am vazut pana cum, nu e cazul lui Catalin.

Last edited by Adriana Cluj; 05.05.2012 at 15:51:26.
Vechi 05.05.2012, 16:35:41
MihaiG MihaiG is offline
Banned

Data înregistrării: 24.04.2012
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Adriana Cluj Vezi mesajul
Daca tot faceti referire la ani, afisati-va varsta. In mod sigur Catalin nu s-ar adresa necuviincios.

Felul in care ne raportam la ceilalti si ne adresam lor, tine in primul rand de respectul de sine.

Sunt destui alti useri de-a dreptul obraznici, dar, din ceea ce am vazut pana cum, nu e cazul lui Catalin.
36 de ani.
Vechi 05.05.2012, 16:48:19
Adriana Cluj
Guest

Implicit

Citat:
36 de ani.
Multi inainte cu sanatate, nu aici trebuie sa-i scrieti ci acolo la detaliile dvs, unde va faceti o scurta prezentare.
Vechi 09.05.2012, 10:12:04
JoyDivision JoyDivision is offline
Banned

Data înregistrării: 10.04.2012
Locație: Chicago, IL
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de penticostalul Vezi mesajul
Nu au cum pentru ca asa a spus Domnul despre Botezul cu Duhul Sfant:
Căci vouă este dată făgăduința și copiilor voștri și tuturor celor de departe, pe oricâți îi va chema Domnul Dumnezeul nostru.

Era o promisiune pentru toate generatiile cât va ține pământul și lumea.
daca sunteti atent la textul biblic pentru a fi riguros, promisiunea consta in "darul Duhului sfant", si nu in "botezul cu Duhul Sfant", asa cum incerci sa fortezi putin nota...
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
penticostalii sunt sectari? ingerul_pazitor Generalitati 51 16.05.2018 17:43:56
Penticostalii si botezul Templier Knight Secte si culte 363 24.07.2013 17:36:08
Cum sa vorbim cu penticostalii ? IonutS Secte si culte 282 28.03.2012 20:48:00