Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.06.2013, 21:59:44
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit Seamana cu situatia din sinedriu sau nu !?

Urmaresc discutia si vad ca unul crede ca uleiul de masline este sublim, iar ca altul ba total din contra. Ca unul apreciaza lactatele, dar altii nu. Ca unii ridica in slavi regimul vegetarian, iar altii ii pun limite strinse. Ca altii dau mai mult interes si atentie la regimurile maturiste iar altii nici nu vor sa auda. Ca unii si-au dat seama si ca au inteles ca in primul si primul rind acest omniprezent STRESS te face din om neom indiferent ce maninci si imbraci, iar altii nici nu au auzit de implicarea acestui factor covirsitor in toata patologia umana si ca urmare il ignora. Ca altii stiu ca datorita unor tulburari felurite din organism (si ingaduite de Dumnezeu) cum sunt tulburarile hormonale, psihocomportamentale(bulimia si anorexia din o sumedenie de boli ale timpurilor contemporane), socio-psiho-comportamentale si afectiv emotionale poti sa maninci si rumegus de stele ca tot vei deveni obez sau efilat precum osul de peste. Dar ca altii nici nu stiu si mai ales nici nu au chef sa ia asta in socoteala ci ii intereseaza asa, precum pe puritani, doar si doar ce bagi in gura indiferent cu ce scop si din care motiv.
Ca unii mai cred inca in existenta calugarilor tot asa de diferiti intre ei precum si noi mirenii suntem iar altii vor cu totdinadinsul sa merga in polemica pina la ... ala de a facut sau nu astfel de calugari .
Ca unii vor noi si noi dovezi, lincuri, date precise, studii, experimente, statistici, profesori si ami ales multe, cit de multe argumente despre un lucru iar ca altii nu au decit un singur argument si de bun si de rau, si de duminica dar si de martea, si de frumos dar si de urit si la bine ca si la boala si ca acesta se cheama Dumnezeu .
Toata aceasta stare de incordare si discordie intre noi, de neincredere si de indoiala, de contestare a ceea ce zice celalalt, de refuz in a reflecta si la parerile altora dar mai ales de neostoire continua si continua doar din dorinta de a fi "corect politic", stare pe care insa nu vrem sa o recunoastem simplu, sincer, stare pe care nu o vedem asa ci o dam scump, chipurile cu o aparenta de slujire a adevarului corect politic ... deci toata aceasta stare de tensiune seamana exact cu starea de contradictie si zizanie, si de lipsa de pace din sinedriul in care a fost adus Hristos noaptea ca sa fie judecat !
Ba un arhiereu, poate numit NilA Morometianul, a si sarit la Hristos si l-a intrebat : daca zici ca Tu esti fiul lui Dumnezeu, fa pace in aceasta adunare a noastra! Hai sa te vedem !?
Si ce a facut atunci Hristos ? Mai stiti ?
A raspuns celor ce se ingrijeau de cele ale pintecului, facind sfada in sinedriu, insa la fintina lui Iacov: "Oricine bea din apa aceasta va inseta iarasi; Dar cel ce va bea din apa pe care i-o voi da Eu nu va mai inseta in veci, caci apa pe care i-o voi da eu se va face in el izvor de apa curgatoare spre viata vesnica!"

Nu stiu daca se va face pace in adunare si astazi dar cei ce vor cauta apa vietii vesnice nu va face obezitatea si nici anorexia iadului .
Restul, sunt studii si statistici mai putin importate !

Last edited by zaharia_2009; 21.06.2013 at 22:06:38.
Reply With Quote
Vechi 21.06.2013, 22:00:34
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Legat de alimentatie si ingrasat:

Exista cauze pentru ingrasat (sau slabit) mult, care nu tin de alimentatie.
Dar pe astea nimeni nu vrea sa le ia in consideratie si toti dau zor cu dieta.

Exista boli endocrine, tulburari de metabolism in speta, cand ori te ingrasi din aer, ori slabesti si mancand o vaca la o masa.

Exista stresul si lipsa de somn care duc la ingrasat 8sau slabit) excesiv.
Fiecare organism reactioneaza altfel.
Exista si anorexici si bulimici si unii care mananca din tulburari psihice (frustrari) etc.

Poti sa fii vegan obez si invers, sa mananci omnivor si sa fii slab pusca.
Depinde de organism.

Toti vorbesc peste tot de dieta, dar nimeni nu spune despre dormitul suficient, despre stresul care ne marcheaza in permanenta.

Pe urma am unele intrebari:

1. De cand si de unde este aversiunea asta pentru lapte si lactate si mai ales de ce sa fie rau la cancer? Eu nu inteleg. Cred ca este vreun studiu mai nou.

La fel cum am aflat acum ce probleme auc chinezii cu intoleranta la lapte (daca o fi asa totusi). Se spune ca au un deficit de nu stiu ce enzima (poate de la alimentatia cu orez, sau altele, sau de la zona georgrafica).Nu stiu.
Si de aia nu e bun nici pentru noi laptele?

Se spune ca ei sunt sanatosi pentru ca mananca soia. Dar atunci ar trebui sa fim si noi, pentru ca a fost o vreme cand ce mai soia consumam (ulei, salam etc.).

2. Ce este cu uleiul de masline? Asta ce mai are? Si de cand?
Alt studiu grozav? Italienii numai cu el se hranesc, ei nu stiu de ulei de floarea soarelui sau altceva. Si sunt multi centenari si la ei.

Nu stiu de ce, dar am impresia ca este vorba de niste curente imprastiate in lume de unii si altii cu diverse interese. Omul creste de sute de ani animale si mananca lapte, oua. Si cei de la sate asta mananca si sunt slava Domnului sanatosi. Ca mai pun si altele mai putin sanatoase (grasimi multe, paine multa) este adevarat...
Dar la astea pun si legume multe, usturoi si ceapa!

Zilele trecute a murit cel mai batran om din lume,avea peste 110 ani (116 oare?) si era japonez mi se pare. Dar nu spunea ca a mancat nu stiu ce, sau ca a trait din aer, sau a evitat ceva.
Oare ce mananca japonezii sanatos?

Asa se spune si de dieta italieneasca/mediteraneana ca este sanatoasa: legume, paste, masline, fructe de mare, peste, vin, citrice, totul usor.
Si totusi au si ei destui obezi...
Aversiunea pentru produse lactate este mai de mult...Cred ca am auzit aceasta teorie cam acum 10 ani si mi-a parut foarte logica,omul fiind singura specie care se hraneste cu lapte si produse derivate la maturitate, laptele fiind un produs specific destinat noi nascutilor oricarei specii de mamifere.Este mai mult o adictie alimentara sustinuta de mituri si false teorii,decat o necesitate in sine.La fel si cu alte produse de provenienta animala.Confundam adictia pentru gust cu necesitatea,si ne sustinem adictia cu ardoare ca si cei care sustin ca daca nu au parte de o viata sexuala plina se vor imbolnavi si deregla,Doamne Fereste;ca sexul le trateaza durerile de spate,migrenele,ca racesc mult mai rar,dorm mai bine,au un alt tonus si una peste alta sunt mai sanatosi decat cei care se infraneaza.

Din nou,mituri despre lapte si absobtia calciului in oase,vezi Doamne...
Daca ar fi fost asa,cei cu intoreranta la lactoza(printre care ma numar si eu)ar trebui sa aiba un nivel inferior de calciu -ceea ce nu se intampla.
Am inteles ca laptele"contine"calciu si murim cu idea asta de gat fara a cunoaste ca si alte legume sau fructe ne pot procura cantitati substantiale de calciu.Stie cineva de broccoli,spanac,seminte de susan,migdale,portocale,boabe de soia sau bame?

Au oamenii un dar anume de a completa golurile din informatiile lor cu pareri personale despre acel fapt,incat la final pare ca stiu totul despre acel subiect.
Cati dintre cei care contesta stilul de viata sanatos al asiaticilor sau al mediteraneenilor au si fost printre ei,i-au cunoscut cat de cat,au mancat,le-au observat obiceiurile si au vorbit cu ei?
Asiaticii,dintre care japonezii in mod anume,mananca foarte sanatos-carnea se foloseste ca si condiment(adica in cantitati MICI),legumele sunt servite crude sau gatite cam 3-5 minute,iar cantitatile de mancare SUNT MINUSCULE!Nu folosesc unt,branzeturi,smantana la gatit.Felurile de mancare sunt usoare,fara sosuri grase,gatite ore in sir pe foc,iar vedetele mesei sunt legumele si verdeturile,nu carnea.
Ar fi penibil sa afirmam ca sunt obezi printre randurile acestora.Daca aveti dovezi in acest sens,aratati-mi si mie,ignoranta.

Am cunoscut si comunitatea thailandezilor de aici,printr-o prietena.Veseli,optimisti,simpli ,supli si fara varsta;astia sunt thailandezii pe care I-am cunoscut.Ceea ce mie imi parea o fetiscana de vreo 18 ani,era de fapt o femeie de 30+ cu familie si copii.Nu reuseam sa fac conexiunea.Toti arata cu mult tineri fata de varsta lor biologica.
Desigur ca nu mancarea este singurul factor in acest aspect,insa si aceasta are contributia ei pe langa factorul imbatranire/boala.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 21.06.2013, 22:17:53
Yasmina's Avatar
Yasmina Yasmina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.06.2010
Implicit despatimirea

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Nu il cunosc pe fratele adam000(ca si cind dintr-un spirit nu stiu de care as dori sa il sustin, nicidecum !) dar pot sa certific ca in minastirile din Roamnia exista destui calugari suprapoderali si chiar obezi iar de maici trupese (a se intelege cel putin suprapoderale) nu duce lipsa monahismul.
Nu spun ca asta este regula, sa fim bine intelesi. Sa nu ne obisnuim sa gindim numai in extreme !
Dar suprapoderali exista, slava Domnului, in minastiri .
Iar indoiala dvs, a tuturor celor care va tot indoiti si va mirati, trebuie sa va spun ca este f. posibil sa vina din cauza necredintei, mai ales!
Starea de sanatate a omului nu este din ce maninca, din ce bea, si ce imbraca, din ce alearga sau face miscare, din ce respira, in primul rind . Ci este de la Dumnezeu si din Duhul Sfint, curatitorul si de viata facatorul.
Desigur ca toate acestea au contributii la starea de bine general al omului dar , ma repet iarasi si iarasi, omul nu este ce maninca... s.a.m.d., ci este ce este dintr-un botez in Duhul Sfint si foc .
Chiar aici pe forum, avem frati si surori care se tin de la mincare cit pot de mult, care nu consuma carne de ani de zile, piine, fainoase, si care sunt obezi, au diabet, au dislipidemii, deoarece de la un moment dat in viata metabolismul omului se modifica de la Dumnezeu si incepe sa transforme in grasime tot ce bagi in gura, prin jocul unor enzime hepatice cauzat de pacatele pintecului.
Chiar daca esti vegetarian si ai probleme de sanatate cu greutatea nu iti este ingaduit (ca exemplu) sa consumi mai mult de 2 sau maxim 3 linguri de ulei de masline pe zi, despre care toti stim ca este cel mai bun si mai trofic si mai sanatos ulei de pe pamint . Ei , uite ca nu este chiar asa cum o dau domnii profesori vinduti la concernele alimentare . Ci totul tine de Dumnezeu . Cit de dat naibi de bun ar fi uleiul uleiurilor din lume sunt situatii cind Dumnezeu este mai mare chiar si decit acesta, facindu-l sa devina aproape interzis.
Si, am mai scris de atitea ori, despre situatii in care vegetarienii mai ales, dar si naturistii, s-au "curatat" de cancere de nu s-a vazut . Chiar si in cura anticancer cu fructe si legume sunt interzise produsele lactate (mai ales in cancerele digestive)deoarece se cunoaste extrem de bine ca da nastere la un mucilagiu proteic bine hranitor pt. celulele care au un turnover accelerat, asa cum sunt celulele canceroase, adica facind mai mult rau decit bine.
Iar daca sunt romani care spun ca cel putin in monahismul romanesc nu exista obezi, asta arata clar ca sunt pelerinati prin minastiri exact cit de la genunchiul brostei in jos .

Nu cerd ca este bine (iar daca peste asta credeti voi ca tocmai in asta va sta binele, este doar treaba voastra) ca la orice problema lumeasca, fie ea si de sanatate, sa il punem pe Dumnezeu fata in fata cu cele ale lumii pt. a-L verifica, pt. a vedea acum cum mai scoate camasa in fata studiilor.
Pina acum l-am pus in aceste situatii de cite ori "evlavia" ne-a imbrincit: despre vestimentatia omului, si daca nu am dat in bunul Dumnezeu cum am vrut, cica pe motivul ca el este iubitor si iertator si noi putem sa-i facem ce voim noi ca El rabda .
Apoi am dat in El cu apucaturile naostre de a ne ierta sau nu unii pe altii, de a ne ispiti unii pe altii prin diferite raspunsuri toatal aiurea dar neostoite, prin parerile noastre despre iubirea aproapelui... si cite si mai cite . Sunt ani... ANI decind il tot ispitim pe Dumnezeu cu tot ce vrem noi, cica din dorinta sincera de a cunoaste unde este binele si in ce . Dar poate ca ar fi mult mai bine ca dintru inceput sa credem numai poruncile si sfaturile Lui iar pe celelalte sa nu mai punem asa pret. Sau vorba lui Dostoievscki : chiar daca voi imi demonstrati ca nu exista Hristos, eu tot cu El ramin !
Dar iata ca aici, la capitolul sanatate, ne incuie Dumnezeu mintile de nu mai vedem calea. Si in loc sa ii vedem poruncile si iubirea din sfaturile, poruncile Lui si ale sfintilor sai noi ii dam ianinte cu indoielile noastre si cu statistica si studiile medicale si cu ... eu nu cred cutare si cutare lucru, deoarece nu am vazut .
Si uneori chiar in America, unde duhneste de obezi si de obeze pe toate felurile de alimentatie, de boli constitutionale, de obiceiuri de viata si nivel de trai.
Dar Dumnezeu ne spune de fiecare data, mai ales pt. cei care nu prea au vazut sau nu prea cred, ca : fericiti cei ce n-au vazut si au crezut ?
Oare asta sa fie vreo gluma sau vreo bascalie de a lui Dumnezeu cu noi ? Immm, ce ziceti ? Dar de crezut, ce credeti ?

Nici mai inainte si nici acum nu o spun mustrator ci doar spre amintire.
Restul socotiti voi fratilor fiecare cum vreti mai mult: ori cuvintul Domnului ori cuvintul Omului ! Ori pecetea darului Duhului Sfint, ori pecetea E-urilor si a proteinelor (animale sau vegetate) din noi !

NB: articolul nu este destinat celor cu dificultati la citire sau la intelegere in limba romana, celor cu putere de sinteza si de extragere a ideilor principale dar si a esentei dintr-un text, redusa .
Acestora le cer insa iertare pt. ca ii privez de anumite informatii si pareri . Dar pt. ei este valabil urmatorul post :

Nu aveti dreptate si temei real deoarece: exista calugari, ca de oameni nici nu mai vorbesc, care sunt suprapoderali sau chiar obezi si sunt vegetarieni ! Cercetati suinguri !
Faptul ca exista cativa supraponderali prin manastiri,nu conduce la o regula a monahismului.Tocmai,imaginea calugarului sau a Sfantului este trupul firav ,fata trasa cu cearcane si expresivitatea solemna a unui introvertit,cu o viata launtrica bogata.
Nu am vazut vreun sfant in icoane cu straturi de burti,fata cat o luna si un zambet larg de la o ureche la alta.
Desigur,nu orice persoana supraponderala trebuie suspectata mai intai de lacomie,ce stim noi?

Acolo unde afirmati ca nu suntem ceea ce mancam,gresiti intrucatva;altfel nu am fi primit invataturi care sa ne tina departe de lacomia pantecelui-care lacomie conduce la trandavie,lipsa vointei,desfranare,impatimire la alte nivele.
Cum se contracareaza lacomia pantecelui?Prin postire!
Care postire,lasa afara toate produsele de provenienta animala.
Care postire,poate insemna si lipsa totala a mancarii.
Uite cum se educa spiritul si prin felul in care mancam.
M-a surprins ca ati afirmat acestea,desi dvs stiti care este rostul infranarii prin post.
Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita fara de asemanare decat Serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.
Reply With Quote
Vechi 21.06.2013, 23:58:02
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Faptul ca exista cativa supraponderali prin manastiri,nu conduce la o regula a monahismului.Tocmai,imaginea calugarului sau a Sfantului este trupul firav ,fata trasa cu cearcane si expresivitatea solemna a unui introvertit,cu o viata launtrica bogata.
Nu am vazut vreun sfant in icoane cu straturi de burti,fata cat o luna si un zambet larg de la o ureche la alta.
Desigur,nu orice persoana supraponderala trebuie suspectata mai intai de lacomie,ce stim noi?

Acolo unde afirmati ca nu suntem ceea ce mancam,gresiti intrucatva;altfel nu am fi primit invataturi care sa ne tina departe de lacomia pantecelui-care lacomie conduce la trandavie,lipsa vointei,desfranare,impatimire la alte nivele.
Cum se contracareaza lacomia pantecelui?Prin postire!
Care postire,lasa afara toate produsele de provenienta animala.
Care postire,poate insemna si lipsa totala a mancarii.
Uite cum se educa spiritul si prin felul in care mancam.
M-a surprins ca ati afirmat acestea,desi dvs stiti care este rostul infranarii prin post.
Ati incercat sau chiar ati dat o noua profunzime unor afirmatii care au fost cantonate la un anumit nivel de greutate, de profunzime, de insemnatate si reprezentare .
Pina acum discutiile s-au dus pe orizontala oarecum aleasa intimplator a acestui subiect. Dar ati voit sa dati o nou orientare .
Eu ramin la parerea ca nu suntem ceea ce minca decit intr-o f. mica masura, ati de mica incit in comparatie cu sensurile reale a ceea ce suntem si nu a ceea ce mincam, in sensul ca legatura noastra de a fi nu este cu mincarea, chiar daca ea a fost data spre fiintare, este nereprezentativa .
Dar pt. noile sensuri sunt necesare discutii mai elaborate, mai profunde, pe care ne-ar fi greu (mai ales, mi-ar fi greu) sa le port aici .
Cei ce cred ca suntem citusi de putin ceea ce mincam au in mod automat o inclinare spre o oarecare riguroziotate a ceea ce mincam . Si nu vorbesc aici de indolenta sau de excese. Am trecut si eu prin asta mai ales ca am fost muscat de multe ori de sarpele Stiinta, Viata, Longevitate in sanatate, viata pina la batrineti matusalemice in care predomina tineretea fara batrinete .
Dar cu mult ajutor, uitindu-ma in jururl meu (si despre asta spun ca este mult de vorbit) am vazut ca acestea sunt doar vorbe .
Cuvintele sunt altele !
De ce ? Deoarece "nu numai cu piine traieste omul, ci cu tot cuvintul care iese din gura lui Dumnezeu". Deoarece "... nu va ginditi la ce veti minca si la ce veti imbraca, ci priviti la pasarile cerului..."
Abaterea de la aceste cuvinte duce la "imbatrinirea" fiintei om, iar aceasta duce la a concentra atentia exact pe ce este nesemnificativ. desi ni s-a spus " nu va ingrijiti..."! noi tot pe dos facem . Si am fost in stare sa dezvoltam stiinte si studii si statistici, sa inchipuim si sa inventam orice, dar orice, numai la Cuvint sa nu ne intoarcem.
Cuvintele acestea sunt grele,profunde iar puntea de la ele la obiceiurile noastre alimentare actuale, de orice fel, este geru sa o vedem . Pt. ca nu dorim ... Si daca nici nu o vedem de cele mai multe ori, atunci ce sa intelegem din ce facem noi in mod cotidian si la moda timpului ?
Mai adaug un singur lucru apropos la "suntem ceea ce mincam" citusi de putin.
Un slogan asemanator il au evolutionistii(defapt aceiasi oculta introduce in limba de circulatie si apoi in constiinta colectiva sloganurile antihristice cu care trebuie sa fim hraniti)care spun : noi (adica omul, in sensul cel mai larg)ne tragem din maimuta !
Nu stiu precis ce parere aveti despre evolutionism, ca despre "suntem ce mincam" am inteles, dar eu si unora ca si celorlalti sustinatori le spun ca eu nu am legatura certa nici cu maimuta si nici cu porcul, vaca, gaina sau leustianul, caci ce intra in pintece se duce la hazna (spune tot Hristos).
Eu am fost zidit din pamint si am primit suflare de viata, ma hranesc cu tot cuvintul care iese din gura lui Dumnezeu si de voi avea macar un pic de smerenie sunt sigur ca ma voi intoarce de acolo de unde am fost alungat prin stramosii mei . Si mai stiu bine ca am o legatura strinsa cu pecetile care mi s-au pus la botez si cu Cel ce salasluieste intru mine si sunt intru El.
Ce este mai mult de atit este exgerare si are darul de a ma abate de la drumul meu .
Si ca sa nu intelegeti ca as fi cantonat in mod bezmetic in vreo extrema, marturisesc ca maninac, beau si ma inbrac ca toti oamenii deoarece toate mi-au fost date ca sa ma bucur de ele, cu atentie deoarece nu toate imi folosesc si mai ales ca nu toate zidesc !

Asa vad eu situatia mea si cine sunt eu ! De restul nu mai stiu, trebuie sa urmaresc studii doveditoare si lincuri atestatoare deoarece vad ca in ziua de astazi nimic nu mai este sigur, ba contradictoriu !

Last edited by zaharia_2009; 22.06.2013 at 00:11:43.
Reply With Quote
Vechi 22.06.2013, 01:12:17
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Yasmina Vezi mesajul
Aversiunea pentru produse lactate este mai de mult...Cred ca am auzit aceasta teorie cam acum 10 ani si mi-a parut foarte logica,omul fiind singura specie care se hraneste cu lapte si produse derivate la maturitate, laptele fiind un produs specific destinat noi nascutilor oricarei specii de mamifere.Este mai mult o adictie alimentara sustinuta de mituri si false teorii,decat o necesitate in sine.La fel si cu alte produse de provenienta animala.Confundam adictia pentru gust cu necesitatea,si ne sustinem adictia cu ardoare ca si cei care sustin ca daca nu au parte de o viata sexuala plina se vor imbolnavi si deregla,Doamne Fereste;ca sexul le trateaza durerile de spate,migrenele,ca racesc mult mai rar,dorm mai bine,au un alt tonus si una peste alta sunt mai sanatosi decat cei care se infraneaza.

Din nou,mituri despre lapte si absobtia calciului in oase,vezi Doamne...
Daca ar fi fost asa,cei cu intoreranta la lactoza(printre care ma numar si eu)ar trebui sa aiba un nivel inferior de calciu -ceea ce nu se intampla.
Am inteles ca laptele"contine"calciu si murim cu idea asta de gat fara a cunoaste ca si alte legume sau fructe ne pot procura cantitati substantiale de calciu.Stie cineva de broccoli,spanac,seminte de susan,migdale,portocale,boabe de soia sau bame?

Au oamenii un dar anume de a completa golurile din informatiile lor cu pareri personale despre acel fapt,incat la final pare ca stiu totul despre acel subiect.
Cati dintre cei care contesta stilul de viata sanatos al asiaticilor sau al mediteraneenilor au si fost printre ei,i-au cunoscut cat de cat,au mancat,le-au observat obiceiurile si au vorbit cu ei?
Asiaticii,dintre care japonezii in mod anume,mananca foarte sanatos-carnea se foloseste ca si condiment(adica in cantitati MICI),legumele sunt servite crude sau gatite cam 3-5 minute,iar cantitatile de mancare SUNT MINUSCULE!Nu folosesc unt,branzeturi,smantana la gatit.Felurile de mancare sunt usoare,fara sosuri grase,gatite ore in sir pe foc,iar vedetele mesei sunt legumele si verdeturile,nu carnea.
Ar fi penibil sa afirmam ca sunt obezi printre randurile acestora.Daca aveti dovezi in acest sens,aratati-mi si mie,ignoranta.

Am cunoscut si comunitatea thailandezilor de aici,printr-o prietena.Veseli,optimisti,simpli ,supli si fara varsta;astia sunt thailandezii pe care I-am cunoscut.Ceea ce mie imi parea o fetiscana de vreo 18 ani,era de fapt o femeie de 30+ cu familie si copii.Nu reuseam sa fac conexiunea.Toti arata cu mult tineri fata de varsta lor biologica.
Desigur ca nu mancarea este singurul factor in acest aspect,insa si aceasta are contributia ei pe langa factorul imbatranire/boala.
Cateva observatii:

1. Exista animale care se hranesc cu lapte si produse lactate la maturitateisici, caini, porci, maimute si multe altele. Cred ca destul de multe.
Pe urma fiecare animal pe lumea asta (inclusiv omul) este construit intr-un anume fel. Aparatul lui digestive este facut pentru un anumit fel de hrana.
Unul este exclusiv carnivor, altul exclusiv ierbivor, altul este omnivor, altul mananca numai insecte, sau numai cereale.
Si nu-si alege nimeni aceasta constitutie dupa placerea pentru un produs sau altul, ci mai degraba invers.
O vaca nu poate manca decat iarba si fan. Punct. Asa este stomacul ei. Ea nu poate manca nici carne, nici branza si nici oua.
Un leu mananca la fel carne. El nu mananca nici cartofi, nici zmeura. Numai Clarence din Daktari era obligat sa manance morcovi pentru...ochii lui sasii.

2. Eu am trait slava Domnului ani mai multi si de cand ma stiu, pana mai acum 2-3 am fost invatata, chiar generatii intregi au stiut ca trebuie sa manance anumite alimente ca sa se simta bine. Unele produse chiar nu fac placere multora, iar altora chiar le face rau.
Eu in alte vremuri nu am auzit de vegetarianism. Sau raw vegan sau alte lucruri.
Nu stiam ca exista calciu in cantitatile de care avem nevoie in vegetale, sau in forma de acre avem nevoie. Am sa caut tabele pe internet. Chiar sunt curioasa.
Stiu ca exista oameni carora laptele le face bine, lactatele, ouale. Si altii carora aceste produse le face rau. Si mai stiu ca unor le plac aceste produse si altora nu.
La fel carnea si pestele. Exista multi carora nu le place carnea.
Mai stiau ca multi devin de fapt vegetarieni pentru ca le este mila de animale, in rest le-ar place produsele animale.

Si acum de cativa ani tot citesc si vad si aud de diverse teorii care mai de care mai ciudate.
Ce ma deranjeaza este ca nimeni nu explica de ce dintr-o data produsul cutare nu este bun si nu da detalii.
Deci sunt lucruri care azi sunt asa, maine la 180 si poimaine la 360 de grade. Si te intrebi unde este adevarul.

Una este sa spui ca nu-ti place sau ca nu-ti face bine un produs si alta ca pur si simplu nu vrei sa-l mananci si sa-l opresti si pe altul, ca asa vrei tu.

Pentru cei cu intoleranta la lactoza exista solutii: lapte de capra, de camila sau lama, sau alte animale. Asiaticii cumpara aici in disperare lapte praf.
Si exista si lapte fara lactoza.

Pentru cei cu intoleranta la gluten exista alte cereale.

3. Ba da, eu am vazut alimentatia si viata oamenilor din diverse tari in direct.
Si stiu de ex. ca si chinezii mananca pui si alte feluri de carne. Mananca si multe ciudatenii.
Bucataria asiatica are si lucruri bune, nu spun nu. Dar si multe lucruri nesanatoase. Peste crud, multe condimente, diverse produse la care nici nu vreau sa ma gandesc, monoglutamat de sodiu.

Imi place mult bucataria mediteraneana. Dar nu-mi plac pastele si nu inteleg de ce atata lume este inebunita dupa ele.

4. Ceea ce ma deranjeaza mult este modul in care se pun problemele in general.
Eu nu am probleme ca unul nu suporta carnea, sau lactatele, sau mai stiu eu.
Fiecare e liber sa manance ce-i place si ce-i face bine.
Dar de acesti oameni sa impuna altora sa nu manance decat vegetale si chiar crude si sa vina pe urma in lume sa spun ca "vai studiul ala si ala spune ca laptele nu e bun, sau aia nu e buna"? De ce?
De ce nu putem sa ne respectam reciproc.
Eu nu am vazut omnivori sa atace vegetarienii atat de rau precum acestia ataca omnivorii. De ce?

Si exact adictia despre care scrii mai sus se poate referi si la vegetarieni. Si ei au adictiile lor.

Iar chestia cu miturile si falsele teorii este partial adevarata. La unele s-a dovedit ca sunt greseli. Ca de ex. la spanac. A fost calculat gresit continutul de fier. Generatii intregi trebuiau sa-l inghita. Si mai rau, mai contine si oxalati.
La fel cu sfecla rosie: beti suc de sfecla cruda, ca este leac impotriva cancerului. Dar...bomba: contine oxalati.

Si daca stau acum si iau la mana toate legumele si fructele ajung...dupa studiile actuale, la concluzia ca nu sunt sanatoase.
Jumate din ele au oxalati in cantitati mari. Care oxalati...se pot opri in a merge la rinichi consumand calciu (atunci se absorb in intestin).

Deci nu poti sa stii niciodata adevarul, ce e bun de mancat si ce nu.

Eu nu vreau sa lezez aici pe nimeni, sau sa discut in contradictoriu. Fiecare e liber sa manance ce vrea.
Nu ma opun nici postului. Cine poate...jos palaria.
Dar nu-mi plac extremele de nici un fel: nici carnivorism extrem, nici vegetarianism, nici raw vegan, nici nemancatul sau autofagia. Postul negru este totusi altceva, cu alt sens si merge 1-3 zile. In rest nici biserica nu-l accepta.
Multi, foarte multi oameni de stiinta, medici si teologi indeamna la calea de mijloc, la cumpatare, la echilibru.

P.S. Si exista si anumite gene care duc la boli in care omul nu poate consuma anumite produse (exceptand aici intolerante la lactoza, gluten). Exista alergii, exista tulburari genetice de metabolism.
Dar astea toate sut exceptii. Nu inseamna ca omul in genral moare daca mananca lapte, paine, alune, nuci sau mai stiu eu.

Iar ideea ca "suntem ceea ce mancam"...depinde. La unii se potriveste.

Last edited by sophia; 22.06.2013 at 01:16:10.
Reply With Quote
Vechi 22.06.2013, 06:42:06
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Uleiul nu e de post.
Nu e de post = nu e tocmai potrivit pentru organismul nostru. De ce? Pentru că se ia fructul sau sămînța și se desparte în componente stricînd proporția divină. Dumnezeu a gîndit alimentele pentru a fi consumate integral, a pus deci un echilibru în toate.

La fel și cu zahărul rafinat, cu făina albă, cu sucurile șamd - sînt forme de consum în exces al unor substanțe care în starea lor naturală nu ar cauza nici un rău (decît dacă omul e un nesătul și nu știe să se oprească din mîncat).

Știau Sfinții bine ce știau.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 22.06.2013, 06:54:14
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Parintele, in unison cu literatura de specialitate, apreciaza ca folosirea curei de grau incoltit sau introducerea in alimentatia permanenta a acestui produs, contribuie la intarirea sanatatii si la redobandirea ei de catre cei ce au pierdut-o."
Boabele germinate au un factor foarte mare de creștere. Ele sînt excelente doar pentru omul care nu are tumori cancerigene nici măcar în formă incipientă - iar pe mititelele astea mai toți le avem fără să știm de ele.

Un vegetarian (viiigăn) care a fost omnivor înainte nu prea are voie să consume frecvent grîu încolțit decît după vreo doi ani de mîncare exclusiv vegetală, cît încă mai zac în burta lui urmele lăsate de cărniță, lăptic și ouțe. Altfel da, te trezești că ești postitor permanent, poate mănînci doar crudități, și cancerul pe care-l faci îi mai smintește și pe ceilalți încurajîndu-i la fripturică în continuare, că ”ia uite ce-o pățit vecinul care a fost vegetarian 100%, a murit de tînăr”.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 22.06.2013, 13:37:25
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Dacă am citi viețile părinților purtători de Hristos nu am mai face asemenea afirmații. Hai să-ți spun cum văd eu lucrurile. Sunt călugări, pustnici etc care postesc (alimentar) ca budiștii, hindușii, dar pe lângă asta călugării mai fac un lucru foarte important pe care budiștii, hindușii nu o fac, și anume călugării Îl urmează pe Hristos.
Asta am spus si eu: "dar acestia au si rugaciune mai multa si se hranesc cu har." De multe ori cei ce sunt vegetarieni nu manca si carne pentru ca ei cred ca animalele sunt la fel ca oamenii: necredinciosii ca sunt o alta specie, cei influentati de budism ca au si ele suflet sau ca sunt reincarnarea unui om.
Citat:
Sau deloc. Vezi treptele postirii: prima treaptă cei care țin posturile, a doua sunt cei care renunță la carne, a treia sunt cei care renunță și la lactate și ouă (la tot ce este animal), apoi cei care renunță la legume, apoi cei care renunță la cereale, iar în ultima treaptă sunt cei care renunță și la fructe și se hrănesc cu doar cu cuvântul lui Dumnezeu și cu Sf Împărtășanie.
Dar eu am adugat: "Cred ca fiecare trebuie sa faca dupa puterile lui si dupa nivelul duhovnicesc la care a ajuns, nu trebuie sa faca ce fac si sfintii, pentru ca nu pot. Parintii spun ca nevointa peste puteri e alunecare de dreapta."
Sunt credinciosi care incearca sa ii copieze pe sfinti fara sa fi ajuns la nivelul lor de intelegere si de induhovnicire. Mai intai trebuie sa ai rugaciunea unui sfant, apoi sa te hranesti ca el. Altfel va avea probleme de sanatate. De aceea avem post in Biserica de maxim 40 de zile, cat sa fie normal pentru orice credincios.
Citat:
Proasta ta experiență și concluzia la care ai ajuns nu reprezintă neapărat un adevăr, adică dacă tu ai clacat (din neștiință), nu înseamnă că e și adevarată teoria ta.
Nu m-a referit la vreun esec, ci al faptul ca stiu despre aceste lucruri, adica plante, alimente, etc. pentru ca am studiat cand eram preocupat, inainte de a deveni credincios.
Reply With Quote
Vechi 23.06.2013, 00:47:57
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Boabele germinate au un factor foarte mare de creștere. Ele sînt excelente doar pentru omul care nu are tumori cancerigene nici măcar în formă incipientă - iar pe mititelele astea mai toți le avem fără să știm de ele.
Nu cred ca factorii de crestere din plante interactioneaza in acelasi fel cu biologia omului.
Vechi 23.06.2013, 00:49:47
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Nu e de post = nu e tocmai potrivit pentru organismul nostru.
Știau Sfinții bine ce știau.
Nu din motivul asta a fost trecut pe lista de produse de frupt.
Ci pentru ca da o anumita stare de supra-satietate pantecelui care nu e compatibila cu postul.

Oricum, interesant e ca in timp ce uleiul e interzis, semintele care contin ulei, nu sunt.