Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.10.2014, 15:24:01
Ioan_Cezar Ioan_Cezar is offline
Banned

Data înregistrării: 17.06.2014
Religia: Ortodox
Implicit

...............:)))
Te pui cu olteanca!!!
Ești terrribilă...
Reply With Quote
Vechi 01.10.2014, 22:54:47
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
duminica trecuta, la o slujba catolica (intr-o provincie franciscana din Franta)
Mihnea, de curiozitate : in Franta fiecare provincie e alocata unui ordin catolic?
Reply With Quote
Vechi 02.10.2014, 01:22:00
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de mirela.t Vezi mesajul
Mihnea, de curiozitate : in Franta fiecare provincie e alocata unui ordin catolic?
Nicidecum: am spus "provincie" in sens eclezial.
Un ordin religios este impartit in provincii teritoriale, conduse de un superior provinical. In cazul franciscanilor, acesta se numeste "ministru provincial". Exista si un superior general, care conduce un ordin la nivelul Bisericii Universale.

De exemplu, in Romania, exista doua provincii franciscane: una are sediul la Roman, cealalta la Oradea.

Aceste ordine religioase sunt alcatuite din "religiosi" (si din laici asociati lor). Religiosii din ordine (numiti, curent, "frati") se deosebesc de calugari atat prin vocatie cat si prin mod de organizare. Calugarii se afla in manastiri si, o data intrati acolo, acolo raman, in principiu toata viata. Ei nu au ceva ca un "Superior Provincial" ci au un abate, asemanator staretului de la ortodocsi. Vocatia lor este contemplativa. Dimpotriva, vocatia fratilor este mai mult apostolica: ei nu stau prea mult timp intr-un loc si ies deseori "in lume". Chiar daca au asezaminte mari in metropole (dominicanii), organizate cam ca un castru roman, asezaminte mici in orase mici (franciscanii), organizate ca mici familii de viata evanghelica ori nu au asezaminte de loc (iezuitii). Cele trei voturi (de saracie, de castitate, de ascultare) sunt aceleasi la calugari si la fratii din oricare ordin, dar in rest totul difera.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 02.10.2014 at 01:39:12.
Reply With Quote
Vechi 02.10.2014, 02:16:27
tabitha's Avatar
Senior Member

Implicit

Am înțeles acum. Mulțumesc frumos pentru lămuririle detaliate!
Reply With Quote
Vechi 02.10.2014, 13:46:41
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Dar nefiind semnată de un Papă, care mai era valabilitatea ei? Legatii papali nu aveau mandat pentru asa ceva.
Papa Leon al IX-lea murise în aprilie 1054, iar anatema a fost depusă în luna iulie a aceluiasi an.
În fine, anatemele au fost ridicate in sec. XX, dar scindarea Bisericii a rămas.
Si între timp am găsit și varianta ortodoxă a istoriei..
Acela este un articol de pe site, scris de un tanar de 21-23 de ani, care probabil era student la teologie, sau terminase de curand. Datele sunt corecte, dar e viziunea sa asupra evenimentului.
De fapt anatemele acelea nu au avut si nici nu aveau prea mare importanta. cand intra cineva in schisma nu se dau anateme, dar tot schisma se cheama. In acest caz, in plus, exista o multime de invataturi gresite, care au fost anatemizate la sinoade. Practic invatatura catolica de azi e aproape complet diferita de cea ortodoxa, desi par doar cateva mici diferente (sa ne gandim la ce implica harul creat, sau invatatura despre cadere si reparatie).
Fata de advenitisti, martori, penticostali, nu avem date anateme, desi e evident ca sunt in afara Bisericii.
Episodul cu Athenagoras e foarte contestat, acesta din proprie initiativa a facut asta (s-a considerat un fel de primat al ortodoxiei), intotdeauna se convoaca un Sinod pentru lucruri importante. Chiar daca s-ar fi ridicat anatemele, acestea erau cele din 1054, tot nu aveau nicio importanta. Sunt anatemizate Filioque si toate invataturile gresite.
E imposibil sa se uneasca Biserica cu catolicii, fara ca acestia sa revina la invatatura ortodoxa. Cum sa fie in Biserica o gramada mare de invataturi complet gresite, in paralel cu invataturile adevarate? Erezia duce la pierderea harului, Hristos nu are cum sa lase sa se intample asta.
Apoi, din punct de vedere catolic, eu cred ca e imposibil ca ei sa schimbe ceva. De exemplu, din punctul de vedere ortodox la Fatima si Lourdes au fost false aparitii, fie si numai acest lucru e imposibil sa-l schimbe. Iar sfintii lor au minuni necrestine, cum ar putea sa recunoasca faptul ca in tot acest timp s-au inselat. Doar o mare minune divina ar putea sa schimbe acest lucru, aducand un papa caruia i s-a luminat intelegerea si sa schimbe tot. Pentru ca trebuei sa schimbe tot, nu doar pe ici pe colo. Si sa accepte toata invatatura ortodoxa, fara alte comentarii.
Reply With Quote
Vechi 02.10.2014, 17:04:50
tabitha's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Acela este un articol de pe site, scris de un tanar de 21-23 de ani, care probabil era student la teologie, sau terminase de curand. Datele sunt corecte, dar e viziunea sa asupra evenimentului.
I-am văzut bibliografia la articol, mi s-a părut coerent si de aceea l-am luat de bun.
E ceva în neregulă cu cel care l-a scris?? Vorbesti de el de parcă n-ar fi demn de încredere.

Citat:
BIBLIOGRAFIE: POPESCU, Prof. Teodor M., Sentinta de excomunicare de la 16 iulie 1054, in "€žStudii Teologice"€, an II (1931), nr. 1, p. 49-68; II (1931), nr. 2, p. 35-46. Idem, Geneza si evolutia schismei, in "€žOrtodoxia"€, an XI (1954), nr. 2-3, p. 163-217. RAMUREANU, Pr. Prof. Ioan I., SESAN, Pr. Prof. Milan, BOGODAE, Pr. Prof. Teodor, Istoria bisericeasca universala, vol. I-II, EIBMO, Bucuresti, 1987.

Last edited by mirela.t; 02.10.2014 at 17:08:43.
Reply With Quote
Vechi 02.10.2014, 18:37:43
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
I-am văzut bibliografia la articol, mi s-a părut coerent si de aceea l-am luat de bun.
E ceva în neregulă cu cel care l-a scris?? Vorbesti de el de parcă n-ar fi demn de încredere.
De aceea am zis ca datele sunt corecte, ca din bibliografie le-a luat. Dar fiecare autor are si contributia sa (ca altfel ar face ca altii, sa copieze doar din carte), iar aici autorul incearca sa spuna ca nu au fost asa importante motivele si ca a fost in mare parte si o problema politica.
Dar avem situatia clara chiar in textul luat din prima referinta bibliografica, adica actul de excomunicare al legatilor papali.
Ce vedem aici? Ca de fapt bizantinii ii considerau deja rupti de Biserica pe apuseni si nu mai credeau ca au taine valide (probabil din cauza rostirii Filioque).
3) reboteaza pe cei botezati in numele Sfintei Treimi si mai ales pe latini, ca arienii;
4) considera ca doar in Biserica grecilor mai e Biserica lui Hristos si jertfa cea adevarata si botezul, ca donatistii;
Deci ii rebotezau pe latini, dovada clara ca nu ii mai considerau botezati.
Reply With Quote
Vechi 02.10.2014, 21:58:36
tabitha's Avatar
Senior Member

Implicit

Eu una cunosc preoti ortodocsi care nu sunt de acord si nu practică re-botezarea -
dacă botezul initial s-a făcut în numele Sfintei Treimi. Cred că e întelept asa.

Dar în fine, am deviat cam mult de la subiectul topicului. Să nu-l supărăm pe Theo. :)
Reply With Quote
Vechi 02.10.2014, 22:04:01
Theodore_of_Mopsuestia
Guest

Implicit

Pai sora, nu ma suparasi cu nimica. :)
Subiectul topicului are o legatura, chiar daca mai indirecta cu ce dezbateti tu si Cata.
Off-topic: Fratele Ioan Cezar zice ca esti olteanca. De unde venisi in America? :)

Last edited by Theodore_of_Mopsuestia; 02.10.2014 at 22:37:40.
Reply With Quote
Vechi 03.10.2014, 02:14:31
tabitha's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia Vezi mesajul
Pai sora, nu ma suparasi cu nimica. :)
Subiectul topicului are o legatura, chiar daca mai indirecta cu ce dezbateti tu si Cata.
Off-topic: Fratele Ioan Cezar zice ca esti olteanca. De unde venisi in America? :)
Mă bucur că nu te-ai supărat. :)
Păi Cezar nu zice de la el, asa am scris eu la profil. Din Bănie !
Reply With Quote
Răspunde