Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.04.2026, 08:20:12
Seraphim7 Seraphim7 is online now
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit

Sunt frumoase și extrem de profunde și aceste interpretări ale Împărăției,să le zicem mai duhovnicești,mai patristice,mai MISTICE chiar.

Ortodoxia vede in general Împărăția Cerurilor mai degrabă un loc Ceresc unde se află Iisus Hristos,și Maica Domnului și Sfinții.

Iar noi restul putem ajunge acolo doar daca ne sfințim,ne îndumnezeim.

Iar soluția pentru toate acestea o da Biserica,prin sfintele Taine,prin Sfânta Liturghie,prin trăirea într-o viață de pocăință și de luptă împotriva păcatului.

Practic aceasta este in linii mari viziunea Bisericii Ortodoxe!

Însă în general toate acestea MISTIFICARE a împărăției cerurilor și a lui Dumnezeu nu-și are originile nici în Vechiul Testament și nici în Iisus Hristos.

De unde vine?

De la PLATON!

Practic toți Părinții Bisericii au fost în mare parte greci,sau evrei elenizați!

Aici vorbesc despre Biserica Creștină Răsăriteană,care va deveni Ortodoxă.

La cea de apus,care va deveni Catolică, influența majoră o va avea Sfântul Augustin,dar aici trebuie tratat separat.

Toți au fost profund influențați de PLATON!

El a creat aceasta Lume perfectă, ideală separată de Lumea fizică imperfectă.

El a creat deasemenea și un Dumnezeu perfect, diferit de om și de oamenii zeificați sau de zeii deja existenți imperfecți.

În Vechiul Testament nici vorbă despre așa ceva!

Iar Iisus cu siguranță nu a fost un MISTIC!

El vorbea despre o ÎMPĂRĂȚIE, reală!

Și folosea uneori parabole pentru a explica lucruri concrete,nu lucruri ideale,sau imaginate sau speculative!

Practic Părinții Bisericii,mai ales cei din primele secole și în general prin conciliile ecumenice au deteriorat grav mesajul lui Iisus.

Inclusiv privind canonul Biblic,textul noului testament, existau zeci de evanghelii,și au rămas doar 4,deci inca nu știm multe despre mesajul original al lui Iisus.

Dar despre acestea va fi următoarea ", bombă"...

L-au înlocuit efectiv cu Metafizică platonică și alte influențe filosofice și mistice din acea perioadă.

Nu spun că acestea sunt neapărat greșite sau eronate, însă nu au treabă cu Iudaismul sau mesajul originar al lui Iisus.

Adică una este REVELAȚIA DIVINĂ!

Și alta construcție,fie ea briliantă a minții și rațiunii umane despre ce înseamnă Dumnezeu!

Iar filosofia, chiar la cel mai înalt nivel este de regulă în produs al Rațiunii!

Pe când Revelația este un produs al ceva deasupra ei.
Vechi 07.04.2026, 08:57:29
Senior Member

Implicit

Problema este că de-a lungul timpului lumea a rumegat,consumat, reformat, cugetat și urmat o informație prezentată drept Adevăr Suprem.

Însă în esență a primit un produs uman amestecat cu frânturi de Revelație incompletă,sau reformulată sau trecută prin filtre manipulative.

Practic REVELAȚIA a devenit o Unealtă de control!

Ca și cum am descoperit un izvor de unde curge apă, însă am îngrădit fântână și o dau cu porția,cui vreau, când vreau, daca vreau și în ce condiții vreau.

Deși fântână nu e a mea!

Ne chinuim să înțelegem Scripturile de 2000 de ani, tocmai pentru că canonul biblic este INCOMPLET.

Nu-i vorba că Dumnezeu nu vrea ca tu sa nu înțelegi mesajul,sau că trebuie să ți-l explice altcineva.

Pur și simplu textul a fost cenzurat încă de la început,cel puțin Noul Testament!

Multe cărți ale Noului Testament,nici măcar nu sunt REVELAȚIE,cu sunt pur construcții umane!

Iar adevăratele Cărți Revelate ce ar fi trebuit adăugate Bibliei au fost dinadins excluse, majoritatea sunt cunoscute sub numele de apocrife.

Însă așa cum am spus,va urma un topic dedicat acestui subiect.

Toată puderia asta de secte, culte, mișcări creștine a apărut tocmai din aceste motive și majoritatea s-au desprins din Biserica Catolică.

Deci un cult neoprotestant,are zero legături cu Biserica Ortodoxă,care așa cum am spus, deși în esență parte a acestui program de cenzură a mesajului original al lui Iisus,și de perpetuare a Romei de Răsărit, totuși a păstrat măcar parfumul acelor vremuri,a păstrat chiar și fragmentat fărâme din Creștinismul Original.

Însă protestantismul pur și simplu a luat un canon biblic cenzurat,și a fugit cu el, după care fiecare l-a interpretat cum a vrut.

Practic ei dețin un adevăr la mâna a 3-a,a 4-a și se erijează că deținători de Adevăr Prim!

Degeaba îmi vi tu cu un Canon Biblic,deja cenzurat, incomplet,cu un nou Testament, jumătate revelații deasemenea cenzurate și jumătate creații umane și mă întrebi dacă vreau să-l cunosc pe Hristos!

Din păcate această este peisajul creștin actual
Vechi 07.04.2026, 10:10:20
Senior Member

Implicit

Însă mântuirea sau accesul în Împărăție nu-i nici procesul unor eforturi personale,nici Pocăința,nici urmarea unei Religii, nici Botezul “nou testamentar”, nici Legământul cu Iisus, nici lepădarea de Lume,nici tunderea în monahism ,nici martiriul, nici măcar îndumnezeirea, nici facerea de minuni,nici profețiile, nici vindecarea bolnavilor, nici renunțarea la toate averile…..

Niciuna din toate acestea, nici măcar toate împreună nu înseamnă MÂNTUIRE sau acces în Împrăștia lui Dumnezeu.

Eu vorbesc aici despre aceasta din punct de vedere creștin/biblic sau cel puțin așa cum reiese din iudeo-creștinismul,nu doar cel oficial cu și curentele apocrife, ezoterice și chiar eretice sau conspiraționist.

In general cele mai multe exemple de mântuire,mai ales ale Creștinismului vin de la oameni care au fost exact opusul a ceea ce am prezentat mai sus.

Tâlhari,curve, hoți,criminali, cerșetori,atei, păgâni, sectari,…. Toată pleava societății

Asta era compania lui Iisus !

Și pe toți i-a mântuit și le-a deschis drumul în Împărăție!

Instant, direct,pe loc, fără nimic altceva!

Practic Împărăția Cerurilor este DESCHISA!

Nu trebuie sa faci absolut nimic ca să ajungi la ea,nu trebuie să urmezi nu știu ce cai,să faci nu știu ce minuni, să cauți știu io ce viziuni, extaze, revelații etc.

Iisus a ales tocmai acel tip de oameni pentru a ridiculiza Sistemul care ținea oarecum accesul la Cer doar prin intermediul lor,și prin urmarea unor reguli rigide…

Exact cum face și astăzi sistemul,care crede că doar prin intermediul lor te poți mântui.

Însă Iisus a fost destul de clar!

Matei 23:13, 29, 33-34 VDC
[13] Vai de voi, cărturari și farisei fățarnici! Pentru că voi închideți oamenilor Împărăția cerurilor: nici voi nu intrați în ea, și nici pe cei ce vor să intre nu-i lăsați să intre.
[29] Vai de voi, cărturari și farisei fățarnici! Pentru că voi zidiți mormintele prorocilor, împodobiți gropile celor neprihăniți
[33] Șerpi, pui de năpârci! Cum veți scăpa de pedeapsa gheenei? [34] De aceea, iată, vă trimit proroci, înțelepți și cărturari. Pe unii din ei îi veți omorî și răstigni, pe alții îi veți bate în sinagogile voastre și-i veți prigoni din cetate în cetate,