Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Tinuta in Biserica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.04.2009, 03:47:27
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Religia: Ortodox
Implicit

Cind ai sa cresti mai mare o sa intelegi mai multe despre importanta barbii in dobindirea curateniei sufletesti si a vindecarii fiintei noastre.

Barba este foarte necesara,.l. daca nu era, sfintii ar fi taiat-o...este ceva ce tine de curaj , infruntarea lumii, si de barbatie.
Reply With Quote
Vechi 25.04.2009, 04:07:08
claudiu-marius claudiu-marius is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cozia Vezi mesajul
Barba, conform recomandarilor bisericii Ortodoxe, il cam face pe preot.

Recomandarile includ purtarea barbii si a parului lung, in vederea luptei cu simturile si care duc, prin aceste mici/mari detalii, la cel mai important lucru: curatirea simturilor, si capatarea Duhului Sfint si a darurilor Sale
asta a fost demult!canonul privind purtatul barbii e pur disciplinar in consecinta se poate reactualiza de catre sinoadele bisericilor locale sau se acorda dispense de catre epicopii titulari Barba e necesara la preoti dar nu e definitorie nu te ajuta la mantuire!La fel si baticul ,daca porti batic si iesi din biserica si te duci in club si dansezi la bara e zero,asa
si cu barba degaba o ai daca esti rau desfrinat sau fatarnic.Echilibrul vine din rugaciune
si viata ordonata autimpusa.
Reply With Quote
Vechi 25.04.2009, 12:44:29
tigerAvalo9 tigerAvalo9 is offline
Banned

Data înregistrării: 28.03.2008
Locație: Galati
Implicit

Cozia,eu nu o sa am barba niciodata pentru ca nu-mi place,dar asta nu inseamna ca pacatuiesc ,nu inseamna ca nu am sufletul curat,nu inseamna ca nu sunt credincios.Barba e doar un ACCESORIU!Am mai spus-o si o mai spun:SUFLETUL CONTEAZA !
Reply With Quote
Vechi 25.04.2009, 12:49:28
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de tigerAvalo9 Vezi mesajul
Cozia,eu nu o sa am barba niciodata pentru ca nu-mi place,dar asta nu inseamna ca pacatuiesc ,nu inseamna ca nu am sufletul curat,nu inseamna ca nu sunt credincios.Barba e doar un ACCESORIU!Am mai spus-o si o mai spun:SUFLETUL CONTEAZA !
Da și nu ! Dar ai dreptate în mare parte. Barba = Credință și Credința= Barbă .
Vechi 25.04.2009, 12:52:51
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Da și nu ! Dar ai dreptate în mare parte. Barba = Credință și Credința= Barbă .
Să nu se înțeleagă greșit că Barba este egal credință și șansa mântuirii noastre va sta în Barbă saț că va fi un element hotărâtor . Nici pe departe !
Vechi 25.04.2009, 13:00:36
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

Citat:
Barba e doar un ACCESORIU!Am mai spus-o si o mai spun:SUFLETUL CONTEAZA !
Spune aceasta parintilor cu viata imbunatatita, fie ei calugari ori casatoriti. Si pregateste'te pentru primirea raspusurilor.

Daca tu esti alcatuit doar din suflet, este ok, ai dreptate in aceasta vedere a lucrurilor.
Dar, in general, oamenii au trup si suflet, iar ambele sunt de aceeasi valoare. Deci indraznesc sa spun: "Si trupul conteaza!" Iar asta nu neaga afirmatia: "Sufletul conteaza!", ci o intareste si mai mult. Nu poti spune ca "sufletul este mai important" decat atunci cand il compari cu ceva rau, iar a spune ca "sufletul conteaza" este totuna cu a spune ca este mai important decat trupul, prin urmare, ca trupul este rau. Deci mare grija.

Toate au un rost.
Faptul ca noi am cazut in asa masura incat nu mai vedem aceste rosturi, nu ne indreptateste a renunta la unele lucruri.
Reply With Quote
Vechi 25.04.2009, 18:27:05
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
Tiger,
Credinta si DEPLINA dobindire a ei este un fenomen foarte complex si alunecacios. Se poate afirma ca are multe fatete si depinde de foarte multe trucuri(in sens ziditor) pentru a o tine "pe linga tine". Cine este sincer cu el si serios intelege ce vreau sa spun.

Dupa cum vezi dracii cu vicleniile lor ne agata de nas din toate partile nu numai frontal. De aceea nu poti afirma niciodata ca gata! ai pus laba pe credinta, ca esti experimentat, versat si nu te mai lasi pacalit de siretlicuri... intelegi?

Eh..., barba, imbracamintea, parul, baticul chiar si aspectul deseori neingrijit este unul din aceste siretlicuri cu care-i dam peste nas lui Azazelo, intelegi.... noi care traim in lume si trebuie sa defilam cu ea , cu aceasta societate, o facem in mai mica masura, ma refer, insa, la calugarii care de mii de ani sunt in "lupte" si ca urmare au pus la punct diverse stategii de aparare

Postul si rugaciunea sunt esentiale pentru suflet asa cum zici si tu. Insa cu timpul monahii si-au dat seama ca sunt atacati si PACALITI si prin alte apucaturi si obiceiuri personale lumesti, NEEVIDENTE cu "ochiul liber" care practic ucideau puterea rugaciunii facindu-le inutila nevointa de minastire.

Deci stiu ei de ce fac acest lucru!

Uite de exemplu, noi ne barbierim sau ne tundem sport de ce?...o dam chipurile pe igiena personala...dar de fapt este pentru ca nu suntem acceptati de societate...sotia care nici nu vrea sa auda,..gagici, prieteni care rid de noi, serviciul care nu accepta asa ceva...intelegi?

....este complicat, si important este sa nu le consideri importante, sa te tina agatat, dependent si atunci scapam...

Din acest motiv spun sfintii ca cei care reusesc sa se mintuiasca in orase au cu mult mai multe cununi in cer decit cei din pustie.
Reply With Quote
Vechi 26.05.2009, 09:05:20
eduardd
Guest

Implicit

SFÂNTUL IOAN GURĂ DE AUR – [COLOR=#FF00FF]BĂRBAȚII (purtarea lor)[/COLOR]
,,Femeile pe de-o parte se rugau în biserică și proroceau cu capul descoperit – căci pe atunci femeile proroceau – iar pe de altă parte bărbații purtau părul lung, ca unii ce petreceau în filosofie, și când se rugau prin biserici sau proroceau își acopereau capul, iar amândouă aceste abateri erau din legile elinilor. Deci fiindcă pentru toate acestea el îi sfătuise și fiind de față, și poate că unii au ascultat, iar alții nu au crezut, pentru aceea apostolul, ca un adevărat doftor, vine și prin epistola aceasta și îndreaptă păcatul.” (Comentariile sau Tâlcuirea Epistolei întâi către Corinteni, omilia XXVI, p. 267)
,,Păi atunci când îl văd pe bărbat cu aurării, înfrumusețat, cu frizura aranjată, mirosind a parfum, îmbrăcat cu haine moi și cu mersul de femeie, luând aminte la desfătări, cum aș mai putea să-l numesc bărbat pe unul ca acesta, care și-a trădat noblețea firii sale și s-a potrivit firii femeiești? Căci dacă Pavel nu o socotește vrednică să se numere printre cei vii pe o femeie care face asemenea lucruri, ci o scoate din ceata celor însuflețiți și o așază cu cei morți, zicând că cea care trăiește în desfătări este moartă (I Tim., 5, 6), cum mai poate un bărbat care face acestea să mai fie numărat în ceata bărbaților, de vreme ce și o femeie care face așa ceva a pierdut viața ?” (Omilia aceluiași, rostită în biserica Sfintei Irina, despre râvna celor prezenți la biserică și despre ușurătatea celor care lipsesc și despre cântare; și că firea nu este pricină s-o oprească pe femeie de a apuca pe calea virtuții, în vol. Cateheze maritale, p. 77)
[COLOR=#FF00FF]BĂRBAȚII (se cuvine ca bărbații să se roage cu capul descoperit)[/COLOR]
,,Poate ar fi cineva aici în nedumerire și s-ar întreba în sine: Ce păcat poate fi a se ruga femeile cu capul descoperit, iar bărbații cu capul acoperit? Care anume păcat este, află de aici. Multe semne au fost date, atât bărbatului cât și femeii, deosebite unele de altele, unuia semne de stăpânire, celeilalte semne de supunere; pe lângă acestea, femeia să-și acopere fața și capul, iar bărbatul să aibă capul descoperit. Deci dacă acestea sunt semne sau simvoluri de stăpânire și de supunere, apoi amândoi păcătuiesc dacă amestecă rolurile și buna rânduială, trecând pe deasupra poruncii lui Dumnezeu și călcându-și rânduiala lor, bărbatul lăsându-se în micimea femeii, iar femeia răsculându-se asupra bărbatului prin felul de a se înfățișa. Că dacă nu este slobod a schimba hainele, nici femeia de a îmbrăca hlamidă, și nici bărbatul de a pune pe față farosul sau voalul, după cum zice: Să nu se îmbrace femeia cu haine bărbătești, nici bărbatul să se îmbrace cu haine femeiești (Deut. 22, 5), cu atât mai vârtos nu trebuie a le schimba.
Toate acestea s-au fost legiuit de oameni, deși mai pe urmă le-a întărit și Dumnezeu, celelalte însă – vorbesc adică de a se acoperi și a nu se acoperi – sunt de la fire. Și când zic fire, înțeleg pe Dumnezeu, fiindcă cel ce a făurit firea el este. Deci când răstorni hotarele acestea, privește câtă vătămare se face. Și să nu-mi spui că păcatul acesta este mic, căci este mare și prin sine însuși, fiindcă este nesupunere și neascultare. Dacă poate a fost mic, dar iată că acum s-a făcut mare, fiindcă este simvol a mari fapte. Cum că este mare, se vede din cele ce aduc atâta bună-rânduială în neamul nostru omenesc, poruncind în lume și stăpânului și celui stăpânit. Astfel că cel ce calcă aceste rânduieli toate le amestecă, și darul lui Dumnezeu îl trădează, în același timp și cinstea dată lui de sus o aruncă jos la pământ, nu numai bărbatul, ci și femeia. Căci și pentru femeie este mare cinste a-și ține rânduiala în care se găsește, după cum este și rușine ca ea să se răzvrătească.
Pentru aceea apostolul a spus acest lucru pentru amândoi, zicând: Tot bărbatul, rugându-se, sau prorocind cu capul acoperit, rușinează capul lui, și toată femeia, rugându-se sau prorocind cu capul dezvelit, rușinează capul ei, că totuna este ca și cum ar fi rasă (1 Cor. 11, 4-5). Erau pe atunci, după cum am mai spus, și bărbați care proroceau, și femei care aveau acest har, ca de pildă fetele lui Filip, ca și altele mai înainte ca acestea, despre care și Prorocul zicea de la început: Și vor proroci, zice, fiii voștri, și fiicele voastre vedenii vor vedea (Ioil 2, 28).
Deci pe bărbat nu-l silește a fi întotdeauna cu capul descoperit, ci numai când se roagă. Tot bărbatul, zice, rugându-se sau prorocind cu capul acoperit, rușinează capul său – pe când femeii îi poruncește a fi cu capul acoperit întotdeauna. Pentru aceea, spunând: și toată femeia, rugându-se sau prorocind cu capul dezvelit, rușinează capul său – nu a stat numai aici, ci încă a și deslușit pricina, zicând: că totuna este ca și cum ar fi rasă. Dar dacă a se rade este întotdeauna rușinos lucru, apoi se vădește că și a sta cu capul descoperit este rușinos totdeauna.
Și nu s-a mulțămit numai cu aceasta, ci încă a mai adăogat, zicând: Pentru aceea datoare este femeia să aibă învălitoare pe cap, pentru îngeri, arătând prin aceasta că ea nu numai în timpul rugăciunii trebuie a fi acoperită, ci mereu. Pentru bărbat el nu face vorbă de învelitoare sau acoperământ, ci numai de părul cel lung. A fi acoperit îl oprește numai atunci când se roagă, iar a-și lăsa părul lung îl oprește pentru totdeauna.” (Comentariile sau Tâlcuirea Epistolei întâi către Corinteni, omilia XXVI, pp. 271-272)
Reply With Quote
Vechi 26.05.2009, 09:06:09
eduardd
Guest

Implicit

,Că bărbatul nu este dator să-și acopere capul, chipul și slava lui Dumnezeu fiind (1 Cor. 11, 7). Aceasta este o altă pricină. Nu trebuie a-și acoperi capul nu numai fiindcă are de cap pe Hristos, zice, ci și pentru că stăpânește pe femeie. Stăpânitorul trebuie a avea cu sine simvolul stăpânirii când se înfățișează înaintea împăratului. Deci cum nimeni dintre stăpânitori (arhonzi) nu ar cuteza a se înfățișa înaintea celui ce poartă diademă fără cingătoare și fără hlamidă, tot așa și tu fără simvolurile stăpânirii, care sunt de a nu-ți acoperi capul și de a nu avea păr lung, să nu te rogi la Dumnezeu, ca să nu te batjocorești nici pe tine, și nici pe cel ce te-a cinstit. Același lucru s-ar putea zice și de femeie, fiindcă și dânsa se batjocorește când nu poartă cu sine simvolurile supunerii. Iar femeia, zice, este slava bărbatului. Deci stăpânirea bărbatului este firească. Apoi fiindcă a hotărât, el pune iarăși alte pricini, ducându-se până la întâia zidire și zicând astfel: Că nu este bărbatul din femeie, ci femeia din bărbat (1 Cor. 11, 8). Dar dacă a fi din cineva, aceasta este slava celui din care este, apoi cu atât mai mult când este icoană sau chip. Că nu s-a zidit bărbatul pentru femeie, ci femeia pentru bărbat (1 Cor. 11, 9). Iată aici a doua întâietate a bărbatului, sau mai bine zis, și a treia, și a patra. Întâia, că Hristos este capul nostru al bărbaților, iar noi cap femeii; a doua, că noi suntem slava lui Dumnezeu, iar femeia este slava noastră; a treia, că nu noi suntem din femeie, ci femeia din noi; a patra, că nu noi suntem făcuți pentru femeie, ci femeia pentru noi.” (Comentariile sau Tâlcuirea Epistolei întâi către Corinteni, omilia XXVI, p. 273)
[COLOR=#FF00FF]
[/COLOR]

[COLOR=#FF00FF]BĂRBĂȚIA (adevărata bărbăție)[/COLOR]
,,[COLOR=#339966]Să nu îmi arăți că cineva este bărbat din aceea că poartă veștminte bărbătești și centură, nici din faptul că se poartă cu autoritate și înfricoșare acasă, ci vădește-mi că este bărbat din mintea lui cea iubitoare de înțelepciune, din aceea că își ține din scurt patimile, că biruie bolile sufletului său, că își cârmuiește și este stăpân în casa lăuntrică a inimii și nu se lasă dus încoace și-ncolo de gândurile cele fără de rânduială. Acest lucru îl face mai cu seamă bărbat. Iar dacă se ține de beții și de orgii și își pierde toată ziulica în ospețe și jocuri și discuții la un pahar cu vin și se face, sub tirania patimii, mai moale decât orice ceară, cum mai poți să-l numești pe unul ca acesta bărbat, de vreme ce este prins cu totul și rob vândut, dedându-se la toate patimile? Pe un astfel de om cu apucături femeiești și molatic și iubitor de desfătări, călcat în picioare de toți, oare mai este cu putință să-l pui în ceata bărbaților?[/COLOR] Sau nu știți că lupta și războirea noastră nu este cu oameni de o fire cu noi, ci cu puterile cele nevăzute, cu armiile demonilor, după fericitul Pavel? Că zice el: Lupta noastră nu este împotriva sângelui și a cărnii, ci împotriva începătoriilor și a stăpâniilor (Efes., 6, 12).
Acest lucru ține mai cu seamă de bărbat. Însă cel ce se împodobește, dar nu e plin de elan, cel ce se înfrumusețează, dar este lipsit de bărbăție, cum să stea în ceata de bătaie? Sau cum să fie numit bărbat un om cu o dispoziție lăuntrică mai moale decât orice femeie? Tot așa, după cum pe acesta nu l-aș numi bărbat, ci mai muieratic decât o femeie, la fel și o femeie plină de bărbăție poate fi mai tare decât orice bărbat, dacă mânuie armele cele duhovnicești și îmbracă platoșa dreptății, dacă își ia coiful mântuirii și își pune în față scutul credinței, dacă se încinge cu cingătoarea adevărului și ia sabia Duhului. Una ca aceasta, care strălucește înveșmântată cu armele, să stea în ceata de luptă. Căci este mai presus decât cerurile în cugetul ei și împrăștie oștile demonilor și nimicește tirania diavolului, alungă patimile și după ea rămân mai multe cadavre decât de pe urma războaielor, nu cadavre ale oamenilor, ci ale gândurilor necuviincioase.” (Omilia aceluiași, rostită în biserica Sfintei Irina, despre râvna celor prezenți la biserică și despre ușurătatea celor care lipsesc și despre cântare; și că firea nu este pricină s-o oprească pe femeie de a apuca pe calea virtuții, în vol. Cateheze maritale, pp. 77-78)
Reply With Quote
Vechi 26.05.2009, 23:44:06
florinbrasov0 florinbrasov0 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2008
Implicit Re

Bărbat nu vine de la barbă? Interesanta observatie pe care a facut-o cineva cu care discutam pe tema bărbii. La urma urmei daca ne-a dat-o Dumnezeu ar trebui sa o purtam ...
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Preotii nu trebuie sa-si tunda barba costel Preotul 61 20.10.2015 09:20:28