Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Despre Sfanta Scriptura
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 01.09.2011, 23:24:12
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de George.m Vezi mesajul
Iubeste pre aproapele tau ca insuti pre tine.

"Mi s-a dat sa inteleg aceasta porunca in chipul unui arbore, cosmic, urias, a carui radacina este Adam. Eu nu sunt decat o mica frunza pe un ram al acestui arbore. Insa arborele nu-mi este strain: este temeiul meu. Ii apartin. A te ruga pentru lumea intreaga este a te ruga pentru acest arbore in intregul sau, cu miliardele sale de frunze" (Cuviosul Sofronie Saharov).
Cam care e legatura ce ati intentionat sa o aratati cu sinele,cu iubirea de sine?
Adica frunza se roaga de fapt pt intreg arborele ?Si arborele se regaseste egal in fiecare frunza?
Reply With Quote
Vechi 02.09.2011, 23:05:21
George.m George.m is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.12.2010
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de iustin10 Vezi mesajul
Cam care e legatura ce ati intentionat sa o aratati cu sinele,cu iubirea de sine?
Adica frunza se roaga de fapt pt intreg arborele ?Si arborele se regaseste egal in fiecare frunza?
Am vrut sa evidentiez legatura existenta intre sinele meu si intreaga omenire. In mod firesc, iubirea de sine trebuie sa se rasfranga asupra aproapelui.

Imi place tare mult tabloul zugravit de Parintele Sofronie prin cuvintele de mai sus. Cred ca, om al rugaciunii fiind, a inteles - sau, mai bine spus, a simtit - ca e legat de intreaga umanitate: arborele nu-mi este strain:este temeiul meu. Ii apartin.

E trist ca betia pacatului ne impiedica sa percepem,sa simtim legatura dintre noi si intreaga omenire. Zapacit fiind de rautate, omul de langa mine imi pare un strain; simt ca nu am vreo legatura cu el; imi e indiferenta existenta lui sau chiar deranjanta.
Reply With Quote
Vechi 06.09.2011, 00:21:53
George.m George.m is offline
Senior Member

Data înregistrării: 09.12.2010
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

E mare lucru ca omul sa-L iubeasca pe Dumnezeu si pe aproapele sau. Iubirea aceasta e primita in dar din mana lui Dumnezeu.
Insa, chiar daca nu ne-am invrednicit a primi acest dar, chiar de nu ne iubim aproapele, ar trebui cel putin sa ne purtam cu el ca si cum l-am iubi.
Dar de prea multe ori parca preferam sa ne inveninam din ce in ce mai mult impotriva semenului nostru, nedorind sub nicio forma sa ne izbavim de rautate. Ne impotrivim lui Dumnezeu, nu voim sa-L lasam sa inmoaie inimile noastre cele impietrite cu harul cel sfant al iubirii.

Cuviosul Sofronie marturiseste: "Intr-o zi un om in trecere pe la Muntele Athos a pus aceasta intrebare mai multor Stareti: Care este lucrul cel mai important din viata voastra? De fiecare datam i s-a raspuns: Dragostea dumnezeiasca; a iubi pe Dumnezeu si a iubi pe aproapele.
El a zis: Eu nu am dragoste nici pentru rugaciune, nici pentru Dumnezeu, nici pentru ceilalti. Ce-i de facut? Apoi a hotarat de la sine: Voi face ca si cum as avea aceasta dragoste. Treizeci de ani mai tarziu Duhul Sfant i-a dat harul dragostei".
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Iubeste aproapele ca pe tine insuti dobrin7m Spiritualitatea ortodoxa 54 16.05.2013 14:58:37
Cunoaste-te pe tine insuti florin.oltean75 Generalitati 12 10.01.2012 16:39:59
Daca vrei sa omori pe aproapele, pe tine te omori spre_rasarit Generalitati 6 21.09.2011 11:21:24
Ce presupune sa iti iubesti aproapele? glykys Despre Biserica Ortodoxa in general 46 03.01.2010 15:46:38
RUGACIUNE PENTRU TINE INSUTI icamilin Rugaciuni 1 07.05.2009 08:22:15