![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Demetrius, tu ții morțiș să ne certăm sau chiar ești insensibil la nuanțe? Fata zise clar că duhovnicul pe care-l are acum nu înțelege nimic din sufletul ei, nu face decât să o condamne și nici măsura nu i-a dibuit-o, din moment ce-i dă un canon peste puterile ei. Când se ajunge la asta, preoții încearcă un canon mai ușor, doar-doar enoriașul l-o putea duce. De acolo, are de unde să crească.
Și dacă nu există comunicare bună cu el, cu preotul, ce vrei să facă? Să se scârbească de Biserică și de duhovnicie și să renunțe la Hristos sau mai bine să-l schimbe cu altul, cu care și rezonează? Tu ești prieten cu toată lumea? Nu amic, nu politicos, am zis prieten. Poți tu să te legi profund - ca interese, optică, principii etc. - cu toți? Răspunde-ți ție. Și poate așa ai să înțelegi de ce unul (inclusiv un duhovnic) pentru unii e mumă, pentru alții e ciumă. Că nu toți ne sunt perfecți să ne devină părinți duhovnicești.
"Mergeți și propovăduiți Evanghelia. Dacă va fi nevoie, folosiți și cuvintele." Last edited by Bucuriepedrum; 10.10.2017 at 22:05:26. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Aici protestul mi se pare neintemeiat. Post ca abtinere de la mancare nu stim ce canon ai primit efectiv, poate nu e chiar ata de greu, nu ti-o fi cerut 3 zile de post negru daca.tu maninci carne in post si nu te poti abtine cu asa pretexte. Restul ... asta e, vrei duhovnic cautat? Obisnuieste-te cu ideea ca il cauta si altii, are si el o viata, familie.. Cauta altul mai putin cautat dar sa stii ca nu are nimeni timp sa stea cu orele la povesti - mai stau unii dar rar gasesti. Duhovnicul nu e un soi de psihianalist da' gratuit cu care sa torni verzi si uscate cat mai des, cruta-l si tu ca altfel oricare ar fi tot o sa fuga de tine pana la urma. Foloseste discernamantul, exerseaza-l, nu trebuie sa te ghideze nonstop duhovnicul prin telefon, mai ales daca tu nu faci ascultare si te crezi indreptatita sa maninci carne in post si cine stie ce si altele ..
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu Dumnezeu se supune fata de om, ci omul fata de Dumnezeu.
|
|||
|
|||
![]()
Duhovnicul nu e Dumnezeu.
Faci ascultare daca tu consideri ca merita ascultare. Daca tu consideri ca nu merita, cauti altul, dar daca tot ramai la el, din comoditate sau altceva, se intampla ca in cazul de fata, ajungi sa-i contesti deciziile cu un discernamant indoielnic, fie ele bune fie (poate unele) rele.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Altfel, ce să-ți spun? Duhovnicul e tot om și după hirotonie, ba unii sunt mai totalitari decât stăpânul pe parcela lui, zici că ei te-ar fi creat - rațiunile sunt discutabile, știu că există și înduhovniciți care sunt aspri spre mântuirea altora; nu pe aceștia îi numesc totalitari. Aceeași autoritatea, prin Taina Preoției, o are și un altul. Dacă acolo poate un suflet crește mai bine, de ce să nu se ducă? Dintr-o ambiție și un masochism tipicar, cum că ascultarea e primită doar sub o atare tutelă? Hristos nu-i așa limitat precum Îl creionezi, iartă-mă că-ți spun.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu se vrea a vorbi despre cei care au motive intemeiate sa o faca, pentru ca ar clatina imaginea de autoritate duhovniceasca infailibila a preotului si atunci si mai multi i-ar contesta deciziile. Bine, in cazul asta motivele sunt se pare si si..
|
|||
|
|||
![]()
...........................
„Că s-a întărit mila Lui peste noi și adevărul Domnului rămâne în veac.” Ps.116, v.2. Last edited by Iorest; 13.04.2018 at 19:36:59. |
|
||||
|
||||
![]()
Ioi, a propos de asta, eu auzisem de preoți care, pentru a-i atrage pe tineri la biserică, erau îngăduitori cu treaba asta. Nu știu dacă și la spovedanie, dar aveau o atitudine permisivă.
![]() Nu le spuneau că e ceva greșit, ci îl tratau ca pe un lucru firesc.
|
|||
|
|||
![]()
Care e legătura între Taina în sine și ceartă?
|
|
|||
|
|||
![]()
...........................
„Că s-a întărit mila Lui peste noi și adevărul Domnului rămâne în veac.” Ps.116, v.2. Last edited by Iorest; 13.04.2018 at 19:36:28. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Vreau sa imi schimb religia | erwin84 | Botezul | 78 | 19.09.2014 08:02:15 |
Schimb de carti | Mihnea Dragomir | Stiri, actualitati, anunturi | 14 | 31.08.2011 10:02:40 |
Schimb de Carte Ortodoxă | stefania2011 | Stiri, actualitati, anunturi | 0 | 25.06.2011 12:41:09 |
vreau sa infintez manastire - vreau informatii co | rusu | Stiri, actualitati, anunturi | 0 | 26.06.2008 13:04:07 |
|