Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.08.2007, 23:20:53
keepwalking keepwalking is offline
Banned

Data înregistrării: 23.08.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cos
cand vrei sa incepi aceasta lucrare a smereniei, trebuie sa stii sa te calci in picioare, sa te osandesti pe tine insuti, apoi incetul cu incetul incepi sa capeti bucurie in inima ta

sa ne plangem pacatele, asta e foarte greu, Sf. Nifon lua o varga si se batea peste picioare ca sa-i vina plansul, apoi de la plansul cel firesc trecea incet incet la plansul cel duhovnicesc, la inceput este un plans al intristarii, mai apoi dupa multa nevointa, dupa ce ne curatim in aceasta baie a plansului, abia dupa aceea ajungem la plansul cel duhovnicesc, cand simtim bucuria lacrimilor.
interesanta aceasta "terapie" prin plans...

si eu simt uneori nevoia sa plang seara...e ca o purificare...si, cu cat ma adancesc mai mult in acest planset, cu atat linistea ma cuprinde mai bine...
Reply With Quote
Vechi 07.09.2007, 17:27:32
ancah
Guest

Implicit

cos: sa te crezi mai rau decat altii, te crezi mai prost decat altul

Cred ca e greu sa te consideri mai prost, desi asa ar trebui procedat. Cand eram mai tanara incepand cu adolescenta, ii consideram pe oameni cel putin la fel de inteligenti, daca nu mai inteligenti decat mine. E o diferenta de nuanta.
Reply With Quote
Vechi 07.09.2007, 17:41:15
OvidiuO OvidiuO is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.08.2007
Implicit

Omul smerit nici nu stie ca este smerit.
Reply With Quote
Vechi 07.09.2007, 17:59:01
ancah
Guest

Implicit

Din pacate nici omul mandru nu-si da seama ca e mandru.
Reply With Quote
Vechi 25.10.2007, 12:10:05
ancah
Guest

Implicit

Din ”Smerenie si mandrie” de arhimandrit Serafim Alexiev:
Remediu la falsa smerenie:
”De suntem dojeniti, trebuiesa tacem, caci de nu, se va ivi mandria. De suntem laudati, iarasi trebuie sa pastram tacerea si sa nu ne impotrivim, caci altfel se va ivi fatarnicia. Noi trebuie sa cautam sa dobandim smerenie launtrica, care nu se tulbura, nici din pricina mustrarilor, nici din pricina laudelor nu se clatina.”

Preacuviosul Ambrozie de la Optina istoriseste despre un monah, care neincetat spunea despre sine: ”Oh, eu cel nevrednic!” Odata egumenul venind la trapeza si vazandu-l, l-a inrebat: ” DAr tu,de ce te afli aici cu sfintii parinti?” Monahul jignit, i-a raspuns: ”Oare nu sunt si eu dintre ei?”

In opozitie cu aceasta adevrata smerenie lucreaza in chip cu totul diferit. Iata un exemplu: Un monah oarecare,avand adanca smerenie si viata sfanta, a sosit in vizita la o manastire. A intrat in biserica sa se roage, iar cand fratii s-au asezat la cina frateasca a dragostei s-a asezat si el. Unii dintre frati au inceput sa se intrebe: “Dar acesta ce cauta aici?” Si i-au spus monahului: “Ridica-te si iesi afara!” El s-a ridicat si a iesit. Altii dintre frati insa, intristandu-se din pricina izgonirii fratelui, l-au chemat inapoi. Fara a arata in vreun fel ca s-ar fi socotit jignit, s-a intors. Apoi unul dintre frati l-a intrebat: “Spune-mi ce ai simtit cand ai fost alungat, iar mai apoi chemat inapoi?” El le raspunde: “Mi-am amintit ca sunt asemenea unui caine care iese cand este izgonit si vine cand este chemat.”
Aceasta este adevarata smerenie. Smerenia fatarnica are partasie cu aeasta pe cat au paiele cu aurul.

Foarte frumos a caracterizat falsa smerenie Sfantul Tihon de Zadonsk . El spune:
[i]“Exista oameni, care pe dinafara se arata smeriti, insa pe dinauntru nu sunt asa.
- Multi renunta la diferitele trepte si titluri ale lumii acesteia, dar nu vor sa renunte la buna parere pe care o au despre ei insisi.
- Se leapada de cinstirile si functiile lumesti, dar vor sa culeaga cinstiri pentru sfintenia lor.
- Multora nu le e rusine sa se numeasca pe sine pacatosi inaintea oamenilor, sau chiar cei mai pacatosi dintre toti, insa nu vor sa auda cuvintele de la altii si de aceea se numesc astfel numai cu gura.
- Altii isi indoaie spatele ca o secera, dar inlauntrul lor se inalta cu cugetul.
- Altii se pleaca pana la pamant inaintea fratilor, dar raman neclintiti in inimile lor.
- Un altul poarta rasa sfasiata, darn u vrea sa-si sfasie inima.
- Multi vorbesc putin si cu voce scazuta, iar altii nu vorbesc deloc, dar in inima lor ii hulesc neincetat pe semenii lor.
- Unii isi acopera trupul cu rasa si cu mantie, dar inima nu doresc sa si-o acopere. In acelasi chip ei arata si alte semne ale smereniei!...

Acestia toti insa nu au smerenie in inimile lor pentru ca, desi acestea sunt semne dupa care poate fi recunoscuta smerenia,lipseste tocmai ceea ce ele semnifica (simtamantul sincer de smerenie in adancul inimii), ele nu sunt altceva decat fatarnicie. Astfel de oameni sunt asemenea unui burduf, umflat cu aer, care pare plin cu ceva, insa cand este golit de aer devine limpede ca a fost gol. Sau, dupa cuvintele lui Hristos, “acestia seamana cu niste morminte varuite, care pe dinafara se arata frumoase, inauntru insa sunt pline de oase de morti si de toata necuratia” (Matei 23,27)
De aceea trebuie omul sa aiba launtric, in inima sa, smerenie, precum si toata evlavia. Pentru ca Dumnezeu judeca “dupa sfaturile inimilor” (I Cor.4,5) si nu dupa aparenta, nu asa cum ne aratam noi inaintea omamenilor”.

Sfintii Parinti ne dau toate aceste indrumari ca sa ne pazeasca de primejdia smereniei fatarnice, care nu numai ca nu aduce omului mantuirea, ba chiar ii agoniseste mai mari pedepse. Singura mantuitoare este adevarata smerenie. Prin toate celelalte nevointa, daca nu sunt presarate cu sarea adevaratei smerenii, nu ne putem mantui.

Un mare nevoitor din vechime a prorocit ca in vremurile de pe urma nu vor mai fi asceti aspri sau mari nevoitori, ci atunci adevaratii crestini se vor mantui numai prin smerenia lor . Si unii dintre ei chiar numai prin aceasta vor ajunge la mare desavarsire.
Reply With Quote
Vechi 25.10.2007, 13:21:31
anita anita is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Va_iubesc
Mandria i-a facut pe ingeri sa ajunga in adancul iadului. Ma uit la mine si-mi vine sa plang, ca la multimea de pacate mai adaug si mandria ca sa le puna capac. Si nu e spovedanie sa nu fie si ea pomenita, dar degeaba, ca iar si iar, mandria reapare. ???

Ce-i de facut? Cum se ajunge la smerenie? As vrea niste sfaturi operationale, mai practice, traite...
Ai putea sa incerci cu rugaciunea inimii ,spusa cat mai des ,la inceput cu buzele ,si dupa un anumit timp sa gandesti ceea ce spui.
Eu am gasit cuvinte de folos despre aceasta rugaciune in carte "O noapte in pustia Sfantului Munte"
Acolo spune despre rugaciunea inimii la monahi ,dar pina la un anumit punct zice si la mireni ,poate fi aplicata si noua.
Reply With Quote
Vechi 25.10.2007, 19:48:47
OvidiuO OvidiuO is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.08.2007
Implicit

"Smerenia este a te socoti pe tine "pamant si cenusa" (Iov 42, 6) in fapte si cuvinte; nu numai in cuvinte" - Sf. Varsanufie cel Mare
Reply With Quote
Vechi 25.10.2007, 23:00:33
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit

Sfantul Maxim Marturisitorul ne propune sa ne raportam tot timpul la Dumnezeu, prin aceasta ne vedem micimea noastra. Sau in alt loc afirma:"Nu te masura pe tine cu cei mai slabi dintre oameni, ci tinde mai degraba spre porunca dragostei. Caci masurandu-te cu aceia, cazi in prapastia inchipuirii de sine; dar intinzandu-te dupa aceasta, te ridici la inaltimea smeritei cugetari "(Sf. Maxim Marturisitorul Filocalia II)
Reply With Quote
Vechi 28.10.2007, 20:56:45
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Implicit

Citez pe EP. DANIIL STOENESCU:SA NE SMERIM PRECUM FLOAREA SOARELUI,adica sa privim pururea spre EL,soarele cel adevarat, sa cum floarea soarelui pururea se indreapta spre soarele de pe cer cu fata sa pe care si-o apleaca smerita spre soare.
Reply With Quote
Vechi 05.11.2007, 20:26:35
cosmin_lovin cosmin_lovin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 18.03.2007
Implicit

-Citeam despre un binecunoscut parinte care,in viata fiind, spunea intre patru ochi cuiva ca nu se mai poate mandri,ca l-a smerit Dumnezeu si nu spunea aceasta spre lauda sa.
-Din aceasta eu am inteles ca acela care a inteles ca mandria este desertaciune,uraciune inaintea Domnului si calea cea mai scurta spre iad, acela o va uri si se va feri necontenit de mandrie si de tot "halaiul intunericului".
-De mandrie trebuie sa ne ferim pana in ultima clipa,ca marele Antonie,fiind asa de fina si
inselatoare cred ca numai trezvia si rugaciunea ne pot apara de ea.
-Sa ne dea Dumnezeu "prapastie de smerenie",cum spunea Par.Arsenie P.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
smerenia nairda Pocainta 73 30.05.2013 19:45:25
Smerenia stoarce umezeala patimilor NECTARIE Generalitati 0 19.01.2011 13:17:38
Smerenia ma omoara; ma omoara smerenia Laurentiu Generalitati 7 01.07.2009 14:50:50
Smerenia alexina Generalitati 21 20.08.2008 04:43:59
Smerenia si curajul Laurentiu Pocainta 0 09.09.2007 12:31:14