![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Pai asa simtim noi, ca e frumos si sanatos sa iertam?...sau ne gasim de fapt un fel de pretext pentru slabiciunile noastre si pentru incapacitatea de a proceda in asa fel incat sa evitam sa fim raniti..sa preintampinam cumva aceste situatii neplacute?
Exista situatii in care singura optiune este aceea de a ierta si depasi situatia neplacuta, de a te detasa de ea cumva...insa pe mine daca ma zgarie pe creier ceva si iau pozitia de pisica stufoasa, spunand printre dinti " Daca ma mai enervezi mult, te trasnesc de nu te vezi!" ![]()
|
||||
|
||||
![]()
Pentru ca daca nu iertam traim fara iubire.. Iar viata fara iubire e iad. E frig sufletesc si trupesc, e intuneric inauntru si in afara, e lipsa de nadejde.. e deznadejde. Ce poate fi mai cumplit?
Asa cum spune Parintele Rafail Noica in conferinta intitulata "Postul si iertarea - destin si vocatie in ortodoxie" iertarea e manifestarea iubirii. Iar dragostea e insasi legea vietii si a vesniciei. Cel care iubeste si deci iarta sufera caderea celuilalt, se "raneste", cum zice parintele, dar se ridica deasupra pacatului facut de acela si se mantuie. Cel ce moare e cel care nu iubeste, care incalca dragostea, cel care nu poate ierta.. Toate bune si frumoase veti spune dar ne omoara practica. Cum iertam? Desigur ca sunt pe lume experiente cumplite, mari rele, cruzimi si faradelegi, josnicii si silnicii. Putem trece peste orice? Indura orice? Ierta totul? Nu. Fara Domnul Iubirii nu putem nimic, fiindca nu suntem nimic. Tot parintele Rafail spune ca Iisus nu ne cere in legea noua altceva decat imposibilul.. Sa ne iubim vrajmasii. Pe cei care ne fac rau, ne asupresc.. Sa-i iertam si sa-i iubim. Fara harul Domnului in noi, primit prin rugaciune, in smerenie, in nevointa, nu ne ridicam deasupra lui "dinte pentru dinte.." nu putem. Oameni rai, cu desavarsire rai nici nu cred ca exista (suntem doar "dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu Tatal). Iar raul sau pacatul facut, care o fi el, e doar greseala ( "si ne iarta noua gresalele"), iar de gresit gresim cu totii.. Daca Iisus a stat pe cruce langa talhari, si a inteles si a iertat greseala unuia, e drept marturisita, si tot Hristos a iertat si pe calaii sai care nu aveau nici urma de mila sau de cainta - "iarta-i Doamne, ca nu shtiu ce fac", inseamna ca pilda ne-a dat noua si iertare de pacate tuturor prin jertfa SA. Si OM a fost facand acestea si.. DUMNEZEU. Este deci OMENESTE posibil sa iertam, chiar imposibilul daca ne indumnezeim. "Indrazniti, eu am biruit lumea" asta inseamna: "Indrazniti sa va ridficati deasupra slabiciunilor lumii acesteia. Eu am reusit ca OM" Acum, o sa va zic ca cele mai grele pacate in viata, cele ce-mi apasa cugetul in tot ceasul, si care ma vor urma pana la moarte si dupa, sunt din neiertare. Cu lacrimi as vrea sa pot schimba ceva.. Din pacate persoana careia nu i-am gresit astfel nu mai e printre noi. Sa iertam cat e inca posibil. Sa iertam intotdeauna fara sa asteptam cainta celuilalt. Ea poate sa existe, poate nu, ce conteaza? PENTRU NOI IERTAM. Iertati-ma si voi pentru un mesaj foarte lung si cumva filozofic, desi fara intentie. O sa ma rezum de-acum incolo la mai putina "coaja" si mai mult "miez". |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
-------------------------------------------------------------------------------- Mihai Codreanu (1876-1957) Iisus veni si-n casa mea-ntr-o seara: Era-ntr-un tainic si suav apus... Si-am stat in casa singur cu Iisus... Si-afara era blinda primavara. Atunci mi-a spus cu vocea Lui cea clara Ca oamenii sunt buni, desi L-au dus Sa-L bata-n cuie pe Golgota, sus, Fiindca i-a iubit din cale-afara. Si mi-a mai spus ca poate fi iertat Chiar Iuda ce-L vindu cu-n sarutat, Ca sa-si sporeasca cu treizeci argintii. Apoi, plecind, din prag mi-a spus asa: Comoara sufletului ca si-a mintii E sa iubesti, pentru-a putea ierta.
|
||||
|
||||
![]()
Tocamai de aceea suntem asa departe unii de altii, pentru ca ne intrebam de ce trebuie sa iertam, cand iertarea ar trebui sa fie ceva firesc, precum respiratia.
|
|
||||
|
||||
![]()
Astazi mi s-a intamplat ceva ce m-a facut sa imi aduc aminte de pilda datornicului nemilostiv, caruia i s-a iertat o uriasa datorie, iar el, in schimb, ce a facut? nu a putut sa ii ierte unui om o datorie de nimic... Azi mi-a facut cineva un bine cu prisosinta, adica mai mult decat ii cerusem sa faca si a facut-o cu inima plina, si nu din obligatie. Si ma gandesc eu acum: de cate ori nu mi s-a intamplat asta, de cate ori am primit ajutor nesperat, de cate ori nu m-a lasat Dumnezeu in voia mea proasta... si uite asa am acumulat o datorie imensa, imensa, pe care nici nu stiu cum o voi putea plati vreodata... si daca as face bine tuturor persoanelor care imi cer ceva, tot nu as putea suplini tot ce am primit...
Iata,pentru cine doreste, un comentariu la pilda datornicului nemilostiv - de ce trebuie sa iertam - http://www.crestinortodox.ro/predici...a-dupa-rusalii
|
||||
|
||||
![]()
Cata inselare cuprinde pe acela care se crede crestin, neputand insa ierta "nimicurile" celor de langa el !
.
|
||||
|
||||
![]()
Am momente cand sunt nemilostiv cu aproapele, si nu vreau sa-l iert, dar vine gandul cel bun si spune: "cate ai gresit tu si ti-a iertat Domnul, si tu nu vrei sa ierti". Si ma inmoi, si-mi dau seama ca in acel moment sunt infinit mai ticalos, decat cel care mi-a gresit. Asa cum faceau Sfintii Parinti, daca nu iertam nu mai putem spune rugaciunea Tatal nostru: "si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri". Doamne ajuta!
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, si acum si pururea si in vecii vecilor! Amin! Sunt un mandru, un fatarnic, si-un viclean! Fac ceva bun ca sa ma vada altii, si astept sa fiu laudat! "Gustati si vedeti ca bun este Domnul". |
|
||||
|
||||
![]()
Omul trebuie sa ierte din dragoste.Atunci cand iubesti pe cei de langa tine,sufletul ti se inmoaie si esti capabil de iertare.Nu poti darui aproapelui nimic din cele ce ne invata Domnul,daca suntem in ratacire nu putem ajuta sau ierta,ci doar mai tare a nedumeri.Iertare nu e altceva decat dragoste,astfel esti capabil de iertare,sa treci peste o anumite suparare pricinuita decatre cineva.Omul are multe insuri si astfel posibilitatile de a savarsi binele sunt nenumarate numai sa vrem si sa ne dorim asta.Recurcand la fapte bune,reusim sa cream o alta stare si noua si celor din jur.In fiecare zi fapta buna insotita de rugaciune,nu e altceva decat un pas inainte catre o lume mai frumoasa.
|
|
||||
|
||||
![]()
De ce trebuie sa ierte omul? Pentru ca trebuie sa ajunga la asemanarea cu Dumnezeu. Ori fara iertare nu putem dobandi asemanarea.
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
![]() Dar de unde deduci tu ca eu nu iert nimicurile,bineinteles ca le iert dar le taxez si le retez din radacina ( cam de prima oara, si asta pentru ca nu vad sensul confruntarii cu nimicuri stupide in mod repetat)...nu ai prins ideea, sau te faci ca nu o intelegi? Dar cel de langa tine de ce sa tot faca nimicuri la nesfarsit fara ca tu sa ii faci un bine si sa ii atragi atentia ca ar putea deranja poate si mai mult pe altii prin atitudinea lui? ![]() Cum ramane cu uciderea sufletului celor apropiati, te bucuri oare ca poate or mai fi si altii in situatia ta si se mantuiesc prin rautatea si inselarea unuia care nu isi poate tine gura din lipsa de educatie sau bun simt?
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Omul blestemat ! | adrian_b | Vrajitoria | 10 | 16.09.2011 19:38:25 |
OMUL NOU - OMUL VECHI | iosif | Pocainta | 32 | 12.04.2011 16:29:42 |
Copiii nascuti prematur trebuie botezati si preotul trebuie chemat | spre_rasarit | Botezul | 3 | 08.04.2011 19:23:54 |
A murit Jean Constantin - Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca | maria32 | Stiri, actualitati, anunturi | 24 | 31.05.2010 14:08:00 |
|