![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Draga sabina, n-are rost sa-ti mai comentez postarea ca nu terminam niciodata cearta!
Despre ce elemente neoprotestante vorbesti?? a, ca se canta cantari asemanatoare?, cantarile nu OD le-a luat de la sectari, ci ei de la noi, ca se predica in stil protestant? asta ramana la latitudinea fiecaruia de a percepe o predica ca se practica rugaciunea libera? poi sincer te intreb, putem ingradii rugaciunea?, se practica si rugaciunea dupa carte! Nu l-am pus la inaintare pe par Mihoc, si nici intr-un caz nu ma cred mai presus de el, am spus doar ca-i impartasesc convingerile! "inculti cand e vorba de dogma ortodoxa" poi daca ar fi sa fim sinceri de astea sunt 90% dintre cei care se declara ortodocsi, vreau sa-ti spun ca cei din OD chiar stiu mai mult despre dogma ortodoxa decat multi altii Draga mea, tu ai o obsesie cu erezia!, erezie e sa nu-l urmezi pe Domnul, uita-te la tara asta care se declara, repet se declara ortodoxa, ca numa ortodoxa nu este, si tu nu incapi de niste oameni care vor cu adevarat sa traiasca pocainta, spiritualitatea si liturgica ortodoxa, acuzandu-i ca sunt fanatici, "handicapati" si sectari, oare asa sa fie? nu mi-ai raspuns la intrebarea cu privire la tinerii din OD! aceeasi parere o aveam si eu despre OD inainte, si am cautat raspunsuri si mi-am dat seama ca m-am inselat, repet nici OD nu e perfecta, si inca ceva, OD nu e BIserica, cei din OD sunt in Biserica, n-au nevoie sa formeze alta biserica, alt cult sau confesiune! Crede-ma esti prea dura in afirmatii! |
|
|||
|
|||
![]() "Draga sabina, n-are rost sa-ti mai comentez postarea ca nu terminam niciodata cearta!" Ce pentru unii este critica cu privire la unele lucruri in OD, pentru un fanatic este cearta. "Despre ce elemente neoprotestante vorbesti?? a, ca se canta cantari asemanatoare?, cantarile nu OD le-a luat de la sectari, ci ei de la noi, ca se predica in stil protestant? asta ramana la latitudinea fiecaruia de a percepe o predica ca se practica rugaciunea libera? poi sincer te intreb, putem ingradii rugaciunea?, se practica si rugaciunea dupa carte!" Ar trebui sa te faci politician! Si politiceni unde stiu ca nu pot aduce argumente, bagatelizeaza totul , ca cica oricum nu are importanta, ca e un lucru marunt ,si asa mai departe... Protestanti si neoprotestanti exista dininaintea OD, concluzie => compozitori Od sau inspirat de la ei, au preluat obiceiurile lor, sau folosit de modelul lor. Am si eu o intrebare: de ce majoritatea cantarilor seamana cu a protestantilor, si doar foarte putine corespund cu ce se canta in BOR? "Nu l-am pus la inaintare pe par Mihoc, si nici intr-un caz nu ma cred mai presus de el, am spus doar ca-i impartasesc convingerile!" Chiar sunt curioasa daca e asa, poate imi explici cum vezi tu pocainta, si atunci mai vedem cat ii impartesesti din convingeri... ""inculti cand e vorba de dogma ortodoxa" poi daca ar fi sa fim sinceri de astea sunt 90% dintre cei care se declara ortodocsi, vreau sa-ti spun ca cei din OD chiar stiu mai mult despre dogma ortodoxa decat multi altii " Aroganta si mandrie specifica unui membru Od, noi suntem mai buni credinciosi , le stim pe toate mai bine etc... Daca nu ai fi fanatic, ai avea grija ce scri, si nu ai confirma tu insusi unele din criticile mele! "Draga mea, tu ai o obsesie cu erezia!, erezie e sa nu-l urmezi pe Domnul, uita-te la tara asta care se declara, repet se declara ortodoxa, ca numa ortodoxa nu este, si tu nu incapi de niste oameni care vor cu adevarat sa traiasca pocainta, spiritualitatea si liturgica ortodoxa, acuzandu-i ca sunt fanatici, "handicapati" si sectari, oare asa sa fie?" Eu zic ca Da, asa e, o dovedesti tu insuti prin comportamentul tau ! O mai mare erezie e promovarea unui Adevar fals, a unui Dumnezeu fals, a unei credinte false, deoarece multi buni credinciosi pot sa cada in capcana vorbelor frumoase. Nu promovarea ateismului e un pericol, ateisti raman ateisti pentru ca nu doresc altfel. Pericolul cel mare este promovarea unei credinte false deoarece poate duce la pierzanie multi credinciosi, mai ales cand totul se intampla in afara Biserici si nu are cine sa-i mai salveze. Cam slaba influenta preotilor Bo in OD, mai mult sunt folositi ca simbol, pentru a arata cat de "ortodoxa" este OD... "nu mi-ai raspuns la intrebarea cu privire la tinerii din OD!" Raspuns: Nu exista Biserica care sa-i opreasca de la pacate? Iarasi aroganta si mandrie specifica OD, fara OD oameni cad in pacat! Cu asemenea atitudine ma insulti pe mine, si mai ales insulti Biserica Ortodoxa deoarece o prezinti ca pe ceva neputincios, fara vlaga, care are nevoie de OD ca altfel ar fi si mai multi pacatosi... Oastea Domnului predica o credinta cu tendinte foarte neoprotestante. Se concentreaza pe salvarea aparentelor in exterior, arata tuturor ce "buni credinciosi suntem" , nu conteaza lucrurul in interiorul tau, putregaiul din interiorul membrilor OD se vede prin mandria si felul lor agresiv de a fi. Biserica ortodoxa ne invata ca intai sa ne curatam de pacate noi insusi, si apoi sa ducem lupta contra pacatelor in exterior. Cum poti duce in exterior ,eficient,o lupta contra pacatelor, daca tu insuti nu esti in stare pe ale tale sa le invingi? "aceeasi parere o aveam si eu despre OD inainte, si am cautat raspunsuri si mi-am dat seama ca m-am inselat, repet nici OD nu e perfecta, si inca ceva, OD nu e BIserica, cei din OD sunt in Biserica, n-au nevoie sa formeze alta biserica, alt cult sau confesiune! " Banuiesc ca aceasta parere ai avuto inainte de-a deveni fanatic, altfel nu pot intelege orbirea cu care scri unele lucruri... Te cam contrazici, ai scris si aceste randuri :"sunt simple adunari in care se vesteste credinta si pocainta la fel ca in Biserica". Daca OD nu e Biserica ci face parte din Biserica, atunci cum poate sa vesteasca credinta la fel ca Biserica! Vestirea credintei unice apostolica nu poate fi vestita "ca in Biserica" in afara Biserici,mai ales de-o miscare care : "ca se canta cantari asemanatoare?, cantarile nu OD le-a luat de la sectari, ci ei de la noi, ca se predica in stil protestant? asta ramana la latitudinea fiecaruia de a percepe o predica" Dar hai ca te las in ale tale, numai doresc sa iti tulbur fanatismul ca altfel ori incepi sa "plangi" :"Crede-ma esti prea dura in afirmatii!" ; ori incepi sa ma "blestemi" : "ca va faceti dusmani ai Bisericii si implicit a lui Hristos" sau "partasii nesfarsitelor discutii pierzatoare". |
|
|||
|
|||
![]()
Daca o anumita cale este buna, Dumnezeu nu o va lasa neconfirmata. De ce OD nu are sfinti? Mi s-ar putea raspunde pentru ca este o miscare relativ tanara (mai putin de 100 ani) si ca nu putem sti ce se va intampla in viitor.
Eu cred ca este o cale stearpa, care promoveaza o spiritualitate superficiala. De ce am avea nevoie de OD cand calea traditionala a Bisericii este in continuare rodnica (a se vedea sfintii din ultimul secol, recunoscuti ca atare de orice ortodox)? Care din invataturile lui Iosif Trifa sau Traian Dorz se inalta la nivelul celor apartinand marilor sfinti ai Bisericii (Sfintii Trei Ierarhi, Sf. Isaac Sirul, Sf. Maxim, Sf. Efrem, Sf. Atanasie, Ava Dorotei, Sf. Siluan, Parintele Sofronie s.a.m.d.)? Sau care cantari de la OD se compara cu muzica psaltica traditionala? Daca tot dedicam o parte din timpul nostru vietii spirituale, de ce sa nu ne hranim cu hrana de calitate? De ce sa preferam o hrana de calitate indoielnica? Daca zelul "ostasilor" ar avea o origine sanatoasa, atunci s-ar umple manastirile de vietuitori sau de oameni in cautare de sfat de la cei care s-au lepadat de lume. Ortodoxia are o componenta ascetica indispensabila. Fara asceza nu este curatire de patimi, nu este smerenie, nu este sfintenie, nu este intimitate cu Dumnezeu. Mai multe nu zic (dar zic altii, cum ar fi Yannaras) pentru ca nu am intentia sa jignesc pe cineva. Numai ca n-am intalnit pana acum pe cineva cu adevarat sporit duhovniceste care sa mearga pe aceasta cale. Pentru un incepator, OD poate fi pentru un timp ceva folositor (un progres fata de starea anterioara de vietuire in pacat). Dar doar pentru un timp. Dupa ce crestinul gusta ceva mai bun, este normal sa paraseasca OD si sa mearga pe calea batuta a Bisericii. Pentru unii OD poate fi o capcana, o piedica in calea urcusului duhovnicesc. Referitor la preotii care activeaza in OD, eu i-as imparti in doua categorii. Sunt unii care de mici au facut parte din OD (ei si familiile lor) sau care au devenit membri pe parcurs. Sunt insa si unii care se implica numai pentru a avea un control asupra "ostasilor", dar in sinea lor si-ar dori sa nu aiba astfel de persoane in parohia lor. De ce? Pentru ca uneori "ostasii" sunt persoane problema, mai greu de pastorit decat ceilalti enoriasi. (Ceva asemanator se intampla si cu visarionistii). |
|
|||
|
|||
![]()
Sabina, nu ma cunosti asa incat nu ai dreptul sa ma faci fanatic!
Altceva nu mai vreau sa zic, pentru ca sunt fanatic, nu, bine ca merge tara pe drumul credintei, toate-s bune si frumoase,nu!, ce mai avem nevoie de vestirea lui Hristos? Lasa ca avem in ultimul secol cativa sfinti, nu frate Grigorie? si nu ne mai trebuie pocainta si intoarcere la Dumnezeu, Lumea treieste superficial credinta, Toate Tainele le fac din obicei, se spovedesc din obicei se impartasesc din obicei, chiar isi boteeaza copii din obicei, pe cati nasi ii mai intereseaza azi educatia spirituala a celor pe care i-au botezat? Dar ce vorbesc eu care sunt un fanatic un argoant si un obsedat religios, Jos cu Oastea ca-i sectara, las ca mandra noastra tara e crestina de 2000 mii de ani, hopa ce atitudine specific sectara am, nu, gata asta este, Hristos e tinut pe masa Sf Altar si nu i se da voie sa plece de acolo, ca doar ce sa caute el in vietile noastre, doar nu promovam individualismul religios! Cum sa-l marturisesc eu pe Hristos? este preot n-are decat sa o faca, cum sa nu fac eu chef la botez si la nunta? astea sunt marea majoritate a credinciosilor tarii, daca vreti sa fiti realisti! daca nu, ne vom ascunde in sonaje si ne v-om lauda ca suntem multi ortodocsi in tara, vom critica OD, ca vezi Doamne astia se tin perfecti, se tin sfinti, le stiu pe toate, sectari fara rusine! Adevarul! Slavit sa fie Domnul |
|
|||
|
|||
![]()
E adevarat ca Biserica e Una Sfanta Soborniceasca si Apostoleasca, si Harul lui Dumnezeu se revarsa noua prin Sfintele Ei Taine, nimeni nu poate pretinde ca-l are pe Hristos inafara Bisericii, pentru ca Biserica e Insusi a Lui Hristos, e Mireasa Lui Hristos si portile Iadului nu o vor biruii! Pana aici OD e de accord si nu comenteaza nimic
Niciodata de la infintarea ei, OD nu s-a pretins mai presus de Biserica, si nici nu s-a pretins sfintitoare, pt ca sfintenia se face doar prin Biserica! Chemarea pe care o are OD “Aflarea, Trairea si vestirea lui Hristos cel rastignit” Este o chemare crestina si inacelasi timp ortodoxa Toti avem nevoie sa-L aflam pe Hristos, sa constientizam ca avem nevoie de El, ceea ce Domnul numea ,”nastere din nou” o nastere pt Hristos Apoi avem nevoie de o traire cu Hristos, prin pocainta, credinta, lucrare , sfintenie, indumnezeire, toti avem nevoie sa ne curatim de pacate in taina Sf Spovedanii si sa luam viata noua in Taina Sf Euharistii,, toti trebuie sa raspundem Harului Lui Dumnezeu, cu umilele noastre fapte, pt a avea o credinta roditoare Si in final toti trebuie sa-L marturisim pe Hristos, si sa nu ne rusinam de El, fiecare am fost chemati sa-L marturisim in fata oamenilor Cantarea OD e intradevar mai putin bizantina, dar daca in Biserica lui Hristos asta este o problema nu stiu ce sa mai spun, oricum cantarea bizantina autentica nu se mai canta decat putin in tara noastra, pt ca muzica liturgica a fost revizuita, Nu poti ca si crestin sa spui ca numai intr-un fel poti sa-I canti Domnului, muzica Bizantina face parte dintr-o cultura, nu a a cazut din cer ori ea nu exista la inceputul crestinismului, am putea spune ca nu e buna? Acum daca orice inoire in Biserica o vedem sectara, atunci ar trebui sa nu mai fie nimic in Biserica, ca toate s-au introdus de-a lungul timpului, si Liturghia nu a fost dintru inceput asa, ce-ar fi fost daca crestinii din vremea Sf Ioan Gura de Aur, l-ar fi acuzat de sectarism pt ca a introdus un nou text liturgic? Acuzatiile asupra OD se fac deoarece multi preoti se tem sa nu -si piarda credinciosii in favoarea sectarilor, dar va asigur ca din adevaratele adunari ale OD , putini au dezertat Eu prin OD am descoperit adevarul ortodoxiei, dupa ce am ratacit pe la mai multe secte, atunci cum poate OD, fi impotriva ortodoxiei? Ceea ce stiti voi despre OD in mare parte se datoreaza imaginii negative pe care au creat-o cei pe care OD i-a incurcat Par Vasile Mihoc spunea unui tanar, sa se lase de discoteca ca e pierzatoare de suflet El insa i-a reprosat” da ce, sunt pocait? Sau ostas ca dumneata?” tanarul era student la teologie, deci viitor preot care isi va face superficial misiunea! Ideea de fanatism cu care este “apreciata” OD, nu compenseaza starea de adormire spirituala a multor credinciosi, numai ca nu dorim sa vedem adevarul, iar daca se aude asa ceva, imediat se sare in sus cu afirmatii de genul “ fanatici, mandrii, sectari, va credeti sfinti”, Alte cuvinte sunt de prisos pentru ca nu se doreste aflarea adevarului despre OD, Asta si prin faptul ca nu s-a aprobat ca in Istoria BOR sa se studieze istoria OD, in Facultatile de Teologie! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Discursul acesta cu "crestinii" care beau, fumeaza, petrec in exces, injura, desfraneaza etc este folosit din plin de sectanti. Numai ca angajarea in viata duhovniceasca e bine sa se faca smerit, in Biserica, intr-un oarecare anonimat, nu intr-o forma de inregimentare, o organizatie paralela. Care duhovnic bun nu-si educa fiii duhovnicesti sa fuga de pacate, sa se despatimeasca, sa se apropie de Hristos? Cine vrea sa se indohovniceasca are tot ce-i trebuie in Biserica, unde se si savarsec sfintele taine si ierurgii, nu are nevoie de nimic in plus. Bineinteles ca timpul liber este frumos sa-l petreci alaturi de altii care gandesc ca tine. Altfel "tovarasiile rele strica obiceiurile bune". Din acest punct de vedere OD (ca si "lucrarea" parintelui Visarion) ofera socializarea de care are nevoie orice fiinta umana. N-ar fi insa frumos ca la aceste intalniri sa se cultive duhul ortodox autentic? Adica icoane bizantine, muzica psaltica, lectura din scrierile Sf. Parinti sau a parintilor contemporani care scriu in acelasi duh patristic, pelerinaje la manastiri, actiuni caritabile. De exemplu la ASCOR asa se intampla. Nu exista (decat accidental) deviatii de la ortopraxie. De ce e mai frumoasa si mai utila duhovniceste muzica psaltica? Pentru ca e compusa de oameni care au dus o viata de rugaciune, este verificata si confirmata in practica de sute de ani. Se poate spune acelasi lucru despre cantari gen "Cruce sfanta parasita", "Blandul pastor" s.a. ? Nasc ele aceeasi dor de rugaciune si de viata spirituala? Pentru mine nu. Mai degraba seamana cu cantece populare sau cu romante. Nu inseamna ca nu mai pot interveni innoiri, numai ca ele trebuie recunoscute ca fiind de calitate de catre cei care depun eforturi sa se apropie de Dumnezeu. Ceea ce dorim sa ascultam, sa privim, sa citim, indica starea noastra interioara, credinta noastra, sperantele si aspiratiile noastre. Si, ca sa fiu mai scurt, mi se pare ca OD promoveaza kitsch-ul in detrimentul valorii autentice. (o posibila definitie pt. "kitsch": Inlocuitorul ieftin al operei de arta, un substitut de prost gust) |
|
|||
|
|||
![]()
Sunt intru totul de acord ca trebuie sa urmam calea sfintilor, bineanteles ca asta face OD, incearca sa urmeze viata sfintilor, atat a celor vechi, din Biblie cat si a celor mai noi, OD nu este impotriva sfintilor, ea mai mult , cheama oamenii la sfintenie, la curatenie si traire autentica, doar nu a desfintat OD trairea ortodoxa, ci a peomovat-o
E adevarat ca sectarii folosesc "discursul" cu bautura , fumatul, desfraul, etc, dar ei spre deosebire de OD, nu vad fata sfanta a ortodoxiei, ei asociaza ortodoxia cu asa ceva, si este oare rau sa condamnam pacatele? mai bine tacem? din pacate prea mult se tace in Biserica noastra Clar ca cine vrea sa se induhovniceasca are nevoie de tainele Bisericii, este evident pt orice ostas Despre icoane bizantine, n-am ce comenta, adunarea mea se tine in biserica muzica psaltica intradevar e o muzica e adevarat, o muzica duhovniceasca, specific ortodoxa, se canta si la OD, dar sa fim seriosi, se poate ingradi cantarea pentru Dumnezeu? poate ca tie nu-ti trezesc nimic sfant aceste cantari, dar pentru multi ele chiar ii apropie de biserica, la noi si in timpul Sf Liturghii dupa "Unul Sfant" se canta pricesne, si crede-ma e xista viata duhovniceasca, eu o spun din experienta traita in biserica de mine si mai multi membri sau ne-membri in OD, nu din teorii despre cat de frumoase sau nu sunt unele cantari,ura asta inpotriva pricesnelor, nu-mi dau seama de unde provine? Lectura din Sf Parinti e la ordinea zilei, recunosc insa ca in unele adunari mai putin, dar asta din lipsa preotului! Nu stiu la ce te referi cand spui ca OD promoveaza un kitsch spiritual?? cantarile si poeziile OD sunt inspirate atat din Scriptura, Traditie, si traditia poporului roman, din suferintele, dorurile si nevoile poporului nostru, multe dintre ele s-au compus cu lacrimi in temnitele grele ale comunismului, deci cum poti sa zici ca sunt kitsch-uri? Mai multe nu mai zic, pentru ca nu inteleg aceasta lupta inpotriva OD, doar nu umbla cu reviste pe la colt de strada, nici pe la usile oamenilor sa-i lamureasca sa vina la OD, Totul e facut cu binecuvantarea Bisericii si a ierarhului locului, unde-si desfasoara activitatea,, daca multi l-au putut afla pe Domnul direct prin Biserica , pt altii a fost mai greu, si L-au aflat pe Domnul, si Biserica Sa, prin OD, ca printr-un intermediar, in nici un caz OD nu are pretentia ca este o asociatie sfintitoare, sfintitoare este doar Biserica prin tainele ei, si orice rupere de Biserica, duce implicid la ruperea de Oastea cea mare a lui Hristos, si de "Oastea Domnului" |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Am activat in Oastea Domnului student fiind la politehnica, a fost lucrarea lui D-zeu, am invatat multe lucruri frumoase. Este un loc in care omul isi poate manifesta experienta lui personala: de rugaciune, de inaltare sufleteasca.... Nu este o copiere a sectarilor |
|
|||
|
|||
![]()
Se pare ca aici nu sint suportate diacriticile.
Cuvantul cheie era "destepti" (cu ghilimelele de rigoare). Cu alte cuvinte, pentru un vajnic ostas care ii place Biblia in traducerea protestanta Cornilescu, cuvintul pentru cei care nu o agreaza, este "destepti" (a se citi de fapt antonimul). |
|
|||
|
|||
![]()
AlinB, nu forta lucrurile, eu am pus intrebarea si nu stiam ca inregistrarile cu lectura scripturii e luata de-a gata de pe net, credeam ca se face in studioul ROD, dupa cum bine vezi, exista un proiect de inregistrare a lecturii scripturistice dupa versiunea Anania, asa ca...
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Oastea Domnului | pacatoasa | Generalitati | 48 | 17.09.2015 12:14:56 |
Oastea Domnului | andreea h | Dogmatica | 4 | 01.06.2013 09:35:35 |
Oastea Domnului | Giorgina | Alte Religii | 38 | 28.06.2010 23:48:35 |
Oastea Domnului | juana302 | Generalitati | 4 | 23.07.2008 15:16:43 |
Oastea Domnului | paraschevaiasi | Generalitati | 2 | 22.02.2007 23:03:48 |
|