Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.02.2010, 13:17:00
Delirul's Avatar
Delirul Delirul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.02.2010
Locație: undeva-n Moldova
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Delirul
Implicit

Citat:
În prealabil postat de maria-luisa Vezi mesajul
Societatea este un rezultat al normelor morale si a valorilor comun acceptate. Societatea este un produs al unui tip de gandire impartasit de toti indivizii. O societatea bolnava naste oameni bolnavi. si atunci cand raul devine prea dureros, apar conflictele. Asa este si cu feminismul. NU a aparut din senin... are ca si cauza anumite tipuri de gandire care s-au perpetuat de-al lungul timpului, lovind femeia si care trebuie vindecate nu prin judecati, ci prin intelegere.
Nu-i chiar asa. Sunt inca barbati , (destul de numerosi) care pe langa sotie mai au si amante, in gandirea carora sotia lor tb sa se ocupe de gospodarie si copii, in timp ce el are libertatea sa faca ce vrea, pt ca e barbat. Asta ti se pare normal?
La partea cu societatea iti dau dreptate, un filozof contemporan noua spunea ca nu este un lucru sanatos a te adapta la o societate bolnava.

Problema cu femeile care nu-s respectate si iubite in casnicie, asa cum barbatul a luat-o de sotie si ea l-a luat pe el de sot. Dumnezeu fiindca este vorba despre taina sfintei cununii si fiindca nu vrea ca sotii sa faca din aceasta taina o farsa prin divort, deschide ochii barbatului sau femeii inainte de casatorie, Insa daca femeia se lasa mai mult orbita de situatia materiala sau alte aspecte care nu au legatura cu trainicia vietii intr-o familie crestin ortodoxa, cu siguranta ca dupa casatorie va avea multe surprize, desi inainte respectivul barbat era tot numai lapte si miere.

Si mai este o chestie interesanta, toate fetele cauta baiatasi glumeti si hazlii, chipurile ca sa le binedispuna. Pai dar tocmai astia is cei mai neseriosi, ei si-au facut deja o imagine asupra egoului lor cum ca ar fi foarte comici si nu prea mai iau viata in serios. Nici un molau nu-i bine sa-ti iei desigur, dar la o adica tot mai bine un molau care presupune desigur ca femeia sa fie mai puternica si sa poarte pantalonii in casa, decat un smecheras care-si bate joc de tine.
Reply With Quote
Vechi 03.02.2010, 13:28:19
maria-luisa maria-luisa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.12.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Delirul Vezi mesajul
La partea cu societatea iti dau dreptate, un filozof contemporan noua spunea ca nu este un lucru sanatos a te adapta la o societate bolnava.

Problema cu femeile care nu-s respectate si iubite in casnicie, asa cum barbatul a luat-o de sotie si ea l-a luat pe el de sot. Dumnezeu fiindca este vorba despre taina sfintei cununii si fiindca nu vrea ca sotii sa faca din aceasta taina o farsa prin divort, deschide ochii barbatului sau femeii inainte de casatorie, Insa daca femeia se lasa mai mult orbita de situatia materiala sau alte aspecte care nu au legatura cu trainicia vietii intr-o familie crestin ortodoxa, cu siguranta ca dupa casatorie va avea multe surprize, desi inainte respectivul barbat era tot numai lapte si miere.

Si mai este o chestie interesanta, toate fetele cauta baiatasi glumeti si hazlii, chipurile ca sa le binedispuna. Pai dar tocmai astia is cei mai neseriosi, ei si-au facut deja o imagine asupra egoului lor cum ca ar fi foarte comici si nu prea mai iau viata in serios. Nici un molau nu-i bine sa-ti iei desigur, dar la o adica tot mai bine un molau care presupune desigur ca femeia sa fie mai puternica si sa poarte pantalonii in casa, decat un smecheras care-si bate joc de tine.
Sa recunostem totusi ca se interpreteaza grestit ideea ca barbatul este capul familiei. Multi barbati inca interpreteaza asta ca si cum ar avea drept de proprietate asupra femeii. Fiecare e liber sa aleaga, dar e normal ca femeia sa inceapa sa constienizeze ca este partenera barbatului, nu sclava sau servitoarea lui, iar daca a facut o alegere gresita sa plece fara remuscari. Cum altfel s-ar putea schimba acest fel de a gandi al barbatului? Daca i se tolereaza toate astea nu va fi nicio schimbare. Nu sunt adepta divortului, din contra este foarte rau, mai ales pt copii, dar nici nu trebuie sa se mearga pe ideea ca daca ai ales un barbat care mai apoi s-a dovedit foarte rau in comportamentul lui fata de sotie, aceasta trebuie sa ramana langa el pana o baga in mormant. Stiu cazuri reale de genul acesta, stiu ce spun aici.
Reply With Quote
Vechi 03.02.2010, 13:29:29
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Delirul Vezi mesajul

Sa recunostem totusi ca se interpreteaza grestit ideea ca barbatul este capul familiei. Multi barbati inca interpreteaza asta ca si cum ar avea drept de proprietate asupra femeii. Fiecare e liber sa aleaga, dar e normal ca femeia sa inceapa sa constienizeze ca este partenera barbatului, nu sclava sau servitoarea lui, iar daca a facut o alegere gresita sa plece fara remuscari. Cum altfel s-ar putea schimba acest fel de a gandi al barbatului? Daca i se tolereaza toate astea nu va fi nicio schimbare. Nu sunt adepta divortului, din contra este foarte rau, mai ales pt copii, dar nici nu trebuie sa se mearga pe ideea ca daca a ales un barbat care mai apoi s-a dovedit foarte rau in comportamentul lui fata de sotie, aceasta trebuie sa ramana langa el pana o baga in mormant. Stiu cazuri reale de genul acesta, stiu ce spun aici.
Reply With Quote
Vechi 03.02.2010, 13:49:16
Delirul's Avatar
Delirul Delirul is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.02.2010
Locație: undeva-n Moldova
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Delirul
Implicit

Citat:
Sa recunostem totusi ca se interpreteaza grestit ideea ca barbatul este capul familiei. Multi barbati inca interpreteaza asta ca si cum ar avea drept de proprietate asupra femeii. Fiecare e liber sa aleaga, dar e normal ca femeia sa inceapa sa constienizeze ca este partenera barbatului, nu sclava sau servitoarea lui, iar daca a facut o alegere gresita sa plece fara remuscari. Cum altfel s-ar putea schimba acest fel de a gandi al barbatului? Daca i se tolereaza toate astea nu va fi nicio schimbare. Nu sunt adepta divortului, din contra este foarte rau, mai ales pt copii, dar nici nu trebuie sa se mearga pe ideea ca daca a ales un barbat care mai apoi s-a dovedit foarte rau in comportamentul lui fata de sotie, aceasta trebuie sa ramana langa el pana o baga in mormant. Stiu cazuri reale de genul acesta, stiu ce spun aici.
Ma crezi sau nu, personal provin dintr-o familie cu parinti divortati si stiu foarte bine despre ce vorbesc. Dumnezeu a deschis ochii mamei mele inainte de a se casatori, fiindca mi-a povestit, dar pur si simplu nu a vrud sa priveasca adevarul in fata, fiindca adevarul este cel mai dureros. Multi prefera o minciuna frumoasa in schimbul unui adevar dureros. Barbatul este capul familiei, este capitanul daca vrei considerand ca familia este ca o nava pe marea vietii. Capitanul nu ar putea sa struneasca o nava fara secundul si marinarii sai. Pentru ca lucrurile sa mearga bine trebuie ca intre secund, capitan si marinari sa existe o intelegere deplina, altfel se ajung la revolte si este posibil ca in urma acestora sa se piarda si nava cu tot echipajul sau

Barbatul nu este capul familiei in sensul in care este privit acest lucru de societate, ci in sensul crestin ortodox. In casnicia in care exista sclavie, acolo nu mai exista casnicie. Dar daca s-a ajuns la nunta, atunci ai o datorie foarte mare fata de Dumnezaeu si juramantul facut in fata altarului. Iar casnicia cam trebuie pastrata chiar si cu pretul vietii, atat este de mare aceasta taina pe care putin o inteleg, mai ales noi tinereii de astazi.
Reply With Quote
Vechi 03.02.2010, 13:33:52
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Cred ca nu e bine sa generalizam nimic, incluziv feminismul. Exista mai multe feluri de feminism...exista feminismul radical care promoveaza ideea superioritatii femeii, chiar masculinizarea femeii, despre care vad ca aici multi vorbesc, dar care, in lume cel putin era in mare voga in anii 60 si 70, air in Romania nu a fost niciodata in voga, deci nu inteleg de unde inversunarea, si exista feminismul care doar doreste o mai mare vizibilitatea a problemelor femeii in ziua de azi si pe cat posibil a incerca sa fie rezolvate, acces egal la educatie si munca, protectie sociala si concediu platit pentru femeile insarcinate si mamele cu copii mici, plata egala pentru munca egala, etc. Si s-au facut destul de multe in directia asta, sigur, mult mai mult in Europa de V decat in SUA...si nu vad nimic rau in asta.

Pe de alta parte nu mi se pare normal nici ascunsul dupa deget. Sigur in teorie, barbatul si femeia sunt complementari, n-ar trebui sa existe nici un conflict, biserica promoveaza aceasta complementaritate, in Hristos nu mai conteaza daca esti femeie sau barbat, ci ca esti om, etc etc. Si totusi, oricine poate spune ca discriminare exista. Nu ma refer la problema preotiei, asta este cu totul altceva, ci la lucruri marunte care in loc sa sublinieze complementaritatea, mai mult scot in evidenta inferioritatea.
Reply With Quote
Vechi 03.02.2010, 13:37:17
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Cred ca nu e bine sa generalizam nimic, incluziv feminismul. Exista mai multe feluri de feminism...exista feminismul radical care promoveaza ideea superioritatii femeii, chiar masculinizarea femeii, despre care vad ca aici multi vorbesc, dar care, in lume cel putin era in mare voga in anii 60 si 70, air in Romania nu a fost niciodata in voga, deci nu inteleg de unde inversunarea, si exista feminismul care doar doreste o mai mare vizibilitatea a problemelor femeii in ziua de azi si pe cat posibil a incerca sa fie rezolvate, acces egal la educatie si munca, protectie sociala si concediu platit pentru femeile insarcinate si mamele cu copii mici, plata egala pentru munca egala, etc. Si s-au facut destul de multe in directia asta, sigur, mult mai mult in Europa de V decat in SUA...si nu vad nimic rau in asta.

Pe de alta parte nu mi se pare normal nici ascunsul dupa deget. Sigur in teorie, barbatul si femeia sunt complementari, n-ar trebui sa existe nici un conflict, biserica promoveaza aceasta complementaritate, in Hristos nu mai conteaza daca esti femeie sau barbat, ci ca esti om, etc etc. Si totusi, oricine poate spune ca discriminare exista. Nu ma refer la problema preotiei, asta este cu totul altceva, ci la lucruri marunte care in loc sa sublinieze complementaritatea, mai mult scot in evidenta inferioritatea.
exact! este o realitate, nu e cazul sa spunem ca nu este si sa ne ascundem dupa deget.
Reply With Quote
Vechi 05.02.2010, 19:03:55
adelina02 adelina02 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.12.2009
Locație: Bucuresti
Trimite un mesaj prin MSN pentru adelina02
Implicit

Citat:
M-am tot gandit la acest aspect... si am ajuns la concluzia ca intr-un anume fel si eu sunt feminista si ca nu voi putea accepta niciodata mai putin decat egalitate intre barbat si femeie. Stiu ca tot ceea ce se intampla acum este dintr-o cauza. Care credeti ca este aceasta cauza? Femeia este toate aceste aspecte: mama, copil, prostituata, sfanta, pacatoasa. Credeti ca o femeie ar mai fi prostituata/ adultera/ pacatoasa daca ar fi respectata si apreciata cu adevarat?

dupa mie nu, nu ar mai fi..unele femei ajung sa fie prostituate pt a se razbuna pe barbati sau pt ca sunt vandute de alti barbati si ajung pe centura...putin respect si iubire le-ar trebui si ar redeveni pe calea cea buna doar ca in ziua de azi barbatii nu mai respecta femeile si isi bat joc de anumite calitati ale ei,oricat ati spune voi aici si ati tot posta teorii degeaba,in viata reala nimeni nu se tine de ele si niciun barbat nu respecta femeia de langa el,oi fi eu mai mica de varsta si aveti tot dreptul sa sariti dar nimeni nu ma va convinge contrariul fara dovezi
Reply With Quote
Vechi 06.02.2010, 15:32:40
cristina2012's Avatar
cristina2012 cristina2012 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.04.2006
Locație: Bucuresti
Implicit

As vrea sa dau un raspuns si problemei adusa in discutie de initiatoarea topicului.
Citat:
M-am tot gandit la acest aspect... si am ajuns la concluzia ca intr-un anume fel si eu sunt feminista si ca nu voi putea accepta niciodata mai putin decat egalitate intre barbat si femeie. Stiu ca tot ceea ce se intampla acum este dintr-o cauza. Care credeti ca este aceasta cauza? Femeia este toate aceste aspecte: mama, copil, prostituata, sfanta, pacatoasa. Credeti ca o femeie ar mai fi prostituata/ adultera/ pacatoasa daca ar fi respectata si apreciata cu adevarat?
Eu cred ca feminismul este o reactie la anormalitatea cu care a fost privita femeia de-a lungul timpului. Un exemplu de astfel de gandire avem in primul raspuns:
Citat:
În prealabil postat de adelin Vezi mesajul
Pana sa le lase pe femei sa conduca, omenirea avea o pace foarte roditoare; dupa ce a venit femeia la putere, a dus omenirea intr-un total razboi tainic, ce nu lasa victime insangerate, ci victime care mor datorita depresiilor, datorita maladiilor, datorita prostiei. asta a fost femeia la putere, la conducere. Spunea un Sfant Parinte: "Vai de barbatul condus de femeie! Vai de monahul condus de rudenii!" pentru ca nici monahul nu ajunge unde trebuie, daca se lasa condus de rude, nu de Hristos, si tot asa si barbatul, lasandu-se condus se femeie, ajunge sa fie in loc de cap, coada, iar apoi sa gandeasca cu coada, pentru ca asa trebuie sa fie in veacul din urma.
Din fericire, stim ca acesta este un mod eronat de a privi femeia si, ca sa anulam raspunsul eronat al erorii, este suficient sa anulam eroarea. Iata cum:
Citat:
În prealabil postat de windorin Vezi mesajul
Niciodata Biserica Ortodoxa nu a invatat o depreciere a femeii, ori o catusi de mica depreciere a ei.
Maica Domnului este cea mai graitoare dovada in acest sens.
Daca vreun parinte sau crestin afirma altfel, acela nu mai sta in dreapta credinta.

Problema apare in neintelegerea ratiunilor sadite in firea femeiasca si in cea barbateasca de catre Dumnezeu.

Barbatul are minte, insa insuficienta inima. Iar femeia are mai mult inima.
Sa nu creada nimeni ca sustin faptul ca femeia nu are minte, insa accentul firii ei cade pe inima.
Nici mintea fara inima nu este buna, dar nici inima fara minte.
Aici se vede interdependenta dintre barbat si femeie.

De multe ori, insasi femeia nu vrea sa fie respectata. Ea insasi intra in lupte care nu tin de ea si in lupte pentru care nu are suficiente "arme". Ma gandesc la politica, cat si la alte domenii mai dure si mai urate, pline de lovituri si de rautati. Femeia este mult prea minunata si sensibila pentru a intra in astfel de "arene".

Multa durere ma cuprinde cand vad cum femeia isi pierde din ce in ce mai mult sensibilitatea si caldura, alergand la pas cu barbatii, parca si concurand cu duritatea lor. Femeia nu se mai vrea femeie, adica nu isi mai accepta sensibilitatea si tandretea. Iar caderea este mare pentru ca barbatul nu le poate suplini, in locul ei, oricat ar incerca. Parca tot omul vrea sa devina dur si rigid.
Reply With Quote
Vechi 06.02.2010, 23:51:14
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristina2012 Vezi mesajul
As vrea sa dau un raspuns si problemei adusa in discutie de initiatoarea topicului.

Eu cred ca feminismul este o reactie la anormalitatea cu care a fost privita femeia de-a lungul timpului. Un exemplu de astfel de gandire avem in primul raspuns:

Din fericire, stim ca acesta este un mod eronat de a privi femeia si, ca sa anulam raspunsul eronat al erorii, este suficient sa anulam eroarea. Iata cum:
Daca toti ar gandi ca asa, nici nu ar exista o astfel de discutie acum..
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Necesar pentru o casatorie sfanta - sfaturi freehugs Generalitati 5 28.02.2012 20:01:13
Calculatorul un rau necesar? adorcrysti Generalitati 13 26.01.2009 20:47:37
Cat credeti ca este necesar omului pentru mantuire Andrei_sunt Stiri, actualitati, anunturi 14 18.01.2007 15:34:04