Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Reguli in Biserica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 12.05.2007, 18:22:33
jeny
Guest

Implicit

indraznesc sa adaug un singur sfat. surorilor, sa facem ascultare de duhovnicii nostri, si la urma urmei...sa avem noi evlavia de a ne apropia de biserica, icoane, Sf Taine si in celelate zile ale lunii...facem atat caz de acele 7 zile, dar restul lunii mergem la biserica? iertare jenica
Reply With Quote
Vechi 13.05.2007, 13:14:01
erzbet erzbet is offline
Senior Member

Data înregistrării: 14.02.2007
Implicit

Nu stiu daca imi poate explica cineva, dar cu argumente precise, de ce e considerata femeia "murada" in acele zile, cand suntem in sec 21 si se stie clar ca o femeie aflata la menstruatie nu aduce nici "ghinion", nici "moarte" si tot ceea ce era inainte..?
Ca sa nu zic de atatea absurditati auzite, cum ar fi ca o femeie aflata la menstruatie nu are voie sa atinga un bebelus sau mai rau, sa se spele.
Vreau sa stiu motivul exact...am luat-o pe toate partile. E pacat pentru ca nu a ramas gravida si acea membrana trebuia sa fie stratul protector pentru un copil. Merge! Dar daca nu e o femeie maritata, deci sexul e un pacat? Nu gasesc motivul logic.

Si inca o intrebare...ce parere aveti despre educatia care se face in scoli pe la clasele a 6a, a 7a? nu vorbesc de educatie sexuala, sunt tot felul de campanii, care invata fetele ca nu este nimic anormal in perioada menstruala, ca nu trebuie sa le fie rusine, ;e explica procesul biologic, le spun ca este ceva normal,nu trebuie sa se simta inferioare etc. Asta vine putin in contradictie cu regulile bisericii..o fata de 12 ani se va gandi ca daca nu este nimic anormal, murdar, de ce nu are voie in biserica?
Reply With Quote
Vechi 15.05.2007, 14:13:21
ancah
Guest

Implicit

Ma gandesc la faptul ca sangele inseamna jertfa. Sangele Domnului nostru Iisus Hristos a curs ca sa ne curete pe noi de pacate si pentru a calca cu moartea sa pe insasi moartea.
Ciclul la femei e tot sange, dar nu e jertfa ci mai degraba o irosire a unei sanse de a da unui copil viata. Nefiind jertfa, nu are ce cauta in biserica. Cum noi ne putem ruga si acasa, nu vad de ce nu am respecta acest lucru. Macar de am merge in rest la biserica.
Aceasta este doar parerea mea.
Reply With Quote
Vechi 15.05.2007, 14:50:58
vsovi vsovi is offline
Banned

Data înregistrării: 16.02.2007
Locație: har†>>>s'C'e'r
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ancah
Ma gandesc la faptul ca sangele inseamna jertfa. Sangele Domnului nostru Iisus Hristos a curs ca sa ne curete pe noi de pacate si pentru a calca cu moartea sa pe insasi moartea.
Ciclul la femei e tot sange, dar nu e jertfa ci mai degraba o irosire a unei sanse de a da unui copil viata. Nefiind jertfa, nu are ce cauta in biserica. Cum noi ne putem ruga si acasa, nu vad de ce nu am respecta acest lucru. Macar de am merge in rest la biserica.
Aceasta este doar parerea mea.
poi, noa bine ca ai spus-o si pe-asta ca daca taceai philosoph ramaneai, si daca taceam si eu tot mai bine ar fi fost... dar acuma nu stiu daca exista termenul de philosoapha` ca oricum nu din motive sangvine se opresc lucrurile in momentele respective ci din cauze de negoratzie sau neciucizatzie sau cum vrei sa traduci dumneta termenul respectiv... ??? oricum erzy a zis mai bine ca si tine... de parca am fi la intrecere, ei vezi ca ma luminai si eu, parca ar fi vorba de intrecisgatzie sau cum i-o fi zicand... oricum e ceva legat de mizerie sau mizerabilitate... si cred ca pana la urma m-am cam incurcat sau incruntat, domnule ce nenorocire:hmmm:.
hm :)
Reply With Quote
Vechi 19.05.2007, 00:54:01
ancah
Guest

Implicit

Scuze, nu era decat o parere personala...
Reply With Quote
Vechi 24.05.2007, 02:02:35
icamilin's Avatar
icamilin icamilin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.05.2007
Locație: Timisoara Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de jeny
7 zile asa spun canoanele dar cel mai bine vorbeste cu duhovnicul totul trebuie facut cu binecuvantare!!!
Sant convinsa ca este considerat pacat a intra o femeie in biserica fiind in perioada cu ciclu,( 7 zile spun canoanele ), dar daca am intrebat preotul paroh ce sfat imi da in acesta privinta ,a fost mai tolerant, mai ingaduitor decat preotul calugar de la manastire, care foarte taios a insistat , sa nu intram in biserica ( manastire ) in acesta perioada, sa nu sarutam icoanele, sa nu ne impartasim, sa nu bem apa sfintita, sa nu mancam anafora. Referitor la faptul de-a avea sau nu capul acoperit in biserica, preotul paroh nu-si indemna propria sotie a purta ceva pe cap in timpul Sfintei Liturghii, pe cand preotul calugar m-a indemnat sa-i acopar capul in biserica sau cand ne rugam, nepotelei mele care are doar 8 ani. Bunul Dumnezeu sa ne lumineze sufletele si sa ne ierte daca din nestiinta gresim si judecam pe cel de langa noi. DOAMNE AJUTA-NE !
Reply With Quote
Vechi 26.05.2007, 06:03:05
dillema dillema is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.12.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de maya
in momentul menstrei, corpul unei femei practic se curata de unele "murdarii" ca sa le spun asa, din punct de vedere medical. am cunoscut o fata care nu avea ciclul menstrual, iar in perioada in care ar fi trebuit sa aiba, lunar, ii era foarte rau. cred ca asa se explica, pe de o parte "necuratia": prin eliminarea unor toxine in timpul menstrei. biserica priveste necuratia din perspectiva eliminarii ovulului nefecundat, dar asta nu te impiedica sa mergi la biserica, la liturghie, in acea perioada.
mai invata anatomie maya ...ce toxine elimina biata femeie? E pur si simplu sange (doar nu o fi de extraterestru). iar eu nu am avut menstruatie pana la varsta de 16 abi si pana la 18 ani am avut de vreo 4 ori menstruatie. Abia de la 18 am avut mesntruatia noarmal. Si slava Domnului nu am avut nimic nu mi-a fost rau. Sunt povesti cu balaruri. Tin minte ca inainte pe timpul bunicii mele daca se afla la spovedanie ca o femeie a intrat in Biserica la ciclu se resfintea Biserica...Ciudat nu?
Si ma gandesc de ce oare? Suntem niste biete femei cu darul dat de D-zeu sa avem copii si tot din cauza asta suntem blestemate de obiceiurile ciudate iudee de a fi indepartate de locasul sfant doar ca avem "balauri" in burta cant avem menstruatie:)))))
Si cand ma gandesc ca Hristos a atins si vindecat femeia cu scurgere, si nu a impus nici o regula privitor la impartasirea cu Trupul si sangele Domnului in timpul Cinei de taina ( un astfel de amanunt trebuie sa fi fost foarte important de mentionat...dar Hristos nu a facut-o) Ciudata discriminarea....
Reply With Quote
Vechi 02.06.2007, 14:22:13
krabu krabu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.07.2006
Implicit

Femeia nu trebuie sa mearga in acea perioada la biserica din alt motiv.

In biserica, singurul care se jertfeste, la liturghie, este Iisus Hristos. De aceea nu trebuie sa existe sange in afara de trup.
Sa stiti ca daca un copil se zgarie in biserica si ii curge sange, atunci dupa canon preotul trebuie sa resfinteasca biserica.
Daca preotul are probleme cu dintii si ii curge sange, desi in gura deci in trup, dupa canon nu trebuie sa savarseasca liturghia si nici sa intre in altar.

Acesta este motivul dar din cauza necunostiitei canoanelor s`a interpretat ca si o necuratie.

Atata doar ca sangele din biserica trebuie sa fie al lui Iisus Hristos.
Reply With Quote
Vechi 13.06.2007, 14:50:03
maya maya is offline
Member

Data înregistrării: 30.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de dillema
Citat:
În prealabil postat de maya
in momentul menstrei, corpul unei femei practic se curata de unele "murdarii" ca sa le spun asa, din punct de vedere medical. am cunoscut o fata care nu avea ciclul menstrual, iar in perioada in care ar fi trebuit sa aiba, lunar, ii era foarte rau. cred ca asa se explica, pe de o parte "necuratia": prin eliminarea unor toxine in timpul menstrei. biserica priveste necuratia din perspectiva eliminarii ovulului nefecundat, dar asta nu te impiedica sa mergi la biserica, la liturghie, in acea perioada.
mai invata anatomie maya ...ce toxine elimina biata femeie? E pur si simplu sange (doar nu o fi de extraterestru). iar eu nu am avut menstruatie pana la varsta de 16 abi si pana la 18 ani am avut de vreo 4 ori menstruatie. Abia de la 18 am avut mesntruatia noarmal. Si slava Domnului nu am avut nimic nu mi-a fost rau. Sunt povesti cu balaruri. Tin minte ca inainte pe timpul bunicii mele daca se afla la spovedanie ca o femeie a intrat in Biserica la ciclu se resfintea Biserica...Ciudat nu?
Si ma gandesc de ce oare? Suntem niste biete femei cu darul dat de D-zeu sa avem copii si tot din cauza asta suntem blestemate de obiceiurile ciudate iudee de a fi indepartate de locasul sfant doar ca avem "balauri" in burta cant avem menstruatie:)))))
Si cand ma gandesc ca Hristos a atins si vindecat femeia cu scurgere, si nu a impus nici o regula privitor la impartasirea cu Trupul si sangele Domnului in timpul Cinei de taina ( un astfel de amanunt trebuie sa fi fost foarte important de mentionat...dar Hristos nu a facut-o) Ciudata discriminarea....
draga mea, mai intereseaza-te tu. in perioada menstrei, nu curge numai sangele, ci se curata corpul. si eu am vut menstra tarziu, dar asta depinde de organismul fiecarei fete. asta este ca si cu apendicul care pana de curand era cosiderat daunator, dar s-a aflat ca de fapt secreta niste substante benefice pt corp (asta pana nu se inflameaza si trebuie scos). vroiam doar sa evidentiez ca acest aspect din viata unei femei nu o face necurata. alte lucruri ne fac necurati, si anume cele pe care le facem din proprie vointa si nu ceva ce nu tine de vointa noastra, ci de natura noastra.
Reply With Quote
Vechi 05.11.2007, 09:41:42
georgeval's Avatar
georgeval georgeval is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.09.2007
Locație: Valenii de Munte
Implicit

"Intre altele, continua sa ma suprinda cu cata inversunare aud sustinandu-se ca femeile aflate in perioada menstruatiei nu au voie sa intre in biserica. Multi preoti sustin asta, interzicandu-le accesul in biserici in zilele sensibile, iar multe femei cred acelasi lucru. Explicatia oferita indeobste este aceea ca, in aceasta perioada, femeia ar fi necurata. Aici e problema! In ce fel e necurata la ciclu femeia? Spiritual nu vad cum, din moment ce asa a fost ea lasata de Dumnezeu - si nu cred ca un credincios poate admite ca creatia este necurata. Fizic, atunci? Da, daca e sa fim amanuntiti si grijulii cu igiena, numai ca in lumea moderna problema a fost demult rezolvata, iar reclamele TV ne arata obsesiv si cum. Cred, mai degraba, ca impartasim inertial inca o credinta pagana, conform careia erau considerati necurati acei oameni care erau diferiti. Or, o data pe luna, femeia este diferita, dar asta nu o face - si nu o poate face - nepotrivita pentru viata bisericeasca. De altfel, nici un canon al Bisericii Ortodoxe nu prevede vreo interdictie in acest sens, ceea ce ma face sa cred ca inversunarea cu care femeia continua sa fie alungata temporar din biserici este dovada unei cumplite ignorante semidocte. Exista, ce-i drept, un canon care interzice varsarea de sange in biserica, dar asta e cu totul altceva si se refera strict la ucidere".Cristian Tabara "Lumea credintei"
Interesant punctul de vedere,bine argumentat.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
femeia si cariera romandragut Generalitati 65 25.11.2013 08:03:15
Femeia PetruD Morala Crestina 72 19.11.2013 13:22:16
Femeia Cananeanca CristianVladut Generalitati 1 12.03.2011 23:01:39
Preotul și femeia dorinastoica14 Preotia (Hirotonia) 64 13.02.2010 17:22:39
Femeia intre televizor si telenovela-M.D(Femeia care a uitat de modelul M-ciiDomnului 11111111 Generalitati 98 10.01.2010 08:41:15