![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
@glykys - am povestit intamplarea pentru ca m-a socat mult si pentru ca m-au deranjat comentariile rautacioase de aici (mai ales asa ultimele, gen Eodor si Iubirea).
N-am intentionat sa scriu impotriva ortodoxiei, ci sa arat,asa cum o fac peste tot, ca nu putem sa uitam ca omul este limitat, nu este faptura cereasca. Omul are neputinte, boli, dureri, tristeti si bucurii, nevoi. Omul este...om. Si cand vad ce tot cereti de la om, ca parca altfel nu mai putem avea credinta, sau sa ne rugam la Dumnezeu. Te mai rogi, mai canti, te mai asezi, mai ingenunchezi, dupa situatie. Este asa usor sa vorbim! Nu, sa nu fie banci, sa nu fie scaune, sa nu ne asezam, sa nu, sa nu...! Eu ma cutremur de cata lipsa de suflet este in oameni, cat de usor se vorbeste. Unde este mila, intelegerea, respectul fata de aproape?
|
|||
|
|||
![]()
la catolici.
|
|
|||
|
|||
![]()
Sunt putine biserici ortodoxe in vestul Europei. De cele mai multe ori se imprumuta o biserica catolica sau protestanta, care au toate banci...
Asa ca sa luam cu un dram de sare unele povesti... |
|
||||
|
||||
![]()
Vad ca se face atata tam-tam gratuit pe aceasta tema si se incearca tot felul de tertipuri ca sa ne motivam lenea de a depune putina jertfa la Jertfa lui Hristos din timpul Sf. Liturghii...sa-mi spuna mie cineva care a vazut vreo biserica ortodoxa fara strane (scaunele de pe marginile pronaosului si naosului) si chiar scaune care sunt asezate de-o parte si de alta in naos, exact pentru folosul credinciosilor neputinciosi?
Eu am cam colindat aproape toata Romania pe la manastiri, Bucurestiul pe la biserici de mir si pe ici-pe-colo prin alte orase, localitati si sate si n-am reusit sa vad biserica ortodoxa fara nici un scaun sau posibilitate de a sta jos...(nu vorbesc despre bisericile ortodoxe din afara Romaniei ca acelea sunt destul de occidentalizate) Sau poate eu n-am inteles ca intrebarea acestui topic era retorica :))))
|
|||
|
|||
![]()
Intreab-o pe Sophia,ea cred ca a vazut.
|
|
||||
|
||||
![]()
Of, of, of, nu spune nimeni ca sunt interzise scaunele in biserica... Sophia, eu chiar nu inteleg care este problema ta. Iti faci atat de mult rau singura, interpretand postarile si dorintele celorlalti. Daca unii pot si vor sa stea in picioare la rugaciune, sa stea si 10 ore, nu 3! Rugaciunea ta nu va fi mai bine sau mai rau primita daca cei din jurul tau stau pe scaun sau in picioare. Daca vrei sa stai pe scaun la biserica in anumite momente, nu ai nevoie de aprobarea nimanui, nu se uita nimeni urat la tine (doar daca ocupi scaunul altuia, in fine...) si nu te judeca. Nu obliga nimeni pe nimeni in biserica sa stea in picioare, in genunchi, pe scaun sau chiar sa vina. In crestinism e voia libera.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Bisericile ortodoxe nu sunt facut prin arhitectura lor sa aibe scaune sau banci. Sunt mici, rotunde... Bisericile din vest au alta arhitectura, sunt prevazute bancile. Cum spuneam, duminica, in tara nu te poti aseza. Ti-e rau, sau te doare ceva rau, n-ai unde sta. Si este si mai dezordine asa. Biserica plina, se circula tot timpul de la usa, la altar si invers, se impinge. Nu ai loc nici sa ingenunchiezi. La miruit se produce gramada, se intra pe toate partile. Repet, vorbesc de liturghie. Bancile au avantul ca se mentine ordinea. Poate trece preotul cu tamaie, cu daruri. Poate ajunge lumea la impartasit, miruit, la altar cu lumanarea, fara a deranja pe toti, ingenunchiaza fiecare la locul lui, are fiecare locul lui, fara a fi impins si sucit si deranjat. Poti sta in picioare, asezat, sau ingenunchia, acolo in bucata ta. Nu vad ce este asa rau.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]()
Sophia eu iti dau dreptate ca romanul este necivilizat din nastere si nu stie sa respecte pe cel de langa el, fie si in biserica....din acest motiv eu nici nu vreau sa ma gandesc ce ar insemna sa fie banci in biserica....sa stea mamaie la mijlocul bancii si sa se trezeasca de vreo 20 de ori ca are treaba pe la lumanari, sa mai vorbeasca cu vecina care sta mai in fata cu cateva banci...
Eu nu spun ca sunt rele sau bune bancile sau scaunele...totul depinde de cum si cand sunt folosite...nu astea te mantuiesc, ele pot mai mult sau mai putin sa te ajute la mantuire (ex: fiind cu adevarat neputincios dar cu dorinta de a sta la slujba, sa poti avea un loc unde sa fii doar tu cu Dumnezeu...dar si asa poti sa cazi in egoism). Deci totul e discutabil si totul depinde de fiecare cum intelege si cum alege sa faca pentru el si mantuirea lui.
|
|||
|
|||
![]()
Daca eu, care traiesc in strainatate, as fi in tara, nu as mai avea timp sa vad toate neajunsurile din biserica, ci as fi fericita. Sper sa ajung curand... cu ajutorul lui Dumnezeu.
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Noi avem nou martir | mihaiB | Stiri, actualitati, anunturi | 9 | 07.11.2012 19:51:45 |
Cu credinta la raspantie - cata nevoie avem de biserica si preot? | sophia | Biserica Ortodoxa Romana | 95 | 05.09.2012 21:13:29 |
S.O.S ptr cei care au credite la banci , noua ordonanta | annajanette | Generalitati | 7 | 01.07.2010 04:41:02 |
Cum fac bani marile banci internationale pe spinarea prostimii (World Stupid People) | razvan_m | Generalitati | 36 | 13.07.2009 22:41:16 |
|