Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.04.2010, 11:28:25
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Jane Says Vezi mesajul
Mergand cu ei 2 mile in loc de una, dandu-le o haina, ridicandu-i din sant si ducandu-i la han cu multa blandete, rugandu-ne pentru ei. Dar in ceea ce priveste credinta, decat sa clintim si-un micron din ea, mai bine nu deschidem gura ci ne muscam limba. Daca ei se supara ca nu i-am iubit destul incat sa le dam dreptate, chiar daca le-am facut pe toate celelalte, Dumnezeu sa judece unde -a fost iubirea.
Ai foarte mare dreptate.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Reply With Quote
Vechi 17.04.2010, 12:53:27
Langu Langu is offline
Banned

Data înregistrării: 08.02.2009
Locație: Madrid
Religia: Alta confesiune
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru Langu
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ciprian22 Vezi mesajul
Tatal meu este catolic.Eu sunt ortodox pentru motivul ca preotul catolic nu a vrut sa ma boteze daca nu sunt si nasii catolici.Am fost crescut mult timp de bunica in frica de Dumnezeu si respect pentru biserica noastra ortodocsa, lucru care mi-a ramas in suflet si astazi dupa atatzia ani.Tatal meu este in continuare catolic..dar merge si la slujba ortodocsa.Clar nu se poate spune despre el ca este un eretic.Cei din satul din care provine(undeva langa Iasi) merg la biserica si nu cred ca vad lucrurile atat de adanc si din punct de vedere dogmatic cum la vad unele persoane de aici si clar se inchina la acelasi Dumnezeu ca si noi.Este traditia lor.N u cred ca este cazul sa dam cu pietre.Si asi avea multe de spus mai ales despre organizarea lor si despre cum ajuta biserica lor societatea..Dar mai mult ca sigur ami vor sari "in cap" catzi-va frati radical de pe aici.asa ca tac.Ori cum subiectul este foarte larg.
Sunt de acord cu tine,implicarea Bisericii Catolice in societate este imensa,sa nu mai vorbim de misionari...
Reply With Quote
Vechi 23.04.2010, 13:56:41
mishi55's Avatar
mishi55 mishi55 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.03.2010
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit Poate veti intelege. Doamne ajuta!

In unele facultati de teologie ortodoxa din Romania, studentii sunt invatati in mod gresit ca Parintele Dumitru Staniloae a fost ecumenist. Se foloseste autoritatea dogmatica a Parintelui Staniloae pentru a se justifica ecumenismul.

Este adevarat ca Parintele Staniloae a fost trimis de sinod la cateva intalniri ecumeniste, dar intentia Parintelui a fost de a expune corect Invatatura Ortodoxa, pentru a-i ajuta pe heterodocsi sa vina la Ortodoxie. Participand la acele intalniri, a constatat principiile false ale ecumenismului.

Erezia ecumenista se bazeaza pe urmatoarele principii false:

- exista mai multe Biserici adevarate (cu har) care trebuie sa se uneasca; (varianta papistasilor: Bisericile trebuie sa se uneasca cu Biserica Romano-Catolica);

- comuniunea euharistica intre Biserici (intercomuniunea) este mai importanta decat diferentele dogmatice;

- concilierea ecumenista se poate face pe cale diplomatica.

Parintele Staniloae a scris impotriva acestor principii gresite.

Impotriva primului principiu ecumenist.

Harul mantuirii nu se poate primi decat in Biserica Ortodoxa, pentru ca este lucrarea lui Hristos ramas, ieri si astazi, Acelasi cu ea[1].

Impotriva celui de al doilea principiu ecumenist.

In realitate, nu din Euharistie rezulta dreapta credinta, ci din dreapta credinta rezulta Euharistia adevarata, sau intalnirea cu adevaratul Hristos. Deci si comuniunea in adevarata Euharistie se bazeaza pe unitatea in dreapta credinta. […] De aceea Liturghia nu incepe cu Euharistia, ca sa continue (si la ce-ar mai continua?) cu marturisirea comuna a dreptei credinte, ci inainte de a se produce in Liturghie prefacerea painii si vinului in Trupul si Sangele Domnului si impartasirea de ele, comunitatea se lumineaza in dreapta credinta (prin marturisirea Crezului Ortodox, n. n.) si se intareste in unitatea ei, sub indrumarea preotului, iar acesta isi marturiseste aceeasi credinta prin rugaciunile sale[2].

Ca si la Botez, ca si la Euharistie, penitentul (cel care se spovedeste, n. n.) este intrebat si el de credinta sa, caci nu poate fi primit nici la Euharistie, nici la Pocainta necesara in prealabil, cineva din afara de Biserica. In lumina acestui fapt se intelege de ce Biserica Ortodoxa nu poate accepta intercomuniunea[3].

O intentie a Vaticanului de a deplasa accentul pe practica comuniunii si deci de a crea intre ortodocsi o dispozitie de indiferentism dogmatic, se manifesta prin propuneri de realizare a unei comuniuni in Taine, cu aceeasi ocolire a elucidarii prealabile a deosebirilor doctrinare[4].

Impotriva celui de al treilea principiu ecumenist.

Din cauza marii dorinte pentru unire, se creeaza adeseori un entuziasm conciliant care crede ca prin caldura sa sentimentalista poate «sa lichefieze realitatea» si apoi sa o remodeleze fara greutate. De asemenea, se creeaza si o mentalitate diplomatica concilianta care crede ca poate impaca, prin concesii reciproce, pozitii dogmatice sau stari de fapt mai generale care tin bisericile despartite. […] Insa aceste compromisuri constituie o mare primejdie pentru Bisericile Ortodoxe, care dau o importanta vitala articolelor de credinta in cauza[5].

In concluzie, Parintele Staniloae nu a fost ecumenist!

[1] cf. Arhim. Ioanichie Balan, Convorbiri duhovnicești, vol. I, editata de Episcopia Romanului și Hușilor, 1993, p. 183.

[2] Pr. Prof. Dr. Dumitru Staniloae, Spiritualitate și comuniune in Liturghia ortodoxa, Ed. Mitropoliei Olteniei, Craiova, 1986, p. 397-399.

[3] Pr. Prof. Dr. Dumitru Staniloae, Teologia Dogmatica Ortodoxa, vol III, Ed. IBMBOR, București, 1997, p. 92.

[4] Pr. Prof. Dr. Dumitru Staniloae, Coordonatele ecumenismului din punct de vedere ortodox, Ortodoxia, anul XIX, 1967, nr, 4.

[5] Dumitru Staniloae, Pentru un Ecumenism Ortodox, Ed, Athos, Pireu, 1976, p. 19-20, citat de Arhim. Gheorghe Kapsanis, in Ortodoxia: nadejdea popoarelor Europei, Ed. Evanghelismos, București, 2006, p. 12.

articol de Ioan Vladuca, aparut in revista ATITUDINI, nr. 10
Vechi 23.04.2010, 15:37:13
voxdei55 voxdei55 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.10.2009
Locație: ANCONA..iTALIA
Implicit

Citat:
În prealabil postat de gabriela8 Vezi mesajul
Eu cred ca aceasta iubire de care vorbesti este pana in punctul de a-ti fi afectata mantuirea! Adica frati, frati dar asta nu inseamna ca pot rosti Crezul cu Filioqve numai pentru ca trebuie sa ne iubim... Sa stii ca eu am o prietena foarte buna catolica si nu o vad cu coarne dar nici nu ma bucur ca e catolica, pentru ca mergand la cununia ei am ramas foarte dezamagita de randuiala cununiei care practic nu exista... Uscaturi sunt si intr-o parte si in alta! A tolera anumite practici in ideia fratiei, nu stiu am rezerve! Fiecare cu credinta lui, dar citind mult despre schisma, mi-au ramas papii ca fiind aprigi doritori sa conduca rasaritul, sa o catolicizeze... si exmple in istorie sunt destule...si cred ca dorinta lor inca exista! Logic ca cei care sunt astazi nu au fost atunci, si totusi ca frati in Domnul ii accept si ii iubesc pentru ca la Dumnezeu e judecata!
ASTA...e un exemplu clar de creier spalat..de ingustime a mintii si ignoranta.La drept vorbind,randuiala catolica e mult mai frumoasa decat cea ortodoxa care da in ridicol cu dansul in jurul mesii si cu..robul si roaba...
Reply With Quote
Vechi 23.04.2010, 16:01:43
gabriela8 gabriela8 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 31.10.2009
Locație: Romania
Send a message via Skype™ to gabriela8
Implicit

Citat:
În prealabil postat de voxdei55 Vezi mesajul
ASTA...e un exemplu clar de creier spalat..de ingustime a mintii si ignoranta.La drept vorbind,randuiala catolica e mult mai frumoasa decat cea ortodoxa care da in ridicol cu dansul in jurul mesii si cu..robul si roaba...
Multumesc, asa sa fie?! Fiecare face cum ii place si considera ca ii este de folos! Este parerea mea si o sustin atat timp cat nici macar nu mi-ati dat contra-argumente! Pentru dumneavoastra randuiala ortodoxa e ridicola pentru mine este mantuitoare!

Si de ce ma acuzati de ignoranta?!
Reply With Quote
Vechi 23.04.2010, 18:20:01
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de voxdei55 Vezi mesajul
La drept vorbind,randuiala catolica e mult mai frumoasa decat cea ortodoxa care da in ridicol cu dansul in jurul mesii si cu..robul si roaba...
Probabil aveți în vedere ritul apusean și nu "rânduiala catolică", care este de mai multe feluri. Ritul apusean are frumusețea lui, îmi plac mult jurămintele și lecturile pe care le fac cei doi care se căsătoresc. Dar și ritul răsăritean are frumusețea lui. Dansul în jurul mesei amintește de un episod din Vechiul Testament, în care cel mai mare profet (de până la Ioan Botezătorul) a dansat de dumnezeiască bucurie. Iar "rob" și "roabă" sunt variantele slave pentru "serv" și "servă". Nu sunt chiar cele mai supărătoare slavisme folosite de BOR: ce veți spune atunci de "blagoslovenie" ? Dacă Sf Fecioară i-a spus îngerului Gabriel "Iată serva lui Dumnezeu, fie mie...." (Ecce ancilla Domini, fiat mihi...), pentru ce să ne socotim noi mai cu moț decât cea care este mai onorată decât serafimii ?

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sufletul in crestinism Petru Ianovici Intrebari utilizatori 44 18.10.2016 15:43:21
Falsul crestinism Vasile40 Generalitati 33 17.10.2016 11:24:02
Nationalism si crestinism Daniel777 Generalitati 46 22.09.2013 21:25:51
Umanism si crestinism catalin2 Despre Biserica Ortodoxa in general 13 07.08.2011 17:01:54