![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Pentru Sofia si nu numai:
Cei ce vor să aibă copii.și nu au, trebuie să facă această rânduială: 1. Să fie Spovedit curat din copilărie. 2. Sa fie împărtășit, de nu este Oprit de Sf. Canoane. 3. Post 40 de zile, Miercuri și Vineri mâncare odată în zi mai ales milostenie la săraci după putere. Toate cele 40 zile Post. 4. Acatistul către Sfinții loachim și Ana, 40 de zile, într-o zi soțul, într-altă zi soția. 5. Rugăciune către Sf. Prooroc Zaharia și către Elisabeta; către Avraam și către Sarra; și către Sf. Ana Proorocită. Așa: Sfinte Zaharia și Elisabeta, Sfinte părinte Avraame, Sarra si proorocită Ana, rugați-vă lui Hristos pentru mine păcătosul, păcătoasa să mă miluiască! - tot timp de 40 de zile. Pelerinul Roman |
|
|||
|
|||
![]()
Sofia, imi cer iertare n-am vrut sa te jignesc.
Cred ca e mai putin important cum rasar sfinti, sau care a fost viata personala a domnitorilor. Important e ceea ce au facut pt noi, n-am fi avut azi Manastirile din Moldova ctitorite de Stefan, sau faptul ca avea grija de manastirile de pe muntele Athos. Daca au fost canocizati s-a facut cu voia Bunului Dumnezeu. Nici eu nu cred in liberul arbitru, ci doar in voia Bunului Dumnezeu, pe care daca am accepta-o cu tot sufletul, ne-ar fi mult mai bine. Nu stiu daca ai fost vreodata la Manastirea Prislop din jud. Hunedoara, pe drumul Silivasului si pana la Manastire simti ca plutesti, e o stare asa de bine, incat nu poate fi descrisa in cuvinte. Iarna, primavara, vara, toamna, florile de pe mormantul Parintelui Boca sunt mereu vii, chiar si iarna cand afara sunt -25 grade. Parintele iubea mult florile. Important este efortul nostru personal, daca postim, daca ne rugam, etc, cu masura cu care efotul personal creste, cu atat primim mai mult. Imi permit sa spun, ca vei putea avea copii, cu masura cu care indrepti ceva din viata ta. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
Se pare ca faci total abstractie de minunile care au loc la mormantul Pr. Arsenie Boca. In cazul in care inca nu stii, iti spun eu acum: doar cei indumnezeiti fac minuni, inainte si mai ales dupa moarte. Acelasi lucru il vedem si la moastele sfintilor inchisorilor, care au devenit izvoratoare de mir si fac minuni, fara a fi canonizati cei in cauza. Sfintii sunt sfinti! |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cel mai inalt grad,ca sa dau un exemplu ,il are Maica Domnului... Parintii Cleopa,Arsenie Boca,Calinic...etc sunt fara indoiala sfinti,dar nu stim difrentele intre slavele lor... 2.Despre sfintii canonizati,ma gandesc ca se canonizeaza acele persoane care au un grad inalt de sfintenie,si la care ,daca ne-am ruga ,am primi ajutor,ei fiind prieteni APROPIATI ai lui Hristos.... 3.Un sfant nu este mare neaparat prin faptele sociale facute,ci prin inaltul grad de smerenie la care au ajuns si de iubire.. Faptele vin ulterior ca o consecinta a desavarsirii lor... Dar stim din paterice,ca erau sfinti(de ex.Maria Egipteanca) care traiau total izolati de oameni,dar au fost foarte slaviti in fatat lui Dumnezeu..Ei putea sa opreasca soarele,sa mute muntele,cum e scris in Evanghelie etc... 4.Eminescu nu trebuie canonizat,Stefan cel Mare da,a fost canonizat pe dreptate.. De Brancoveanu nu mai vorbim,mucenicia lui este certa.... Dar asta este o alta discutie.... |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Acum, este adevarat ca evlavia poporului este unul din criteriile de canonizare. Dar este numai unul din criterii. Episcopii pot hotari, cu intelepciunea care vine de la Dumnezeu, ca nu vor canoniza o persoana chiar foarte populara, sau care indeplineste mai multe criterii. Pana la urma, Dumneeu stie, in astfel de cazuri controversate, cine are dreptate.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Da, am auzit si eu de aceste criterii pentru sanctificare: moaste parfumate si izvoratoare de mir, minuni care se fac, etc.
Dar mai sunt si altele pe care numai Dumnezeu le stie. In mod normal nici n-ar trebuie sa faca bisericile oamenilor aceste sanctificari, indifeent de confesiune. Sunt hotarari ale lui Dumnezeu. Eu am f.mult respect totusi, dar incerc sa pricep si vin cu pareri ale mele, e drept, omenesti. La fel ca si voi de altfel sunt om si nu Dumnezeu, nu stiu de ce ma tot puneti pe o treapta inferioara voua. Cumva imi vorbiti de sus si nu stiu de ce. E dreptul meu sa gandesc si sa simt intr-un fel si al vostru sa ganditi alfel. Danyel spunea ceva adevarat: smerenia conteaza mult. Si din pacate la multi (sfinti si candidati la sfintenie) lipseste. Dar eu pun si iubirea de aproape (socialul de fapt). Noi oamenii consideram in mod subiectiv anumite persoane ca sfinti: voi pe parintii Cleopa, Boca si altii, eu pe parintele Galeriu, preoti, medici, artisti si chiar oameni de rand cu smerenie si credinta adevarata prin faptele lor, altii il considera pe Eminescu. Mie acum mi-e greu sa spun de ce el n-ar fi si domnitorii ar fi. Mucenicie a fost la ei toti si suferinta. Si la Eminescu in fond, iar el a fost si bolnav si sarac. Dar n-a facut fapte de vitejie si n-a construit biserici. Eu zic totusi ca trebuie sa existe niste niste criterii unanime inclusiv pentru oameni de a considera pe cineva sfant. Altfel o sa ajungem cine stie la ce bazaconii. Cand ma uit la ce propuneri se fac in alte domenii, mai ales in politica...(ma refer la oamenii care doresc persoane asa nepotrivite pe motive de bani, fotbal, sport, muzica populara etc.). |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cine vrea poate sa se roage si la cineva necanonizat,daca are mare evlavie la acela,aceasta este o problema personala a sa.... Se pune firesc aici o intrebare,la care sfant ne rugam in mod concret,in viata de zi cu zi? Poate unii mireni vor sa se accelereze un proces de canonizare,pentru ca sa se roage mai fierbinte la sfantul respectiv.... Despre Stefan cel Mare,fara sa intram in detalii,pentru care ar trebui un topic separat,eu personal simt o evlavie,pentru ca a aparat aceasta tara si a fost un marturisitor a lui Hristos...Nu am ajuns sa ma rog la el,dar poate unii o fac Stim ca poporul roman a avut o mare evalavie la acest domnitor.. Din pacate au aparut multe informatii denigratoare si neadevarate ,si se tinde a se minimaliza acest mare domnitor.. despre Eminescu,nu pot sa am decat o mare admiratie,sa vad in el un om care a vazut sufletul romanesc si la si cantat...insa viata lui a fost cu sinuozitati si a fost o vreme si calator prin alte religii.. Spre final e posibil sa se fi lipit mai strans de ortodoxie,sa se fi impartasit etc,dar asta nu face pe cineva sfant... El a fost victima culturii;cultura face multe victime... Dar a facut multe pentru poporul roman,putem spune ca s-a jertfit pentru el,pentru Dumnezeu insa ....eu stiu?,poate mai putin... |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Din cele de mai sus am vazut ca Biserica, cea "Una, Sfanta, Soborniceasca si Apostoleasca", ca "stalp si temelie a adevarului" (I Tim. III, 15), este cea care recunoaste, proclama si asaza in randul sfintilor pe fiii sai, care au trait o viata bineplacuta lui Dumnezeu, prin emiterea Tomos-ului de canonizare. Astazi, in virtutea drepturilor izvorate din starea de autocefalie, fiecare Biserica autocefala face acte de canonizare pe temeiul invataturii si practicii ei dupa procedurile cristalizate de-a lungul timpului. Astfel, pentru a putea proceda la acte de canonizare, Biserica trebuie sa urmareasca urmatoarele conditii de fond: - Ortodoxia neindoielnica a credintei celui cercetat, ortodoxie pastrata pana la moarte, in tot timpul vietii. - Preaslavirea lui de catre Domnul, cel putin printr-unul din urmatoarele daruri sau puteri: -puterea de a suferi moartea martirica pentru dreapta credinta; -puterea de a infrunta orice primejdii sau suplicii pentru marturisirea dreptei credinte, pana la moarte; -puterea de a-si inchina viata celei mai desavarsite trairi morale si religioase; -puterea de a savarsi minuni in viata sau dupa moarte; -puterea de a apara si a sluji cu devotament eroic credinta si Biserica Ortodoxa. Raspandirea miresmei de sfintenie dupa moartea lui si confirmarea acesteia prin cultul spontan pe care il acorda poporul credincios, numarandu-1 in randul sfintilor. Cultul acesta poate fi organizat sau difuz, manifestandu-se printr-o cinstire simpla, prin faima sau numele de sfant. De la indeplinirea acestei conditii, pot face exceptie numai mucenicii dreptei credinte35. Articolul mai amplu care trateaza si despre categoriile de oameni din care se canonizeaza sfintii - http://www.crestinortodox.ro/diverse...oxa-69619.html
|
|||
|
|||
![]()
Multumesc glykys.
Pai atunci iar se complica lucrurile, cu tot respectul pentru cei morti. Pentru ca: 1. Sunt toti deshumati sa se vada cum le este trupul? Sunt curioasa cum este la par. Galeriu. 2. Domnitorii, cel putin Stefan, daca nu ma insel, au avut si mai mult sotii si nu stiu cat de religios, in numele Domnului, au trait concret (post, abstinenta, etc.) 3. Nu mi-e clar daca ei au murit pentru credinta ca atare (martiri in numele crdintei, ca de ex. Sf. Petru, sau Andrei), sau mai degraba pentru popor si patrie. Aici vad totusi o diferenta. 4. S-au facut minuni la mormantul lor? 5. Martiric au murit numai cin vremurile trecute, din vremea lui Iisus. mai sunt cei care au fost in vremuri mai recente in inchisori... De aia spun ca nici Eminescu n-ar fi sfant din punctul asta de vedere. Este greu de spus pentru noi oamenii. Noi nu putem sa facem sfinti din oameni, chiar daca asa simtim sau credem, pentru ca ne place noua de unul sau altul. Nici chiar cei din B.O.R nu au asa putere. Repet, ar fi mai multi care ar merita acest lucru si nu sunt, si invers (care sunt in calendar si noi nu stim cat au indeplinit din criterii). Dar sfant, pentru mine, nu inseamna neparat sa fii acolo in calendar si sa ai ziua ta, ci sa fii bun si cuminte acolo, in bucata ta, unde te-a pus Domnul (in istorie, literatura, social, stiinte, medicina etc.) si sa faci bine oamenilor. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Post de bucate sau post de pacate...??? | geo.nektarios | Pocainta | 160 | 19.03.2016 13:34:53 |
Icoana Mantuitorului nu se mai saruta daca te-ai impartasit? | Heurtebise | Impartasania (Taina Euharistiei) | 23 | 06.05.2011 12:32:42 |
MITROPOLITUL CORNEANU S-A IMPARTASIT CU CATOLICII | orthodoxis | Stiri, actualitati, anunturi | 3 | 28.05.2008 15:37:58 |
Sarbatori fericite! | ancah | Generalitati | 57 | 01.01.2008 21:49:47 |
Slujba post Craciun | motiff | Generalitati | 1 | 20.11.2006 12:18:10 |
|