![]() |
![]() |
|
|
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
E ciudat, dar de cand am citit acest nume am avut mai mult decat o banuiala, cumva un (pre)sentiment... si apoi am aflat conceptiile sale, am vazut ca se suprapun ca o manusa pe ce am simtit si crezut eu dintotdeauna. Am evlavie la el si il consider sfant. Vorbesc serios. |
|
|||
|
|||
![]()
Apropos de greci si esenta ortodoxiei. Mai era un "teolog" al lor, Romanides, care il facea eretic pe Fericitul Augustin, il ataca pe papa Leon ( ghinionul papei Leon ca era latin) si il apara pe Dioscor ereticul monofizit.
De-asta zic, e mare pericolul monofizit, mai mare decat ala latin, ca macar latinii sunt calcedonieni. Dar monofizitii sunt varza. Si sunt unii teologi ortodocsi, si nu putini, care vor unirea fara conditii. |
|
|||
|
|||
![]()
Din moment ce spui că sintagma persoana divino-umana nu este modernistă, enumerăm, atunci, cel puțin cinci Sfinți după al VII-lea Sinod Ecumenic care referindu-se la Hristos, au folosit sintagma persoana divino-umana și unde.
Last edited by Capy; 24.03.2015 at 20:45:11. |
|
|||
|
|||
![]()
Trebuie sa citim Tomosul papei Leon cel Mare. Asta e normativ pentru Ortodoxie. Restul sunt pareri si nuante, dar in fond toti afirmam acelasi lucru. Eu cred ca aceasta expresie, persoana divino-umana (NU la plural persoane, ci persoana ) este in spiritul tomosului lui Leon si a dogmaticii lui Ioan Damaschin.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
http://www.ccel.org/ccel/schaff/npnf214.xi.vii.html |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Dupa tine, ce zice Nicolae Cabasila aici despre ipostas e identic ca si continut cu afirmatia mea de mai jos? Citat:
Citat:
|
|
|||||
|
|||||
![]() Citat:
Sf. Ioan Damaschin explică limpede: "Chiar daca nu exista fire neipostatica sau fiinta nepersonala - caci atat fiinta cat si natura este considerata in ipostase si persoane - totusi nu este necesar ca firile unite unele cu altele dupa ipostasa sa posede fiecare o ipostasa proprie. Aceasta pentru motivul ca este cu putinta ca sa se impreune intr-o singura ipostasa, fara ca sa fie neipostatice si fara ca sa aiba fiecare o ipostasa deosebita, ci amandoua sa aiba una si aceeasi ipostasa. (Sf. Ioan Damaschin) "Trupul lui Dumnezeu Cuvântul nu există într-o ipostasă proprie, nici nu s-a făcut o altă ipostasă în afară de ipostasa lui Dumnezeu Cuvântul, ci există în aceea că îsi are mai degrabă ipostasa sa în ipostasa Cuvântului si nu are o ipostasă care să existe prin sine însăsi. Pentru aceea nici nu este neipostatic si nici nu se introduce o altă ipostasă în Treime." "Căci trupul și sufletul au avut de la început, în același timp, existența în Ipostasul Cuvântului, și cu toate că în timpul morții a fost despărțit sufletul de trup, totuși fiecare a rămas, având existența în unicul Ipostas al Cuvântului. Astfel, unicul Ipostas al Cuvântului a fost și Ipostasul Cuvântului și a sufletului și a trupului. Niciodată, nici sufletul, nici trupul n-au avut un ipostas propriu, altul decât ipostasul Cuvântului. Ipostasul Cuvântului a fost totdeauna unul și niciodată două. Prin urmare, Ipostasul lui Hristos este unul întotdeauna. Chiar dacă spațial sufletului s-a despărțit de trup, ipostatic, însă, era unit prin Cuvânt". (Sf. Ioan Damaschin) "Mărturisim o singură ipostasă în două firi desavârsite a Fiului lui Dumnezeu întrupat. Afirmăm că Dumnezeirea și omenirea au aceeași ipostasă și mărturisim că după unire se păstrează în el cele două firi." (Sf. Ioan Damaschin) Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Last edited by Capy; 25.03.2015 at 14:15:29. |
|
|||
|
|||
![]()
...toate, ma scuzati, trancanelile astea, ba pe culmi metafizice, ba prin santurile metodei copy/paste...ce relevanta au pentru mantuire toate aceste maniacale detalii ale teologilor grecotei, chiar nu gasesc. Bisericisme si filosofeala.. mi se pare sau Dumnezeu Fiul Cel Intrupat e obiect de...studiu? Eu credeam ca Lui I se cuvine inchinare, nu disecție analitică. Și lăsați cu definițiile astea ale Sinoadelor: in istoria ecleziastica, dupa cum ati recunoaste cu totii daca ati fi obiectivi in credinta, adevarul NU a fost dintotdeauna acelasi. Definitia lui Capy e normativa pentru perioadele cand chirilienii fanatici got the upper hand, si impuneau definitii si condamnau oameni depotriva vii si morti, doar pentru ca Egiptul era granarul, iar Siria fortareata. Asa ca Bogdan are dreptate: Capy e ortodox, dar dupa criteriile de la 431 si, mai ales, 553, anul sinodului rusinos al condamnarii celor trei capitole.
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Capy, ma vad nevoit datorita interpretarilor tale rauvoitoare sa-ti pun cateva probleme.
Prima problema: teologia icoanei. Ce vedem intr-o icoana? Trasaturile omenesti ale lui Dumnezeu Cuvantul da? Tu spui ca insusirile firii nu sunt aceleasi cu ale persoanei. Dar sf Ioan Damaschin spune clar ca persoana are insusirile firii sale. Daca persoana nu ar avea si insusirile firii atunci in icoana nu am vedea Persoana Fiului in trasaturile sale omenesti, ci am vedea doar o fire omeneasca. Fiindca persoana necreata, nevazuta si exclusiv divina nu poate fi reprezentata, in logica ta. Or noi vedem cu adevarat in icoana Persoana Fiului, dar ca om, cu trasaturile sale omenesti. Atunci ce e gresit in expresia persoana divino-umana ? Apoi alta problema: e adevarat ca persoana are si insusirile ei proprii, dar unele sunt comune cu insusirile firii. De exemplu, firea dumnezeiasca e necreata, necreate sunt si persoanele. Dumnezeiasca e firea, dumnezeiesti si persoanele. Paradoxul credintei crestine e tocmai asta. Ca o singura Persoana, a Fiului, are 2 firi si exista in doua firi. De fapt, papa Leon cel mare folosea expresia "in doua firi", pe cand Dioscor ereticul insista pe expresia "din doua firi", sugerand ca persoana ar fi exterioara firii sale. Dar cum spunea si Delia, persoana Fiului si-a impropriat firea noastra facand-o a sa proprie. Una peste alta, noi acceptam Calcedonul, iar tu pare ca il negi fara sa-ti dai seama. Dupa cum pare ca negi si icoana. |
|