Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Impartasania (Taina Euharistiei)
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.11.2013, 23:12:21
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Și totuși ceva diferențe există.
Tu ca mirean nu te împărtășești din aceeași "bucățică" de pe Sfântul disc ca și preotul.
Hristos este Același, indiferent dacă unul primește o firimitură, altul o linguriță versus preotul care bea din Potir.

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 28.11.2013, 23:25:33
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mosh-Neagu Vezi mesajul
Argumentele la care faci referire sunt rupte de realitatea zilelor noastre.
Iarăși mitul zorilor creștinismului cînd toți erau super-sfinți? Avem rămase dovezi de la Sfinții Părinți despre episcopi de prin secolul 3 care comiteau fapte de rușine... Nu mai zic de ce scrie Pavel în epistole.

Citat:
In suflet, fiecare ar trebui sa-si doreasca sa se impartaseasca la fiecare Sf Liturghie. Starea de fapt ne obliga sa coboram privirea si sa ne judecam sincer: ce fapte demne de lauda am facut, cat de mult ne-am infranat, cat de mult L-am cinstit pe Dumnezeu in toate deciziile noastre, cat de mult ne rugam pentru cei ce ne tulbura viata, cat de multa milostenie facem... si inca multe asemenea...
Încă o dată: nu-L primim pe Hristos pentru merite, ci pentru că păcătoși fiind, avem nevoie de iertare și de ajutor.

Citat:
Obisnuiesc mereu sa fac o comparatie cu mersul la scoala: studiind mereu, e normal sa avansam in stiinta, iar ceea ce faceam anul trecut, acum 10 ani, acum 20..., sa fie deja insusit. Noi SUNTEM repetenti, daca dorim sa ne impartasim saptamanal, dar Duhul Sfant este la ani lumina de noi. Pentru ca dupa 10 ani de impartasire saptamanala, ar trebui sa ajungem la un grad de sfintenie cand vrajmasul se face pres sub picioarele noastre, nu fiindca asa vrem noi, ci smerenia pe care ne-am insusit-o il arde si-l suprima!
Mereu punem un nou început bun, iară și iară...

Citat:
Ca si mireni, nu exista canon care sa ne oblige sa ne impartasim saptamanal. Te afli in inselare totala.
CANONUL 9 apostolic (ÎMPĂRTĂȘIREA CREDINCIOȘILOR)Toți credincioșii care intră (în biserică) și ascultă scripturile, dar nu rămân la rugăciune (slujbă) și la Sfânta împărtășanie, aceia trebuie să se afurisească, ca făcând neorânduială în biserică

Citat:
Cu preotii e altceva. Ei "au dezlegare" sa faca asta la fiecare sf liturghie, fiindca se presupune sa sunt in Duh, cel putin acolo, daca nu si in rest.
Măcar o referință din Sfînta Tradiție?

Citat:
Cine se impartaseste cu nevrednicie, ori e prea naiv fiindca nu cunoaste propria indatorire, ori e inselat si nu stie ce risca. Oricum ar fi, duhovnicul n-o sa accepte o astfel de situatie (exceptand pe cei care i-am mai amintit: copiii, batranii si bolnavii) sub nici o forma, decat daca el insusi are o problema temporara, pana ce se va afla si va fi tras de manecuta de cine trebuie!
Prietene, toți ne împărtășim cu nevrednicie. Unii rar, alții des.

Last edited by Florin-Ionut; 28.11.2013 at 23:28:09.
Reply With Quote
Vechi 29.11.2013, 00:09:30
Mosh-Neagu's Avatar
Mosh-Neagu Mosh-Neagu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.04.2010
Implicit

Eu ma opresc aici. Puteam sa renunt si fara sa intervin (probabil era mult mai indicat!!) dar sunt doua lucruri care ar trebui spuse:

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
CANONUL 9 apostolic (ÎMPĂRTĂȘIREA CREDINCIOȘILOR)Toți credincioșii care intră (în biserică) și ascultă scripturile, dar nu rămân la rugăciune (slujbă) și la Sfânta împărtășanie, aceia trebuie să se afurisească, ca făcând neorânduială în biserică
Eu ti-am citit textul in limba romana, nu in chineza. Este 100% clar. Cine spune ca trebuie plecat inainte de a avea binecuvantarea preotului? Cine spune ca trebuie plecat inainte de Sf. Impartasanie?

Citat:
Prietene, toți ne împărtășim cu nevrednicie. Unii rar, alții des.
Insinuarea ca preotul tau ar ingadui impartasania saptamanala a mireanului obisnuit, este o aberatie si nu o va crede nimeni. Iar noi nu vorbim de teorie (cum ar trebui sa fim) ci de ceea ce se intampla astazi in orice biserica parohiala. Cu alte cuvinte, care e gradul autentic de smerenie? Cine tine post in fiecare joi, vineri si sambata (sanatos la trup fiind si in afara canoanelor) ca sa se invredniceasca pentru sf euharistie? Aaa, vrei sa fii egalul preotului? Pai spune-i lui sa iasa, si treci tu la Sf Disc, dar nu stiu cine va striga pentru tine... "Vrednic este!!!"?...
Ce faci tu cu viata ta si daca bravezi, nu ma priveste, dar viata bisericii este asa cum este. Nu crea altora o imagine falsa. Cine este saptamanal acolo, (si nu neaparat in aceeasi biserica, ci ocazional, in multe altele - dupa cum ne duc valurile vietii) stie bine cum stau lucrurile. Fara dezlegare si binecuvantare, nu se poate. Iar preotul nu se joaca cu asa ceva!!

Iubirea de vrajmasi, nu e un sfat, este o porunca! (Parintele Arsenie Papacioc)
Reply With Quote
Vechi 29.11.2013, 00:22:37
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Eu am întîlnit mai mulți. În România, Italia și Peru.

Și ți-am promis că voi întreba 10 preoți de mir (neapărat să nu fie monahi, cum ai cerut) cum fac ei înșiși cu postul și cu spovedania ”obligatorii” dinaintea împărătșirii. Pînă acum am întrebat unul singur și mi-a răspuns că se spovedește la o lună / cîteva luni și se împărtășește de fiecare dată, adică mai des decît săptămînal.
Confirmi de fapt ce am spus: in Romania, adica probabil in Timisoara, unde chiar fostul Mitropolit s-a impartasit la catolici, iar Peru si Italia sunt tari catolice. Iar eu am spus ca e o influenta de la catolici.
Sa nu uitam ca preotul are harul preotiei si daca e pacatos, noi nu suntem preoti.
Reply With Quote
Vechi 29.11.2013, 05:34:25
Teodosie Teodosie is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.09.2012
Locație: Timisoara
Implicit

Nimeni nu e vrednic de impartasanie asta insa trebuie inteles concret cautandu-ne de bube si boli si numai dupa cele identificam cat de cat , le marturisim , ne rugam pentru ele putem fi invredniciti de mila ce mare sa primim doctoria Sfanta.
Pana la urma rezultatul ne arata daca am facut bine .Daca avem roadele specificate in rugaciunile dupa impartasanie sau cum ne-am dus asa ne-am intors.
Reply With Quote
Vechi 29.11.2013, 06:25:46
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Confirmi de fapt ce am spus: in Romania, adica probabil in Timisoara, unde chiar fostul Mitropolit s-a impartasit la catolici, iar Peru si Italia sunt tari catolice. Iar eu am spus ca e o influenta de la catolici.
Sa nu uitam ca preotul are harul preotiei si daca e pacatos, noi nu suntem preoti.
Care "fost" frate? E și acum.
Reply With Quote
Vechi 29.11.2013, 08:13:19
adam000 adam000 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.09.2008
Implicit

Citat:
Cine tine post in fiecare joi, vineri si sambata (sanatos la trup fiind si in afara canoanelor) ca sa se invredniceasca pentru sf euharistie?
In biserica ortodoxa postul este randuit pt zilele de miercuri si vineri. Nu joi si sambata! Asa ca nu mai veniti cu astfel de inovatii, ca puteti sminti fara sa vreti, pe alti cititori. Una este canonul pe care l-a primit fiecare de la duhovnicul sau referitor la Sfanta Impartasanie in functie de viata sa particulara, si cu totul alta este norma randuita de biserica. Nu este normal sa spui altora canonul tau primit de la duhovnic (sau sa-l discuti cu altii, poate mai rau - si aici nu ma refer la dvs pt ca nu va cunosc, ci la acea practica nefericita intre unii credinciosi, prin care s-a ajuns la aceasta situatie nefireasca de a se da sfaturi intre ei despre ce randuiala trebuie tinuta inainte de Impartasanie - iscodind ce canoane au primit altii pt aceleasi pacate, sau pt o falsa si inselatoare aparenta a unor "niveluri" similare de viata) si nu e normal sa sugerezi o generalizare cum ca "asa se face" ca sa te invrednicesti de Sfanta Impartasanie. Dvs constientizati cat de mult puteti sminti pe altii lasand sa se inteleaga ca omul s-ar putea invrednici vreodata pe sine de Sf Euharistie?
Lasati duhovnicii sa isi pastoreasca credinciosii dupa harul investit la hirotonie! Nu mai judecati dvs cine este vrednic sau nu sa primeasca Sfanta Impartasanie si in ce conditii! Numai preotii sint pusi de Dumnezeu sa se ocupe de impartasirea credinciosilor si pastorirea lor.

Last edited by adam000; 29.11.2013 at 08:51:10.
Reply With Quote
Vechi 29.11.2013, 09:03:17
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Adame vezi că nu Mosh-ul nostru smintește.
Reply With Quote
Vechi 29.11.2013, 09:19:16
adam000 adam000 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.09.2008
Implicit

Pe un incepator, care vine pe acest forum ca sa afle mai multe despre ce inseamna crediinta si ce trebuie sa faca, Moshul il poate sminti cu usurinta (sa creada ca trebuie sa tina post in alte zile decat cele randuite de biserica, sa isi formeze falsa opinie cum ca el trebuie sa se invredniceasca pe sine sa primeasca Sf Euharistie tinand post 3 zile si sa ajunga sa creada ca o primeste pe merit, sa se raporteze la ceilalti din jur ca la "mirenii obisnuiti" in loc sa nazuiasca cu ravna spre Dumnezeu si sa se raporteze la poruncile lui Dumnezeu si exemplul sfintilor, etc).

Ori putin probabil ca un incepator sa fie interesat sau f ravnitor sa se impartaseasca saptamanal, deci e mai putin probabil sa fie smintit de Florin.

Invers, pe unul care e indelung mers pe la biserica, nu il mai poate sminti nici Florin, nici Mosul, pt ca are opinaia deja formata si practica deja stabilita de a se raporta la duhovnicul sau, nu la ce spun cei de pe forumuri.

Last edited by adam000; 29.11.2013 at 09:23:33.
Reply With Quote
Vechi 29.11.2013, 10:00:18
Florin-Ionut's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Eu ti-am citit textul in limba romana, nu in chineza. Este 100% clar. Cine spune ca trebuie plecat inainte de a avea binecuvantarea preotului? Cine spune ca trebuie plecat inainte de Sf. Impartasanie?
Asta vrei să înțelegi.

Toți credincioșii care intră (în biserică) și ascultă scripturile, dar nu rămân la rugăciune (slujbă) și la Sfânta împărtășanie, aceia trebuie să se afurisească, ca făcând neorânduială în biserică

Fraza specifică mai întîi că trebuie să rămînem la rugăciune, adică la Sfînta Liturghie pînă la sfîrșit, și mai subliniază ceva de Sfînta Împărtășanie... ce anume? Prezența la împărtășirea preoților și a copiilor?

Citat:
Insinuarea ca preotul tau ar ingadui impartasania saptamanala a mireanului obisnuit, este o aberatie si nu o va crede nimeni. Iar noi nu vorbim de teorie (cum ar trebui sa fim) ci de ceea ce se intampla astazi in orice biserica parohiala. Cu alte cuvinte, care e gradul autentic de smerenie? Cine tine post in fiecare joi, vineri si sambata (sanatos la trup fiind si in afara canoanelor) ca sa se invredniceasca pentru sf euharistie? Aaa, vrei sa fii egalul preotului? Pai spune-i lui sa iasa, si treci tu la Sf Disc, dar nu stiu cine va striga pentru tine... "Vrednic este!!!"?...
Ce faci tu cu viata ta si daca bravezi, nu ma priveste, dar viata bisericii este asa cum este. Nu crea altora o imagine falsa. Cine este saptamanal acolo, (si nu neaparat in aceeasi biserica, ci ocazional, in multe altele - dupa cum ne duc valurile vietii) stie bine cum stau lucrurile. Fara dezlegare si binecuvantare, nu se poate. Iar preotul nu se joaca cu asa ceva!!
Eu nu te mint, iar duhovnicul meu e de formație grecească și preot de mănăstire.

Preoții se împărtășesc de fiecare dată fără să țină nu știu cîte zile de post înainte dacă nu e vorba de perioadele din posturile lungi. Bine ar fi să țineți și voi post de vegetale tot timpul, v-ar prinde bine la sănătate.

Dezlegarea (spovedirea) nu e în mod necesar legată de împărtășire (1:1). Pe cînd binecuvîntarea duhovnicului e obligatorie, ca să nu facem după cum citim pe net sau după capul nostru.

Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sa ne impartasim saptamanal Daniel777 Impartasania (Taina Euharistiei) 433 23.05.2015 02:12:04
Cum sa ne impartasim? Adriana-Simona Impartasania (Taina Euharistiei) 21 09.01.2014 14:17:16