![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Foarte interesant dialogul.
|
|
|||
|
|||
![]()
Căutătorul: Ce este Ortodoxia?
Ortodoxul: “Ortodoxie“ înseamnă “dreapta slăvire“, să îi dai cinstea cuvenită Domnului. Căci există de asemenea o preamărire greșită a Domnului, o cinstire ce nu-I este bineplăcută. Ortodoxie înseamnă să acorzi Domnului cinstea cuvenită prin dreaptă credință și dreaptă închinare. De fapt, “Ortodoxie“ înseamnă simplu “dreapta credință“. Căutătorul: De ce este necesară dreapta credință? Ortodoxul: Nu putem cinsti ceea ce nu cunoaștem, iar dreapta credință înseamă adevărata cunoaștere a lui Dumnezeu. Cei care nu au dreaptă credință, nu îl pot cinsti pe Dumnezeu așa cum se cuvine. Către aceștia, credincioșii adevărați spun, nu din aroganță, ci din smerita recunoaștere a comorii pe care au primit-o: “Voi vă închinați căruia nu știți; noi ne închinăm Căruia știm“(Ioan 4.22). C: Ce este Biserica Ortodoxă? O: Biserica Ortodoxă este Biserica ce are Ortodoxia – “credința dată odată sfinților“ (Iuda 9) și “închinarea în duh și adevăr“ (Ioan 4.23) – adică închinarea către Dumnezeu Tatăl în Fiul, Care este Adevărul, și în Duhul Sfânt, Care este Duhul Adevărului. Ea este Trupul lui Hristos, este sălaș al Duhului Sfânt, Corabia mântuirii, Vița cea adevărată. Conform altei definiții, Ea este Biserica cea Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească – Una în unitatea sa în credință și închinare, Sfântă în tainele Ei și în mulțimea de sfinți bărbați și femei pe care i-a dat, Sobornicească în plinătatea Sa în fiecare din părțile Sale constituente, Apostolească în originea Sa și succesiunea continuă de la Apostoli și în fidelitatea Ei față de învățăturile apostolice. Sf. Gherman al Constantinopolului definește Biserica astfel: “o casă divină unde este săvârșită tainica Jertfă cea fără de sânge (mystical living Sacrifice), … iar pietrele sale prețioase se află în învățăturile divine pe care Domnul le-a dat discipolilor Săi.“ C: Cât bigotism! Ce sunt atunci celelalte biserici – de exemplu cea romano-catolică și cea protestantă? O: Sunt ramuri ce au fost tăiate din Vița cea Adevărată în decursul secolelor. Biserica Apuseană a fost Ortodoxă în prima mie de ani de istorie creștină. Dar în 1054, după o lungă perioadă de declin, Roma s-a despărțit de Estul Ortodox și a introdus o serie întreagă de învățături eretice: infailibilitatea și jurisdicția universală a Papei, purcederea Sfântului Duh de la Tatăl și de la Fiul (Filioque), indulgențele, purgatoriul, harul creat etc. Protestanții s-au despărțit de Roma în secolul al șaisprezecelea, dar nu s-au întors la Ortodoxie și la Adevărata Biserică. În schimb, ei au introdus încă mai multe erezii, respingând Tradiția, Sfintele Taine, rugăciunile pentru cei adormiți, cinstirea Sfinților, etc. C: Dar nu există oameni buni în celelalte biserici? O: “Nimeni nu este bun decât numai Unul Dumnezeu“ (Matei 19.17). Omul, în starea sa actuală, căzută, nu este și nu poate fi bun. “Nu este cel ce face bunătate, nu este până la unul“ (Psalmul 13.1). Până și Apostolii au fost numiți răi de către Domnul (Luca 11.13). Omul poate deveni bun numai unindu-se cu Singurul care este Bun, Dumnezeu. Și această uniune este posibilă numai prin urmarea poruncilor, dintre care prima este cea de a te pocăi și de a te boteza. Dacă un om nu s-a pocăit și nu a fost botezat prin botezul Uneia, Sfântă, Sobornicească și Apostolească Biserică, astfel primind bunătatea Domnului în el, nu se poate spune că este bun în nici un sens adevărat. Pentru că “bunătatea“ celor căzuți, nebotezați, nu este bună în ochii Domnului, ci reprezintă “veșminte întinate“, cum spune Profetul Isaia (Isaia 64.5). C: Deci ortodocșii sunt buni și restul sunt răi? O religie cam fățarnică aș putea să spun, exact felul de credință fariseică pe care Domnul a condamnat-o! O: Nu, noi nu spunem că toți ortodocșii sunt buni, deoarece este un fapt trist că mulți, foarte mulți creștini ortodocși nu folosesc bunătatea, harul care le este dat prin Sfântul Botez pentru a face lucrări cu adevărat bune. Iar pedeapsa lor va fi mai mare decât a celor care nu au primit niciodată Sfântul Botez. “Căci mai bine era pentru ei să nu fi cunoscut calea dreptății, decât, după ce au cunoscut-o, să se întoarcă de la porunca sfântă, dată lor“.(Petru II 2.21) “Căci dacă păcătuim de voia noastră, după ce am luat cunoștință despre adevăr, nu ne mai rămâne, pentru păcate, nici o jertfă, ci o înfricoșată așteptare a judecății și iuțimea focului care va mistui pe cei potrivnici“.(Evrei 10.26,27) C: Ce tablou trist înfățișezi! Cei nebotezați nu pot face binele, iar cei ce păcătuiesc după ce s-au botezat sunt destinați pentru o pedeapsă chiar mai mare! O: Nu chiar. Cu toate că nu putem fi botezați din nou pentru a ne fi iertate păcatele, putem să obținem dezlegarea de păcate în alte feluri: prin rugăciuni și lacrimi, prin post și milostenie, iar mai presus de toate, prin tainele Spovedaniei și a Sfintei Împărtășanii. Dumnezeu nu îi respinge pe cei ce se căiesc din toată inima. Așa cum spune David: “inima înfrântă și smerită Dumnezeu nu o va urgisi.“ (Psalmul 50.18). C: Dar nu este o astfel de pocăință posibilă pentru toți oamenii? Nu s-a căit David în psalmul pe care l-ai citat și nu a primit el iertarea de la Dumnezeu? O: Ba da, dar salvarea nu constă numai în iertarea păcatelor, ci și în dobândirea sfințeniei, acea sfințenie “fără de care nimeni nu va vedea pe Domnul“ (Evrei 12.14), acea sfințenie care este dată numai prin tainele Bisericii și care poate fi pierdută dacă nu ducem o luptă severă și neîntreruptă împotriva păcatului. În plus, păcatul original poate fi șters numai în cristelnița botezului. C: Deci nici măcar David nu a fost salvat? O: Nici măcar David nu a fost salvat înainte de venirea lui Hristos. Chiar și Patriarhul Iacov a anticipat că va merge în Infern (Șeol) după moartea sa, împreună cu dreptul său fiu, Iosif: “Plângând, mă voi pogorî în locuința morților la fiul meu!“ (Facerea 37.35) Deoarece “și toți aceștia [drepții Vechiului Testament], mărturisiți fiind prin credință, n-au primit făgăduința, pentru că Dumnezeu rânduise pentru noi ceva mai bun [creștinii Noului Testament], ca ei să nu ia fără noi desăvârșirea [în afara Bisericii Noului Testament].“ (Evrei 11.39-40) C: Ce înseamnă păcat original? O: O anume infecție pe care o moștenim prin părinții noștri de la Adam, cel care a înfăptuit păcatul original. C: Cum putem noi să fim responsabili pentru păcatul lui Adam? O: Nu suntem responsabili pentru el, dar suntem pângăriți de el. C: Chiar și copiii? O: Chiar și copiii. Căci “înstrăinatu-s-au păcătoșii de la naștere, rătăcit-au din pântece“ (Psalmul 57.3). Și cum spune Iov: “Cine ar putea să scoată ceva curat din ceea ce este necurat? Nimeni! Nici măcar un singur om, chiar dacă ar trăi numai o zi pe pământ.“ (Iov 14.4 LXX) Din nou, Sfântul Grigorie din Nissa scrie: “Răul a fost amestecat cu firea noastră de la început… prin cei care, prin nesupunerea lor au introdus boala. La fel cum în înmulțirea naturală a speciilor fiecare animal dă naștere celor asemenea lui, tot așa și omul este născut din om, o ființă supusă patimilor dintr-o ființă supusă patimilor, un păcătos dintr-un păcătos. În acest chip, păcatul se ivește în noi când ne naștem; crește odată cu noi și se află cu noi până la sfârsitul vieții“.[2] De aceea de la început Biserica a practicat botezarea pruncilor “pentru iertarea păcatelor“. C: Tot mi se pare nedrept ca cineva, nemaipunând la socoteală micuții, ar trebui să sufere pentru păcatul altcuiva. O: Judecata lui Dumnezeu nu este judecata noastră. Și ține minte: dacă este nedrept să suferim noi din cauza păcatului lui Adam, nu este mai puțin nedrept să fim mântuiți prin bunătatea lui Hristos. Cele două “nedreptăți“ sunt simetrice și se anulează reciproc: “Căci precum prin neascultarea unui om s-au făcut păcătoși cei mulți, tot așa prin ascultarea unuia se vor face drepți cei mulți.“ (Romani 5.19) C: Deci este imposibil să fii bun în afara Bisericii, pentru că păcatul și rădăcinile acestuia sunt extirpate numai în Biserică? O: Mai mult decât atât: numai în Biserică poți recunoaște păcatul. Căci numai către Biserică a fost făcută cunoscută voia lui Dumnezeu în plinătatea ei. Și dacă noi nu știm care este voia Domnului, nu putem să ne căim cu adevărat de încălcarea voii Sale. Biserica este singurul spital unde primim și diagnosticul corect al bolii și vindecarea completă a acesteia. |
|
|||
|
|||
![]()
C: În regulă. Dar cum, atunci, există minuni care se fac în afara Bisericii, și chiar în religiile necreștine?
O: Minuni – dacă sunt cu adevărat de la Dumnezeu și nu de la diavol – sunt o dovadă, nu (sau nu neapărat) a curățeniei sufletești a oamenilor prin care se fac minunile, ci a milei Domnului. C: Deci dacă un catolic sau un aglican sau un hindus face o minune, nu reprezintă nimic, în timp ce dacă un ortodox face minunea este nemaipomenit! O: Nu am spus acest lucru. Ceea ce am spus a fost faptul că lucrarea unei minuni, dacă este de la Dumnezeu, ne arată în primul rând că Domnul este milostiv. Dacă, de asemeni, arată curățenia sufletească a celui prin care se face minunea (sau a celui către care se face), este cu totul altă problemă, care are nevoie de o examinare atentă. Nu neg că minuni adevărate se pot întâmpla în afara Bisericii. La urma urmei, Domnul “face să răsară soarele și peste cei răi și peste cei buni și trimite ploaie peste cei drepți și peste cei nedrepți“ (Matei 5.45). Și când Sf. Ioan i-a interzis unui om care scotea demoni în numele lui Hristos să facă aceasta “pentru că nu merge după noi“, Hristos nu i-a aprobat fapta sa: “Nu-l opriți“, spune El, “căci nu e nimeni care, făcând vreo minune în numele Meu, să poată, degrabă, să Mă vorbească de rău. Căci cine nu este împotriva noastră este pentru noi.“ (Marcu 9.38-40) Pe de altă parte, Domnul a spus și: “Mulți Îmi vor zice în ziua aceea: Doamne, Doamne, au nu în numele Tău am proorocit și nu în numele Tău am scos demoni și nu în numele Tău minuni multe am făcut? Și atunci voi mărturisi lor: Niciodată nu v-am cunoscut pe voi. Depărtați-vă de la Mine cei ce lucrați fărădelegea!“ (Matei 7.22-23) Deci este posibil să faci o minune în numele lui Hristos, dar cu toate acestea să fii un om rău. Iar Domnul poate face minunea prin omul rău nu pentru a dovedi cucernicia (non existentă) a omului, ci pur și simplu din milă către cel pentru care se face minunea. La urma urmei, Iuda a făcut minuni, dar Sf. Ioan Botezătorul, cel mai mare bărbat născut din femeie, nu a făcut minuni… Și nu trebuie să uităm faptul că minunile și profețiile ce par creștine pot fi făcute prin cel rău. Astfel o fată spunea adevărul despre Apostolul Pavel, sfătuind oamenii să îl urmeze – dar ea vorbea printr-un duh pitonicesc pe care Pavel l-a scos din ea (Faptele Apostolilor 16.16-18). Eu cred că majoritatea minunilor făcute în religiile păgâne, cum ar fi hinduismul, sunt de la cel rău; pentru că “toți dumnezeii neamurilor sunt idoli“ (Psalmul 95.5) C: Dacă până și făcătorii de minuni pot fi de la cel rău, atunci cine se mai poate mântui? O: Oamenii trebuie întotdeauna să distingă între posesia darurilor spirituale și mântuire. “Dar nu vă bucurați de aceasta, că duhurile vi se pleacă“, a spus Domnul, “ci vă bucurați că numele voastre sunt scrise în ceruri.“ (Luca 10.20) “Și de aș avea darul proorociei și tainele toate le-aș cunoaște și orice știință, și de aș avea atâta credință încât să mut și munții, iar dragoste nu am, nimic nu sunt.“ (I Corinteni 13.2) C: Ah, acum sunt de acord cu tine! Dragostea este semnul distinctiv al creștinului. Și trebuie să îți spun că este anume ceea ce lipsește vizibil din expunerea ta. Toată această mândrie că ești ortodox, că numai tu aparții Adevăratei Biserici, și să crezi cu atâta dușmănie că toți ceilalți, în afară de tine, vor fi condamnați! O: Dar eu nu am spus așa ceva! C: Ba da! O: Am afirmat că Biserica lui Hristos, prin care eu înțeleg numai Biserica Ortodoxă, este singura Corabie de mântuire. Și dacă, așa cum spunea Sf. Nectarie de la Optina, ar fi fost oameni salvați în afara celor din Corabia lui Noe, atunci există și oameni în afara Bisericii ce se pot mântui. Dar nu am spus că toți cei ce se află în Corabie se vor mântui, căci ei se pot arunca în afara ei prin faptele lor rele. Și nu am spus că cei care înnoată în direcția Corabiei, dar au fost împiedicați să intre în ea înainte de moartea lor, nu pot fi mântuiți. Cine poate să știe dacă Suveranul Dumnezeu, Cel care cunoaște inimile tuturor oamenilor, nu poate alege să le întindă mâna Sa celor care, prin neștiință sau împrejurări nefavorabile, nu au putut să intre în Corabie înainte ca întunericul morții să coboare asupra lor, dar care în inimile și în mințile lor tânjeau către adevăr? “Dragostea toate le nădăjduiește“ (I Corinteni 13.7). C: (ironic) Cât de generos din partea ta! Dar reprezintă mai mult o speranță evlavioasă decât un articol de credință, nu-i așa? O: Bineînțeles. Din punct de vedere al credinței dogmatice, noi putem și chiar trebuie să afirmăm cu putere că, după cum spunea Sf Ciprian al Cartaginei “nu există mântuire în afara Bisericii“.[3] Căci însuși Domnul spune, cu o mare putere de expresivitate: “Adevărat, adevărat zic vouă, dacă nu veți mânca trupul Fiului Omului și nu veți bea sângele Lui, nu veți avea viață în voi.“ (Ioan 6.53). Iar Apostolul Petru spune: “Și dacă dreptul abia se mântuiește, ce va fi cu cel necredincios și păcătos?“ (I Petru 4.18) Mai mult decât atât, dacă noi, pretinzându-ne în mod arogant a fi mai “milostivi“ decât Însuși Milostivul Domn, ne arogăm dreptul de a-i “ierta“ pe cei ce trăiesc în religii mincinoase sau în erezii, păcătuim nu doar împotriva credinței dogmatice, dar și împotriva dragostei. Căci atunci suntem vinovați că îi îndrumăm să meargă mai departe în eroare, dându-le falsa speranță că ei pot rămâne în minciuna lor fără nici un pericol pentru sufletele lor nemuritoare. Le luăm frica de Dumnezeu și imboldul de a căuta Adevărul, care El singur îi poate salva. C: Și totuși mai devreme vorbeai despre “neștiință și împrejurări nefavorabile“. Cu siguranță că Dumnezeu ține cont de acest lucru! O: Bineînțeles. Ține cont. Dar “a ține cont“ nu e același lucru cu “absolvirea de orice vină“. Amintește-ți de parabola slugilor neglijente: “Iar sluga aceea care a știut voia stăpânului și nu s-a pregătit, nici n-a făcut după voia lui, va fi bătută mult. Și cea care n-a știut, dar a făcut lucruri vrednice de bătaie, va fi bătută puțin.“ (Luca 12.47-48). Cu alte cuvinte, neștiința despre voința Domnului și Adevărul Său poate micșora pedeapsa, dar nu o poate înlătura cu totul. C: De ce? Nu același Domn a spus: “Dacă ați fi orbi n-ați avea păcat“ (Ioan 9.41)? O: Pentru că noi niciodată nu suntem în totalitate orbi și, fiind oi raționale făcute după chipul și asemănarea Păstorului Dumnezeu, întotdeauna avem acces la acea “Lumina cea adevărată care luminează pe tot omul, care vine în lume.“ (Ioan 1.9). Astfel Apostolul Pavel spune cu claritate că păgânii, care nu cred în Singurul Creator al universului, sunt “fără scuză“; “pentru că ceea ce se poate cunoaște despre Dumnezeu este cunoscut de către ei; fiindcă Dumnezeu le-a arătat lor. Cele nevăzute ale Lui se văd de la facerea lumii, înțelegându-se din făpturi, adică veșnica Lui putere și dumnezeire.“ (Romani 1.19-20). Dumnezeu “nu S-a lăsat pe Sine nemărturisit“ (Faptele Apostolilor 14.17) chiar și printre păgâni. Sf. Ioan Hrisostom (Gură de Aur) spune că fiecare om are creația în afara lui și conștiința înlăuntrul său ca să îl conducă departe de minciună și înspre Biserică, ceea ce este a treia mare martoră a adevărului, “stâlp și temelie a adevărului“, după cum o numește Sfântul Apostol Pavel. (Timotei I 3.15).[4] Creația și conștiința singure nu îi pot revela întregul adevăr, dar dacă el urmează acea revelație parțială pe care o dau creația și conștiința, Domnul îl va ajuta să găsească plinătatea adevărului în Biserică. Nici nu există vreo situație în viață, oricât de străin și de opus Bisericii ar fi, din care Domnul, “care dorește ca toți să se mântuiască și la cunoștința adevărului să vină”, să nu poată să îl salveze pe adevăratul căutător al adevărului. Deci, la întrebarea: “De ce sunt pedepsiți cei neștiutori?“, răspunsul, conform Sf. Teofilact al Ohridei, este: “Pentru că atunci când ar fi putut să știe, nu a dorit să facă acest lucru, ci s-a făcut pricina propriei neștiințe din cauza trândăviei.“ |
|
|||
|
|||
![]()
C: Dar dacă păgânul sau ereticul nu a întâlnit niciodată adevărul în Biserică sau a întâlnit numai reprezentanți ai Bisericii foarte păcătoși sau neștiutori? Nu poate fi el atunci considerat orb și necunoscător și deci fără păcat?
O: Totul depinde de natura și gradul neștiinței. Există neștiință voluntară și involuntară. Dacă nu ar fi existat o astfel de neștiință involuntară, Domnul nu ar fi spus pe cruce: “Părinte, iartă-le lor, că nu știu ce fac“ (Luca 23.34). Iar rugăciunea Lui a fost ascultată, căci în ziua de Rusalii, Petru i-a chemat pe evrei la pocăință, spunându-le: “știu că din neștiință ați făcut rău“ (Faptele Apostolilor 3.17), după care mulți evrei s-au pocăit și au fost botezați. Și iar, Apostolul Pavel spune “am fost miluit, căci în necredința mea, am lucrat din neștiință.“ (I Timotei 1.13). Dar ține minte că acești oameni au răspuns la adevăr când acesta le-a fost prezentat. Acest lucru arată că neștiința lor fusese involuntară și din acest motiv scuzabilă. Pe de altă parte, există o împietrire a inimii care refuză să vadă semnele pe care le arată Domnul despre Adevărul Lui, semnele din afară și îndemnurile din interior. Aceasta este neștiința voluntară. Oamenii care se împietresc în acest fel nu cunosc adevărul pentru că nu vor să îl cunoască. Acest refuz încăpățânat de a primi adevărul reprezintă ceea ce Domnul numește: “hulă împotriva Duhului Sfânt“ (Matei 12.31), care nu va fi iertată nici în această lume, nici în cealaltă. C: De ce nu poate fi iertată? O: Deoarece iertarea este acordată numai celui ce se pocăiește, iar pocăința reprezintă recunoașterea adevărului despre sine. Însă, dacă un om refuză să privească adevărul în față și luptă în mod activ împotriva lui în sufletul său, el nu se poate pocăi și astfel nu poate fi iertat. Luptând împotriva Adevărului el luptă împotriva Duhului Adevărului, care călăuzește la tot adevărul. (Ioan 16.13). Este posibil ca un om să se înșele în mod sincer în legătură cu Hristos pentru o vreme, iar acest lucru îi poate fi iertat, după cum i-a fost iertat și Apostolului Pavel. Dar dacă această necunoaștere este compusă din respingerea imboldurilor către adevăr așezate în suflet de Duhul Adevărului, atunci nu mai e nici o speranță. Deci păgânul care rămâne cu încăpățânare în păgânismul său în ciuda mărturiei creației și a conștiinței, și ereticul care rămâne cu încăpățânare în erezia sa în ciuda învățăturii Uneia, Sfinte, Sobornicească și Apostolească Biserică, hulesc amândoi împotriva Duhului Adevărului și nu se pot mântui. C: Deci chiar nu există nici o speranță pentru eretic? O: Cât există viață, există și speranță. Sunt multe exemple de oameni care au rămas în erezie toată viața lor dar au fost convertiți la adevăr chiar înainte de moartea lor. Nu există speranță numai pentru cei care nu iubesc adevărul. Pe astfel de oameni Domnul nu îi va conduce către Adevărul Său, pentru că nu îl doresc. Mai degrabă, El va permite ca ei să fie înșelați de Antihrist “fiindcă ei n-au primit iubirea adevărului, ca să se mântuiască. De aceea, Dumnezeu le trimite o lucrare de amăgire, ca ei să creadă minciuni, ca să fie osândiți toți cei ce n-au crezut adevărul, ci le-a plăcut nedreptatea.“ (Tesaloniceni II 2.10-12). C: În regulă. Dar încă nu sunt convins că Biserica ta este Adevărata Biserică. De fapt, nu îmi place în general conceptul de “singura Biserică Adevărată“. Îmi lasă impresie de bigotism și intoleranță. O: Știi, nu toleranța este o virtute a creștinului, ci dragostea. C: Mă uimești. Nu este toleranța o formă a dragostei? Și nu le este interzisă creștinilor ura? O: Nu. Domnul nostru este un Domn zelos și așteaptă râvnă de la noi – râvnă pentru bine și ură pentru rău. “Cei ce iubiți pe Domnul, urâți răul“ (Psalmul 96.11). Ceea ce nu Îi place Lui cel mai mult este starea căldicică: “Știu faptele tale; că nu ești nici rece, nici fierbinte. O, de ai fi rece sau fierbinte! Astfel, fiindcă ești căldicel – nici fierbinte, nici rece – am să te vărs din gura Mea.“ “Sârguiește dar și te pocăiește.“ (Apocalipsa 3.15-16,19). Sf. Grigorie de Nissa scria: “Legiuitorul vieții noastre se bucură de o singură ură din partea noastră. Vreau să spun de cea împotriva șarpelui, pentru nici un alt scop nu ne-a lăsat să ne exercităm această facultate de a urî decât ca o resursă împotriva ticăloșiei.“[6] O:Sf. Teodosie al Peșterilor Kievului, unul dintre cei mai mari sfinți care au trăit vreodată, a spus că prin cinstirea credințelor celorlalți o necinstim pe a noastră. La școlile noastre le sunt acordate aceeași onoare teoriilor lui Ptolemeu, Newton sau Einstein? Bineînțeles că nu! C: Dar este diferit! Aici vorbim despre adevăruri științifice! O: Nu văd nici o diferență în principiu. Principiul nostru este: mărturisește adevărul tot timpul, respinge minciuna tot timpul. Dacă cercetatorii fac acest lucru în domeniul lor, unde nu este certitudine și “adevărurile“ sunt disputate constant de cercetători ulteriori, de ce să nu facem și noi la fel în sfera incomparabil mai mare și mai importantă a credinței religioase, ale cărei fapte incontestabile ne-au fost comunicate de însuși Adevărul? Căci noi avem multe “dovezi infailibile“ ale Învierii (Faptele Apostolilor 1.3). Iar Sf. Pavel spune: “Pentru că nici eu n-am primit-o de la om [Evanghelia], nici n-am învățat-o, ci prin descoperirea lui Iisus Hristos.“ (Galateni 1.12) C: Și dacă cineva pretinde că a primit o descoperire de la Dumnezeu? O: Atunci trebuie să investigăm cu răbdare cine spune adevărul și cine a fost înșelat de “tatăl minciunilor“. Așa cum cercetătorii au metode ca să compare diferitele ipoteze și să evalueze care este (dacă este vreuna) corectă, așa și creștinii ortodocși au metode de a constata ce este adevăr și ce este minciună în domeniul religios. Și așa cum cercetătorii nu vor accepta niciodată că poate fi mai mult decât o singură explicație pentru un fenomen empiric, tot așa nici noi nu vom accepta niciodată că poate exista vreodată mai mult decât un singur adevăr religios. C: Nu pot diferite credințe să dezvăluie fiecare câte o parte a adevărului? O: Nu. Adevărul este Unul singur și ne-a fost descoperit de Însuși Adevărul: “un Domn, o credință, un botez“ (Efeseni 4.5) C: Deci nu există nici un pic de adevăr în nici una din religiile non-creștine? Ortodoxul: Nu am spus asta. Lui Satana îi place să apară ca un înger al luminii (Corinteni II 11.14); el amestecă “adevărul cu nedreptatea“ (Romani 1.18). În acest chip, cu ispita unor idealuri ce par drepte, cum ar fi “dragoste“, “pace“ și “libertate“, care interpretate corect sunt într-adevar bunuri primite de la Domnul, îi ademenește într-un abis al minciunii. Există numai o singură religie ce conține “adevărul, întregul adevăr și nimic altceva decât adevărul“. Toate celelalte, fiind parazitare pe lângă Singurul Adevăr, conțin adevăruri parțiale, dar fac să fie false până și aceste adevăruri parțiale prin asocierea lor cu minciuna, la fel cum chiar și o mică doză de otravă pusă într-o pâine hrănitoare face ca întreaga pâine să fie otrăvitoare. pentru intreaga conversatie accesati linkul http://hristofor.wordpress.com/2009/...simplu-actual/ |
|
|||
|
|||
![]()
1. Vad ca se vorbeste de cunoasterea lui Dumnezeu. Tu Il cunosti pe Dumnezeu, Danut? Ce este El pentru tine si ce poti spune despre El. [ca despre biserica vad ca stii multe]
2. Am vazut ca tu cunosti cat de cat Biblia. Ce parere ai de sustinerea scripturala a urmatoarei afirmatii : "putem să obținem dezlegarea de păcate în alte feluri: prin rugăciuni și lacrimi, prin post și milostenie, iar mai presus de toate, prin tainele Spovedaniei și a Sfintei Împărtășanii. " Imi poti arata din Biblie ca dezlegarea de pacate se face prin milostenie, impartasanie, etc? [ Sf. Ioan Botezătorul a fost cel mai mare bărbat născut din femeie pana la Hristos. Cel mai mic din imparatia cerurilor va fi mai mare decat el. Asa-i ? ]
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14 |
|
|||
|
|||
![]()
Citeste toate cele trei posturi , daca doresti chiar intreaga conversatie.
21. Și Iisus le-a zis iarăși: Pace vouă! Precum M-a trimis pe Mine Tatăl, vă trimit și Eu pe voi. 22. Și zicând acestea, a suflat asupra lor și le-a zis: Luați Duh Sfânt; 23. Cărora veți ierta păcatele, le vor fi iertate și cărora le veți ține, vor fi ținute. 26. Iar pe când mâncau ei, Iisus, luând pâine și binecuvântând, a frânt și, dând ucenicilor, a zis: Luați, mâncați, acesta este trupul Meu. 27. Și luând paharul și mulțumind, le-a dat, zicând: Beți dintru acesta toți, 28. Că acesta este Sângele Meu, al Legii celei noi, care pentru mulți se varsă spre iertarea păcatelor. Asta despre Spovedanie si Sfanta Impartasanie. "[ Sf. Ioan Botezătorul a fost cel mai mare bărbat născut din femeie pana la Hristos. Cel mai mic din imparatia cerurilor va fi mai mare decat el. Asa-i ? ] " Nu a zis Hristos ca cel mai mic din imparatia cerurilor va fi mai mare decat el.Ci ca cel mai mic care este(era) atunci in Imparatia Cerurilor era mai mare decat el. Cine este Cel care era in Cer? 13. Și nimeni nu s-a suit în cer, decât Cel ce S-a coborât din cer, Fiul Omului, Care este în cer. Insusi Iisus a marturisit despre Ioan Botezatorul ca e cel mai mare dintre cei nascuti din femei, si nu cred ca este marturie mai mare. Iar despre fapte bune si milostenie sta scris se spune , ca si cel ce face bine , bine va primi , si cel care face mila mila va gasi. Iata ce zice Sfantul Ioan Botezatorul : 8. Faceți, dar, roade vrednice de pocăință și nu începeți a zice în voi înșivă: Avem tată pe Avraam, căci vă spun că Dumnezeu poate și din pietrele acestea să ridice fii lui Avraam. si le da si sfaturi : 10. Și mulțimile îl întrebau, zicând: Ce să facem deci? 11. Răspunzând, Ioan le zicea: Cel ce are două haine să dea celui ce nu are și cel ce are bucate să facă asemenea. 12. Și au venit și vameșii să se boteze și i-au spus: Învățătorule, noi ce să facem? 13. El le-a răspuns: Nu faceți nimic mai mult peste ce vă este rânduit. 14. Și îl întrebau și ostașii, zicând: Dar noi ce să facem? Și le-a zis: Să nu asupriți pe nimeni, nici să învinuiți pe nedrept, și să fiți mulțumiți cu solda voastră. Si e plina evanghelia de astfel de exemple.De fapt intreaga Evanghelie este sumarizata in compasiune si in iubire.Si daca vei citi intreaga conversatie, vei vedea si ce spune omul cu tare despre iubire.Iubirea nu inseamna toleranta. |
|
|||
|
|||
![]()
Deci , dupa tine , Hristos e cel mai mic din imparatia cerurilor?
![]() "Iar despre fapte bune si milostenie sta scris se spune , ca si cel ce face bine , bine va primi , si cel care face mila mila va gasi. " Bine" e una , "iertare" e alta. Daca pacatuiesti, poti face oricate milostenii vrei, pana nu iti ceri iertare de la Dumnezeu si nu lepezi opacatul nu esti iertat. faptele tale bune vor fi doar filantropie. Am citit. Sunt foarte rapida. In general asta se predica si pe la noi, mai putin chestiile cu care am spus ca nu sunt de acord, plus "soborniceasca, apostoleasca"...
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14 |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
De aceia a si zis Sf Ioan Botezatorul : "faceti roade vrednice de pocainta". Pai ce legatura are cultul vostru cu Biserica Adevarata? |
|
|||
|
|||
![]()
Faptele bune urmeaza pocaintei, nu aduc iertarea. Pentru ca m-am pocait fac fapte bune si asta e un semn de pocainta. Dar faptele bune se pot face si din alte motive, electorale, de exemplu.
Ce legatura? Cultul nu da mantuirea, e doar o forma de organizare. Hristos da mantuirea celor ce cred in El si fac fapte vrednice de pocainta. 12 Și celor câți L-au primit, care cred în numele Lui, le-a dat putere ca să se facă fii ai lui Dumnezeu, 13 Care nu din sânge, nici din poftă trupească, nici din poftă bărbătească, ci de la Dumnezeu s-au născut. Romani 10:9 Că de vei mărturisi cu gura ta că Iisus este Domnul și vei crede în inima ta că Dumnezeu L-a înviat pe El din morți, te vei mântui. etc
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14 Last edited by Doriana; 02.12.2009 at 12:29:06. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Exista dreapta marturisire in afara ortodoxiei?Ca sa te nasti de la Dumnezeu trebuie sa te nasti din apa si din Duh.Exista un singur botez adevarat, un singur Domn , o singura chemare , o singura Biserica si un singur Duh, Duhul Adevarului si o singura credinta.Hristos este capul si mantuitorul Bisericii.In afara Bisericii nu exista mantuire.S-au mantuit cei care nu au fost in Arca lui Noe?Se pot mantui cei care nu fac parte din Biserica? |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Mantuirea ortodoxa-mantuirea protestanta | Ioana-Andreea | Secte si culte | 77 | 16.11.2013 22:42:56 |
Mantuirea | Tartaruga | Dogmatica | 413 | 11.09.2012 03:18:26 |
Mantuirea | danyel | Despre Biserica Ortodoxa in general | 1 | 24.12.2006 22:39:15 |
|