Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.07.2009, 02:01:27
cristinamaria cristinamaria is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.04.2009
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

@zaharia_2009: nu conteaza cine anume si ce a zis, chiar nu e relevant daca unii au avut motive intemeiate sau nu. Ceea ce am incercatsa spun este ca, pe un forum, este o infruntare de idei, nu de oameni. Doar ideile conteaza, nu si autorii lor. Putem argumenta ca ar putea conta legitimitatea anumitor opinii, adica experienta sau pregatirea care permite anumitor autori sa exprime anumite pareri, dar tot nu conteaza autorii in sine, ca vor sa nu sa ii cunoasca personal pe ceilalti sau sa ii masoare. Aici se masoara doar ideile.

In antichitate cei ce scriau carti nu le semnau, considerandu-se ca produsul intelectual, chiar daca e izvorat dintr-o singura minte, nu apartine doar acelei minti, nu ar putea nimeni sa aiba un "drept de proprietate" asupra ideilor respective, cei ce le-au inspirat sau chiar intreaga societate avand un drept de paternitate, chiar si partial, in ideile respective.

Cred ca netul aduce si frustrari, deoarece intr-adevar necunoscandu-se intre ei, vorbitorii nu pot convinge pe ceilalti de meritele proprii sau realizarile lor, decat prin ideile exprimate, si asta nu e intotdeauna usor.

Dezbaterile de idei insa, pentru a aduce foloase tuturor celor implicati, trebuiesc sustinute cu inima si mintea deschisa, fiind in permanenta dispusi sa invatam unii de la altii, sa ne schimbam punctul devedere daca argumentatia altuia este mai puternica decat a noastra, de a convinge de adevarul celor spuse de noi, altfel nu mai e vorba de o dezbatere de idei si dialogul se transforma intr-un monolog. Ideea de baza intr-un dialog de idei este ca toti participantii sunt egali. Asta nu e intotdeauna comod pentru toti, dar asta e. cam asta am avut de zis pe subiect.
Vechi 13.07.2009, 02:02:34
Anna Anna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2006
Implicit

Ce va distrati voi aici, deja de cateva zile tot topicul asta e in top :))

"Daca Dumnezeu nu exista atunci totul este permis" (tot Dostoievski)
Reply With Quote
Vechi 13.07.2009, 02:08:01
Anca-Miha
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristinamaria Vezi mesajul
@Anca_Miha: Nu ne obliga nimeni sa pacatuim, si Dumnezeu nu incurajeaza pacatul, dar ingaduie ispita, si o ingaduie stiind ca omul ar putea cadea in pacat, de fapt tocmai de aceea o ingaduie, pentru ca omul sa vada singur intr-un final caresunt limitele sale si unde greseste si sa se pocaiasca. nu cred ca omul pacatuieste pentru ca nu recunoaste posibilitatea mantuirii, ci pentru ca cauta in permanenta o "scurtatura" cum au facut si Adam si Eva, vrea sa ajunga la mantuire mai repede si mai usor, pentru ca acea cale indicata de Dumnezeu este lunga, grea si anevoioasa. ceea ce face in permanenta Dumnezeu, ingaduind ispita si dandu-i omului posibilitatea sa aleaga singurca sa se convinga ca daca alege pacatul, acesta nu duce unde trebuie, este de fapt sa ne arate ca nu exista alta cale, mai usoara, si trebuie sa ne nevoim, asa cum ne-a spus el. Comenius are o carte Didactica magna, care chjiar daca nu e exact pe acest subiect, spune intr-un pasaj ca, asa cum omul sta 9 luni in [pantecele mamei sale pentru a dobandi un trup suficient de puterni ca sa poata primi in el sufletul harazit de Dumnezeu, la fel si omul zaboveste in viata aceasta pana ce dobandeste, prin eforturi, un suflet suficient de puternic pentru a primi dupa moarte darurile lui Dumnezeu, mantuirea, raiul. Tot ce face Dumnezeu este sa ne reaminteasca in permanenta ca daca nu ne nevoim, nu vom putea sa dobandim acest suflet suficient de puternic si nu vom fi pregatiti pentru a ne mantui. Si dupa mine faptul ca ingaduie ispita arata ca lucreaza si prin pacat. La fel si faptul ca oamenii dupa ce pacatuiesc se pocaiesc, si aici e tot lucrarea lui Dumnezeu, si mai e lucrare si in pacatul insusi daca il desfacem si pe acesta in particele, caci omul nu e capabil, si nici diavolul, sa faca raul pur, 100%, deci si raul savarsit contine o mica particica de bine, iar inea este lucrarea lui Dumnezeu.
Altceva zice Pr. Vasile Gavrila in cartea sa :
http://www.scribd.com/doc/249275/Pr-...ntru-imparatie
Reply With Quote
Vechi 13.07.2009, 02:24:36
cristinamaria cristinamaria is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.04.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Voi incerca sa citesc insa m-ar ajuta mai mult daca ai rezuma tu punctul de vedere pe scurt (nu stiu cand voi avea timp sa citesc, am o saptamana foaaarte aglomerata inainte, poate doar noaptea).
Vechi 13.07.2009, 02:41:07
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit pt. cristina maria

Iti spun aici si citeva vorbe de la topicul celalalt(ce va place...)pt. ca desi este f. tirziu sunt relaxat datorita lui LapetiteMoc.
Frustrarile sunt evidente,incepind cu mine vezi destul de des si asta ,dupa parerea mea si la mai versatii topicului.Nu am dorit sa le tulbur linistea ,,patriarhala" dar nici sa o ,,mermelesc" cind cu Hristos ,cind cu parerile mele de ,,invatat" cind sa devin contribuabil la marea cooperativa contemporana de explicarea ortodoxiei.O spun a nu stiu cita oara,este explicata ,gata,trebuie doar traita.Este loc in lumea asta pt.toti,incapem toti asa ca ...fiecare cu marturisirea lui ! Cred ca peste tot in viata si cu atit mai mult aici unde nu ne privim ochi in ochi trebuie sa fim sinceri,corecti,cinstiti,linistiti,sa marturisim Adevarul asa cum ne-a spus el,politicosi ,eleganti,toleranti,adica cu inima plina de dragostea aproapelui iar cu mintea deschisa ...la unghiul la care a fost ea antrenata.Este o chestie mai mult decit de bun simt ca atunci cind vezi ca celalalt este mai aproape de adevar decit tine sa cedezi cu eleganta.Ei, dar chestia cu egalitatea merge mai greu pt. ca ea este segregata pe vechime.Veteranii,culmea ,frizind parca spusele Mintuitorului vor locurile din fata. Pai daca asta vor eu zic ca le cedez,ca asa e politicos,fara a mai vorbi de alte virtuti crestine !

Este tirziu in noapte sau in dimineata.Ma opresc aici.Iti doresc o noapte linistita si un somn odihnitor.Pe miine . Doamne ajuta !

Last edited by zaharia_2009; 13.07.2009 at 02:44:00.
Reply With Quote
Vechi 13.07.2009, 02:45:04
Anca-Miha
Guest

Implicit

Din fericire nu e nimeni atat de "veteran" incat sa nu lase loc si pentru cei mai noi.
Reply With Quote
Vechi 13.07.2009, 16:56:33
zaharia_2009's Avatar
Senior Member

Implicit

Da, bine zis,din fericire !Ca din firesc... ce sa vorbim?
Reply With Quote
Vechi 13.07.2009, 17:01:10
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
D'lor terminați cu aberația asta a concurenței, a juniorilor, a seniorilor ! Acel Cris ce pedala pe tâmpenia asta a fost banat ! Altceva mai hrănitor nu avem să discutăm ? S-au ne injumătățim prin excludere ?
Vechi 13.07.2009, 17:34:40
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Draga Zaharia, ai ramas dator cu povestiri din vasta experienta a ta cu oamenii(22 ani ca medic nu-s de neglijat, si din care chiar am avea ce sa invatam. Deci cind esti pregatit poate ne impartasesti din experientele tale, in rest, de filozofiile interminabile suntem satui, mai ales cele de genul
TREBUIE SA FACEM
TREBUIE SA DREGEM
TREBUIE SA FIM ASA SI PE DINCOLO

Esti nou si cu multa experienta!
Povesteste-ne ceva despre tine sau ce te-a incintat in toti acesti ani de studiu ( toti am facut-o treptat)
Reply With Quote
Vechi 13.07.2009, 17:40:35
zaharia_2009's Avatar
Senior Member

Implicit pt. cristiboss56

Ai dreptate si este o observatie justa dar te rog fi mai... un pic mai amabil/elegant la scriere. Poate si noi... si noi,cu totii, cu bunavointa vom sterge incet,incet acest neajuns.Sa nu intelegi ca urmaresc sa te afrontez,nu ,este o propunere.

Last edited by zaharia_2009; 13.07.2009 at 17:52:11.
Reply With Quote
Răspunde