![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Acum daca ti-ai facut singura zestre, cum era pe vremuri cand fetele isi teseau covoare, camasi, lucrau diverse impletituri, lenjerii, perne, etc, da, e ok sa le duci manastirii, desi mai firesc ar fi sa le dai unei familii sau unei fete sarace care urmeaza sa se casatoreasca, acolo ar fi mai mare nevoie, pe cand pentru tine e lux lumesc. Mi se pare hidos sa se pretinda "zestrea"... mai ales ca in ziele noastre principala zestre a copiilor sunt studiile (sau meseria) pentru care parintii platesc adesea bani grei. Sustinerea copiilor ani multi in scoala devine principala investitie a familiei. Pe vremuri la 6 ani copii deja produceau in gospodarie iar la 14-15 deja contribuiau serios la intretinerea familiei si eventual sporirea averii. In trecut, daca un copil din familie era dat sa invete meserie sau chiar la studii superioare, era inzestrat mai putin sau chiar deloc la casatorie, iar la mostenire partea lui era mai mica decat a celorlalti frati in ideea ca el a primit deja mai mult decat ceilalti. Calugarul de regula nu mai era partas la mostenirea parintilor daca avea frati. Personal nu as face zestre copilului care ar merge la manastire. Fireste ca as da acolo diferite lucruri sau bani, pentru ca e manastire si in plus e si casa copilului meu. NU as da considerand ca aceasta e zestrea lui si sunt datoare sa o dau. Daca ar merge la o astfel de manastire care pretinde zestre... m-as opune, ar pleca acolo fara acordul meu si chiar ca nu ar primi nimic, decat cuvenita mostenire la moartea mea, mostenire pe care o prevede legea (lumeasca). Legea lumeasca nu ma obliga insa sa inzestrez copilul nici la casatorie si cu atat ma putin la calugarie. Ideea e ca oricum eu am investit de-a lungul anilor destul de mult in formarea tanarului care pleaca in manastire, nu-l trimit la 3 ani sa mi-l creasca si el se duce acolo sa munceasca pentru manastire toata viata lui. Mi se mai pare ca s-ar crea si diferente in manstire intre cei care aduc zestre mare si cei parliti care vin cu haina de pe ei... |
|
|||
|
|||
![]()
Inițial am vrut să deschid un topic dar găsindu-l pe acesta și considerând că titlul suportă și întrebarile mele iată care sunt aceasta;
Se știe că persoanele cu handicap grav (gradul I) au o serie de drepturi. - Dacă persoana respectivă se află în mănăstire mai poate beneficia de aceste drepturi?(gratuitate la transportul C.F.R, și altfel de reansport)? - Dcă este mai în vârstă și are pensie are dreptul la jumătate din pensie pentru medicamente și tratamente de recuperare? - Are dreptul la însoțitor plătit? |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Setea sufleteasca pentru Iubirea Dumnezeuiasca, care, este insotita cu iertare,bunanatate ,milostenie, rabdare, si smerenie pe a carei cale o poti parcurge mai linistit in Manastiri, dar nu numai. "Calugarul este un inger a lui Dumnezeu." Deci, o viata mai retrasa de "dulceata" lumii. Foarte frumos si adevarat ne-a mai spus , si lasat in scris, Ernest Bernea, un mare crestin ortodox. Din cate stiu, are o carte scrisa. Doamne ajuta!
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
interesant, sunt curioasa care ar fi statutul la manastire al acestui "insotitor platit".
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Dumnezeu să vă răsplătească. |
|
|||
|
|||
![]()
Nu este asa complicat, cu ajutorul staretului/staretei se poate rezolva si aceasta problema, spre exemplu se poate plati un frate/sora de manastire care sa indeplineasca datoria unui insotitor platit, acest procedeu fiind in sprijinul bugetului manastirii respective si spre folosul celui care se osteneste pt aproapele sau. Sunt multe variante de rezolvare a problemelor, trebuie sa fie numai vointa si dragoste pentru cei care duc crucea unor neputinte trupesti si sunt in manastire.
|
|
|||
|
|||
![]()
Sa va intareasca Bunul Dumnezeu s-o puteti ajuta pe sora Maria sa-si dobandeasca drepturile pe care le are spre usurarea situatiei in care se afla!
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
![]() |
|
|||
|
|||
![]()
Banii nu ar intra in buzunarul insotitorului, ci in cel al Manastirii, spre folosul intregii comunitati manastiresti...
Iar intr-o Manastire nimeni aflat intr-o astfel de situatie speciala nu ramane izolat. Intreaga comunitate s-ar ocupa de persoana respectiva. Stiu ei cum sa se organizeze. |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Mantuirea - numai la ortodocsi?! | Florin-Ionut | Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni | 1350 | 16.08.2013 12:05:58 |
Numai 6000 de ani ? | Templier Knight | Din Vechiul Testament | 11 | 23.10.2011 21:06:39 |
Liturghie numai dimineata? | sophia | Sfanta Liturghie | 12 | 11.08.2009 15:39:59 |
Am numai ghinioane | cotorceanucarmen | Generalitati | 15 | 21.07.2009 09:29:38 |
|