Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Stiri, actualitati, anunturi
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 24.11.2010, 21:01:25
konijiro's Avatar
konijiro konijiro is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.04.2009
Implicit

Citat:
1. Ascultarea fortata a horoscopului in statiile de autobuz sau oriunde in localurile publice! In afara ca se incalca flagrant legile lui Dumnezeu, se incalca si cele ale libertatii omului. Cine vrea sa le asculte, spre pieirea lui o face. Eu una nu sunt obligata sa ascult uraciunea asta. M-am saturat!
La fel mi se incalca si mie libertatea (si dreptul la odihna) in fiecare duminica dimineata, cand imi vizitez parinitii (de cele mai multe ori ajung sambata noapte, rupt de oboseala) si trebuie sa ma trezesc la 8:30 in zgomot de clopote, urmat de slujba ortodoxa transmisa prin boxe, cu toate ca biserica e pe jumatate goala.

Si aici nu vorbim de un autobuz unde e volum decent, ci de boxe scoase pe geam, in cel mai manelist mod cu putinta.

Citat:
2. Sa se lucreze sau sa se organizeze orice alta activitate in aproprierea bisericilor in timpul Sfintelor Liturghii! Nu o data am prins firme de constructii sau firme de curatenie deranjand slujbele Bisericesti si inca in zi de duminica sau in zi de sarbatoare!
Ai prins tu firme? In ce calitate le-ai prins? Nu stiam ca exista functia de inspector religios, cu toate ca nu m-as mira, la ce teocratie vad ca avem la orizont. Si despre ce fel de deranj era vorba? Aveau si ei ceva boxe pe dube si pusesera un CD cu Black Sabbath, in timp ce stationau in curtea bisericii?

Treaba e foarte simpla (d.p.d.v. legal): bisericile de care zici tu dispun de o anumita suprafata de teren, care le apartine, si unde pot decide ce se face si ce nu se face duminica. Mai departe de hotarul ala, fiecare face ce vrea. Faptul ca tu crezi ca zeul tau se va supara ca lucrezi duminica, si ti se pare verosimila treaba asta, nu inseamna ca toata lumea trebuie sa creada sau sa actioneze ca tine.

Citat:
3. Interzicerea si sanctionarea usturatoare a celor care isi fac nevoile si inca cu fata ca sa nu spun altceva - spre iertare sa-mi fie - spre/langa Sfintele Biserici! RUSINE! Asa ceva nu se mai poate tolera!
Legea exista deja. Si nu are legatura cu biserica. Avand in vedere ca legile in statul asta sunt (inca) laice, nu stiu exact ce vrei sa faci in legatura cu treaba asta. Iti sugerez un telefon la 112.

Citat:
Dar eu ca si simplu mirean asi dori din tot sufletul ca atunci cand intru intr-o Biserica, sa ma rup total de lumea de afara.
Si cum te impiedica in acest efort cei care asculta horoscopul in tramvai, sau cei care isi curata gradina la o strada distanta, sau cei care fac pipi pe gard la 100 de metri distanta? Nu cumva te intereseaza mai mult cum iti percep altii credinta, decat trairea propriei credinte?

E nostim ca aduci vorba de libertate in primul rand, pentru ca dupa aceea sa vii cu niste sugestii care distrug exact aceeasi libertate, doar ca a altora, aia care nu isi conduc viata dupa credinta ta, si nici nu sunt interesati sa o faca, vreodata in viitor.

Te rog sa observi ca nu ma intereseaza catusi de putin sugestiile legate de ce ar trebui sa se intample in interiorul bisericilor. Atata timp cat regulile alea se applica celor care merg la slujba, si care le accepta implicit, nu am o problema cu asta. Dar am o problema cand faptul ca subscrii unei anume religii te face sa crezi ca ai dreptul sa le spui altora cum si ce ar trebui sa faca.
Traieste o viata implinita. Daca exista zei, si sunt drepti, nu le va pasa cat de devotat lor ai fost, ci vei fi binevenit datorita virtutilor de care ai dat dovada de-a lungul vietii. Daca exista zei, si sunt nedrepti, oricum nu ai vrea sa le fi devotat lor. Iar daca nu exista zei, atunci vei fi disparut pur si simplu, dar vei fi trait o viata nobila, care va ramane in amintirile celor dragi. - Marc Aureliu
Question everything.
Reply With Quote
Vechi 24.11.2010, 22:06:24
arwein's Avatar
arwein arwein is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.01.2010
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit

Cred ca pe acest topic ar fi binevenite idei despre cum sa actionam concret pentru o lume mai civiliazata. Eu nu prea am idei, am una singura si dificil de aplicat in practica: am vazut in unele sali de spectacole ca exista ecranare pentru telefoanele mobile; ar fi utile si in biserici asemenea dispozitive, nu stiu insa tehnic ce implica si ce costuri au. Cum mi-e greu sa cred ca putem invata lumea sa isi inchida telefoanele mobile (batranii s-ar putea nici sa nu stie cum se face asta), dar o asemenea masura poate asigura in oarecare masura linistea.
Voi urmari cu interes sugestiile concrete, poate iese ceva de aici.
Reply With Quote
Vechi 25.11.2010, 00:07:04
Iubirea's Avatar
Iubirea Iubirea is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.06.2010
Locație: Bucuresti in C.I
Implicit

Draga Crestin_Simona, desi am decis sa nu mai intru un timp pe acest forum, la rugamintea ta din mesajul privat am revenit, in primul rand sa vad despre ce este vorba...ce atitudine sa iau!?
OK!!!
Acum m-am lamurit, insa din pacate raspunsul meu atat la mesajul tau cat si la acest subiect lansat de tine , este ca singura atitudine pe care o pot lua este cu mine insami...mai am multe de schimbat la mine, mai am mult de lucru cu mine si pana nu-mi rezolv aceasta problema nu ma pot apuca sa-i schimb pe ceilalti...insa sunt sigura ca mai mult decat as face eu, cu siguranta poate face Dumnezeu, iar toata nadejdea mea la El este.
Vechi 25.11.2010, 01:20:03
iustin10 iustin10 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.01.2010
Implicit

Faptele pe care le enumeri tu Simona nu sunt nici pe departe cele mai suparatoare. Dar a lua atitudine,este o "atitudine" care ar trebui sa ne caracterizeze
Pana la a face ordine in Biserica ,cred ca mult mai stringent suntem chemati la a ne solidariza in fata nepasarii.
1) Daca cineva e batut sau furat pe strada,sa nu grabim pasul,ci sa luam atitudine
2) Daca un batran neputincios este pe nedrept exploatat,sa luam atitudine
3) Daca un orfan sau un sarac e nedreptatit doar pt ca nu are nici o putere,sa luam atitudine
4) Daca administratorul fura la bloc,si nimeni nu ii zice nimic,sa luam atitudine

Sa fim alaturi de cel exploatat ,nedreptatit,lovit ,si sa nu fim indiferenti .Caci chiar daca nu avem suficienti 'muschi' sa il aparam,simpla vorba si incurajare pt el,pretuieste la fel cum e aerul pentru cineva care se ineaca.
Reply With Quote
Vechi 25.11.2010, 12:24:02
Crestin_Simona
Guest

Implicit Bine venita o parere diferita! Totusi...

Citat:
În prealabil postat de konijiro Vezi mesajul
La fel mi se incalca si mie libertatea (si dreptul la odihna) in fiecare duminica dimineata, cand imi vizitez parinitii (de cele mai multe ori ajung sambata noapte, rupt de oboseala) si trebuie sa ma trezesc la 8:30 in zgomot de clopote, urmat de slujba ortodoxa transmisa prin boxe, cu toate ca biserica e pe jumatate goala.

Si aici nu vorbim de un autobuz unde e volum decent, ci de boxe scoase pe geam, in cel mai manelist mod cu putinta.
Nu vad liberul arbitru care ti se incalca. Iarta-ma!
Eu nu am spus sa nu se difuzeze absolut nimic in statiile de autobuz sau in oricare alt loc public - ar fi o aberatie, deci afirmatia ta cade cand spui ca te trezesti ,,in zgomot de clopote''.

Manele au aparut recent. Slujbele sunt de cand lumea! La sunetele clopotelor sau trezit mosii si stramosii tai, si sunt ferm convisa ca nu la toti i-au displacut asa cum tu ai hotarat sa o faci.
Deci cam neavenita afirmatia cum ca se tin slujbele in mod manelist.
Eu asi afirma ca manelisti se ,,afirma'' cam tare.
DIn slujbele religioase am ce invata, din manele nu!

Citat:
Ai prins tu firme? In ce calitate le-ai prins? Nu stiam ca exista functia de inspector religios, cu toate ca nu m-as mira, la ce teocratie vad ca avem la orizont. Si despre ce fel de deranj era vorba? Aveau si ei ceva boxe pe dube si pusesera un CD cu Black Sabbath, in timp ce stationau in curtea bisericii?

Treaba e foarte simpla (d.p.d.v. legal): bisericile de care zici tu dispun de o anumita suprafata de teren, care le apartine, si unde pot decide ce se face si ce nu se face duminica. Mai departe de hotarul ala, fiecare face ce vrea. Faptul ca tu crezi ca zeul tau se va supara ca lucrezi duminica, si ti se pare verosimila treaba asta, nu inseamna ca toata lumea trebuie sa creada sau sa actioneze ca tine.

Legea exista deja. Si nu are legatura cu biserica. Avand in vedere ca legile in statul asta sunt (inca) laice, nu stiu exact ce vrei sa faci in legatura cu treaba asta. Iti sugerez un telefon la 112.
Da am prins firme, altfel nu mentionam acest aspect. Nici nu ar trebui sa existe un astfel de inspector, dupa parerea mea. Asa este, fiecare face ce vrea pe teritoriul lui, in casa lui si cu persoana lui si tocmai in aceasta sta frumusetea liberului arbitru.

Dar vezi tu, un zeu este un zeu.
Dar eu vorbesc despre Dumnezeul creatiei, Cel care a facut pamantul si cerul si tot ceea ce se vede si ceea ce nu se vede.
Eu vorbesc despre Dumnezeul care te-a creat si pe tine, ti-a dat si posibilitatea de a scrie pe acest topic si ti-a dat-o chiar stiind ca vei vorbi contra Lui!

Sti, dar asta ar fi o discutie separata, deocamdata tu esti doar musafirul Lui pe acest pamant!
Si respectand doar legile omenesti si netinand cont de Dumnezeu - oamenii RESPECTA gazda si regulile casei lui!
Eu una asa am invatat!!!

Citat:
Si cum te impiedica in acest efort cei care asculta horoscopul in tramvai, sau cei care isi curata gradina la o strada distanta, sau cei care fac pipi pe gard la 100 de metri distanta? Nu cumva te intereseaza mai mult cum iti percep altii credinta, decat trairea propriei credinte?

E nostim ca aduci vorba de libertate in primul rand, pentru ca dupa aceea sa vii cu niste sugestii care distrug exact aceeasi libertate, doar ca a altora, aia care nu isi conduc viata dupa credinta ta, si nici nu sunt interesati sa o faca, vreodata in viitor.

Te rog sa observi ca nu ma intereseaza catusi de putin sugestiile legate de ce ar trebui sa se intample in interiorul bisericilor. Atata timp cat regulile alea se applica celor care merg la slujba, si care le accepta implicit, nu am o problema cu asta. Dar am o problema cand faptul ca subscrii unei anume religii te face sa crezi ca ai dreptul sa le spui altora cum si ce ar trebui sa faca.
Discutia asta cu horoscopul este off-topic. Nu este subiectul propus de ce este bun sau nu. Daca vrei, exista, nu unul ci mai multe topicuri pe acest site, si nu doar o persoana ci mai multe cu care ai putea discuta despre acest aspect!
Restul este in legatura directa, cu ce am scris mai sus, respectand omeneste gazda casei in care ai fost primit, nu cu atat mai mult se cuvine, sa respecti pe Cel care ne gazduieste pe toti?

Am observat si ma bucur ca ai facu-o!
Nu, nu am dreptul sa spun altora ce si cum ar trebui sa faca!
Dar pot sa iau atitudine!

E bine ca ai amintit ca exista legi. Ai dreptate, am formulat eu intr-un mod naiv problema (fiecare cu limitele lui) si probabil s-a subanteles si ca legea laica nu este suficienta!
Nici nu mi-a trecut prin cap asa ceva!

In concluzie, este foarte bine venita postarea ta si eu una sincer iti multumesc, caci uite ai descoperit o hiba in abordarea unei probleme!
Reply With Quote
Vechi 25.11.2010, 22:29:18
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Crestin_Simona Vezi mesajul
Fac apel ca sa luam atitudine in urmatoarele probleme:

1. Ascultarea fortata a horoscopului in statiile de autobuz sau oriunde in localurile publice! In afara ca se incalca flagrant legile lui Dumnezeu, se incalca si cele ale libertatii omului. Cine vrea sa le asculte, spre pieirea lui o face. Eu una nu sunt obligata sa ascult uraciunea asta. M-am saturat!

2. Sa se lucreze sau sa se organizeze orice alta activitate in aproprierea bisericilor in timpul Sfintelor Liturghii! Nu o data am prins firme de constructii sau firme de curatenie deranjand slujbele Bisericesti si inca in zi de duminica sau in zi de sarbatoare!

3. Interzicerea si sanctionarea usturatoare a celor care isi fac nevoile si inca cu fata ca sa nu spun altceva - spre iertare sa-mi fie - spre/langa Sfintele Biserici! RUSINE! Asa ceva nu se mai poate tolera!

4. Interzicerea fumatului si a vorbitului trivial al muncitorilor care construiesc, repara, etc. sau orice alt lucru care-l fac in incinta Bisericilor! No comment!!!

5. Rugamintea de a se afisa la intrarea in Biserica Ortodoxa a unui afis (cum sunt si cele pentru interzicerea telefoanelor) cu reguli de buna cuviinta in Biserica, cum ar fi de exemplu: barbatii sa se alinieze intr-o parte si femeile in cealalta parte, obligativitatea unei tinute corespunzatoare - poate mai bine zis interzicerea purtarii fustelor mini, de exemplu, care dau motiv de sminteala! Poate parea exagerata unora aceasta cerere, dar daca toti ar ingenunchia atunci cand trebuie nu ar fi nici o problema si nu-mi voi continua ideea ca sa nu dau motiv de sminteala! (Stiu ca sunt persoane care nu pot, nu au loc sau nu considera ca trebuie - nu despre asta este vorba)
Draga Simona, am intrat si eu sa raspund la topic.
La unele puncte ai dreptate, dar nu putem face nimic.
In general reclamele sunt deranjante, mai ales alea de prin statii si gari, care se si repeta la nesfarsit.
Nu inteleg de ce te deranjeaza tocmai horoscopul, sunt altele mai rele.
Punctul cu nevoile lange biserici- eu nu cred ca exista, n-am vazut.
Am vazut din pacate, dar in alte locuri.
Restul tin de cei 7 ani de acasa, de educatie si in ziua de azi este tot mai rau.
Mai mult nu mai spun.
Si sa-ti mai spun (din experienta proprie) cat rau iti faci daca te amesteci sau vrei sa faci ceva bun?
Sa-ti spun cat de singur ramai sa te lupti, ca nu te ajuta nimeni, ci dimpotriva.
Iti faci numai rau, asa ca nu te mai baga.
Pe oameni nu poti sa-i schimbi. Eu m-am lamurit dupa ce am suferit mult (si mai sufar).
In biserica spun preotii si de celular si de alte cele, dar nu aude nimeni.
Doar daca s-ar da amenzi s-ar rezolva unele probleme.

Cu un punct din lista ta nu sunt de acord:
"5. ... sa se alinieze barbatii intr-o parte si femeile in alta. De ce? De ce te intereseaza unde stau oamenii? Si vorba cuiva care a raspuns inaintea mea: separi sot de sotie, frate de sora, mama de fiu sau invers?
Unde ajungem? Cine ne permite asta? Si pentru ce?
"Sa nu separe omul ceea ce a unit Domnul"!
In biserica ar trebui sa ne intereseze numai persoana noastra, rugaciunea/cantatul si Dumnezeu.
Nu poti sa te rogi daca stai langa sotul, fratele, sora, tata, mama?
Vechi 26.11.2010, 09:46:09
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
In general reclamele sunt deranjante, mai ales alea de prin statii si gari, care se si repeta la nesfarsit.
Restul tin de cei 7 ani de acasa, de educatie si in ziua de azi este tot mai rau.
Mai mult nu mai spun.
Si sa-ti mai spun (din experienta proprie) cat rau iti faci daca te amesteci sau vrei sa faci ceva bun?
Sa-ti spun cat de singur ramai sa te lupti, ca nu te ajuta nimeni, ci dimpotriva.
Pe oameni nu poti sa-i schimbi. Eu m-am lamurit dupa ce am suferit mult (si mai sufar).

"5. ... sa se alinieze barbatii intr-o parte si femeile in alta. De ce? De ce te intereseaza unde stau oamenii? Si vorba cuiva care a raspuns inaintea mea: separi sot de sotie, frate de sora, mama de fiu sau invers?
In biserica ar trebui sa ne intereseze numai persoana noastra, rugaciunea/cantatul si Dumnezeu.

Vai, vai , ce pareri ! Ia sa ascultam cuvintul Domnului, care zice :

Matei 10 :
,,Cel ce iubește pe tată ori pe mamă mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine; cel ce iubește pe fiu ori pe fiică mai mult decât pe Mine nu este vrednic de Mine.
Și cel ce nu-și ia crucea și nu-Mi urmează Mie nu este vrednic de Mine.
Cine ține la sufletul lui îl va pierde, iar cine-și pierde sufletul lui pentru Mine îl va găsi. "

Iar noi in timpul sfintei liturghii, si nu numai, suntem chemati sa-l cinstim, sa-l adoram si sa-i multumim Domnului ! Adica un moment exclusiv dedicat Lui.

Ne mai socotind disciplina si bunarinduiala fireasca a bisericii pe timpul slujbelor !

NB : nu cautati sa interpretati voi sfinta Scriptura, deoarece o faceti rau , cind si cum nu trebuie, ci ascultati cuvintele sfintilor parinti care au talmacit ei , cuvintele Domnului !

Last edited by zaharia_2009; 26.11.2010 at 09:49:42.
Reply With Quote
Vechi 26.11.2010, 12:02:03
dorinastoica14
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sophia Vezi mesajul
Mai mult nu mai spun.

Da Sofia ,ai dreptate când spui că atunci când încerci să schimbi ceva sau să faci ceva te lovești ca de un zid și se revarsă asupra ta numai ură.Am trăit și încă mai trăiesc astfel de experiențe.Duhovnicește ar fi să nu te lași doborât de oameni dacă pentru cele ce faci ai binecuvântarea preotului dar din păcate este greu dacă nu imposibil să treci peste acel scut format din veteranii bisericilor fără de care nimic nu se mișcă nici în nici pe lângă acestea care de obicei sunt oameni care au făcut multe pentru sfintele lăcașuri dar care au încremenit în timpul lor și nu-i poți schimba.

În ceea ce privește acțiunea cred că trăim niște timpuri decadente în care orice dorință de a acționa și de a schimba ceva în bine este un risc pe care numai cel care nu cunoaște urmările și-l poate asuma.

În legătură cu locul unde stau bărbații,femeile în funcție de vârstă și de erarhie în apararul de conducere al parohiei...aici sunt niște reguli pe care nu le putem schimba noi căci aparțin Sfintei Tradiții având sunt convinsă și o explicație legată de învățătura bisericii.

Amenzi în biserică???Biserica este locul unde se lucrează cu puterea CUVÂNTULUI nu cu legea omenească.

Dar deja acestea nu mai au legătură cu tema topicului .
Scuze pt.oftopic.
Reply With Quote
Vechi 01.12.2010, 03:27:48
Mihaela Cristina's Avatar
Mihaela Cristina Mihaela Cristina is offline
Member

Data înregistrării: 11.11.2010
Locație: Cluj-Napoca
Thumbs up Sustin PETITIA "Haideti sa luam atitudine!"

Te felicit pentru ca iti pasa si nu te lasi descurajata de indiferenta altora sau de iluzia "neputintei de a schimba lucrurile in Romania".... Sunt de acord cu tine ca:

AR TREBUI SA EDUCE SI BISERICA pentru ca se constata adesea lipsa educatiei din familie mai ales in randul tinerilor care sunt bine intentionati dar adesea ignoranti din pacate.

Daca Grecilor (cum scria cineva pe forum) li se poate oferi la intrarea in biserica o mica brosurica cu sfaturi directe in limbaj simplu despre cum sa se comporte civilizat in biserica lor atunci cu atat mai mult ar fi nevoie de asa ceva la noi!

Sustin initierea unei petitii catre BOR pentru crearea si oferirea gratuita a unei asemenea SCURTE BROSURI EDUCATIVE foarte necesara pentru eliminarea ignorantei care este cauza adesea (si nu reaua-credinta).
Reply With Quote
Vechi 02.12.2010, 22:57:09
darjidava darjidava is offline
Junior Member

Data înregistrării: 01.02.2010
Implicit

cineva din cluj zicea ca santem ortodocsi sa ne aparam biserica ,probleme e ca santem romani si ar trebuii sa ne aparam si Romania ,nu ?
Reply With Quote
Răspunde

Tags
atitudine, indiferenta

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Va rog haideti sa intindem iar mana mara2008 Umanitare 0 17.12.2010 05:40:54
Să luam atitudine impotriva reclamei Red Bull ce huleste Nasterea Domnului colaps Generalitati 16 10.12.2010 21:17:27
Sunt sectele foarte periculoase?Cum sa luam atitudine fata de ele? tigerAvalo9 Secte si culte 443 04.08.2010 14:38:35
Sunt sectele foarte periculoase?Cum sa luam atitudine fata de ele? tigerAvalo9 Generalitati 5 03.05.2010 14:24:13
Haideti sa ne cunoastem reciproc. Bine v-am gasit. Remus-Emilian Stiri, actualitati, anunturi 3 19.01.2007 23:22:02