![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Deci, în primul caz, aspartamul nu s-a schimbat. În al doilea, Legea s-a schimbat. Dar, în ambele, adevărul și falsul nu țin de subiect, ci sunt obiective. Adevărul există în afara noastră, nu între urechile noastre. Citat:
În altă ordine de idei, eu personal înclin spre o variantă ceva mai riguroasă a aceleiași dogme. Și nu cred că mă aflu în Evul Mediu. Dacă aș fi crezut că, după ce Duhul Sfânt mi-a arătat că Isus a înființat o singură Biserică, iar aceasta este clădită pe Petru și pe ceilalți episcopi în comuniune cu el, aș putea să mă mântuiesc continuând să rămân formal despărțit de această Biserică al lui Cristos, atunci aș fi rămas ortodox, neavând nici cel mai mic motiv să redevin catolic și evitând explicații, iritarea celor din jur și tot felul de alte mici neplăceri pe care convertirea le aduce. Dar eu cred că nu se poate, că cineva căruia Duhul Sfânt i-a mișcat inima, ajungând la înțelegerea adevărului Evangheliei că Biserica nu e simplă metaforă, ci realitate vizibilă, condusă de Isus, care străbate secol după secol nu se mai poate sustrage în bună conștiință, fără a-și risca mântuirea.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Sf. Ioan Damaschin spune:
"Astfel, Biserica sobornicească (catholică) a lui Dumnezeu este adunarea Sfinților Părinți, Patriarhi, Prooroci, Apostoli, Evangheliști și Mucenici care au fost dintru început, la care se adaugă toate neamurile care au crezut, într-un glas". Exemplul cel mai bun de cum ar trebui sa arate biserica il avem chiar in Noul Testament. Acolo se vede ca atunci cand apostolii a trebuit sa ia o hotarare, ei s-au intrunit in sinod, iar decizia nu a fost luata doar de Petru. Mai mult decat atat, sinodul a fost prezidat de Iacov, nu de Petru. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Clarificări? "Clarificările" au fost aduse de Conciliul II Vatican, despre care ei spun că îl consideră ecumenic, aprobat de papa Paul VI, într-o constituție dogmatică, adică nu într-un document despre relația cu presa. Dacă nici lămuririle unei constituții dogmatice aprobate de papa Paul VI la un sinod ecumenic (considerat de ei ecumenic) nu sunt clarificări, mai mult dacă aceste "clarificări" sunt folosite chiar de Ioan Paul II, atunci care mai sunt clarificări? Interpretări "legitime" la aceeași dogmă? Care sunt acele interpretări legitime, pentru că noi nu le-am văzut până acuma? Nu ai făcut decât să spui că ar fi două interpretări "legitime" dar nu ai enunțat cele două interpretări. Oricum nu prea văd ce ar mai fi de interpretat de la Bonifaciu VIII sau Eugeniu IV fără ca să cazi în erezie. Sau fără să spui în mod implicit că Bonifaciu VIII și Eugeniu IV au fost eretici și failibili. |
|
|||
|
|||
![]()
Argumentul lui Savonarola este extrem de serios si constat ca nimeni dintre catolici nu raspunde acestui argument cu claritate.
Eu cred ca argumentatia lui Savonarola face praf dogma infailibilitatii papei si ca nimeni dintre catolici nu a oferit un raspuns cat de cat serios acestui argument. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Doar cand il lumineaza pe om Dumnezeu acesta vede si adevarul, in rest toate argumentele nu o pot face. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Deci, unde vedeți dv diferența ?
|
||||
|
||||
![]() Citat: