Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 06.10.2011, 09:53:37
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
Normal ca e asa daca o luam ca la matematica, dar aici nu e vorba de matematica. E vorba de cunoastere.
Deja plecați de la o presupoziție: matematica și cunoașterea ar fi realități disjuncte. De fapt, nu e chestie de matematică, ci chestie de logică. Legile logicii sunt universal valabile. Să vedem mai departe:

Citat:
Dadeam exemplul cu aspartanul. Daca parintii nostri credeau ca aspartanul e bun pentru sanatate, noi nu mai credem asta.Dar asta nu inseamna ca atit ei cit si noi nu sintem sanatosi, indiferent de cit cunoastem.
Aspartamul este fie bun pentru sănătate, fie nu este bun pentru sănătate. Tertium non datur. Sigur, se poate discuta că este bun până la o anumită doză, peste care nu mai este bun. Că ar putea fi bun pentru cineva cu înclinație pentru diabet, dar rău pentru cineva fără asemenea înclinație. Dar ceva nu poate fi bun pentru sănătate și în același timp rău pentru sănătate.

Citat:
Sau un exemplu mai elocvent: daca acum 2500 ani cineva imi dadea o palma, iar eu raspundeam tot cu o palma, era un lucru corect. Acum 2000 ani insa, daca cineva imi dadea o plama, iar eu raspunedeam cu o palma era incorect. Ce s-a schimbat intre timp? Cunoasterea.
Nu este așa. Legea s-a schimbat, nu cunoașterea ei. Drepții lumii vechi, care cunoșteau foarte bine legea lor, făceau un lucru corect înapoind o palmă. Drepții lumii noi, care au același grad de cunoaștere al Legii, fac un lucru incorect înapoind o palmă (cu anumite excepții).
Deci, în primul caz, aspartamul nu s-a schimbat. În al doilea, Legea s-a schimbat. Dar, în ambele, adevărul și falsul nu țin de subiect, ci sunt obiective. Adevărul există în afara noastră, nu între urechile noastre.

Citat:
Singurul scop al omului pe pamint este sa-L iubeasca pe Dumnezeu si sa se mintuiasca; si cum s-au mintuit atit catolicii din Evul Mediu chiar daca au crezut una, si ne mintuim si noi chiar daca avem alta viziune, inseamna ca Biserica Catolica este infailibila, asa cum si este.
Catolicii din Evul Mediu, ca și catolicii de astăzi au crezut și cred în aceeași dogmă: În afara Bisericii nu există mântuire. Dacă nu ar fi crezut în ea, nu erau catolici, deoarece respingerea obstinată a unei dogme înseamnă erezie. Este vorba de două interpretări deosebite ale aceleiași dogme. Ambele legitime, până când Papa sau un Sinod Ecumenic, în declarație solemnă, nu vor aduce clarificări suplimentare.

În altă ordine de idei, eu personal înclin spre o variantă ceva mai riguroasă a aceleiași dogme. Și nu cred că mă aflu în Evul Mediu. Dacă aș fi crezut că, după ce Duhul Sfânt mi-a arătat că Isus a înființat o singură Biserică, iar aceasta este clădită pe Petru și pe ceilalți episcopi în comuniune cu el, aș putea să mă mântuiesc continuând să rămân formal despărțit de această Biserică al lui Cristos, atunci aș fi rămas ortodox, neavând nici cel mai mic motiv să redevin catolic și evitând explicații, iritarea celor din jur și tot felul de alte mici neplăceri pe care convertirea le aduce. Dar eu cred că nu se poate, că cineva căruia Duhul Sfânt i-a mișcat inima, ajungând la înțelegerea adevărului Evangheliei că Biserica nu e simplă metaforă, ci realitate vizibilă, condusă de Isus, care străbate secol după secol nu se mai poate sustrage în bună conștiință, fără a-și risca mântuirea.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 06.10.2011, 11:02:56
nutucutu nutucutu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.08.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Catolicii din Evul Mediu, ca și catolicii de astăzi au crezut și cred în aceeași dogmă: În afara Bisericii nu există mântuire. Dacă nu ar fi crezut în ea, nu erau catolici, deoarece respingerea obstinată a unei dogme înseamnă erezie. Este vorba de două interpretări deosebite ale aceleiași dogme. Ambele legitime, până când Papa sau un Sinod Ecumenic, în declarație solemnă, nu vor aduce clarificări suplimentare.
Cu asta i-ati raspuns si domnului Savonarola care a lansat tema de discutie/gindire si m-ati lamurit si pe mine (am observat ca cei convertiti la catolicism, in marea lor majoritate, cunosc mult mai multe despre dogme, istoria si traditia bisericii decit cei nascuti catolici). Aceiasi dogma, interpretare completata (practic papa Ioan Paul al II-lea a redefinit termenul catolic- daca am inteles eu bine).
Reply With Quote
Vechi 06.10.2011, 11:40:19
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
atunci aș fi rămas ortodox, neavând nici cel mai mic motiv să redevin catolic și evitând explicații, iritarea celor din jur și tot felul de alte mici neplăceri pe care convertirea le aduce.
O afirmatie logica cel putin, ca vedem cu uimire multi convertiti care apoi vin sa spuna ca toate cultele sunt la fel si sa sara cand cineva spune ca nu e asa. De ce s-a mai facut penticostal sau catolic daca toate cultele sunt la fel, nu putea sa ramana ortodox?

Citat:
Dacă aș fi crezut că, după ce Duhul Sfânt mi-a arătat că Isus a înființat o singură Biserică, iar aceasta este clădită pe Petru și pe ceilalți episcopi în comuniune cu el, aș putea să mă mântuiesc continuând să rămân formal despărțit de această Biserică al lui Cristos, atunci aș fi rămas ortodox
Si un adventist spune ca Duhul Sfant i-a aratat ca sa treaca de la ortodocsi la adventisti, si cu toti e aceeasi poveste. DE aceea Iisus ne-a spus sa deosebim duhurile si mai ales sa le cercetam, nu dam crezare la tot ce simtim cu simturile.
Reply With Quote
Vechi 06.10.2011, 11:43:52
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de nutucutu Vezi mesajul
Esenta infailibilitatii nu este ca un papa nu greseste. Esenta infialibilitatii e ca EU, crestin catolic, CREZIND in ceea ce afirma papa, NU GRESESC (scuze ca nu stiu sa ingros literele).
Stra,strabunicul meu nu gresea crezind ca cei din alte culte nu se mintuiesc, iar eu nu gresesc crezind ca se mintuiesc si cei din alte culte.
Vedeti ce inseamna dogma infailibilitatii din sursele catolice. Savonarola la acea contradictie se referea.
Reply With Quote
Vechi 07.10.2011, 07:47:01
bogdan81 bogdan81 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.05.2011
Implicit

Sf. Ioan Damaschin spune:
"Astfel, Biserica sobornicească (catholică) a lui Dumnezeu este adunarea Sfinților Părinți, Patriarhi, Prooroci, Apostoli, Evangheliști și Mucenici care au fost dintru început, la care se adaugă toate neamurile care au crezut, într-un glas".

Exemplul cel mai bun de cum ar trebui sa arate biserica il avem chiar in Noul Testament.
Acolo se vede ca atunci cand apostolii a trebuit sa ia o hotarare, ei s-au intrunit in sinod, iar decizia nu a fost luata doar de Petru. Mai mult decat atat, sinodul a fost prezidat de Iacov, nu de Petru.
Reply With Quote
Vechi 08.10.2011, 07:45:38
Savonarola Savonarola is offline
Banned

Data înregistrării: 12.08.2011
Locație: Bizanțul de dupa Bizanț
Implicit

Citat:
Adevărul este că latinii din evul mediu, în frunte cu papa, și "catolicii" de astăzi nu cred în aceleași lucruri, în aceeași dogmă. Citatele pe care le-am adus sunt concludente, și în special declarația papei Eugeniu IV din bula de unire cu copții de la 1442, prin care spunea foarte clar că nimeni, născut din bărbat și femeie, niciodată nu a fost eliberat de sub stăpânirea diavolului decât prin credința în Iisus Hristos. Restul părerilor colegului Dragomir, care pretinde că de fapt dogma ar fi aceeași, poate fi trecut la categoria suspect de erezie sau mai bine spus eretic. Nu ar fi însă primul eretic, pentru că el merge pe interpretarea conciliului II Vatican și a papilor Paul VI și Ioan Paul II care și ei sunt eretici, abătându-se în mod clar de la această dogmă, în special Ioan Paul II în paragraful 10 al enciclicei Redemptoris Missio.

Clarificări? "Clarificările" au fost aduse de Conciliul II Vatican, despre care ei spun că îl consideră ecumenic, aprobat de papa Paul VI, într-o constituție dogmatică, adică nu într-un document despre relația cu presa. Dacă nici lămuririle unei constituții dogmatice aprobate de papa Paul VI la un sinod ecumenic (considerat de ei ecumenic) nu sunt clarificări, mai mult dacă aceste "clarificări" sunt folosite chiar de Ioan Paul II, atunci care mai sunt clarificări?

Interpretări "legitime" la aceeași dogmă? Care sunt acele interpretări legitime, pentru că noi nu le-am văzut până acuma? Nu ai făcut decât să spui că ar fi două interpretări "legitime" dar nu ai enunțat cele două interpretări. Oricum nu prea văd ce ar mai fi de interpretat de la Bonifaciu VIII sau Eugeniu IV fără ca să cazi în erezie. Sau fără să spui în mod implicit că Bonifaciu VIII și Eugeniu IV au fost eretici și failibili.
Reply With Quote
Vechi 08.10.2011, 10:37:28
bogdan81 bogdan81 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.05.2011
Implicit

Argumentul lui Savonarola este extrem de serios si constat ca nimeni dintre catolici nu raspunde acestui argument cu claritate.
Eu cred ca argumentatia lui Savonarola face praf dogma infailibilitatii papei si ca nimeni dintre catolici nu a oferit un raspuns cat de cat serios acestui argument.
Reply With Quote
Vechi 08.10.2011, 12:07:24
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de bogdan81 Vezi mesajul
Argumentul lui Savonarola este extrem de serios si constat ca nimeni dintre catolici nu raspunde acestui argument cu claritate.
Eu cred ca argumentatia lui Savonarola face praf dogma infailibilitatii papei si ca nimeni dintre catolici nu a oferit un raspuns cat de cat serios acestui argument.
Nu e nimic surprinzator, acesta e doar unul din argumente impotriva infailibilitatii, sunt mult mai multe. Si mai clar este cel cu sinoadele 869 si 879, dar nu au nicio importanta argumentele, pentru ca daca ar fi asa toti eterodocsii ar deveni ortodocsi. Dar si daca ar sta cineva sa arate toate greselile BC un catolic convins va ramane tot catolci si va cauta argumente de orice fel. Ce poate fi mai hazliu decat argumentul invocat de catolici la conciliu Ferrara-Florenta, ca in Crez nu scrii "numai de la Tatal purcede".
Doar cand il lumineaza pe om Dumnezeu acesta vede si adevarul, in rest toate argumentele nu o pot face.
Reply With Quote
Vechi 09.10.2011, 00:43:48
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Citat:
În prealabil postat de bogdan81 Vezi mesajul
De fapt, cum este interpretată dogma EENS la ortodocși ? Judecând după ce citesc pe acest forum, există tot aceleași două feluri de înțelegere ca și la catolici. Unii zic că numai ortodocșii se pot mântui, pe când alții zic să se pot mântui și dintre ignoranții care nu au avut posibilitatea să aleagă în mod liber ortodoxia.
Deci, unde vedeți dv diferența ?

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 09.10.2011, 14:25:10
codana's Avatar
codana codana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.06.2008
Locație: Botosani
Implicit salut,savonarola

Citat:
În prealabil postat de Savonarola Vezi mesajul
Am luat la cunoștință divagațiile care s-au făcut. A se observa că eu nu am pus problema efectivă a mântuirii sau nu a acelora care se află în afara Bisericii. Ceea ce eu am sesizat este ceea ce mie mi se pare a fi o contradicție dogmatică în credința BRC. Văd că interlocutorii preferă să se abată de la problemă ca și cum ar fi ceva peste care se poate trece cu ușurință. BRC, din punctul meu de vedere, a manifestat de-a lungul timpului două atitudini dogmatice diferite, și care mie mi se par contradictorii, cu privire la problema mântuirii celor din afara Bisericii. Declarația (și care este considerată a fi infailibilă) a papei Eugeniu IV la Conciliul de la Florența (1442) că nimeni, conceput din bărbat și femeie, niciodată nu a fost liberat de sub stăpânirea diavolului decât prin credința în Iisus Hristos, mijlocitorul între Dumnezeu și omenire, mi se pare evidentă și lămuritoare cu privire la mântuirea celor din afara BRC. Din acest punct de vedere catolic, în sânul catolicismului papa Ioan Paul II cred că poate fi considerat un eretic. Dacă însă nu este el ereticul, atunci cred că trebuie considerat eretic papa Eugeniu IV; din punctul meu de vedere, doctrinele fiind incompatibile, unul dintre ei oricum poate fi considerat eretic, iar infailibilitatea papală un mit al colecției de mituri de la Vatican, de la muzeul lor mitologic. Deci eu nu am pus problema neapărat din punctul de vedere al BO, ci din punctul de vedere dogmatic al catolicismului. Invitația pe care am făcut-o rămâne deci valabilă.
se spune ca papii sunt urmasi ai lui petru si sunt infailibili.superb.petru s-a lepadat de trei ori de iisus hristos intr-un moment crucial, deci a gresit.sa pretinzi ca tu ca om esti infailibil si sa obligi pe altii sa creada,acest lucru se numeste dictatura,numa credinta nu-i.