![]() |
![]() |
|
|
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Har, smerenie si jertfa de sine.
Făcutu-ți-s-a ocara ca și lauda, paguba precum câștigul și străinul ca fratele? Cum nu înțelegeți că nu despre pâini v-am zis? Ci feriți-vă de aluatul fariseilor și al saducheilor! (Matei 16:11) Omul deține atâta Adevăr câtă Iubire dăruie. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
În dorința de a mă face mai bine înțeles de către tine, îți dau și eu un link, unde părintele Coman îl evocă pe Părintele Galeriu. Vorbește și despre Părintele Stăniloae un pic: http://video.crestinortodox.ro/tyvih...e_Galeriu.html Last edited by N.Priceputu; 05.05.2011 at 09:04:36. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Observ că te deranjează faptul că oamenii își expun părerea... Mă mir că dumneata, care pui problemele atât de radical, nu ți-ai dat seama că un forum ortodox nu e un substitut pentru slujbele Bisericii sau comuniunea cu oamenii vii, nu e dezbatere teologică specializată, ci relatarea de experiențe în viața cu Hristos a unor persoane, mai eficiente sau mai puțin eficiente, după cât iubește fiecare... Forumul nu înlocuiește duhovnicul, singurul care ne poate spune unde, cât și cum greșim (aviz și altor inchizitori de pe forum care se cred avizați să arunce anateme în dreapta și în stânga). Alminteri, cam 90% din discuțiile de aici ne arată limpede că foarte mulți useri n-au un duhovnic și se raportează la Biserică doar ideologic și retoric. Chiar și tu, frate Zaharia 2009, ai inițiat topicul de față ca să discutăm despre cum ne raportăm fiecare la o stare de fapt și nu pentru a alcătui o antologie de texte din Patristică, Filocalie, Paterice etc. Deci vrei opinii rezultate din experiența fiecăruia dintre noi cu realitatea societății cu care interacționăm. Atunci de ce ne cerți? Și încă ceva... Proprietatea cuvintelor este un dat al limbii pe care o folosim pentru a comunica între noi. Etimologiile sunt într-adevăr în mișcare, dar asta nu înseamnă că putem înțelege ce ne place și nu ce ne spune un cuvânt. (asta legat de "fundamentalist").
Prostul este dușmanul a ceea ce nu cunoaște (Ibn Arabi) Last edited by Mihailc; 09.05.2011 at 23:15:20. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
1. nu am o parere clara despre sfintii parinti , te rog lamureste-ma . Suntem multi aici pe forum care nu stim definitia si componenta corecta a sfintilor parinti , te rog procedeaza didactic si desvolta subiectul intr-un mod atit de folositor incit sa nu mai existe dubiu . Eu unul ti-as fi recunoscator ! 2. da-mi 3 exemple(si daca vrei tu 5 , este si mai bine !) in care m-am suparat, pe de-o parte , si apoi de 3 exemple in care m-am supatat pe nedrept , si voi recunoaste daca este si cazul si iti voi ramine indatorat. A marturisi adevarul nu insemna a fii si suparat . Da, este adevarat ca de multe ori in mod tendentios se inceraca a se cupla cele doua aspecte dar sa nu cadem in aceasta cursa veroasa, sa ne ferim ! 3 despre acesta problema pe care o pun prin articolul legat de ,,fundamentalism..." postat , despre cit de radicala si cit de problema este iti promit ca iti voi da satisfactie cu indestulul , te voi lamuri , numai ca acum este prematur . Dar nu voi lasa lucurile nelamurite, pt. tine . 4. critica ta , desi seducatoare pt. botanisti (avem un frate din Alba* Mihaila Alin* care a tradus cuvintul ,,botanisti"= cei care pun botul) iti spun ca este pripita , nefondata si ca lasa sa se vada lipsa unor preocupari curente legate de viata crestina (informare vespre viata crestina prezenta in Romania). Ca sa fiu direct , cred ca n-ai avut cu ce sa pierzi vremea si ai zis poate-poate gaseti ceva ! Ma rog , asta este voia ta ! 5. despre cuvinte , etimologii si toate cele legate de ele , pe care voiesti sa le atingi , cred ca sunt de prisos. Nu inteleg de ce te-ai ostenit atita ca sa-mi faci afrontul acesta ? Daca asta te linisteste ... ce sa spun ? Bine ca ai scris desi invitatia era pe o tema data si probabil ca puteai scrie ceva . Ai optat pt. altceva ! Ma rog, este alegerea ta , dar vei gasi rspuns la toate temerile tale peste citeva zile mai incolo . Acum nu sunt coapte parerile pe tema data . NB : 1. te rog sa ma ierti ca iti dau de lucru in ciuda ocupatiei tale , aceea de a respira cit mai des (dupa cum singur perecizezi la profil) ! 2. eu m-am scuzat dintru-inceput si am si lasat libertatea tutror sa functioneze precizind ca nu trebuie sa fiti toti de acord cu mine , se vede ca nu m-ai priceput !
Credinta dreapta este medicamentul cel mare si cel dintii al mintuirii !- Sf. Maxim Marturisitorul . Last edited by zaharia_2009; 09.05.2011 at 23:45:11. |
|
|||
|
|||
![]()
Forumul nu inlocuieste duhovnicul - ma intreb cum ar putea?!? - dar poate sa ne ajute sa invatam ca la un curs intensiv ceea ce ne intereseaza: ortodoxia.
Pe mine m-a ajutat. Cu totii avem pareri, dar ar fi bine ca parerile noastre sa se bazeze pe surse autorizate ale Ortodoxiei, nu pe imaginatia noastra, caci f usor se pot strecura idei gresite. De multe ori vedem ca e vorba doar de nuante, ori e stiut ca acolo unde se salasluieste un neadevar cat de mic, isi face loc diavolul in fel si chip; avem exemple destule in Biblie despre urmarile tragice ale acceptarii unui neadevar. Atunci nu e mai bine sa ne inspiram din surse sigure, decat sa vanturam pareri care nu au nici o legatura cu Adevarul?!? Inca nu am auzit ca Adevarul sa fi facut rau cuiva, dar am vazut cat rau ne poate face neadevarul. Ortodoxia, pentru cel care vrea sa o cunoasca, este un univers, este viata insasi. Rog de aceea pe toti sa se informeze inainte de a scrie, nu doar sa insire cuvinte, care par a avea un sens, dar sunt lipsite de adevar. Last edited by Miha-anca; 09.05.2011 at 23:53:26. |
|
|||
|
|||
![]()
Zaharia 2009:
1. N-am să te lămuresc eu, te las să ostenești un pic prin bibliotecă. 2. Eu am scris "te superi, nu te superi" în alt sens decât ai citit dumneata. Ca să înțelegi corect, expresia e următoarea : "dacă te superi e bine, dacă nu te superi e și mai bine dacă...". 3. La punctul trei folosești o exprimare greoaie și te-aș ruga să reformulezi 4. a.Cuvântul "botanist" l-ai găsit la Sfinții Părinți sau în limbajul folosit "după blocuri"? b. "viața creștină" pe care o mărturisești d-ta este agitația stupidă întreținută de o mare parte din blogosfera ce folosește abuziv epitetul "ortodoxă". Preocupările mele și ce cunosc sau nu cunosc sunt în afara ariei d-tale de analiză. 5. a.Cuvintele sunt importante pentru oamenii care le cunosc și folosesc corect. Pentru ceilalți sunt doar niște semne pe care le utilizează anapoda. b. Dacă ți-am făcut un "afront", atunci Iisus îți poruncește să nu-mi răspunzi cu aceiași monedă plus o dobândă substanțială. Altfel spus, dacă eu ți-am dat o palmă (și rău am făcut) tu de ce-mi răspunzi cu o bâtă în cap? Așa te învață "sfinții părinți" ? c. Nu am temeri în legătură cu nimic din ce ține de cozeria asta pe care o practicăm noi aici, pe forum. Cu bine!
Prostul este dușmanul a ceea ce nu cunoaște (Ibn Arabi) Last edited by Mihailc; 09.05.2011 at 23:59:27. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Sănătate și ție!
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Adevarul se apropie de fiecare cu multa, nesfarsita delicatete... Eu asa am simtit. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Romania pierde si rezervele de LIGNIT si ANTRACIT. | hydro314 | Generalitati | 3 | 22.08.2012 14:28:04 |
Se poate pierde mantuirea? | lacrimi | Din Vechiul Testament | 38 | 10.05.2010 17:32:04 |
In ce conditii se poate pierde sau ceda parohia? | sophia | Preotul | 3 | 26.10.2009 23:34:58 |
Teama de schimbare sau... | silverstar | Generalitati | 0 | 12.12.2008 08:30:18 |
Mi-e teama... | bridezilla | Preotul | 74 | 29.12.2007 15:34:39 |
|