![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
te rogi sincer si cu(cacofonie?) credinta?
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
||||
|
||||
![]()
Model de rugăciune la Sf. Siluan Athonitul
Intr-o zi, călugării care conduceau alte ateliere l-au întrebat: „Părinte Siluan, cum se face că lucrătorii dv. lucrează așa de bine, măcar că nu-i supraveghezi, în timp ce ai noștri, pe care nu-i pierdem din ochi, încearcă tot timpul să ne înșele?". Părintele Siluan a răspuns: „Nu știu. Tot ce pot să vă spun este cum fac eu. Dimineața, nu intru niciodată în atelier fără să mă fi rugat pentru toți acești bravi copii; merg la ei cu inima plină de milă și de iubire și când pătrund în atelier îi iubesc atât încât lacrămi de iubire îmi inundă sufletul. Le distribui lucrul pentru timpul zilei și, hotărît fiind să mă rog pentru ei tot timpul cât va dura munca lor, mă întorc în chilie și mă rog pentru fiecare în parte. Mă așez în fața lui Dumnezeu și îi spun: „Doamne, adu-Ți aminte de Nicolae. E tânăr, abia are 20 de ani și si-a lăsat în sat soția care este mai tânără ca el și primul lor copil, îți poți închipui ce mizerie i-a silit să-i părăsească pentru că nu-i putea hrăni din munca lui? în lipsa lui veghează asupra lor. Ocrotește-i de cel rău. Lui dă-i curajul să-și termine cu bine anul aici și să se întoarcă în Rusia ca să-și regăsească pe ai lui în bucurie, cu bani destui, dar și cu curaj pentru a înfrunta greutățile"... Putem vedea din această povestire, ce sforțare și ce luptă pretinde rugăciunea contemplativă, mila, rugăciunea activă. Părintele Siluan nu se mulțumea să spună: „Doamne, adu-ți aminte de acesta, de celălalt și încă de celălalt!"; el petrecea ore și ore rugându-se cu milă, rugându-se cu iubire, o milă și o iubire care formau un singur tot în inima lui. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Par.Teofil Paraian zicea sa dam zeciuiala de rugaciune din cele 24 ore ,deci cam 2 ore pe zi. Dar cum ne rugam ,trebuie sa nu fim imprastiati asta conteaza cel mai mult si e tare greu. Pai cine spune des rugaciunea mintii ,bravo lui ,il are pe Hristos permanent linga el. |
|
|||
|
|||
![]()
Par.Arsenie Boca-despre rugaciune :
"De multe ori, atunci cand nu mai simtim o placere in rugaciune, cand mintea noastra nu se poate concentra suficient, cand atentia ne lipseste, cand ne intristam, cand ne deprimam si intrerupem rugaciunea sub motivul ca nu suntem destul de apti pentru ea, amanand-o pentru alta data si asteptand sa ne vina dorinta de rugaciune, savarsim o mare greseala. Rugaciunea nu trebuie considerata ca o senzatie placuta si linistitoare, ca pe un farmec al imaginatiei inflacarate, nici ca pe lumina spiritului care ne descopera cu usurinta adevarul, nici ca pe o consolare a suferintelor noastre. Toate acestea sunt daruri exterioare pe care Dumnezeu le acorda din cand in cand alesilor Lui. Totusi, adevarata dragoste pentru Dumnezeu nu cauta aceste daruri, nu asteapta ca sa le aiba si apoi sa-L iubeasca pe Dumnezeu. Aceasta dragoste este adevarata renuntare de sine, ce se agata cu disperare si incredere oarba de Dumnezeu, chiar in ariditatea inimii, in neputinta concentrarii atentiei, in renuntarea la orice suport moral, la orice bucurie si consolare personala. Adevarata dragoste nu asteapta clipe de extaz pentru a vorbi cu Dumnezeu. Astfel chiar daca in timpul rugaciunii, distractiile involuntare turbura mintea / inima noastra, intentia de a-L adora si a-L iubi pe Dumnezeu, aceea conteaza. " |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"Un suflet care se roaga este un suflet care sufera, caci rugaciunea prin ea insasi este o mortificare, o suferinta corporala. Exista o pocainta mai meritorie si mai de valoare decat practica neincetata a rugaciunii? Si fara a simti o sensibila consolare? Ce lepadare de sine formidabila este aceea de a se ruga fara cel mai mic gust pentru aceasta, fara a simti vreo atractie, ba dimpotriva, chiar o repulsie pentru rugaciune! Sublimul exemplu si ultimul efort al omului durerii a fost abandonarea totala si renuntarea la orice consolare in ultima clipa a vietii sale materiale. Agonia corpului omenesc si clipa deprinderii lui definitive de spirit este aceasta senzatie de abandonare totala. “Parinte, de ce m-ai parasit?” Cine va putea indura pana la sfarsit aceasta senzatie de abandonare totala, aceasta lipsa de orice consolare sensibila si trupeasca, acela isi va mantui sufletul. Acest lucru este formidabil cu neputinta de indurat si totusi, invierea lui Iisus ne da curajul, increderea si bucuria ca cel ce renunta la el totusi totalmente, acela ce nu-si mai cauta nici o consolare sensibila in minte, nici chiar in rugaciune, acela ce-si pune ultima nadejde in Dumnezeu, chiar cand pare parasit acela a invins moartea, acela voieste ce voieste Dumnezeu. " |
|
|||
|
|||
![]()
Cea mai primita rugaciune, este rugaciune de lasare in voia Lui Dumnezeu. De foarte multe ori cerem lucruri care nu ne sunt cu adevarat de folos, dar din dragoste fata de cel pentru care ne rugam cerem lucruri nebunesti. Lucruri, ce ne schimba de multe ori viata in rau. De vei spune: Doamne cum vrei TU, atunci nu voia mea ci voia Lui este.:)
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
stii, mie mi-a dat parintele canon odata sa spun rugaciunea inimii ptr mine si pentru cei apropiati de cate 50 de ori dimineata si seara. dupa o vreme m-am dus la dansul si i-am spus "parinte, nu se poate sa nu le mai numar ca mai mult ma distrag si pierd si sirul la un moment dat..." si el a zis, bine. |
|
||||
|
||||
![]()
Ca incepator nu pot decat sa urmez sfatul Sfantului Marcu Ascetul care spune: "Cand iti aduci aminte de Dumnezeu inmulteste rugaciunea, ca atunci cand il vei uita Domnul sa-si aduca aminte de tine".
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Rugati-va | Hartford | Umanitare | 41 | 02.11.2012 21:12:06 |
Va rog, rugati-va pt. Andrada | eu-cristina83 | Umanitare | 2 | 01.10.2011 17:43:32 |
cum va rugati voi lui Dumnezeu? | ingerul_pazitor | Generalitati | 19 | 07.08.2010 00:13:19 |
Rugati-va ptr. mine | T-Bone | Rugaciuni | 10 | 19.08.2007 20:59:18 |
Rugati-va pt. Alexandr| | Alina-Ana_Truta | Umanitare | 4 | 29.07.2007 13:04:26 |
|