Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Viata monahala > Calugarul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 10.12.2006, 12:04:02
veretregn
Guest

Implicit

daca luam Biblia nu se specifica despre viata ingereasca a omului. aceastea sunt inventii ulterioare. in cele din urma calugarii sunt oameni ca noi toti.daca se roaga mai mult ca noi nu inseamna ca sunt sfinti. nu au nimic in plus fata decat mine (cu exceptia mirosurilor corporale si ai barbii).

Reply With Quote
Vechi 10.12.2006, 12:22:04
Clausemi
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de veretregn
daca luam Biblia nu se specifica despre viata ingereasca a omului. aceastea sunt inventii ulterioare. in cele din urma calugarii sunt oameni ca noi toti.daca se roaga mai mult ca noi nu inseamna ca sunt sfinti. nu au nimic in plus fata decat mine (cu exceptia mirosurilor corporale si ai barbii).
Hmmm!!!
Si culmea este ca in Biblie se exprima viata ingereasca a omului din primele pagini...adica de la geneza....dar bine a spus cine a spus ca nu e invatat cine stie sa citeasca,ci, cine stie ce a citit.

Poate ar fi bine sa nu te mai straduiesti...m-am lamurit.
Reply With Quote
Vechi 29.12.2006, 23:37:53
niceboyrom niceboyrom is offline
Junior Member

Data înregistrării: 12.12.2006
Implicit

ok... cred ca daca ar trebui sa ne inmultim dupa model monahal; am ajunge sa bazaim... viata ingereasca...

calugarii: putori si povare pentru societate si bugetul de stat
Reply With Quote
Vechi 01.02.2007, 10:24:06
phradmon phradmon is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.12.2005
Implicit

Citat:
În prealabil postat de niceboyrom
ok... cred ca daca ar trebui sa ne inmultim dupa model monahal; am ajunge sa bazaim... viata ingereasca...

calugarii: putori si povare pentru societate si bugetul de stat
Da....admin l-a banat si, profitand de "vacanta" asta, a dat o fuga pana la Bruxelles sa se faca "nicegirlrom".
Pentru cei mai putin informati: asezamintele monahale (manastiri, schituri, metocuri) se autogospodaresc, isi castiga existenta din terenuri agricole, gradini, paduri, iazuri, ferme de animale, apicultura, ateliere de obiecte bisericesti (icoane, mobilier bisericesc, cruci, candelabre, vesminte bisericesti, suveniruri). Singura intervenie financiara a Statului Roman este restaurarea unor biserici-monumente de arhitectura (manastirile moldave, de exemplu). Bugetul limitat al Ministerului Culturii si Cultelor si contestatiile cultelor neoprotestante limiteaza sprijinul financiar al Statului. Un important sprijin financiar pentru asezamintele monahale sunt donatiile unor oameni instariti, care devin astfel ctitori (un bun exemplu este Gigi Becali).
Monahii si monahiile impletesc rugaciunea cu munca; putini stiu ca vietuitorii din manastiri sunt sunt datori sa se roage pentru toata lumea, inclusiv pentru niceboirom.
Calugarii, putori si povare?! Putoare si povara esti tu, neica, pentru parintii tai, care trebuie sa plateasca factura la internet.
Reply With Quote
Vechi 02.02.2007, 03:17:36
maria55 maria55 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de irina77
Si eu am vizitat destul si nu-ti impartasesc deloc impresia. Exista multi calugari adevarati, trebuie numai sa vrei sa vezi.
Nici o grija , nu trebuie sa-i vada lumea ai stie Dumnezeu .
Eu dorm si ei sant la rugaciune ,poate pentru ei ne mai iarta Dumnezeu .
Reply With Quote
Vechi 21.03.2007, 01:19:52
cozia cozia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Clausemi
Citat:
Daca vorbim de parerea ta personala e altceva. Dar suna foarte ciudat sa spui "95% din preoti si calugari nu sunt buni", mai ales ca recunoaste, intr-o viata de om, oricat ai calatori nu-ti poti face o impresie exhaustiva. In rest, toate cele bune.
Draga mea a fost parerea mea absolut personala si subiectiva...in rest,multumesc asemeni. :)
Întrebare: Ortodocșii au avut foarte mult de suferit de pe urma invaziilor păgâne. De ce la noi, românii, rădăcinile creștine au fost atât de adânci, încât am putut supraviețui și evita musulmanizarea, cu toate că am fost sub ocupația otomană atâta vreme?

Răspuns: Aceste lucruri țin de pronia Dumnezeiască, unde mintea omului nu poate pătrunde. Noi nu știm de ce Dumnezeu a trimis pe Apostolul Său Andrei ca să predice în Bazinul Balcanic, nu știm nici de ce ne-a dat domnitori sfinți, precum Ștefan cel Mare, Alexandru cel Bun, Constantin Brîncoveanu. Ceea ce știm noi este că Dumnezeu nu a părăsit poporul acesta și l-a umplut de-a lungul vremurilor de toate darurile și milele Sale. Trebuie să știți că și în ziua de azi poporul român, care nu este un popor numeros, are cei mai mulți călugări din lume, mai mulți decât rușii, iar călugării reprezintă starea Bisericii unui popor. Desigur, există și multe căderi și slăbiciuni, dar ele sunt firești. Pe toate acestea le depășim prin Hristos și în Hristos, Care ne-a arătat că este în mijlocul acestui popor, de altfel precum este în mijlocul tuturor celor care Îl cheamă și ascultă cuvintele Lui.

Ieromonahul Savatie Bastovoi
Reply With Quote
Vechi 21.03.2007, 12:32:35
Clausemi
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cozia
Citat:
În prealabil postat de Clausemi
Citat:
Daca vorbim de parerea ta personala e altceva. Dar suna foarte ciudat sa spui "95% din preoti si calugari nu sunt buni", mai ales ca recunoaste, intr-o viata de om, oricat ai calatori nu-ti poti face o impresie exhaustiva. In rest, toate cele bune.
Draga mea a fost parerea mea absolut personala si subiectiva...in rest,multumesc asemeni. :)
Întrebare: Ortodocșii au avut foarte mult de suferit de pe urma invaziilor păgâne. De ce la noi, românii, rădăcinile creștine au fost atât de adânci, încât am putut supraviețui și evita musulmanizarea, cu toate că am fost sub ocupația otomană atâta vreme?

Răspuns: Aceste lucruri țin de pronia Dumnezeiască, unde mintea omului nu poate pătrunde. Noi nu știm de ce Dumnezeu a trimis pe Apostolul Său Andrei ca să predice în Bazinul Balcanic, nu știm nici de ce ne-a dat domnitori sfinți, precum Ștefan cel Mare, Alexandru cel Bun, Constantin Brîncoveanu. Ceea ce știm noi este că Dumnezeu nu a părăsit poporul acesta și l-a umplut de-a lungul vremurilor de toate darurile și milele Sale. Trebuie să știți că și în ziua de azi poporul român, care nu este un popor numeros, are cei mai mulți călugări din lume, mai mulți decât rușii, iar călugării reprezintă starea Bisericii unui popor. Desigur, există și multe căderi și slăbiciuni, dar ele sunt firești. Pe toate acestea le depășim prin Hristos și în Hristos, Care ne-a arătat că este în mijlocul acestui popor, de altfel precum este în mijlocul tuturor celor care Îl cheamă și ascultă cuvintele Lui.

Ieromonahul Savatie Bastovoi
Ok!...si ce ai vrut sa spui cu asta?
Bine ca sunt manastirile pline ca Romania sa fie ortodoxa...?
Crezi ca are vreo importanta cantitatea?
Personal merg mai bine pe varianta putin si bun decat mult si prost...probabil ca rusii si altii stiu ei ce stiu de vreme ce tin cu dintii la criteriile de selectie cand e vorba de un doritor spre viata monahala...crezi ca acolo nu merg multi?...diferenta este ca nu sunt acceptati toti,nu merge cu "intra cine vrea,ramane cine poate"...acolo intra cine poate si demonstreaza asta.
Cand ai dat acest exemplu trebuia sa te gandesti la viata monahala pe care o duc aceia cu tot ce implica ea...ai vizitat vreodata manastirile actuale din Rusia sau Egipt?...acolo sa vezi calugarie...sa vezi cu adevarat ce inseamna "ai murit lumii".
Scuze dar la noi, intr-o proportie destul de mare, sunt pepiniere de inculti,tineri din familii defavorizate,puturosi,parveniti...care sunt acceptati pt munca in primul rand,pe asta se pune accentul la ora actuala :sa facem ziduri,sa avem conditii,sa crestem cat mai multe animale si sa lucram pamantul mai mult decat ne trebuie ca stim noi de ce...Biserica si slujbele se fac si fara "multi" ca astia au treaba...asta este motivul pt care exista o mare fluctoatie de calugari care se tot perinda de colo colo ca nu-si gasesc locul si in final sfarsesc tot de unde au plecat sau fac tot ce au pomenit acasa...cei care ii primesc in manastire nu mai au timp sa se ocupe si de formarea lor spirituala,bine ca sunt buni de munca,cand nu mai pot ii dam afara ca sunt prea bolnavi si nu mai avem ce face cu ei...(hai ca am divagat iar subiectul si nu asta era intentia).

Revenind...nu CANTITATE...ci CALITATE (parerea mea,dar nu e lege)
Reply With Quote
Vechi 21.03.2007, 13:53:35
ancah
Guest

Implicit

Clausemi, cu cat citesc din ceea ce scrii, cu atat am mai multe nedumeriri:

- stiu ca esti femeie, dar scrii:"eu mi-am petrecut ceva ani din viata printre asa zisii nostri calugari iar in ce priveste strict vizita pe la manastiri cam in proportie de 80% din manastirile tarii si noi si vechi le-am cercetat iar vietuitori cunosc cam tot pe atat

- faci referire si la viata din manastirile din Rusia si Egipt:"manastirile actuale din Rusia sau Egipt?...acolo sa vezi calugarie...sa vezi cu adevarat ce inseamna "ai murit lumii".
In toate acestea e ceva ce nu se potriveste, undeva s-a strecurat o greseala. Deci intrebarea mea este: ce e adevarat si ce este inexact in afirmatii tale?

Am inteles ca esti la prima tinerete( posibil 30 ani, dar poate ma insel), ai stat cativa ani in manastire(manastiri), ai iesit de cativa ani din manastire, si totusi ai avut timp sa cunosti nu numai aproape toate manastirile din Romania, dar si o parte din cele din Rusia si Egipt ( de maici sau de calugari?). Si in acelasi scurt rastimp ai studiat si teologia.

Scopul intrebarii nu este acela de a te supara si imi raspunzi numai daca vrei la nedumerirea mea.
Ca membra foarte activa a acestui forum presupun ca esti preocupata de veridicitatea afirmatiilor tale.
Reply With Quote
Vechi 21.03.2007, 14:18:48
Clausemi
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de ancah
In toate acestea e ceva ce nu se potriveste, undeva s-a strecurat o greseala. Deci intrebarea mea este: ce e adevarat si ce este inexact in afirmatii tale?
Ar fi absurd sa ma supar ca-mi pui o intrebare :)
Numai ca intrebarea ta nu prea are inteles...din pct meu de vedere nu vad nici o greseala strecurata,nici macar gramaticala (glumesc):)...tot ce scriu eu aici este exact si adevarat...chiar nu vad ceva imposibil in a vizita,vedea si sta cel putin 3 zile prin manastirile din tara...iar pt a-ti face o parere nu e nevoie sa-ti petreci o viata in Rusia sau Egipt...nu mai spun de Grecia,Israel,Essex(Anglia)...ca am mai practicat sau am incercat sa fac si altceva decat pravila ortodoxa nu mai spun ca nu sunt pe un forum potrivit pt discutii generale,altfel as fi adaugat si alte experiente din Germania,Italia....etc.

Si sa nu uit la 22 ani am terminat facultatea,timp in care nu am facut numai facultate ci multe altele pe langa...iar inainte de facultate a fost liceul,perioada de asemeni fructuoasa pt formarea mea spirituala.

Deci,te rog mai exact ce ti se pare inexact in ce spun eu?
Si inca ceva ,acum am 32 ani,necasatorita,necalugarita dar cu ceva ravna in cunoastere...ca asa mi-a spus mie mama,de micuta eram curioasa sa stiu tot,o zapacisem cu intrebarile si pe ea si pe toti din jurul meu...poate ti se pare exagerat dar nu prea am avut timp de joaca niciodata...nu-mi placeau copii de varsta mea,aveam intotdeauna alte preocupari fata de ei...si din ce am crescut am avut alte preocupari fata de restul lumii. :)
Reply With Quote
Vechi 21.03.2007, 16:03:39
ancah
Guest

Implicit

Iata ce mi se pare ca nu se potriveste:
Faptul ca vorbesti de calugarii, nu de calugaritele din 80% din manastiri, in vreme ce tu esti femeie. In 2-3 zile de stat intr-o manastire din tara nu-ti poti da seama de tot ce se intampla in ea, deoarece in vizita fiind nu poti aborda pe toata lumea, ca sa vezi ce gandesc. De aceea ma gandesc ca e periculos sa faci afirmatii generalizatoare, referitoare la calugari, tu insati fiind femeie si stiind ca femeile au acces limitat, si ca spatiu si ca timp, intr-o manastire de calugari. Nici intr-o manastire de maici nu-ti poti face o parere despre toate in 3 zile.

Deasemeni, faptul ca ai vizitat si manastiri din Grecia, Rusia, Egipt, unde ai fost mai mult sau mai putin ca turista, nu ai avut timpul fizic de a cunoaste tot despre acei calugari/calugarite pentru a fi indreptatita apoi sa faci afirmatii negative la adresa celor care vietuiesc in manastirile din Romania.

Nu contest ca stii anumite lucruri din manastirea in care ai stat, sedere care din pacate pentru tine s-a soldt cu un esec. Nimanui nu ii este de dorit asa ceva. Dar de aici si pana la a te irija in cunoscatoare in ceea ce priveste viata duhovniceasca din 80% din manastirile din Romania, e cale lunga. Cred ca este mult mai indicat sa spunem ca fratele cutare de la manastirea cutare a facut urmatoarele, decat sa-i criticam si pe cei care se nevoiesc cu adevarat. Pana una alta, ei sunt inca in manastiri si isi fac datoria, unii mai bine, altii mai putin bine, fiecare cum poate.

Intre timp, de cand ai iesit din manastire, ai colindat lumea, iar in acest rastimp alti si alti oameni s-au calugarit, de care nu stii si nu i-ai intalnit. Poate printre ei este un viitor sfant, stalp de foc al bisericii, stiut fiind ca Dumnezeu tocmai in vremuri grele trimite pe alesii Sai, pe care tu generalizand il incluzi in afirmatiile tale. Pe el nu-l deranjezi cu cuvintele si gandurile tale, dar gandeste-te ca vei da socoteala intr-o zi de toate acestea si nu in fata userilor acestui forumului, ci in fata Domnului.
Cat despre experienta din Italia, Germania,... nu e cazul sa intram in amanunte, daca zici ca locul e nepotrivit.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre viata...intrebare tigerAvalo9 Generalitati 18 04.07.2011 12:05:05
despre viata vesnica iordan Din Noul Testament 22 05.05.2010 17:23:01
Despre viata de dupa moarte georgian_osa Din Noul Testament 30 14.03.2010 18:49:29
Despre cei ce isi iau viata... malmo Slujba inmormantarii 25 07.02.2010 19:26:21