Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.03.2012, 15:18:05
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Theodor_de_Mopsuestia Vezi mesajul
Profetule, ... Pariez pe sansa mea de a terminsa serverul ftp pe care vreau sa il vand ca, dupa ce ii linguseste bine pe ortodocsi si pe adve, profetul celulozic de pe Tleilax One o sa ii porcaiasca si pe ei.
Mi-a ramas in memorie un cuvant al unui om intelept: "Cand cineva imi spune ca eu sunt bun si vrajmasul meu e rau, stiu ca cel care il vorbeste de rau pe vrajmasul meu in fata mea, poate la fel de bine ca maine sa ma vorbeasca si pe mine de rau in fata altuia, caci cine a apucat acest obicei greu il mai lasa. Asa ca nu ma bucur." Pana la urma barfa tine de caracterul barfitorului, nu de cel barfit.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Reply With Quote
Vechi 23.03.2012, 15:24:25
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Doriana, parca si tu esti penticostala?

Tu ai mai mult curaj decat colegul sa raspunzi la postarea precedenta?
Reply With Quote
Vechi 23.03.2012, 15:36:37
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Doriana, parca si tu esti penticostala?

Tu ai mai mult curaj decat colegul sa raspunzi la postarea precedenta?
Nu-mi trebuie prea mult curaj, caci nu e cine stie ce filozofie.

Consider ca semnul crucii are puterea pe care i-o acorda credinta celui ce il face. Uneori mai il fac si eu; dar foarte rar. In general imi manifest credinta altfel.

Important: E parerea mea personala, nu a BP. Ia-o ca atare.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Reply With Quote
Vechi 23.03.2012, 16:39:41
penticostalul penticostalul is offline
Banned

Data înregistrării: 02.06.2011
Locație: Intru ceruri, în Hristos Iisus
Religia: Protestant
Implicit

Citat:
Domnul penticostal, va rog eu frumos raspundeti la intrebarea cu crucea..

Sunteti si dvs. alergic la simbolul crucii?

Nu e ironie, doar curiozitate (buna, zic eu).
V-am raspuns destul de detaliat cu cateva postari mai sus domnule Alin.
Reply With Quote
Vechi 23.03.2012, 20:48:51
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de penticostalul Vezi mesajul
V-am raspuns destul de detaliat cu cateva postari mai sus domnule Alin.
Multumesc, scuze, postarea respectiva mi-a scapat.
Reply With Quote
Vechi 23.03.2012, 21:23:19
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu am raspuns pentru ca prezentarea ta mi s-a parut din categoria " indoctrinare ortodoxa impotriva neoprotestantilor":
Nu deloc, ce am prezentat eu de pe blogul pastorului respectiv parea mai degraba indoctrinarea penticostalilor impotriva lui Pustan.

Cum poate un pastor, care totusi ar fi facut o facultate de teologie, facultati de teologie care chiar neoprotestante fiind le stiu destul de bine puse la punct i se servesc acolo lucruri serioase si mai putin rastalmarici de genul celora cu care vin pe urma pastorii (cu sau fara facultate) la credinciosul de rand sa vina cu obiectii impotriva semnului crucii cand il are pe Biblie si in casa de adunare si sa vorbeasca de inchinare la icoane and fara doar si poate cunoaste diferenta intre inchinare si cinstire?

Citat:
- Toti neoprotestantii iubesc, apreciaza si ii sunt recunoscatori lui Dumnezeu pentru Crucea lui Hristos. Atunci cand Crucea lui Hristos = Jertfa lui Hristos.
Nu este nicidecand si nicidecum altceva.

Citat:
- Multi neoprotestanti romani au (sau au avut) o aversiune fata de semnul crucii sau de cruce ca instrument de tortura.

De ce multi penticostali resping inchinarea prin semnul crucii?
- in perioada cand cultul penticostal a fost in ilegalitate, timp de aproape 30 de ani, multi penticostali au fost persecutati.
Lamuriti va rog aceasta "perioada de ilegalitate".
E vorba de cultul penticostal sau neoprotestanti in general?
La ce perioada va referiti exact?

Din ceea ce stiu neoprotestantii au avut intotdeuna un statut favorizat in fata statului comunist datorita relatiilor cu exteriorul - nu acelasi lucru se poate spune de cei de la Oastea Domnului care s-au trezit in ilegalitate atat pe plan duhovnicesc datorita conflictului cu BOR cat si pe plan social - continuand sa tina adunari ilegale (raportate la legea civila nu la "dizidenta" fata de BOR).

Citat:
In multe cazuri interogatoriul suna in felul urmator:
" - Voi va inchinati la cruce si la icoane?"
" - Nu!" venea raspunsul.
" - De ce?"
" - Noi ne inchinam doar lui Dumnezeu, orice alta inchinare e inchinare la idoli. Noi nu ne inchinam idolilor."
Scuzati expresia dar stiti cum se zice..unde nu e cap vai de picioare.

Daca respectivii ar fi avut un minim de cultura teologica n-ar fi fost instruiti ca si carne de tun si cap de pod pentru cultul penticostal in romania care a tinut musai ca orice cult (neo)protestant sa se impuna prin opozitie de dragul opozitiei, ar fi raspuns afirmativ domnului inchizitor si n-ar fi avut nici o problema de constiinta.

De ce? Pentru ca nici ortodoxul nu se inchina icoanelor si Sf. Cruci, ci le cinstesc.
Dar cum nici ortodoxul nu a simtit nevoia sa practice acest zelotism verbal a folosesti si foloseste unul si acelasi termen atat pentru cinstire (sfinti, icoane, etc.) cat si pentru inchinare (la Dumnezeu).

Lururile astea domnul pastor care impinge la inaintarea impotriva lui Pustan pe respectivile victime mai degraba ale propriului cult decat a statului comunist, ar trebui sa le stie.
Sau sa credem ca este chiar atat de prost instruit?

Citat:
Asa se face ca, in perioada ilegalitatii, pentru refuzul de a-si face semnul crucii multi penticostali au suferit batai, batjocuri, torturi, inchisoare iar unii dintre ei au murit in urma acestor tratamente.
Zic si eu asa..serios? Chiar serios, serios, serios?
Chiar credeti ca statul comununist si ATEU, tinea musai sa ii invete pe penticostali sa faca semnul crucii?
Ceea ce inchizitorul vroia sa afle era apartenenta respectivului la o organizatie vazuta ca fiind subversiva si un pericol pentru siguranta statului.
Pentru ei NU a fost o persecutie regilioasa ci una strict politica.

Citat:
Astazi, dupa aproape 100 de ani abordarile s-au mai nuantat:
- ortodocsii afirma ca ei nu se inchina la icoane ci tot in exclusivitate singurului Dumnezeu adevarat...
- semnul crucii de fapt este tot o inchinare adusa singurului Dumnezeu adevarat...
Aceasta au afirmat ortodocsii dintotdeuna, chestiunea astea s-au lamurit inca de prin secolul 8.
Mai cercetati chestiunea cu proskynesis vs. latreia.

Citat:
- Daca in in 1932 un penticostal si-ar fi facut semnul crucii el ar fi aratat prin aceasta ca se leapada de credinta penticostala si, in conceptia lui, ca se inchina crucii.
Cum spuneam si mai sus, tragic pentru el ca asa a fost indoctrinat si a trebuit sa suporte consecintele.

Citat:
- Vladimir Pustan in 2012 facandu-si semnul crucii, nu s-a inchinat crucii si nici nu a abjurat credinta penticostala. A fost un gest de politete, de captare a atentiei auditoriului spre mesajul biblic pe care il avea de transmis sau de inchinare adusa lui Dumnezeu.
Ma bucur ca aveti mai multa luciditate decat pastorul in cauza care tuna si fulgera din cauza asta (si nu doar el).

Citat:
Penticostalii care vor sa manipuleze insa, pot licita acum:
- Bunicii noștri au îndurat bătăi, scuipat, bocanci în spate și stat pe genunchi pe coji de nucă cu mâinile sus. De ce? Pentru că au refuzat să-și facă cruce. Pustan s-a lepadat de credinta.
Corect.
Este intr-adevar manipulare cum manipulati au fost si parintii si bunicii celor de acum sa creada ca iconodulul este idolatru si semnul crucii idolatrie.

Citat:
Ortodocsii care vor sa manipuleze pot iesi si ei la interval:
- vedeti ce spun penticostalii? Oare ce ii deranjeaza pe acesti indivizi? Crucea Lui Hristos! O noutate? Nu prea. Desi si-au pus cruci in si pe "casele de adunare", Biblii, ostilitatea lor fata de Crucea Lui Hristos ramane. Oare de unde sau mai ales de la cine le vine aceasta ura?
Exact. Nu vi se pare normal?

Citat:
- Daca semnul crucii este inchinare adusa lui Dumnezeu pot sa-l fac acum cand inchei aceasta postare: " In numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh, Amin!"
Apreciez deschiderea, daca ar fi mai multi penticostali asa ar fi mai putini penticostali si cine stie, poate mai multi ortodocsi adevarati..

Last edited by AlinB; 23.03.2012 at 21:29:12.
Reply With Quote
Vechi 24.03.2012, 00:26:15
penticostalul penticostalul is offline
Banned

Data înregistrării: 02.06.2011
Locație: Intru ceruri, în Hristos Iisus
Religia: Protestant
Implicit

Citat:
Lamuriti va rog aceasta "perioada de ilegalitate".
E vorba de cultul penticostal sau neoprotestanti in general?
La ce perioada va referiti exact?
Cultul Penticostal a fost recunoscut de stat in 1950.
Perioada de ilegalitate la care m-am referit a fost intre anii 1922-1950.
Reply With Quote
Vechi 24.03.2012, 09:30:08
Profetul de carton Profetul de carton is offline
Banned

Data înregistrării: 13.12.2011
Implicit

domnule "penticostal", de ce va ascundeti dupa deget, spuneti-ne la modul deschis daca va faceti sau nu semnul crucii, si daca da, cum il faceti? dupa moda catolica sau dupa moda ortodoxa? adica daca ati venit cu aceasta discutie si ati inceput sa analizati atitudinea lui Pustan care si-a facut cruce, fiti pregatit sa continuati discutia si sa raspundeti constructiv la intrebari legitime! adica vrem sa stim, dvs. va faceti semnul crucii, da sa nu !!!
Reply With Quote
Vechi 24.03.2012, 10:54:35
Profetul de carton Profetul de carton is offline
Banned

Data înregistrării: 13.12.2011
Implicit

Uite, eu, spre deosebire de tine, sunt cinstit si nu ma ascund, ca nu am de ce, recunosc ca nu-mi fac niciodata semnul crucii. Iubesc "crucea lui Cristos" ca si concept ce semnifica jerfa Mantuitorului, dar nu cred ca un ritual mecanic de a face un semn ma poate ajuta cu ceva sau ca ma poate sfinti, faptele mele ca rezultat al credintei sunt cele care ma sfintesc atragand sau departand Duhul Sfant. Prin urmare, nu am nimic impotriva unor reprezentari grafice cu Isus rastignit, insa sunt constient ca in felul asta romanii executau, pe crucifixuri. Daca traditia romana era alta, Isus probabil era omorat in felul respectiv. Sunt convins ca daca Isus era ucis de catre evrei, atunci l-ar fi lapidat, deoarece aia era traditia lor, asa omorau evreii, prin lovire cu pietre. Anula cumva asta jertfa Domnului? modul cum ar fi fost omorat? evident, nu! sa nu uitam ca cei doi talhari rastigniti impreuna cu Domnul, la fel au fost rastigniti, tot pe crucifixuri. Deci asa era modalitatea de a executa pe timpul acela, cand romanii ocupasera Iudeea.
Reply With Quote
Vechi 24.03.2012, 11:25:44
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Cultul Penticostal a fost recunoscut de stat in 1950.
Perioada de ilegalitate la care m-am referit a fost intre anii 1922-1950.
Am inteles despre ce persecutii vorbiti acum, nu cunosc detaliile dar care era cadrul legal pentru ele practic?
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Duminica Ortodoxiei costel Diverse Sarbatori 4 21.03.2013 09:59:32
Pastorala Sfântului Sinod al B O R la Duminica Ortodoxiei (2012) laurastifter Stiri, actualitati, anunturi 0 03.03.2012 16:42:08
Duminica Ortodoxiei + cristiboss56 Diverse Sarbatori 2 28.02.2009 22:36:50
DUMINICA ORTODOXIEI georgeval Despre Biserica Ortodoxa in general 6 21.03.2008 00:46:06