Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Viata monahala > Calugarul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.01.2013, 19:38:50
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Tot citesc la acest topic , ca si la altele pe care le tot lecturez de ani de zile si mereu am fost surprins de rasvratirea ortodocsilor la a respecta indemnurile Domnului , poruncile Domnului relevate in Scriptura , in Sf. Traditie si in Sf. Canoane .
Stau si ma gindesc ce invata marea mare a duhovnicilor pe enoriasi si cum le cere sa respecte aceste porunci .
Mare durere este cind vezi un crestin botezat care se razboieste mereu cu Dumnezeu . Care in loc de semrenie si umilinta el ii slujeste lui Dumnezeu cu multa mindrie , care in loc sa se asemenea ingerilor , ei se aseamana mai degraba ispititorului , ca in loc mamele si femeile toate sa urmeze exemplul Maicii Domnului si sa stea inaintea Lui marturisindu-se : iata roaba Domnului, ele aleg de departe sa se impotriveasca precum Irodiada, incilcindu-se in pacate !

Dumnezeu a dat oamenilor poruncile sale nu in mod magistral , nu de genul : bai sa le faceti intocmai si pe toate ca daca nu va maninc cu fulgi cu tot !
Izvorul iubirii nu putea sa se comporte astfel cu omul pe care il iubeste netarmurit . Nu putea gindi si actiona in felul acesta !
Poruncile lui Dumnezeu se numesc porunci dar El ni le-a dat ca pe niste indemnuri , sfaturi de bine : faceti astfel ca sa fiti vii !
Omul este total nestiutor si nepriceput cu realitatea lumii acesteai si cu stapinitorul ei .
Ca sa nu se vatame , fie chiar si de moarte, Dumnezeu le-a dat sfaturi ca sa procedeze anume , ca sa scape astfel din cursele vrasmasului , ca sa nu se vadeasca de pacat , ca sa nu capete de la acesta lovituri si rani de moarte .
Dumnezeu stie cit de grea este mintuirea in aceasta lume si de aceea a dat poruncile/indemnurile sale . Ca sa scapam vii si sa ajungem la mintuire .
Daca nu ascultam sfaturile incet -incet ne lovim de pacate , din ce in ce mai mari pina vom capata rani trupesti si sufletesti . Acestea ne pot cauza moartea duhovniceasca deoarece vrasmasul cind te-a prins ca esti dispus sa faci un pacat , cit de mic (ca asa incepe totul, asa intra din nou moartea in om !) te mai invata si altul si va sta de capul tau mereu , de atunci in colo, ca sa mai faci , ca sa sporesti in pacate , ca sa ajungi sa i te supui , ca sa fie stapin peste tine iar pe Dumnezeu sa il strecori dupa propriile pareri !
Daca nu faci ascultare de indemnurile, de poruncile lui Dumnezeu, mai ai o sansa , cea a duhovnicului tau . Acesta trebuie sa iti arate ranile lasate de pacate si pe care le porti, sa ti le lege ca sa nu singerezi si sa mori duhovniceste si trupeste, sa te invete cum sa lupti si sa te conduca iarasi pe drumul mintuirii .
Legaturile puse omului , pe sufletul lui , sunt de 2 feluri : cele de la diavol prin tot felul de facaturi/magie (ca si prin pacatele mari pe care le faci si astfel deschizi singur poarta de intrare a duhurilor in tine ) si cele puse de duhovnic . Unele sunt spre maorte iar altele spre viata !
Dar daca duhovnicul nu iti pune legaturi , ca sa te insanatosesti, tu nici nu sti ca esti bolnav de moarte , tu nici habar nu ai pe ce lume esti .
Legaturile duhovnicului sunt canoanele/epitimiile la care te supune . Nu ca sa te batjocoreasca , ci ca sa te indrepti, ca sa renunti la pacate, ca sa prinzi curaj si putete in lupta duhovniceasca , ca sa-ti vindeci ranile, ca sa te mintuiesti .
Dar astazi rari sunt duhovnicii care mai dau canoane asa cum scrie la carte , rar sunt cei care sunt intr-adevar doctori de suflete si cunoascatori buni ai luptei duhovnicesti .
Astfel stind lucrurile nici de poruncile lui Dumnezeu nu asculti tu cu de la tine smerenie, nici duhovnic-doctor nu ai ... vai de noi ! Ca traim cu impresia ca de, facem si noi ce trebuie , dar defapt nici nu stim cit de departe suntem de Adevar si de mintuire.

Iar Hristos sta si bate la usa fiecarui suflet asteptind sa te induri si sa il primesti asa cum este El cu toata invatatura Lui . Fara a-i spune : nu imi place haina ta , ca prea esti habotnic ! Nu imi plac sandalele tale , ca prea aduc a habotnic, ce vrei sa arati cu asta !?

Ce este acela fratilor si surorilor un habotnic ?
Cel care face toate, toate poruncile Domnului ?
Cel care nu poate trai fara Dumnezeu si in tot timpul liber este prezent la toate slujbele bisericii ?
Cel care primeste cu iubire fiasca si supunere toti copii pe care ii trimite Domnul ?
Cel care nu il intereseaza sa se suleimeneasca cu nimic deoarece este clar convins ca mai frumos decit l-a lasat Dumnezeu el nu se poate face mai mult nici in ruptul capului ?
Cel care are unul si acelasi Dumnezeu si in Sf. Biserica dar si inafara ei ?
Cine sunt habotnicii ? Cei care fac tot, tot ce trebuyie sa faca din poruncile Domnului ?
Dar voi surorilor care nu sunteti habotnice de ce nu procedati la serviciul vostru sau la scoala in felul acesta : mai directore , vezi ca eu nu sunt de acord cu biroul pe care mi l-ai dat si eu nu am sa vreaus a stau in el ! Deasemnea, vezi ca eu nu am sa muncesc ca habotnicii astia ai tai 8 ore de program pe zi deoarece sunt harnic si eu imi termin treaba in 6 ore de lucru dupa care am sa plec acasa ! Si mai vezi ca saptamina aceasta nu am sa vin decit joi la lucru deoarece am niste probleme de ale mele familiale si trebuie sa le rezolv .
De ce pe directorul tau , pe profesorul tau , pe vecinul tau cind ii vezi il saluti cu respect , le vorbesti frumos si asculti ce iti spune iar de Dumnezeul tau nu vrei nici sa auzi cind te roaga sa nu faci cutare si cutare pacat deoarece te vei inbolnavi si vei muri ?
De ce inaintea a tot ceea ce este profan , lumesc, trecator, finit si de multe ori vicios tu ai respect si ascultare si supunere iar de Domnul Domnilor nu vrei sa asculti decit daca si ce iti convine tie ?
Nu ne spune Sf. Vasile cel mare la inceputul molitvei a II ca Dumnezeu este " Dumnezeul dumnezeilor "? De ce cirtim inaintea Lui?
Nu ne spune psalmistul David ca nimic din ce a poruncit Domnul direct sau prin apostolii si sfintii lui ("...mergind, invatati neamurile sa pazeasca toate cite v-am poruncit voua"!) nu este mincinos sau intimplator ori la cheremul fiecaruia : " Cuvintele Domnului, cuvinte curate , argint lamurit in foc , curatat de pamint , curatat de sapte ori "!

Si atunci , dupa ce ca sunteti cu rani multe pe voi, netratati prin proprie vointa, razvratiti, mindrii s.a.m.d. , ce aveti cu cei care sunt diferiti in bine de voi ?

Singurul tratament al mindriei este crucea lui Hristos care se ia pe umeri pt. a ne jerfi pe ea . A ne jerfi si nu a glumi si a selecta ce voim noi sa facem cu aceasta cruce .

Hristos bate la poarta oricarui suflet , dar nu intra decit daca este lasat !

Si o ultima intrebare : la ce ne foloseste fratilor si surorilor multa carte si instructie pe care am facut-o daca ea nu ne duce sigur la mintuire . Daca ea nu ne ajuta sa fim si mai smeriti pe zi ce trece, mai intelepti, mai cu frica si cu rusine de Dumnezeu, sa fim si mai umiliti decit ieri , sa ne deschidem cu totul sufletul si sa il curatim de toate ragaliile si palamizile pregatindu-l pt. Hristos si sa ajungem sa spunem ca Maica Domnului : iata roaba Domnului !
Avem o marturisire tare adevarata si veche de mii de ani despre un asmenea suflet si de aceea habotnicii adevarati il cauta necontenit :
" Duhul umilit , inima infrinta si smerita , Dumnezeu nu o va urgisi !"
Doar pe acestea nu le va urgisi, pe celalte ... poate le va duce la coafor, la manichiura,la discoteca , la teatru, la conferinte, la congrese, la reuniuni,in excursii si vacante prin lumea ...
Credeti ca asa este sufletul celui care face ce vrea din poruncile Domnului si care se incununeaza cu minciuna zicind intelectual si in virful limbii : eu nu sunt habotnic !?

Exact la fel spuneau la RomaniaTV si cuplul de actori Cristina Deleanu si Eugen Cristea , despre subiectul " Sergiu Nicolaescu" : noi suntem credinciosi, credem in Dumnezeu , cred si in reincarnare , sunt ortodox, cred si am citit despre persoanele deosebite ale bisericii (sfinti) dar nu inteleg ce are Biserica cu mine daca vreau sa ma incinerez si sa imi faca slujba de inmormintare.

In sfirsit, subiectul poruncilor si ascultarii fata de Dumnezeu este mare si geu de lamurit aici pe un forum iar in ziua de astazi el este tulburat chiar din interiorul bisericii prin preotii nevrednici care neinvatind cum trebuie in scoala si neavind ei insisi o viata de sfintenie conduc poporul in ce directii vor ei , desi calea mintuirii este extrem de ingusta iar imparatia cerurilor se ia cu multa jertfa , iar aceste cuvinte nu sunt metafore si arata un adevar mult mai crud decit pare la prima vedere . Dar soarta acestor preoti este pecetluita de gheronii Cleopa si Boca .

Last edited by zaharia_2009; 13.01.2013 at 20:07:50.
Reply With Quote
Vechi 13.01.2013, 21:03:35
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ana Tr. Vezi mesajul
Eu nu ma acopar. Foarte putine femei o fac. Si nu este vorba despre ce face unul sau altul, pur si simplu eu nu fac asta. Nu cred ca, credinta consta in a avea capul acoperit. Insa noi oamenii avem tendinta de a imita sfintii, dar din pacate doar la vesminte. Momentan nimeni nu mi-a atras atentia in acest sens si nici nu cred ca o va face. Spre exemplu am vazut fiica de preot si nu era acoperita. De obicei cei care sunt habotnici sunt atenti la tot. Eu nu am o problema cu ei, crezi ca e bine sa faci cumva fa asa dar respecta libertatea celorlati de a alege si nu ii condamna. Asta imi aminteste de cazul unei doamne care in fiecare Duminica se spovedea si la un moment dat preotul i-a spus ca este mult prea des si multe alte lucruri pe care le fac oamenii. Cu precadere intr-o anumita zona a tarii oamenii inventeaza tot felul de obiceiuri si ar trebui sa stie ca nu toata lumea le cunoaste, respectiv le accepta. Dar sa nu deviem de la subictul topicului ....
La Maica Domnului te-ai uitat? Cu EA trebuie sa ne asemanam noi, femeile. Nu suntem mai importante ca EA.

Un duhovnic mi-a explica cat e de important sa ne smerim in fata ingerilor care ne duc rugaciunile noastre spre ceruri. E mai de folos sa te rogi cu capul acoperit acasa si la biserica.

Hai, lasa mandria la usa bisericii si ia-ti si tu o esarfa si pune-o pe cap. Te vei simt mai bine, te asigur. Te vei simti mai protejata de ispite, caci in biserica mergi in primul rand sa te rogi.

Am vazut duhovnici care au refuzat sa spovedeasca femei care aratau ,,prea bine''. Ti se pare absurd? Stai de vorba cu un barbat si intreaba-l ce simte cand vede o femeie frumoasa. Noi, evele, ii acuzam imediat ca ne privesc insistent pentru ca sunt patimasi, dar uitam sa ne intrebam de ce. Nu cumva chiar noi ii smintim?

Daca merge baiatul la biserica, vrea si el sa se roage. Daca vede o fata in blugi, fara batic careia atunci cand saruta icoana i se vede spatele descoperit, uita de slujba... Sa nu crezi ca numai el e vinovat. Daca i-au navalit in cap alte ganduri din cauza unei femei care nu s-a imbracat corespunzator, e vinovata si aceasta, deoarece a smintit. Se poate sa aiba chiar si fusta lunga care ii vine impecabil asortata cu o bluza decoltata sau mulata pe corp!

Barbatii din biserica sunt in general oameni obisnuiti, nu sunt calugari sporiti care sa se bucure ca a lasat Dumnezeu frumusete pe pamant si atat.

De aceea, o tinuta decenta in biserica pentru femei si barbati e necesara. Nici ei nu vin in panaloni scurti, nici noi nu ne imbracam provocator. Iar baticul este necesar pentru o tinuta decenta in biserica.

Incet-incet, imi vei da dreptate.
Reply With Quote
Vechi 13.01.2013, 22:04:54
Ana Tr.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
La Maica Domnului te-ai uitat? Cu EA trebuie sa ne asemanam noi, femeile. Nu suntem mai importante ca EA.

Un duhovnic mi-a explica cat e de important sa ne smerim in fata ingerilor care ne duc rugaciunile noastre spre ceruri. E mai de folos sa te rogi cu capul acoperit acasa si la biserica.

Hai, lasa mandria la usa bisericii si ia-ti si tu o esarfa si pune-o pe cap. Te vei simt mai bine, te asigur. Te vei simti mai protejata de ispite, caci in biserica mergi in primul rand sa te rogi.

Am vazut duhovnici care au refuzat sa spovedeasca femei care aratau ,,prea bine''. Ti se pare absurd? Stai de vorba cu un barbat si intreaba-l ce simte cand vede o femeie frumoasa. Noi, evele, ii acuzam imediat ca ne privesc insistent pentru ca sunt patimasi, dar uitam sa ne intrebam de ce. Nu cumva chiar noi ii smintim?

Daca merge baiatul la biserica, vrea si el sa se roage. Daca vede o fata in blugi, fara batic careia atunci cand saruta icoana i se vede spatele descoperit, uita de slujba... Sa nu crezi ca numai el e vinovat. Daca i-au navalit in cap alte ganduri din cauza unei femei care nu s-a imbracat corespunzator, e vinovata si aceasta, deoarece a smintit. Se poate sa aiba chiar si fusta lunga care ii vine impecabil asortata cu o bluza decoltata sau mulata pe corp!

Barbatii din biserica sunt in general oameni obisnuiti, nu sunt calugari sporiti care sa se bucure ca a lasat Dumnezeu frumusete pe pamant si atat.

De aceea, o tinuta decenta in biserica pentru femei si barbati e necesara. Nici ei nu vin in panaloni scurti, nici noi nu ne imbracam provocator. Iar baticul este necesar pentru o tinuta decenta in biserica.

Incet-incet, imi vei da dreptate.
Niciodata nu am mers in blugi la biserica, poate doar cand aveam mai putin de 10 ani. Iar in ultimii ani, sa zicem 5, merg doar in fusta. Nicidecum nu e mulata, nu am nimic decoltat si nu mi se vede nimic. Si apoi ce parere as putea sa imi fac eu, alta decat negativa asupra unui baiat care remarca asta (o tinuta indecenta)? Dar de ce sa nu interpretam in mod pozitiv, de ce negativ? De ce sa nu spunem ca daca cineva se uita la noi, se uita pentru ca suntem decenti si le place asta? Nici mie nu imi place cand merg la biserica si vad domnisoare cu blugi sau mai nou cu niste pantaloni mulati ca nici nu sti cum le spune si care vin pt ca au nevoie de ajutor la examene, si doar atunci. Ca sa nu mai spun ca am vazut cu mijlocul gol si cu batic. Atunci cum putem interpreta? Si ca sa concluzionez, cred ca exemplele negative nu stau pe astfel de forumuri.
Reply With Quote
Vechi 13.01.2013, 22:37:02
Ana Tr.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Tot citesc la acest topic , ca si la altele pe care le tot lecturez de ani de zile si mereu am fost surprins de rasvratirea ortodocsilor la a respecta indemnurile Domnului , poruncile Domnului relevate in Scriptura , in Sf. Traditie si in Sf. Canoane .
Stau si ma gindesc ce invata marea mare a duhovnicilor pe enoriasi si cum le cere sa respecte aceste porunci .
Mare durere este cind vezi un crestin botezat care se razboieste mereu cu Dumnezeu . Care in loc de semrenie si umilinta el ii slujeste lui Dumnezeu cu multa mindrie , care in loc sa se asemenea ingerilor , ei se aseamana mai degraba ispititorului , ca in loc mamele si femeile toate sa urmeze exemplul Maicii Domnului si sa stea inaintea Lui marturisindu-se : iata roaba Domnului, ele aleg de departe sa se impotriveasca precum Irodiada, incilcindu-se in pacate !

Dumnezeu a dat oamenilor poruncile sale nu in mod magistral , nu de genul : bai sa le faceti intocmai si pe toate ca daca nu va maninc cu fulgi cu tot !
Izvorul iubirii nu putea sa se comporte astfel cu omul pe care il iubeste netarmurit . Nu putea gindi si actiona in felul acesta !
Poruncile lui Dumnezeu se numesc porunci dar El ni le-a dat ca pe niste indemnuri , sfaturi de bine : faceti astfel ca sa fiti vii !
Omul este total nestiutor si nepriceput cu realitatea lumii acesteai si cu stapinitorul ei .
Ca sa nu se vatame , fie chiar si de moarte, Dumnezeu le-a dat sfaturi ca sa procedeze anume , ca sa scape astfel din cursele vrasmasului , ca sa nu se vadeasca de pacat , ca sa nu capete de la acesta lovituri si rani de moarte .
Dumnezeu stie cit de grea este mintuirea in aceasta lume si de aceea a dat poruncile/indemnurile sale . Ca sa scapam vii si sa ajungem la mintuire .
Daca nu ascultam sfaturile incet -incet ne lovim de pacate , din ce in ce mai mari pina vom capata rani trupesti si sufletesti . Acestea ne pot cauza moartea duhovniceasca deoarece vrasmasul cind te-a prins ca esti dispus sa faci un pacat , cit de mic (ca asa incepe totul, asa intra din nou moartea in om !) te mai invata si altul si va sta de capul tau mereu , de atunci in colo, ca sa mai faci , ca sa sporesti in pacate , ca sa ajungi sa i te supui , ca sa fie stapin peste tine iar pe Dumnezeu sa il strecori dupa propriile pareri !
Daca nu faci ascultare de indemnurile, de poruncile lui Dumnezeu, mai ai o sansa , cea a duhovnicului tau . Acesta trebuie sa iti arate ranile lasate de pacate si pe care le porti, sa ti le lege ca sa nu singerezi si sa mori duhovniceste si trupeste, sa te invete cum sa lupti si sa te conduca iarasi pe drumul mintuirii .
Legaturile puse omului , pe sufletul lui , sunt de 2 feluri : cele de la diavol prin tot felul de facaturi/magie (ca si prin pacatele mari pe care le faci si astfel deschizi singur poarta de intrare a duhurilor in tine ) si cele puse de duhovnic . Unele sunt spre maorte iar altele spre viata !
Dar daca duhovnicul nu iti pune legaturi , ca sa te insanatosesti, tu nici nu sti ca esti bolnav de moarte , tu nici habar nu ai pe ce lume esti .
Legaturile duhovnicului sunt canoanele/epitimiile la care te supune . Nu ca sa te batjocoreasca , ci ca sa te indrepti, ca sa renunti la pacate, ca sa prinzi curaj si putete in lupta duhovniceasca , ca sa-ti vindeci ranile, ca sa te mintuiesti .
Dar astazi rari sunt duhovnicii care mai dau canoane asa cum scrie la carte , rar sunt cei care sunt intr-adevar doctori de suflete si cunoascatori buni ai luptei duhovnicesti .
Astfel stind lucrurile nici de poruncile lui Dumnezeu nu asculti tu cu de la tine smerenie, nici duhovnic-doctor nu ai ... vai de noi ! Ca traim cu impresia ca de, facem si noi ce trebuie , dar defapt nici nu stim cit de departe suntem de Adevar si de mintuire.

Iar Hristos sta si bate la usa fiecarui suflet asteptind sa te induri si sa il primesti asa cum este El cu toata invatatura Lui . Fara a-i spune : nu imi place haina ta , ca prea esti habotnic ! Nu imi plac sandalele tale , ca prea aduc a habotnic, ce vrei sa arati cu asta !?

Ce este acela fratilor si surorilor un habotnic ?
Cel care face toate, toate poruncile Domnului ?
Cel care nu poate trai fara Dumnezeu si in tot timpul liber este prezent la toate slujbele bisericii ?
Cel care primeste cu iubire fiasca si supunere toti copii pe care ii trimite Domnul ?
Cel care nu il intereseaza sa se suleimeneasca cu nimic deoarece este clar convins ca mai frumos decit l-a lasat Dumnezeu el nu se poate face mai mult nici in ruptul capului ?
Cel care are unul si acelasi Dumnezeu si in Sf. Biserica dar si inafara ei ?
Cine sunt habotnicii ? Cei care fac tot, tot ce trebuyie sa faca din poruncile Domnului ?
Dar voi surorilor care nu sunteti habotnice de ce nu procedati la serviciul vostru sau la scoala in felul acesta : mai directore , vezi ca eu nu sunt de acord cu biroul pe care mi l-ai dat si eu nu am sa vreaus a stau in el ! Deasemnea, vezi ca eu nu am sa muncesc ca habotnicii astia ai tai 8 ore de program pe zi deoarece sunt harnic si eu imi termin treaba in 6 ore de lucru dupa care am sa plec acasa ! Si mai vezi ca saptamina aceasta nu am sa vin decit joi la lucru deoarece am niste probleme de ale mele familiale si trebuie sa le rezolv .
De ce pe directorul tau , pe profesorul tau , pe vecinul tau cind ii vezi il saluti cu respect , le vorbesti frumos si asculti ce iti spune iar de Dumnezeul tau nu vrei nici sa auzi cind te roaga sa nu faci cutare si cutare pacat deoarece te vei inbolnavi si vei muri ?
De ce inaintea a tot ceea ce este profan , lumesc, trecator, finit si de multe ori vicios tu ai respect si ascultare si supunere iar de Domnul Domnilor nu vrei sa asculti decit daca si ce iti convine tie ?
Nu ne spune Sf. Vasile cel mare la inceputul molitvei a II ca Dumnezeu este " Dumnezeul dumnezeilor "? De ce cirtim inaintea Lui?
Nu ne spune psalmistul David ca nimic din ce a poruncit Domnul direct sau prin apostolii si sfintii lui ("...mergind, invatati neamurile sa pazeasca toate cite v-am poruncit voua"!) nu este mincinos sau intimplator ori la cheremul fiecaruia : " Cuvintele Domnului, cuvinte curate , argint lamurit in foc , curatat de pamint , curatat de sapte ori "!

Si atunci , dupa ce ca sunteti cu rani multe pe voi, netratati prin proprie vointa, razvratiti, mindrii s.a.m.d. , ce aveti cu cei care sunt diferiti in bine de voi ?

Singurul tratament al mindriei este crucea lui Hristos care se ia pe umeri pt. a ne jerfi pe ea . A ne jerfi si nu a glumi si a selecta ce voim noi sa facem cu aceasta cruce .

Hristos bate la poarta oricarui suflet , dar nu intra decit daca este lasat !

Si o ultima intrebare : la ce ne foloseste fratilor si surorilor multa carte si instructie pe care am facut-o daca ea nu ne duce sigur la mintuire . Daca ea nu ne ajuta sa fim si mai smeriti pe zi ce trece, mai intelepti, mai cu frica si cu rusine de Dumnezeu, sa fim si mai umiliti decit ieri , sa ne deschidem cu totul sufletul si sa il curatim de toate ragaliile si palamizile pregatindu-l pt. Hristos si sa ajungem sa spunem ca Maica Domnului : iata roaba Domnului !
Avem o marturisire tare adevarata si veche de mii de ani despre un asmenea suflet si de aceea habotnicii adevarati il cauta necontenit :
" Duhul umilit , inima infrinta si smerita , Dumnezeu nu o va urgisi !"
Doar pe acestea nu le va urgisi, pe celalte ... poate le va duce la coafor, la manichiura,la discoteca , la teatru, la conferinte, la congrese, la reuniuni,in excursii si vacante prin lumea ...
Credeti ca asa este sufletul celui care face ce vrea din poruncile Domnului si care se incununeaza cu minciuna zicind intelectual si in virful limbii : eu nu sunt habotnic !?

Exact la fel spuneau la RomaniaTV si cuplul de actori Cristina Deleanu si Eugen Cristea , despre subiectul " Sergiu Nicolaescu" : noi suntem credinciosi, credem in Dumnezeu , cred si in reincarnare , sunt ortodox, cred si am citit despre persoanele deosebite ale bisericii (sfinti) dar nu inteleg ce are Biserica cu mine daca vreau sa ma incinerez si sa imi faca slujba de inmormintare.
Dumneavoastra interpretati cum doriti. Pentru ca in viziunea dvs. daca cineva este credincios asa cum stie el, se roaga cum stie el, si unde stie el, chiar si sub un copac de exemplu, si mai presus de toate nu vine cu versete biblice e o oaie pierduta, nu? Marea problema a oamenilor este ca nu stiu cum sa fie blanzi in convingere si nu impunatori. Pe de alta parte legatura om-Dumnezeu este foarte personala. Sunt convinsa ca dvs. si nu numai, ma vedeti ca pe o foarte mare pacatoasa, iar aici am sa vin cu un citat, nu este exact: Se spune ca numai Dumnezeu judeca, dar tocmai El nu ne judeca ci ne iarta necontenit Cat despre credinciosii adevarati, au fost acum mai bine de 2000 de ani, si mai sunt calugari batrani si oameni care fac nu care povestesc doar. Tot aici am gasit si citatul acesta: "Cine hraneste un animal flamand, isi hraneste sufletul sau!" Adica fapte concrete. Apropo de calugarie (stiu sunt putin incoerenta, sar de la o idee la alta) este o, sa ii spunem provocare (a nu se lua sensul peiorativ) sa stai in manastire dar ar fi una si mai mare sa duci o viata de monah inafara ei. In definitv mie imi pare rau caci, calugaria a ajuns sa fie un fel de slugareala si nu pot sa nu am un sentiment de mila. O sa imi spuneti ca fiecare trebuie sa munceasca inteleg dar tot timpul sa depinzi de altii... Vad asta prin faptul ca tinerii vin la manastire, incearca dar renunta. O sa inchei cu un alt citat, al unui tanar mai putin celebru: "Un pustnic adevarat n-are cutie postala.
Reply With Quote
Vechi 13.01.2013, 22:45:24
Ana Tr.
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Cornel Urs Vezi mesajul
din cauza asta acel viitor calugar va privea insistent, deoarece remarcase acest aspect.
Anterior spuneati ca ii paream cunoscuta. Acum aveti alta parere. Daca saptamana viitoare voi merge cu batic, probabil voi fi remarcata pentru ca data trecuta nu aveam. Cat despre sintagma aceasta "viitor calugar" eu nu cred ca respectiva persoana va ajunge calugar. Si chiar voi reveni cu o postare in acest sens.
Reply With Quote
Vechi 13.01.2013, 22:49:40
Crestin_Simona
Guest

Implicit Iată ce spunea Părintele Cleopa Ilie despre idolul Noroc:

“Am văzut pe unele pomelnice pe care le aduceți, că pomeniți de dracul Noroc, zicând:<<pentru norocul fetei, pentru norocul băiatului, pentru norocul familiei>>. Ce mi-ai pus pe dracul pe pomelnic? Voi știți cine a fost noroc? Cel mai mare demon, care a secerat milioane de suflete. Voi vedeți că până la venirea lui Iisus Hristos, China se închina la idoli, India și Japonia și Insula Java și atâtea state care se închinau încă la diavoli, lui Brahma, lui Buda, lui Krishna, lui Zoroastru și la toți dracii? Moloh era zeul fericirii, la romani, la sumerieni și la cartaginezi. Cum era acest zeu Moloh sau Noroc, cum îi zicem astăzi? Îi purtau statuia într-o căruță cu două roți, făcută din aramă sau din argint. În spatele zeului Noroc era un cuptor din aramă și în fața lui o tigaie de aramă; și-i dădea foc lui Noroc pe la spate, până se înroșea și tigaia și el. Popii (popii erau slujitori ai idolilor în Vechiul Testament) lui purtau în mâini niște securi mari, ascutite. Ce jertfă primea Noroc? Numai copii sugari de la mamele lor. Veneau în satul tău, de unde ești tu. Trăgeau căruța lui Noroc cu tigaia roșie, înfierbântată și strigau, bătând din palme: <<Cine vrea să aibă noroc, să aducă jertfă lui Noroc!..>> Auzi nebunele de femei, ziceau una alteia: <<Cumătră îți dai copilul?>>. <<Îl dau, ca să am noroc!>>. Lua mama copilul de la tatăl lui, îl dădea în mâna slujitorului idolesc, îl tăia bucăti și îl punea în tigaia lui Noroc să se frigă. Până la 40-50 de copii punea odată în tigaia aceea. Mirosea în urma lui numai a friptura de copii proaspeți. Așa a secerat dracul Noroc milioane de copii. S-au dus mamele lor în fundul iadului! Acolo stau în vecii vecilor că au dat jertfă lui Noroc. Voi nu vedeți ce zice proorocul Isaia? <<Vai de cei ce fac masă dracilor și aduc jertfă lui Noroc>>(Isaia 65,11:12). Și voi, creștinilor, scrieți noroc pe pomelnic. Vai de mine! Mare nebunie, mare rătăcire! N-ai pe Dumnezeu? Pui pe dracul Noroc pe pomelnic? Numai ce auzi pe bețivi la crâșmă zicând:<<Hai noroc, cumetre!>>. Uneori vezi creștini pe drum că se salută: <<Hai noroc, vecine!>>. Dacă l-ai întreba cine-i Noroc, nu stie, dar știe să-l pomenească. Mai chemi pe dracul Noroc, după atâtea mii de ani? Te închini la satana? Vă rog să nu-l mai puneți pe pomelnicele voastre și nici să nu-l mai pomeniți pe idolul Noroc!”.
Reply With Quote
Vechi 14.01.2013, 00:45:27
antoniap
Guest

Implicit

Citat:
Niciodata nu am mers in blugi la biserica, poate doar cand aveam mai putin de 10 ani. Iar in ultimii ani, sa zicem 5, merg doar in fusta. Nicidecum nu e mulata, nu am nimic decoltat si nu mi se vede nimic. Si apoi ce parere as putea sa imi fac eu, alta decat negativa asupra unui baiat care remarca asta (o tinuta indecenta)? Dar de ce sa nu interpretam in mod pozitiv, de ce negativ? De ce sa nu spunem ca daca cineva se uita la noi, se uita pentru ca suntem decenti si le place asta? Nici mie nu imi place cand merg la biserica si vad domnisoare cu blugi sau mai nou cu niste pantaloni mulati ca nici nu sti cum le spune si care vin pt ca au nevoie de ajutor la examene, si doar atunci. Ca sa nu mai spun ca am vazut cu mijlocul gol si cu batic. Atunci cum putem interpreta? Si ca sa concluzionez, cred ca exemplele negative nu stau pe astfel de forumuri.
Contrastele sunt bune pentru a diferentia binele de rau, de aceea pot aparea pe orice forum.

In cartea ,,Mantuirea pacatosilor'' de Agapie Criteanu multe aspecte duhovnicesti sunt lamurite foarte transant, cu exemple pozitive si negative. Aceasta carte schimba suflete, zideste. Este cartea despre care se vorbeste si in ,,Pelerinul rus''.

Eu am spus de ce e bine sa purtam batic la rugaciune pentru oricine va citi, deci si pentru mine, caci asa am gasit scris. Femeia trebuie sa se rada in cap sau sa umble cu capul acoperit. Iarta-ma ca m-am adresat la persoana a doua singular. Desigur ca, pentru mantuire, pe langa batic, mai sunt necesare si alte ,,ingrediente''.

Last edited by antoniap; 14.01.2013 at 07:15:43.
Reply With Quote
Vechi 14.01.2013, 08:03:29
Laura19
Guest

Implicit

Citat:
Eu nu ma acopar. Foarte putine femei o fac. Si nu este vorba despre ce face unul sau altul, pur si simplu eu nu fac asta. Nu cred ca, credinta consta in a avea capul acoperit. Insa noi oamenii avem tendinta de a imita sfintii, dar din pacate doar la vesminte. Momentan nimeni nu mi-a atras atentia in acest sens si nici nu cred ca o va face. Spre exemplu am vazut fiica de preot si nu era acoperita. De obicei cei care sunt habotnici sunt atenti la tot. Eu nu am o problema cu ei, crezi ca e bine sa faci cumva fa asa dar respecta libertatea celorlati de a alege si nu ii condamna. Asta imi aminteste de cazul unei doamne care in fiecare Duminica se spovedea si la un moment dat preotul i-a spus ca este mult prea des si multe alte lucruri pe care le fac oamenii. Cu precadere intr-o anumita zona a tarii oamenii inventeaza tot felul de obiceiuri si ar trebui sa stie ca nu toata lumea le cunoaste, respectiv le accepta. Dar sa nu deviem de la subictul topicului ....
Imi cer iertare, dar nu prea inteleg reactiile acestea. Ti-am adus in vedere ce spune Biserica, nu am fost rea, nu te-am judecat, nu te-am condamnat, nu te-am pus la zid. A atrage atentia cuiva in legatura cu un subiect nu este rautate. Adica, pare ciudat. Iti spun ca Biserica spune ca femeile sa fie cu capul acoperit si tu ma acuzi ca te condamn? Cum vine aceasta treaba? Sa nu fim sensibili unde nu trebuie si mai bine intrebam ce nu intelegem exact, decat sa tragem concluzii pripite. Sa nu uitam ca pe internet, intr-un spatiu virtual, cand vorbim cu cineva un rol important o are imaginatia, caci nu putem sa ne folosim tot limbajul de comunicare.(tonul vocii, mimica fetei, gesticulatia etc.)

Apoi, treaba asta cu femeia si capul acoperit in Sf.Biserica si la rugaciune, nu este inventie facuta de unu si altul. Ai citit Evanghelia? Scrie acolo ca femeia trebuie sa aibe capul acoperit in Sf.Biserica si la ruga. Ai citit Sf.Canoane? Scrie acolo la fel, ca femeia trebuie sa isi tina capul acoperit in Sf.Biserica. Ai vazut cum e la manastire? Ai vazut cum e in Rusia,Ucraina,Moldova? Toate femeile isi acopera capul. Deci nu este o chestiune inventata de un terchea berchea care doreste sa ia libertatea omului. Asta e o porunca, o mica parte din invatatura ortodoxa. Daca dorim sa o urmam, f.bine. Dar daca nu, sa nu spunem ca nu este asa, cand Biserica spune f.clar ce si cum. Nu schimbam invatatura Bisericii dupa cum ne taie noua capul.

Vad ca scrie acolo ca esti din Transilvania. Bun. si eu sunt. Si am vazut femei cu capul acoperit in Transilvania. Deci nu e treaba ca asa e prin Moldova. Tine de persoana si de preotul Bisericii. Noi trebuie sa avem grija sa fim respectuosi in Casa Domnului. Cand intri in casa straina, te scuturi de praf, iti stergi papucii, dai buna ziua si ti cont de regulile casei in care te aflii. Exact asa este si in Sf.Biserica, Biserica Lui Hristos. Doar la Sf.Liturghie vin si ingerii sa slujeasca. Cum sa nu ii respectam?! Nu conteaza ce fac alte femei si nu cred ca nu ti cont de ce ar zice altele. Consider ca te-ai simti prost ptr. ca celelalte nu le poarta si vei crede ca ele gandesc ca esti nu stiu cum. Stiu sentimentul, l-am simtit si eu. Nu am cunoscut inca persoana care sa nu tine cont de ce spune altii despre ea. (ma refer la mireni si mai ales la tineri)

Spovedania se face cat mai des. Eu stiu, cam o data la 40 de zile. Sau cel putin in cele 4 posturi, dar daca suntem ortodocsi ravnitori, se poate si mai des. Deobicei cam asa stiu ca este in cazul in care cineva doreste sa se spovedeasca mai des--o data la 40 de zile.
Nu stiu cazul acelei femei, nu stiu de ce se spovedea asa de des. Nu este pacat in sine sa te spovedesti cand vrei. Dar nu cunosc eu direct cazul, deci nu ma pot pronunta.

ps. Nu te ia nimeni la cearta. Discutam.

Last edited by Laura19; 14.01.2013 at 08:10:05.
Reply With Quote
Vechi 14.01.2013, 08:33:11
Laura19
Guest

Implicit

Cum adica crestinii adevarati au fost acum 2000 de ani?
Nu este adevarat! Daca sustinem acest lucru, cu crestinii de acum 2000 de ani, ar inseamna sa negam faptul ca timp de 2000 de ani in Biserica nu s-a mantuit nimeni! Sa negam ca prin sinoadele ecumenice nu a lucrat Dumnezeu, sa negam canoanele cum ca nu ar fi inspiratie divina, sa negam Sf.Moaste etc.

Sa nu uitam ca Biserica s-a organizat in timp. Ori asta nu inseamna ca doar cei de acum 2000 de ani erau crstini adevarati. Eu nu as vrea sa fiu ca primii crestini de acum 2000 de ani, as vrea sa am puritatea lor, dar nici decum organizarea lor.

Crestini adevarati vor fi pana la sfarsitul lumii. Chiar si in secolul nostru avem oameni care s-au sfintit, avem chiar si mucenici!

Unde se gaseste aceasta invatatura, aceasta randuiala in sf.Biserica ca noi trebuie sa facem cum vrem noi, sa ne rugam cum vrem noi etc? Unde? Eu nu stiu de asa ceva in ortodxie; la protestanti da. Se poate f.bine sa fim in biserica si sa fim pierduti. Sa avem grija la treburile acestea. Cum zicea Batranul Cleopa cu un picior in Biserica si cu celalat la sectari.

Calugaria a fost cam la fel si acum 200 de ani. Tot ascultarea era cea mai importanta. Citit ce a scris Pr.Arsenie Papacioc despre calugarie.
Daca tot esti din Transilvania, citeste ce a spus Sfantul Ardealului, Pr.Arsenie Boca. :) Poate te va ajuta.
Reply With Quote
Vechi 14.01.2013, 09:00:34
Cornel Urs's Avatar
Cornel Urs Cornel Urs is offline
Senior Member

Data înregistrării: 27.05.2012
Locație: Miercurea Ciuc - Harghita
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Daca saptamana viitoare voi merge cu batic, probabil voi fi remarcata pentru ca data trecuta nu aveam.
da, dar toti se vor bucura, si ingerii in Ceruri (caci stiti ca pentru ei femeia este obligata sa poarte acoperamant cand intra in Casa Domnului).
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
drumul spre cluj-inzapezit? lore86 Generalitati 3 02.02.2012 21:20:07
Calatori pe drumul spre Emaus Scotland The Brave Morala Crestina 42 31.01.2012 00:13:42
Drumul spre rai spre_rasarit Generalitati 7 06.12.2011 18:53:28
Tinta spiritualitatii ortodoxe si drumul spre ea Savonarola Spiritualitatea ortodoxa 5 30.09.2011 22:13:21
Drumul spre schimbare ella87ella Pocainta 10 04.09.2009 15:31:59