![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Shi apoi de unde le shtiu pe astea, poi de pe la parintele Papacioc shi de pe la altzii, ca am mai tras cu urechea pe ici pe colo de la distanza ca nu-l cunosc, sau am mai citit una alta, shi acela zicea ca trebuie sa te streduiesti sa nu pierzi clipa, momentul, sa nu treaca pe langa tine shi chiar o durere sau un strigat sau ceva catre Dumnezeu, acestea te ridica fiindca asta inseamna ca eshti acolo shi participi cumva ... adica nu eshti doar prezent pentru a fi tipicarash... sau mandruletz care sa-l vezi ce s-a mai smerit... saracul de el ??? ... :)
|
|
|||
|
|||
![]()
Svovi, sunt oameni, care se spovedesc si desi sunt iertati, ei insisi nu se pot ierta. CU alte cuvinte sunt mai aspri decat Dumnezeu, care i-a iertat. Daca regreti o fapta si esti hotarat sa n-o repeti, te-ai spovedit, trebuie si tu sa te ierti. Asta am vrut sa spun.
|
|
|||
|
|||
![]()
Dar cine a spus ca noi trebuie sa ne iertam? Da, ne spovedim, Dumnezeu ne iarta daca facem canonas, iar noi nu trebuie decat sa ne vedem de viata in continuare. Noi nu trebuie sa ne iertam pe noi insine, adica nu vad sensul, pt mine e ca un bug, ca o eroare, ceva ce nu il iau ca facand parte din sfera noastra de consimtamant.
Macar sa ma miluiasca Dumnezeu sa fiu vrednic de iertare si as fi recunoscator pana la cer! Asa simt si gandesc eu. :) |
|
|||
|
|||
![]()
Cum sa ajungi la linistea sufleteasca fara iertare de sine? Regret ca nu retin unde am citit despre acest lucru. Cred ca in cartea scrisa de Dr. Kenneth McAll "Vindecarea arborelui genealogic", dar nu sunt 100% sigura ca aceasta este sursa. In orice caz ideea ca trebuie sa ne iertam si noi pe noi insine mi s-a parut buna. Evident ca iertarea vine in primul rand de la Domnul si fara de ea nu putem merge inainte.
|
|
|||
|
|||
![]()
Sigur ca da anca ,
si Maica Siluana vorbeste despre iertarea de sine , care este foarte importanta ! maria |
|
|||
|
|||
![]()
Svovi, daca ai facut un lucru rau, iti dai seama ca e pacat si te spovedesti, preotul te iarta, iti da canon, tu il faci, dar tot nu iti poti ierta greseala comisa. De ce? Din mandrie, caci te consideri superior celui care a facut fapta respectiva, adica tie.. Deci in loc sa te ierti si tu, dai de alt pacat, acela al mandriei. Deci din lac in put. Ai inteles acum?
|
|
|||
|
|||
![]()
Prima întâlnire între minte și diavol e la linia momelii pe care o flutură el în văzul minții. Dacă mintea nu bagă momeala în seamă, vrăjmașul stăruie cu ea, o ceartă mai sclipitoare, ca să facă iubită minții. Aceasta e a doua înaintare a războiului, sau a doua înaintare a războiului, sau asupreala. Dacă la asupreală a reușit să fure mintea cu momeala și să o facă să vorbească împreună, avem înaintare la unire.
Mintea însă se trezește că a fost furată de gândul străin și că se află în altceva decât în ceea ce-i era dat după fire, iar când își dă seama de ea însăși și de cele în care se află, avem lupta cea de gând la o clipă hotărâtoare. Se va învoi mintea să meargă după momeală mai departe, sau se va întoarce la dânsa? Aici e lupta, și clipele sunt scumpe; și de cele mai multe ori viața întreagă a unui sau a mulțime de inși atârnă de lupta nevăzută a câtorva clipe. Dacă întârziem să ne luptăm se poate întâmpla ca fără de veste să fim învăluiți la minte din partea poftei sau a iuțimii, asupra cărora încă aruncă vrăjmașul aprinderea sa. Prin urmare, ostaș al lui Hristos, lupta trebuie să fie dată grabnic și după lege. Dumnezeu nu te-a părăsit, chiar dacă pe ecranul minții tale au apărut gânduri și imagini de hulă împotriva lui Dumnezeu și te vezi în imposibilitatea de a te mai ruga chiar. răbdarea însăși a războiului e ultima ta rugăciune. Vicleanul are două feluri de momele, după iubirea omului, care înclină, fie spre pierzare, fie spre mântuire. Este și o “ispită a mântuirii” în care au căzut mulți înșelați, zicând că-s mântuiți, când de fapt ei n-au săvârșit nici alergarea și nici după lege n-au luptat. Este și ispita sfințeniei, este și ispita misiunii sau a trimiterii de la “Dumnezeu”, precum este și ispita muceniciei. În toate aceste ispite cad cei ce ocolesc osteneala, mințile înguste, care spun că nu mai au nimic de făcut, decât să creadă și să se socotească a fi și ajuns sfințenia, misiunea, mucenicia și celelalte năluci ale minții înșelate. Au și ei o osteneală: aceea de a ajunge la darurile mai presus de fire, înainte de vreme și ispitind pe Dumnezeu. Deci, nu-i de mirare că-i dă în robia înșelătorului de minte, ca să-i chinuiască. Câte unii mai aprinși la minte, fie de la fire, fie de la boli, neavând cercarea dreptei socoteli, scâncesc în inima lor după daruri mai presus de fire, îmbulziți nu de vreo virtute, ci de unirea de sine. Având aceștia iubire fără minte pe care vor să o cinstească cu daruri mai presus de fire, Dumnezeu îngăduie să o cinstească cu daruri mai presus de fire, Dumnezeu îngăduie duhul răului să-i amăgească desăvârșit (II Tesaloniceni 2, 11) ca pe unii ce îndrăznesc să se apropie de Dumnezeu, necurați la inimă. De aceea, pentru îndrăzneală îi dă pe seama vicleanului să-i pedepsească. Astfel, când atârnă de la Dumnezeu o atare pedeapsă pentru oarecare, îl cercetează Satana luând chip mincinos al lui Hristos și, grăindu-i cu mare blândețe, îi trântește o laudă, cu care-l câștigă fulgerător și poate pentru totdeauna, ca pe unul ce, pe calea cea strâmtă (Matei VIII, 19) și cu chinuri ce duce la Împărăție, umblă după “plăceri duhovnicești”. Iată-l cu momeala de gât. De-acu, după oarecare școală a rătăcirii, când încrederea îi va fi câștigată desăvârșit și-i va fi întărită, prin potriviri de semne prevestite ajunge încrezut în sine și în Hristosul lui, încât și moarte de om e în stare să facă, întemeindu-se pe Scriptură. Iată cum “puiul de drac” al iubirii de sine, făcându-se bărbat și ajutat prin vedenii mincinoase de tatăl său, tatăl minciunii, strâmbă bietului om mintea, i se va părea păcatul virtute dumnezeiască. Ba încă, omorând pe cei ce nu cred ca el, i se va părea că face slujbă lui “Dumnezeu” (dumnezeu care l-a înșelat pe el) (Numeri XXV, 7-13). Când stai de vorbă cu câte unul din aceștia, te uimește convingerea și siguranța lui, uneori legătura cu judecată a cuvintelor lui, și nu poți prinde repede că stai de vorbă cu un înșelat și un sărit din minte. Asta, până nu-i afli prima spărtură a minții, de la care apoi toate meșteșugurile vicleanului trebuie să-și dea arama pe față. Trebuie să-i prinzi momeala pe care a înghițit-o și care, de cele mai adesea, e căderea la laude, cu care tatăl minciunii și-a mângâiat pruncul iubirii de sine, pe care l-a clocit cu atâta osârdie cel amăgit de minte. Și nu e mare mirarea, căci zice un filosof: e destul să primești în minte o singură prejudecată, ca apoi să nu fii prăpăstenie, la care să nu ajungi în chipul cel mai logic cu putință. De aceea Biserica enumeră printre păcatele minții și prejudecățile. Până nu vom ajunge de aceeași părere cu Dumnezeu despre viața noastră pământească, precum și despre cealaltă, de pe celălalt tărâm, nu vom avea liniște în suflet, nici unii cu alții și nici sănătate în trup și nici în orânduirea omenească. Trebuie să ne plecăm înțelepciunii atotștiutoare a lui Dumnezeu, care în tot ce face, urmărește înțelepțirea noastră, ori pricepem, ori nu pricepem aceasta. Când plecăm capul și vrem și noi ce-a vrut Dumnezeu în clipa aceea căpătăm liniștea sufletului, orice ar fi dat peste zilele noastre. Din CARAREA IMPARATIEI de Arsenie Boca |
|
|||
|
|||
![]()
Svovi, incearca s-o asculti pe Maica Siluana . O gasesti la predici audio. Cred ca e mai de crezut ce spune Maica Siluana, fiind premianta la manastire...
|
|
|||
|
|||
![]()
inca o chestiune, Lavrentziu, am impresia chiar ca aceste cartzi scrise de parintele Arsenie, nu sunt bune, in schimb ce a facut el, shi felul in care shi-a ajutat credincioshii imi par bune, dar aste este doar o parere superficiala... de aia itzi spun sa-l mai lashi pe parintele arsenie in pace ca doar rugaciunile sale scrise sunt frumoase shi bune, restul cred ca e de la cel rau... din pacate... ??? Nu l-am citit deloc decat din ce ai pus pe forum, shi din astea mi-am facut parerea, deci e mai mult o concluzie fara temei parerea mea despre ce a scris... in schimb rugaciunile sale mi-au parut foarte frumoase shi adevarate...
|
|
|||
|
|||
![]()
vsovi ,
sacrifica o zi si nu intra pe forum ,citeste Seminarul Maicii Siluana "sa ne vindecam iertand" . Chiar daca n-o sa fii de acord cu cele scrise ,precis te va pune pe ganduri ,e imposibil sa ramaii nepasator ! maria |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Goneste gandurile | costel | Generalitati | 76 | 17.07.2013 22:18:26 |
Lupta cu ecumenismul e lupta cu dracul | spre_rasarit | Generalitati | 106 | 12.04.2011 21:13:50 |
Lupta pasiva vs. lupta activa | catalin755 | Generalitati | 22 | 28.06.2010 16:35:42 |
Razboiul nevazut cu gandurile | Florin-Ionut | Pocainta | 17 | 23.05.2009 16:07:39 |
Dumnezeu ne stie si gandurile... | silverstar | Generalitati | 3 | 29.09.2008 23:23:05 |
|