Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 16.11.2006, 11:23:05
MariaB MariaB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 01.11.2005
Locație: Bucuresti
Religia: Catolic
Implicit

traditie

Dar pe protestanti de ce îi excluzi?
eu sunt catolica iar forumul acesta este ortodox - de acea am luat in considerare doar aceste doua religii ale credintei crestine
pe ce baza imi cereti exhaustivitate?
eu spun aici ceea ce cred si traiesc fara sa generalizez

Eu unirea o vad prin unirea fiecaruia cu Hristos.si eu

Suna foarte ciudat. Am senzatia ca ne-o spui pentru a ne pregati de ideile cum ca si pagânii au dreptate în religiile lor.
dar asta scrie in Catehismul Bisericii Catolice si nu am sa il conctrazic

Reply With Quote
Vechi 16.11.2006, 11:25:50
MariaB MariaB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de consuela
Eu in toate caut dreptatea si din cauza asta speram sa existe macar in catolicism o explicatie normala ca in alte religii (necrestine) nu am ce cauta. Daca nu am sa incerc sa gasesc macar la Protestanti....Eu stiam ca Sf Augustin sustinea ca existam inainte de a ne intrupa in corp fizic si in functie de cat de evoluati spiritual eram din alegera noastra, ducem o viata mai grea sau mai usoara pe pamant. Adica noi am fi internediari intre ingeri si demoni si in functie de apropierea spirituala a fiecaruia mai mult de inger sau mai mult de demon ni se da viata asta mai usoara sau mai grea.
imaginea ta seamana mai mult cu a religiilor asiatice
nici in Protestantism nu ai sa gasesti exact asa....
poate in vreo secta neo-protestanta, dar nu stiu sigur
Reply With Quote
Vechi 16.11.2006, 13:59:10
Traditie Traditie is offline
Senior Member

Data înregistrării: 28.09.2006
Implicit

Înseamna ca nu esti libera.
Reply With Quote
Vechi 17.11.2006, 09:05:09
consuela consuela is offline
Senior Member

Data înregistrării: 22.02.2006
Implicit

"Înseamna ca nu esti libera."

Evident, nici nu se pune problema. E cineva intrupat liber? Nimeni nu isi alege unde se naste, cand, si ce boli ereditare sau ne-ereditare are de tras, sau cat are firul vietii si ce necazuri va avea de indurat.
Reply With Quote
Vechi 23.11.2006, 12:56:13
MariaB MariaB is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Traditie

Înseamna ca nu esti libera.
cand dumneavoastra recitati rugaciunea "Tatal nostru" asa cum apare in Catehismul Bisericii Ortodoxe sunteti la fel de liber cum sunt eu cand respect Catehismul Bisericii Catolice
Reply With Quote
Vechi 23.11.2006, 19:35:30
Mircea
Guest

Implicit

Eu cred ca fiecare om atunci cand este botezat este unit cu Dumnezeu si devine madular viu al Bisericii. Datoria pt. a-l ajuta sa sporeasca duhovniceste este a preotului, a parintilor si nasilor. Cand el insusi poate alege, el poate continua sa fie credincios, sa inainteze pe calea mantuirii, sa-i urmeze dupa puteri Domnului, sau sa aleaga calea cea larga si sa-si piarda sufletul. Deci este liber sa aleaga binele sau raul, este liber sa aleaga al cui rob este. Nu cunosc catehismul bisericii catolice, dar nu vad de ce exista atata incrancenare in a-i demonstra Mariei ca nu are ce cauta aici. Imi pare rau, dar aceasta este impresia pe care mi-o lasa o mare parte din mesajele din aceasta sectiune. Oare aceasta sa fie toleranta romanilor?...
Reply With Quote
Vechi 24.11.2006, 12:02:43
Grigorie Grigorie is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.09.2006
Implicit

Mircea
Te inseli. Cu mici exceptii, nu cred ca atitudinea de pe forum a fost de a o goni pe MariaB pentru ca este romano-catolica. Suntem totusi oameni civilizati, nu traim in padure.

Exista intr-adevar o luare de pozitie fata de romano-catolicism, dar e cu totul alta poveste. Biserica papala si-a schimbat in ultimul secol strategia de prozelitism. Acum o face cu frumosul, in numele unitatii crestinismului. Noi n-avem nimic impotriva unitatii crestine, dar trebuie sa se faca cu respectarea adevarului. Ei de ce nu isi pun problema sa renunte la inovatiile care deformeaza credinta crestina primara? Daca ar fi sinceri (si aici nu ma refer la credinciosii de rand, necunoscatori ai teologiei) in cautarile lor s-ar intoarce la credinta pe care au parasit-o. Sfintii Ioan Casian, Ilarie de Poitiers, Vincent de Lerins s.a. sunt occidentali. Sa revina la invatatura acestora si sa se lepede de inovatiile scolastice rationaliste, de dorinta de stapanire papala (fara temei in revelatie), de blasfemii (papa = Loctiitorul Fiului lui Dumnezeu), s.a.m.d.

Daca deschizi bine ochii ai sa vezi ca noi nu facem decat sa aparam adevarul de superficialitatea care caracterizeaza pe crestinul contemporan. Adevarata unitate in Biserica o da capul ei (Hristos) prin lucrarea Duhului Sfant, prin care ne facem madulare ale Bisericii (hristofori). Spunem DA unitatii obtinute prin apropierea reala de Hristos (si care se face in Biserica) si NU pseudo-unitatii realizate la nu stiu ce congrese de teologie, unde niste teologi de biblioteca stabilesc la masa tratativelor "gradele de imbisericire", "validitatea" tainelor s.a.
In gradina din Ghetsimani, Mantuitorul Hristos a cerut de la Tatal: "Sfinteste-i pe ei intru Adevarul Tau!". Apoi a cerut "ca toti sa fie una".

De ce sa ne unim in minciuna si sa nu ne unim in adevar? Sa stricam noi invatatura Parintilor pentru a fi impreuna cu ei sau sa renunte ei la rataciri pentru a reveni la credinta primara?

Daca ti se pare pe alocuri ca tonul unora dintre noi este vehement, e posibil sa ai dreptate. Numai ca e nevoie de putina duritate pentru a-i scoate din amortire pe cei care vad totul in roz, cand de fapt situatia nu este asa.
Reply With Quote
Vechi 24.11.2006, 12:18:55
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mircea
Eu cred ca fiecare om atunci cand este botezat este unit cu Dumnezeu si devine madular viu al Bisericii.
Sunt botezuri si botezuri. Si arienii botezau in numele Tatalui, Fiului si Sfantului Duh, numai ca ei considerau pe Fiul si pe Duhul niste creaturi.
In general, multi heterodocsi boteaza in numele Sfintei Treimi pentru ca asa este scris in Evanghelie. Dar oare cred ei corect in Sfanta Treime? Sau cuvintele din taina botezului actioneaza magic, indiferent de credinta celor care-l savarsesc? Sau harul lui Dumnezeu exista in orice secta desprinsa de Biserica?

Credinta (si corectitudinea ei) este foarte importanta. Sfantul Maxim spune despre dreapta credinta ca este "Binele concentrat", iar despre credinta lucratoare ca este "Binele actualizat" (intr-un grad sau altul de desavarsire). Credinta este samanta, iar credinta lucratoare prin iubire este planta.

Sunt toate semintele bune? Nu toate. Multe sunt seminte de buruieni. Iar "buruienile se taie si se arunca in foc".
Reply With Quote
Vechi 01.12.2006, 05:56:23
Mircea
Guest

Implicit

Am mai scris-o, nu am cunostiinte teologice, insa cred ca Domnul a venit pentru toti si pentru mine orice om este aproapele, despre care Domnul a vorbit de nenumarate ori in Sfanta Scriptura. De aceea spun sa lasam pe seama teologilor, si mai marilor nostrii hotararea cand ne vom uni intr-o singura Biserica, iar noi, cei care dorim, sa ne iubim unii pe altii precum El ne-a iubit(si ne iubeste) pe noi. Doamne ajuta:)
Reply With Quote
Vechi 01.12.2006, 07:25:56
Senior Member

Implicit

Mircea
De acord ca trebuie sa avem iubire fata de toti, incercand sa ne asemanam lui Dumnezeu.
"Dumnezeu vrea ca tot omul sa se mantuiasca si la cunostinta adevarului sa vina". Dupa cum vezi, aici Apostolul Pavel adauga intelept "... si la cunostinta adevarului sa vina!"

Problema mantuirii nu este la Dumnezeu. "Dumnezeu este iubire" si El doreste sa impartaseasca aceasta iubire tuturor oamenilor, fara exceptie. Mantuirea obiectiva a avut loc prin jertfa lui Hristos, acum ramanand in sarcina omului sa-si improprieze aceasta mantuire ("mantuirea subiectiva"), cu ajutorul lui Dumnezeu (harul) si avand "credinta lucratoare prin iubire".

Sfintii Parinti invata ca este foarte importanta curatia credintei. "Nu oricine imi zice Doamne va intra in imparatia lui Dumnezeu" - spune Mantuitorul. Daca cineva are o credinta stramba (kakodoxie), aceasta se traduce prin faptul ca el impiedica lucrarea harului in sine, se inchide acestei lucrari mantuitoare si transformatoare menite sa nasca in noi pe omul cel nou, purtator de Duh, hristofor.
Ortodoxie se traduce in limbajul de zi cu zi prin "dreapta credinta". Ceva mai detaliat ar fi intelesul de conceptie corecta (=adevarata) despre Dumnezeu si slavire adusa Lui conforma acestei credinte adevarate. "Pravoslavna" = slavire adevarata.

De ce-ti spun toate acestea? Pentru a intelege ca a mustra pe cineva heterodox poate fi un lucru util pentru acesta. Inseamna a-i dori sa se pozitioneze mai bine in legatura sa cu Dumnezeu pentru a se face mai apt pentru a primi harul. Pentru ca Duhul lui Dumnezeu nu-si face salas intr-un vas murdar. Exista o murdarie a trupului, dar exista si o murdarie a mintii. Un heterodox are o minte murdara. Daca vrem sa-l ajutam sa se bucure (eventual intr-o mai mare masura) de har, atunci este bine sa-i aratam ca traieste in greseala.

Stiu ca pare a fi la prima vedere ceva foarte mandru, dar daca cugetam mai adanc nu este asa. Marii Parinti ortodocsi au luptat cu strasnicie pentru curatia credintei. Ingaduinta unui ortodox (declarat) fata de abaterile de credinta dovedeste ca el nu-si mai traieste propria credinta sau n-a ajuns vreodata sa o traiasca cu adevarat. Sa ne gandim la cele spuse de Sf. Apostol Pavel corintenilor:
"Cercetati-va pe voi insiva daca sunteti in credinta; incercati-va pe voi insiva. Sau nu va cunoasteti voi singuri bine daca Hristos Iisus este intru voi? Afara numai daca nu sunteti netrebnici." (II Corinteni 13)
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Sectiune separata pentru concursuri - rog admin. sophia Reguli generale de utilizare a forumului 2 02.12.2012 21:42:30
O sectiune de medicina naturista bmd Generalitati 27 08.08.2012 14:10:56
A PARASIT ACEASTA LUME ! + cristiboss56 Stiri, actualitati, anunturi 82 06.08.2007 13:53:58
DE CE SUFERIM IN ACEASTA VIATA ? cristiboss56 Generalitati 28 01.07.2007 23:58:55