![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
nu stiu daca ma intelegi. Am citit la par Serafim. Par. Gherman ( fratele de suflet al par Serafim Rose ) cand era mirean se gandea sa se casatoreasca. Era o tanara care atenta la inima sa. A testat-o punand-o sa citeasca "Pelerinul Rus" o carte care o indragise f tare acest parinte. Ei nu prea i-a placut si din discutiile care au mai avut a inteles ca ea ii rezerva lui Dumnezeu o duminica si in rest se imagineaza cu o casa, cu masina, cu copii si altele. Ea nu era nebuna dupa Hristos cum era el, nu era destul de fanatica pentru el. La asta ma refeream eu. Femeile care indraznesc sa infrunte moda sunt ori destul de fanatice pentru mine, ori fatarnice. Si e usor sa descoperi pe cele fatarnice. Maica Domnului sa te apere!:D |
|
|||
|
|||
![]()
Nu stiu alte femei cum sunt, dar daca esti fata stii foarte bine ca daca vrei sa impresionezi pe cineva de imbraci in fusta. Nu neaparat fusta scurta, si nu fusta pana in pamant, dar fusta.
Pai Saurian, poate nu vezi bine, dar nu toate femeile care poarta pantaloni, au si decolteu si machiaj. Uite eu acum sunt la universitate (nu in Romania totusi), port o pereche de pantaloni nu stramti, ci destul de comfortabili, bluza este pana la baza gatului, nici urma de decolteu, si nici nu imi aduc aminte cand am purtat machiaj ultima data, poate mai mult de un an in urma...:D Nu mi-am data fata cu pudra niciodata in viata. :D Mama spune ca face riduri, deci nici n-am sa fac treaba asta. Pantofi cu tocuri am purtat cand am fost la o nunta acum un an, si cam atat. Daca vroiam sa atrag atentia purtam fusta pana in pamant si basma. :D Si atunci aveam priviri asupra mea o gramada.:D |
|
|||
|
|||
![]()
"Unde e Lege, nu-i tocmeala" se spune. Constat insa ca e tocmeala, in ciuda faptului ca sta scris...
A avea capul acoperit e placut lui Dumnezeu, nu o necesitate a fiecaruia. Din pacate asa ne comportam si in ceea ce priveste celelalte legi: trebuie sa-L iubim pe Dumnezeu mai mult decat pe noi insine,dar noi ne iubim pe noi mai mult. Trebuie sa iubim aproapele, noi nu-l iubim. Trebuie sa dam de pomana, noi nu dam. etc Va veni clipa, cand si noi vom astepta de la Dumnezeu mantuire, si atunci nici El nu va vrea sa ne cunoasca. Cam ce duh ne indeamna sa nu respectam cele scrise? |
|
|||
|
|||
![]()
fratilor, nu priviti lucrurile cu ochelari de cal!
sa stii, draga Saurian, ca eu am vazut femei care vin la biserica cu capul acoperit, in fusta si toate cele, se implica in viata administrativa a bisericii, etc. si totusi, dupa mine, sunt departe de trairea duhovniceasca autentica. nu ca eu as fi vreo sfanta, dar nu simt in ele acea scanteie divina... totul este "just right"... cum spune si Anca, se simte iubirea de sine, lipsa iubirii aproapelui, formalismul si lipsa dragostei atunci cand se da ceva de pomana, ca sa enumar numai cateva. prin extrapolare, rezulta ca cineva care nu respecta intocmai litera legii (vezi vamesul si fariseul) poate fi (nu neaparat ESTE, dar POATE FI! deci atentie cum judecam) mult deasupra altora care se considera drepti. o judecata sanatoasa = dreapta socoteala, daca ne simtim in masura sa o aplicam! - inseamna atat intelegerea regulilor cat si a exceptiilor de la regula. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Daca nu ai basma precis esti desfranata, nu-ti iubesti si nu-ti respecti sotul, iti sta mintea numai la prostii, si precis porti si bluza cu decolteu adanc, si mai ales esti pudrata! Si ai si venit sa atragi atentia barbatilor care au puterea de concentrare a unei gaze daca se spurca de la vederea unui par pieptanat si curat. Desi oricine stie ca daca vrei sa desfranzi te poti duce foarte bine intr-un club pe jumatate goala, ce sa vii la biserica pentru atata lucru? Sa nu mai spunem ca daca nu porti acea basma pe cap, incerci sa te tocmesti cu Dumnezeu, precis nici celelate reguli nu le respecti. Precis nu-ti iubesti aproapele, precis nu ajuti pe cineva care are nevoie. Hai sa fin seriosi si sa nu exageram! :) |
|
|||
|
|||
![]()
La cele mai multe femei pe care le stiu, purtarea baticului este un fariseism. Nu le place, si nu o fac cu nici un spor duhovnicesc. Poarta basmaua de ochii lumii. Ca iar ii atrage atentia doamna aia nesuferita de la lumanari ca a venit cu capul descoperit. Si bineinteles ca dupa ce primesti sapuneala doamnei de la lumanari sau a altei doamne "binevoitoare" nu-ti mai prieste Sfanta Liturgie nicicum. Sa nu mai spunem ca acea observatie s-a petrecut in vazul si auzul lumii din jur, deci rusinea si neplacerea si mai mare. Si sporul duhovnicesc si mai mic, ca din nou nici ca mai poate sa se concentreze, mai ales daca e o fata simtita. Cand ea a venit nici inzorzonata, nici machiata, nici cu haine stramte si pestrite, ci a venit sa se aseze intr-un coltisor si sa participe la Sfanta Liturghie si sa se simta mai bine cand pleaca de la Sfanta Biserica. Si sa fie ea cu Dumnezeu si fara tot felul de babe si doamne binevitoare care nu au ce altceva sa faca.
Si data viitoare nu mai vine. Sau mai vine numai din cand in cand, dar tot cu frica in suflet ca sare de pe undeva vreo alta doamna bisericoasa sa ii atraga atentia din mai stiu eu ce. Si poate isi bune si esarfa sau ceva pe cap. Dar o face cu mare sila, si nici pentru Dumnezeu, nici pentru ingeri, si nici pentru eu stiu ce barbat care nu a mai vazut par de femeie in viata lui si incepe sa saliveze, ci ca sa le tina pe acele babe departe. Si cand faci ceva numai de forma, se cheama fariseism, si stim ce parere avea Hristos despre fariseii care indeplineau fiecare litera a legii cu cea mai mare exactitate, dar nu pentru Dumnezeu, ci pentru oameni. Fariseii inteleg si indeplinesc legea mecanic si cu exactitate, dar cu ce folos daca nu inteleg spiritul legii si contextul in care a fost data. La ei ce e lege nu-i tocmeala, e lege si atat. Legea Sfantului Apostol Pavel spune mecanic ca o femeie care se roaga si prooroceste trebuie sa aiba capul acoperit. Asa este. In special daca porti ochelari de cal. Dar care este spiritul acestei legi? Dupa cum spuneam mai inainte, pe vremea lui prostituatele purtau capul descoperit. Ceea ce inseamna ca o femeie crestina, ca sa isi arate cinstea, dragostea si fidelitatea fata de barbatul ei trebuia sa se deosebeasca de prostituate. Si deci sa isi acopere capul in semn de MODESTIE. Ceea ce Sfantul Apostol Pavel spune si le transmite femeilor peste veacuri este ca ele trebuie sa se imbrace si sa se poarte modest, nu precum prostituatele si cele desfranate. Nu impune Sfantul Apostol nici un fel de moda aici (moda baticului :) )NU este vorba de moda sau de imbracaminte aici. Este vorba de modestie. Ca sa scurtez povestea -- daca o femeie intr-adevar se simte mai modesta si bine cu batic pe cap, sa poarte batic, nu-i nimic rau in asta. Dar sa nu judece pe altele. Nu in asta sta legea, si nici modestia. In ziua de azi, cand nu basmaua separa femeile cinstite de prostituate, mai importanta este o haina curata, decenta, neinzorzonata, fara machiaj (cred ca e totusi in regula daca ti-a iesit un cos pe varful nasului si dai cu putin fond de ten sa mai ascunzi, pe cand rimelul si rujul nu prea au ce cauta la biserica). Am vazut eu domnisorici pe la biserica cu tona de machiaj pe fata, cu tot felul de zorzoane si bratari, foindu-se incolo-incoace, dar cu basmaluta. Eh, nu stiu unde e modestia aici, dar vad legea aplicata. Sa nu fim ca fariseii. |
|
|||
|
|||
![]()
"La cele mai multe femei pe care le stiu, purtarea baticului este un fariseism. Nu le place, si nu o fac cu nici un spor duhovnicesc. Poarta basmaua de ochii lumii. Ca iar ii atrage atentia doamna aia nesuferita de la lumanari ca a venit cu capul descoperit. Si bineinteles ca dupa ce primesti sapuneala doamnei de la lumanari sau a altei doamne "binevoitoare" nu-ti mai prieste Sfanta Liturgie nicicum. Sa nu mai spunem ca acea observatie s-a petrecut in vazul si auzul lumii din jur, deci rusinea si neplacerea si mai mare. Si sporul duhovnicesc si mai mic, ca din nou nici ca mai poate sa se concentreze, mai ales daca e o fata simtita. "
In definitiv fiecare sa faca ce vrea ,nu e nimeni obligat sa poarte batic.Nici eu nu purtam esarfa la inceput si trecand anii ,dupa ce am inceput sa inteleg si eu ce se petrece la sf.Liturghie si sa ma rog mai mult ,deci dupa ce mi-am schimbat felul de a gandi , mi-a fost rusine sa intru in biserica fara batic ,chiar daca nu imi placea cum imi sta. La biserica nu trebuie sa placem cuiva ,mergem pentru Dumnezeu.Apoi cand ies din biserica iau acea esarfa ,care la mine e ceva destul de transparent ,dar cel putin am capul acoperit in biserica.Si mai este ceva ,mie imi e jena de parintii care slujesc acolo ,niste preoti foarte ravnitori si deosebiti,cu mult har. Fetele tinere nu prea poarta ceva pe cap ,e bine ca vin la biserica ,asta e mare lucru ,dar cele care poarta sunt foarte misterioase si le sta bine,cel putin asa mi se pare mie. |
|
|||
|
|||
![]()
Intr-o zi apare un profesor la cursuri care plin de dezamagire fata de fetele cu batic spune: ( scuzati, fetelor, eu nu generalizez)" nu stiu ce mecanism sau legatura exista intre batic si fusta, dar cum va explicati ca atunci cand tragi de coltul baticului, cade fusta?"
Asta pentru ca in perioada respectiva cele care faceau cele mai mari prostii, de genul, ramas insarcinata cu tata necunoscut, chefuri monstruoase, ganduri din cele mai neortodoxe, adica lucruri la care nu te-ai fi asteptat, dat fiind ca de la astfel de persoane ai anumite asteptari vis- a -vis de atitudini si comportament, erau fete cu batic si fuste pana in pamant!! Candva am purtat si eu batic in timpul slujbei, apoi tot timpul. Mi-am dat seama ca riscam sa smintesc prin purtarea care nu se potrivea imaginii pe care o afisam, era un soi de pe dinafara vopsit gardul, nu mi se potrivea deloc, asa ca am renuntat. Probabil am fost judecata de multi pentru ca intra in biserica fara batic, fara fusta.. asta e! nu mi-a pasat ca au existat persoane care sa judece in locul meu pe ce loc L-am pus pe Hristos in inima si gandurile mele, dar daca Hristos ar sta in batic si fusta, atunci e grav! asa, ca baieti dragi, cascati ochii si vedeti sufletul acelei fete, nu daca are sau nu batic!! |
|
|||
|
|||
![]()
Eu cred ca mergem cu batic de ochii lui Dumnezeu, ca de ochii oamenilor nu ni-l punem. Acum sa nu credeti ca sunt mai buna ca voi si ca din totdeauna am mers cu batic pe cap. O vreme am uitat si am mers fara, dar de cand stiu ca trebuie nu-mi mai fac probleme de imagine, caci nu mie trebuie sa-mi plac cu baticul pe cap, nici celorlalti oameni, ci lui Dumnezeu. De aceea ma duc la biserica.
Cine nu vrea sa- poarte batic, e liber sa nu poarte, dar sa nu sminteasca pe altele, caci scris este ca femeia sa aiba batic in biserica. Acum face fiecare cum ii dicteaza constiinta. Toate argumentele aduse doi bani nu fac, sunt doar justificari personale, atata timp cat Sf. Pavel ne spune raspicat ca trebuie sa ne acoperim capul. |
|