Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Din Vechiul Testament
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.10.2007, 10:17:58
vsovi vsovi is offline
Banned

Data înregistrării: 16.02.2007
Locație: har†>>>s'C'e'r
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cod_gabriel
Citat:
În prealabil postat de vsovi
deci ce ma tot iei pe mine cu executarea vechilor ritualuri?, ca nu ma refeream la ele din moment ce a adus vinul cel Bun, vinul cel Nou, shi jertfa nesengeroasa a duhului umilit, a inimii frante, pe care Dumnezeu nu le va urgisi, dar care trebuiau sa existe shi in inima din VT ca urmare a jertfei unui animal ales care ar fi murit pentru pacatele tale...
Lasand la o parte faptul ca vechile ritualuri faceau si ele parte din lege, sa zicem ca lasam deoparte aspectele externe si ne rezumam la legea morala.
Ce zice ea? Zice doar "ce ai vrea sa tzi se faca tzie de catre altzii cand eshti in nevoie, exact asha sa le faci dumneata lor"?
Iata ce am gasit eu ca zice:

"19. De va pricinui cineva vatamare aproapelui sau, aceluia să i se faca ceea ce a făcut el altuia:
20. Frantură pentru frantură, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte; cum a facut el vatamare altui om, asa sa i se faca si lui.
21. Cel ce va ucide dobitoc să dea altul; iar cel ce va ucide om să fie omorât."

"21. Să nu-l cruțe ochiul tău, ci să ceri suflet pentru suflet, ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, mână pentru mână, picior pentru picior. Cu răul pe care îl va face cineva-aproapelui său, cu acela trebuie să i se plătească".

"24. Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, mână pentru mână, picior pentru picior,
25. Arsură pentru arsură, rană pentru rană, vânătaie pentru vânătaie."

Asta e legea inca valabila?
Cum se impaca asta cu:"Celui ce te lovește peste obraz, întoarce-i și pe celălalt; pe cel ce-ți ia haina, nu-l împiedica să-ți ia și cămașa;" ?
Asha este domnule, plata mortzii pentru nerespectarea legii shi proorocilor, precum shi autoritatea legii este desfintzata prin credintza in Hristos, daca este sa folosim termeni juridici atunci ea este abrogata asha cum ai spus dumneata fiindca a platit Hristos pe cruce plata pentru pacatele noastre, plata sangelui de pe capul celui ce este sub lege shi a greshit prin netzinerea legii, dar sa nu uitam ca Domnul este Legea shi Domnul este Viatza shi Invierea... deci Harul shi Darul Duhului Sfant a biruit litera care ucide... shi tot ce am spus nu infirma sau are dreptul de a scoate vre-o cirta sau o iota sau de a exclude sau invartosha vre-o bucatzica din intreg Cuvantul lui Dumnezeu in Hristos shi Biserica s-a sfanta, care este Valabil de la Inceput shi pana la Sfarshitul tuturor veacurilor... Caci pamantul shi cerul shi lumea va trece dar Cuvintele lui Hristos Dumnezeu nu vor trece...
Reply With Quote
Vechi 29.10.2007, 10:42:04
vsovi vsovi is offline
Banned

Implicit

fiindca dupa inviera lui Iisus Nazarineanul din mortzi, Fiul Preasfintei fecioare Maria, nu mai este duhul lui Cristos sau Tristos ci Hristos fiindca a biruit, daca imi intzelegi jongleria de termeni din Numele lui Dumnezeu, caruia Ii se cuvine slava in veac.
Reply With Quote
Vechi 29.10.2007, 10:43:33
cod_gabriel cod_gabriel is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.04.2007
Implicit

Citat:
fiindca dupa inviera lui Iisus Nazarineanul din mortzi, Fiul Preasfintei fecioare Maria, nu mai este duhul lui Cristos sau Tristos ci Hristos fiindca a biruit, daca imi intzelegi jongleria de termeni din Numele lui Dumnezeu, caruia Ii se cuvine slava in veac.
Nu ti-o inteleg, poate o descifrezi ca sa stim toti ce ai vrut sa spui.
Reply With Quote
Vechi 29.10.2007, 11:15:55
vsovi vsovi is offline
Banned

Implicit

Citat:
Citat:
Nu ti-o inteleg, poate o descifrezi ca sa stim toti ce ai vrut sa spui.
adica pana la inviere pe care noi nu o prea pretzuim fiindca avem falsa impresie a poveshtilor miraculoasa ce se putea invia din mortzi shi e chiar ushor acest lucru, deci pana atunci era in oameni Duhul Tristetzii chiar daca erau cu Dumnezeu cel din Treime era tristetzea mortzii shi a iadului, iar cat era Hristos inca in lume adica Cristos shi de unde ne vine shi noaua numele de Creshtini, aveam doar sperantza daca ne gandim la ucenici, adica Credintza dar odata ce a inviat shi s-a ridicat la ceruri shi a primit Imparatzia din mana Tatalui pentru mantuire lumii se numeshte Hristos fiindca este Capul Bisericii nu numai a celei pamantene luptatoare ci shi a celei cereshti Biruitoare... iar Ii, este ca el iubeshte pe totzi copiii lumii pe care vrea sa-i ridice sus din pacat ca sa stea in picioare shi la dreapta Lui cand va fi sa judece lumea...

acuma ai priceput jongleria din Numele Domnului?... zic shi eu jonglerie, dar este defapt o frumoasa scriere...:)

sau iar te-am suparat? fiindca Mirelat a sintetizat perfect cum stau lucrurile... eu n-am facut decat sa vorbesc prea mult, shi sa ma joc dea dialogul ... ca sa-tzi decodific Gabriele codul acesta, daca tot tzi-ai pus un astfel de nick, ce aminteshte de sfantul Arhanghel Gavril, bine vestitorul Domnului.
Reply With Quote
Vechi 29.10.2007, 11:43:09
Senior Member

Implicit

Citat:
sau iar te-am suparat? fiindca Mirelat a sintetizat perfect cum stau lucrurile... eu n-am facut decat sa vorbesc prea mult, shi sa ma joc dea dialogul
De ce sa ma superi?
Intr-adevar vorbesti (sau scrii) prea mult si mai ales fara noima, dar asta e spre paguba ta.
Reply With Quote
Vechi 29.10.2007, 16:02:30
vsovi vsovi is offline
Banned

Implicit

Citat:
Citat:
sau iar te-am suparat? fiindca Mirelat a sintetizat perfect cum stau lucrurile... eu n-am facut decat sa vorbesc prea mult, shi sa ma joc dea dialogul
De ce sa ma superi?
Intr-adevar vorbesti (sau scrii) prea mult si mai ales fara noima, dar asta e spre paguba ta.
da, fara noima, fara judecata shi fara intzeles, shi scriu mult prea mult... pentru unii... ai dreptate, in schimba incerc sa nu dau citate, ca sa nu ma aflu ca sectantzii in a contrazice pe cineva cu citate exacte shi cu scripturile in fatza ci eventual doar a marturisi din ce stim din Duhul care de la botez se deslusheshte, sa scriu spre folosul cuiva... deshi citatele pe care le-a dat domnia ta, mie mi-au fost de un real folos, fiindca am mai priceput shi mi s-au mai descalcit, mi s-au clarificat unele eresuri pe care chiar daca nu le manifestam afara, se aflau inlauntru inimii mele... deci itzi multzumesc chiar daca m-ai facut mincinos, orb, in plus adica ai scris ca te adresezi doar altora in sensul ca n-ai cu cine discuta shi astfel ca sunt in plus la discutzie, shi mai ales ca ce scriu n-are logica shi contzinut adica este fara noima... deci nu ma supar shi te rog shi pe dumneata sa ma iertzi ca ti-am zis ca pui intrebari fariseice, adica viclene... nu e sufleteshte placut pentru nimeni sa ramai atat de mult timp suparat doar pentru ca am afirmat ca Mirelat a sintetizat cel mai bine...

poi a zis ceva de genul: ca in credintza creshtin-ortodoxa, este valabil shi VT dar shi NT iar acolo unde sunt nedeslushiri sau ceva ce ar putea parea contrar sau rauvoitor sau legi ale mortzii shi raului, atunci acolo primeaza Noul Testament...

cum trebuia sa pricep ce a sintetizat ea, pentru mine in mod perfect? nu astfel cum tzi-am prezentat pe o pagina intreaga de posturi?

intr-adevar te-am suparat, daca nu cumva eshti supart dumneata sha de felul domniei tale... dar asha suntem totzi... unii mai suparatzi (manioshi) ca altzii... ???

deci iarta-ma daca n-am rabdat suficient shi tzi-am raspuns iar...
Reply With Quote
Vechi 29.10.2007, 16:44:33
Senior Member

Implicit

Citat:
Citat:
Citat:
De ce sa ma superi?
da, fara noima, fara judecata shi fara intzeles, shi scriu mult prea mult... pentru unii... ai dreptate, in schimba incerc sa nu dau citate, ca sa nu ma aflu ca sectantzii in a contrazice pe cineva cu citate exacte shi cu scripturile in fatza ci eventual doar a marturisi din ce stim din Duhul care de la botez se deslusheshte, sa scriu spre folosul cuiva... deshi citatele pe care le-a dat domnia ta, mie mi-au fost de un real folos, fiindca am mai priceput shi mi s-au mai descalcit, mi s-au clarificat unele eresuri pe care chiar daca nu le manifestam afara, se aflau inlauntru inimii mele... deci itzi multzumesc chiar daca m-ai facut mincinos, orb, in plus adica ai scris ca te adresezi doar altora in sensul ca n-ai cu cine discuta shi astfel ca sunt in plus la discutzie, shi mai ales ca ce scriu n-are logica shi contzinut adica este fara noima... deci nu ma supar shi te rog shi pe dumneata sa ma iertzi ca ti-am zis ca pui intrebari fariseice, adica viclene... nu e sufleteshte placut pentru nimeni sa ramai atat de mult timp suparat doar pentru ca am afirmat ca Mirelat a sintetizat cel mai bine...

poi a zis ceva de genul: ca in credintza creshtin-ortodoxa, este valabil shi VT dar shi NT iar acolo unde sunt nedeslushiri sau ceva ce ar putea parea contrar sau rauvoitor sau legi ale mortzii shi raului, atunci acolo primeaza Noul Testament...

cum trebuia sa pricep ce a sintetizat ea, pentru mine in mod perfect? nu astfel cum tzi-am prezentat pe o pagina intreaga de posturi?

intr-adevar te-am suparat, daca nu cumva eshti supart dumneata sha de felul domniei tale... dar asha suntem totzi... unii mai suparatzi (manioshi) ca altzii... ???

deci iarta-ma daca n-am rabdat suficient shi tzi-am raspuns iar...
Confunzi sinceritatea cu mania. Probabil nu esti invatat sa discuti sincer si coerent, cu argumente. Asta poate in mintea dumitale inseamna sectant. Nu stiu sa fii o autoritate bisericeasca atat de inalta incat sa primeze ce scrii domnia ta fata de ce scrie in Biblie. Asa ca ma iarta ca in continuare am sa raman la ce am inteles eu, pana vii cu argumente in loc de lozinci.
Ca sa vezi ce crima, am citit Biblia si mai am si tupeul sa incerc sa inteleg ceva din ea!
As mai avea destule sa scriu, dar ma gandesc sa nu fiu excesiv de sincer.
Reply With Quote
Vechi 29.10.2007, 17:38:47
vsovi vsovi is offline
Banned

Implicit

Citat:
Confunzi sinceritatea cu mania. Probabil nu esti invatat sa discuti sincer si coerent, cu argumente. Asta poate in mintea dumitale inseamna sectant. Nu stiu sa fii o autoritate bisericeasca atat de inalta incat sa primeze ce scrii domnia ta fata de ce scrie in Biblie. Asa ca ma iarta ca in continuare am sa raman la ce am inteles eu, pana vii cu argumente in loc de lozinci.
Ca sa vezi ce crima, am citit Biblia si mai am si tupeul sa incerc sa inteleg ceva din ea!
ar fi bine sa nu fii exagerat de sincer ca se pare ca intr-adevar jigneshti mult prea mult... dar daca nu-tzi dai seama... inseamna ca patzeshti ca shi mine, dar dumneata ai o scuza, probabil doar in felul cum scrii, in schimb eu in felul in care vorbesc cu apropiatzii...???

Daca m-ai facut shi autoritate bisericeasca, inseamna ca nici macar n-ai avut rabdare sa citeshti ce am scris din moment ce ai restalmacit totul aratandu-mi ca nu tzi-am aratat shi nu tzi-am dat argumente... poi citeshte frate shi scuza-ma ca e greu, fiindca eu scriu cu sh shi cu tz... shi apoi mai discutam... dar asha sa rastalmaceshti mereu in favoarea dumitale... poi nu te-am facut sectant ci am spus ca asha procedeaza aceia... dar se pare ca te-am atins la locul sensibil din moment ce iar te-am suparat negand dumneata tot ce am scris eu fara a da citate... poi ce am scris nu este cam ce am auzit shi eu de la Biserica shi de la Biblie shi de la Dumnezeu? asta te intreb ca tzi-am spus ca nu am prea intzeles fiindca pentru asta trebuie sa ai doua lucruri, sa le faci shi sa dobandeshti smerenia+...

deci daca nu citeshti ce scriu eu decat ca sa te infurii shi sa te superi, atunci mai bine sa incheiem discutzia... ca sinceritatea nu se cultiva pe ce n-avem habar dar aratam ca au spus altzii ci pe ceea ce shi domnia ta reusheshte sa poata afirma, adica ceea ce a invatzat el de la altzii (sfintzi) shi marturiseshte in folosul cuiva fara a se crede vrednic de ascultare...

dar se pare ca dumneata eshti Biblist in sensul in care te foloseshti de ea sa fii sincer shi contrazicator ca altfel de ce nu citeshti ca eu mi-am cerut iertare de cateva ori... dar se pare ca nu ai reushit sa bagi de seama... in schimb ai bagat de seama ca am dreptate in sensul ca am priceput bine ce scrie acolo, shi de aia nu ai reushit sa rabzi, cu atat mai mult cu cat nu faceam altceva decat sa ma bucur pentru ca Mirelat a sintetizat foate frumos... de ce nu-tzi convine cand altzii shtiu ce vorbesc mai bine decat domnia ta? Eu tzi-am spus ca dumneata m-ai ajutat, ca mi-am spulberat cateva eresuri din inima mea, deci m-ai ajutat shi tzi-am multzumit, dar dumneata marog frumos, de ce nu ai citit shi doar mi-ai dat replica?

In fine, e treaba domniei tale dar te-am avertizat... Toata Biblia shi toate scrierile sfintzilor sunt Valabile oricat te stradui sa demonstrezi ca ce spui dumneata e valabil... iar practica shi slujirea? Asha cum a lasat predaniile Iisus Hristos shi apostolii shi sfiintzii Sai!
Reply With Quote
Vechi 31.10.2007, 10:04:06
Senior Member

Implicit

Citat:
Citat:
ar fi bine sa nu fii exagerat de sincer ca se pare ca intr-adevar jigneshti mult prea mult... dar daca nu-tzi dai seama... inseamna ca patzeshti ca shi mine, dar dumneata ai o scuza, probabil doar in felul cum scrii, in schimb eu in felul in care vorbesc cu apropiatzii...???

Daca m-ai facut shi autoritate bisericeasca, inseamna ca nici macar n-ai avut rabdare sa citeshti ce am scris din moment ce ai restalmacit totul aratandu-mi ca nu tzi-am aratat shi nu tzi-am dat argumente... poi citeshte frate shi scuza-ma ca e greu, fiindca eu scriu cu sh shi cu tz... shi apoi mai discutam... dar asha sa rastalmaceshti mereu in favoarea dumitale... poi nu te-am facut sectant ci am spus ca asha procedeaza aceia... dar se pare ca te-am atins la locul sensibil din moment ce iar te-am suparat negand dumneata tot ce am scris eu fara a da citate... poi ce am scris nu este cam ce am auzit shi eu de la Biserica shi de la Biblie shi de la Dumnezeu? asta te intreb ca tzi-am spus ca nu am prea intzeles fiindca pentru asta trebuie sa ai doua lucruri, sa le faci shi sa dobandeshti smerenia+...

deci daca nu citeshti ce scriu eu decat ca sa te infurii shi sa te superi, atunci mai bine sa incheiem discutzia... ca sinceritatea nu se cultiva pe ce n-avem habar dar aratam ca au spus altzii ci pe ceea ce shi domnia ta reusheshte sa poata afirma, adica ceea ce a invatzat el de la altzii (sfintzi) shi marturiseshte in folosul cuiva fara a se crede vrednic de ascultare...

dar se pare ca dumneata eshti Biblist in sensul in care te foloseshti de ea sa fii sincer shi contrazicator ca altfel de ce nu citeshti ca eu mi-am cerut iertare de cateva ori... dar se pare ca nu ai reushit sa bagi de seama... in schimb ai bagat de seama ca am dreptate in sensul ca am priceput bine ce scrie acolo, shi de aia nu ai reushit sa rabzi, cu atat mai mult cu cat nu faceam altceva decat sa ma bucur pentru ca Mirelat a sintetizat foate frumos... de ce nu-tzi convine cand altzii shtiu ce vorbesc mai bine decat domnia ta? Eu tzi-am spus ca dumneata m-ai ajutat, ca mi-am spulberat cateva eresuri din inima mea, deci m-ai ajutat shi tzi-am multzumit, dar dumneata marog frumos, de ce nu ai citit shi doar mi-ai dat replica?

In fine, e treaba domniei tale dar te-am avertizat... Toata Biblia shi toate scrierile sfintzilor sunt Valabile oricat te stradui sa demonstrezi ca ce spui dumneata e valabil... iar practica shi slujirea? Asha cum a lasat predaniile Iisus Hristos shi apostolii shi sfiintzii Sai!
Domnule, nici nu ai de ce sa-ti ceri iertare fata de mine pentru ca nu ai gresit fata de mine. Ai dreptul la o opinie, ca si mine, indiferent sub ce forma ti-o exprimi, iar faptul ca m-ai contrazis nu ma supara, chiar daca m-am maniat pentru scurt timp datorita modului in care ai facut-o. Dar asta e vina mea, nu a dumitale.
Problema este ca nu pot lasa fara replica niste lucruri pe care le scrii (nu numai pe acest topic) si ar putea fi luate in serios de cineva. Tacerea smerita in aceste cazuri mi se pare daunatoare si gaunoasa. De exemplu, in cazul discutiei din acest topic, sunt absolut convins ca cine s-ar lua dupa dumneata si nu ar mai manca porc pentru ca asa zice Vechiul Testament, ar fi profund in eroare si s-ar priva degeaba de consumul de carne de porc. Ba si-ar mai framanta si constiinta degeaba cu diverse alte reguli de acolo care de fapt nu mai trebuie respectate.
De asemenea, aversiunea pe care pari a o avea fata de studiul Bibliei e un model rau pentru un crestin. Cel putin asa cred eu si sunt convins ca am dreptate, indiferent ce interdictii in acest sens existau in Evul Mediu.
In fine, in afara de asta, ma acuzi pe mine in timp ce modul in care raspunzi este in mod vadit ofensator, infatuat, iar lipsa de smerenie pe care o marturisesti e mult mai reala decat iti inchipui. Chiar daca intr-adevar genul asta de raspunsuri ma manie pentru timp scurt, domniei tale iti fac mult mai mult rau decat mie, iar starea de spirit pe care o vadesc e chiar mai vatamatoare, ti-o scriu din proprie experienta.
Crede-ma ca nu-ti scriu lucrurile astea ca sa ma cert cu domnia ta, nici nu te cunosc si nu avem nimic de impartit, doar ca mi se pare mai cinstit si mai util pentru amandoi sa-ti scriu ce gandesc cu adevarat decat sa ma prefac smerit si iubitor cand nu sunt asa, adaugand astfel si ipocrizia la lipsa de smerenie.
Daca intr-adevar ti-am spulberat niste eresuri, ma bucur. Inseamna ca tot a iesit ceva bun din aceasta discutie.
Reply With Quote
Vechi 02.11.2007, 19:41:15
BIMB0 BIMB0 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 01.11.2007
Implicit

Citat:
Citat:
În prealabil postat de mirelat
cred ca e prea mult spus "Vechiul Testament este abrogat"... sa zicem mai bine ca noua crestinilor ni s-a dat o Lege noua - Noul Testament - iar acolo unde acesta este in contradictie cu VT, atunci NT primeaza. ptr crestini.
Mai bine spus legea cea noua, de fapt mantuirea prin Hristos, li s-a oferit tuturor, si in primul rand evreilor, care au respins-o. Iar contradictiile sunt atat de importante, incat e greu de spus ca ramane mare lucru in picioare din legea veche.
Cineva amintea faptul ca Iisus a venit nu sa schimbe legea ci sa o implineasca. Legea Vechiului Testament nu a fost abrogata ci Iisus a implinit acele ritualuri de jertfire la Templu care erau simbolice si au fost eliminate prin jertfa Lui. Legea este una singura, nu e cea veche sau noua. Biblia in intregime ( Vechiul si Noul Testament) NU SE CONTRAZICE adica nu contine fraze contradictorii intre ele. Nu este nici u diferenta intre Noul sau Vechiul Testament, impreuna formeaza BIBLIA. Cele zece porunci sunt si vor ramane legea lui Dumnezeu.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Nu sunt intenții curate în spatele la ce a întreprin Usl nothing1000 Generalitati 0 22.07.2012 12:44:18
Bauturi tari si animale necurate NeInocentiu Secte si culte 0 12.05.2012 20:44:58
sterilizarea la animale beatricef Intrebari utilizatori 20 04.05.2011 16:54:31
Despre mancaruri curate si necurate strajeru Secte si culte 0 26.11.2007 01:53:59
ANIMALE PISICUTA35 Generalitati 23 18.05.2007 13:36:06