Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 28.12.2010, 18:26:24
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Monachos Vezi mesajul
Cine spune ca aceasta este aria catolica a forumului? Sau ortodocsii nu au voie sa scrie nimic despre catolici, ci doar sa ii admire si eventual sa treaca la catolicism? Nu vi se pare ca cereti exagerat de mult?
.
Dar dumneavoastră nu vi se pare exagerat să aveți pretenția de a putea să-i criticați pe catolici, care, în schimb, să nu aibă dreptul de a se apăra ?!

În ce privește imprecațiile dumneavoastră la adresa celor care s-au întors la comuniunea cu Papa, știți ce ne-a spus Mântuitorul: "Fericiți veți fi când vor spune tot cuvântul rău împotriva voastră...."
Reply With Quote
Vechi 28.12.2010, 18:30:45
Monachos Monachos is offline
Member

Data înregistrării: 05.12.2009
Cool

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
În ce privește imprecațiile dumneavoastră la adresa celor care s-au întors la comuniunea cu Papa, știți ce ne-a spus Mântuitorul: "Fericiți veți fi când vor spune tot cuvântul rău împotriva voastră...."
Sigur, dvs. va mantuiti (ca sunteti cu Papa), restul, mai mult ca sigur, nu.
Aici am incheiat discutia.
Doamne ajuta!

Daca tot nu aveti nimic sa ne spuneti, in afara de a ne denigra si a va considera superiori, lasati-ne in inferioritatea si obtuzitatea noastra.

Si culmea, catolicii ii acuza pe ortodocsi ca fac apologia ortodoxiei. Pai cum sa nu o fac, atata vreme cat am avut ocazia sa vad cu ochii mei "respectarea traditiei rasaritene" de catre "greco"catolici.

Domnul sa va lumineze!

Last edited by Monachos; 28.12.2010 at 18:33:21.
Reply With Quote
Vechi 28.12.2010, 18:33:18
Banned

Implicit

Citat:
Sigur, dvs. va mantuiti (ca sunteti cu Papa), restul, mai mult ca sigur, nu.
Aici am incheiat discutia.
Doamne ajuta!
Dimpotrivă, Biserica Catolică nu învață că numai catolicii se mântuiesc. Aveți informații profund eronate. Vă rog să nu-mi puneți în gură cuvinte pe care nici nu le-am rostit, și nici nu le-aș rosti, deoarece ar însemna să mă împotrivesc învățăturilor Bisericii...
Reply With Quote
Vechi 28.12.2010, 18:34:10
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Implicit

Citat:
Cine spune ca aceasta este aria catolica a forumului?
Mie îmi spune asta titlul.

Citat:
Sau ortodocsii nu au voie sa scrie nimic despre catolici,
Nici eu, nici dl Erethorn nu am spus că ortodocșii nu au voie să scrie nimic despre catolici. Cel care ați contestat chiar existența noastră pe forum, nemaivorbind de dreptul la cuvânt, sunteți dv.

Citat:
Oricum, nu ma intereseaza opiniile dvs., dar in spiritul dialogului va marturisesc opinia mea: greco-catolicii sunt o corcitura, care a siluit ritul bizantin si care s-a indepartat de orice traditie rasariteana.
Opinia dv. A mea este net diferită.

Citat:
Am avut nefericitul "privilegiu" de a vedea ceva slujbe greco-catolice si, sincer, va marturisesc mi s-au parut departe de traditia slujbelor crestin-ortodoxe.
M-ați întrebat ce caut pe un forum ortodox și v-am răspuns. Dar dv pentru ce ați luat parte la slujirile cele papistașești și ereticești, în loc să psalmodiați dormind în strană, pe nas, pa-vu-ga-di, cum se cade ?

Citat:
Dar poate asta e si scopul: sa fie altceva, cat mai departe de origine, spre a fi disociati cat mai mult de ortodocsi.
In opinia mea, cine afirma ca greco-catolicii respecta traditia si randuiala bizantina e taaare departe de adevar.
Disocierea noastră de ortodocși este numai în ceea ce privește schisma, în nici un caz ritul ori tradiția. E adevărat, mai sunt câteva aspecte care nu prea ne plac, de exemplu: slavismele, care ne supără la fel de mult cât vă supără latinismele noastre, superstițiile, simonia și nepotismul, colaboraționismul. Le-am accepta, totuși, pe toate și am lucra spre îndreptarea lor, dar schisma nu o putem accepta: ne-am scuturat de ea odată, cu trei secole în urmă, și nu vrem să reintrăm în ea nici pentru tot aurul din lumea aceasta, urmând exemplul episcopilor noștri.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 28.12.2010, 18:36:44
Member

Implicit

Da, din pacate mai dreptate are Mantuitorul cand spune "între noi și între voi este o prăpastie mare" (Luca XVI, 26)... uneori se aplica si in cazul schismei.
Reply With Quote
Vechi 28.12.2010, 18:42:36
Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Disocierea noastră de ortodocși este numai în ceea ce privește schisma, în nici un caz ritul ori tradiția. E adevărat, mai sunt câteva aspecte care nu prea ne plac, de exemplu: slavismele, care ne supără la fel de mult cât vă supără latinismele noastre, superstițiile, simonia și nepotismul, colaboraționismul. Le-am accepta, totuși, pe toate și am lucra spre îndreptarea lor, dar schisma nu o putem accepta: ne-am scuturat de ea odată, cu trei secole în urmă, și nu vrem să reintrăm în ea nici pentru tot aurul din lumea aceasta, urmând exemplul episcopilor noștri.
Ah, deci ortodocsii sunt slavii, simoniacii si colaborationistii? Penibila scuza.
Dar despre simoniacii si colaboratorii catolici nu cred ca ati vorbi. Daca da, inseamna ca nu stiti nimic din istoria de dupa 1948 a Bisericii Catolice din Romania. Mai ales cea romano-catolica. Stiti cum a supravietuit ea? Tocmai ca urmare a colaborationismelor. Cine putea sa plece din tara si sa aiba si pasaport dintre romani? 99.9% dintre securisti. Asa ca, va rog frumos, asta nu merge.
Cat despre hirotoniile catolice de copii din evul mediu sau despre lipsa acuta de chemari la preotie in Europa occidentala nu ziceti nimic. Sigur, poate e mai bine un preot din Asia sau Africa care nu stie nici limba poporului in care slujeste decat s-o inchida si s-o faca muzeu, asa cum am vazut cu ochii mei o biserica din Olanda.
Sigur, ramaneti in gusturile dvs.
Din fericire, mantuirea nu este o chestiune politica si nici de gust liturgic sau spiritual.
Insa nu puteti sa ma faceti sa credeti ca Uniatia respecta randuiala bizantina, fie din punct de vedere al disciplinei duhovnicesti sau a celei de slujba. Cu urechile mele am auzit intr-o biserica greco-catolica (eram la vremea vecerniei) raspunsul la intrebarea mea privitoare la vecernie si utrenie si mi s-a raspuns ca nu exista si ca se face doar liturghie. Asa ca, personal, nici nu stiu sa existe carti de slujba greco-catolice in afara de liturghier. Probabil mineele sunt bune de pus pe rugul inchizitiei fiind prea slave si prea ortodoxe - implicit, colaborationiste si simoniace.
Doamne ajuta!
Un An Nou bun si Domnul sa va lumineze cu Harul Sau!

Last edited by Monachos; 28.12.2010 at 18:48:08.
Reply With Quote
Vechi 28.12.2010, 18:46:48
Banned

Implicit

Citat:
Dar despre simoniacii si colaboratorii catolici nu cred ca ati vorbi. Daca da, inseamna ca nu stiti nimic din istoria de dupa 1948 a Bisericii Catolice din Romania. Mai ales cea romano-catolica. Stiti cum a supravietuit ea? Tocmai ca urmare a colaborationismelor. .
Dacă n-ar fi fost mai devreme, anul acesta, ceremonia de beatificare a unui episcop romano-catolic din România care a primit cununa martiriului pentru că a refuzat să colaboreze cu regimul comunist, nu mi-aș fi permis să afirm că spuneți aberații. Dar așa....
Reply With Quote
Vechi 28.12.2010, 18:50:31
Member

Implicit

Citat:
Dacă n-ar fi fost mai devreme, anul acesta, ceremonia de beatificare a unui episcop romano-catolic din România care a primit cununa martiriului pentru că a refuzat să colaboreze cu regimul comunist, nu mi-aș fi permis să afirm că spuneți aberații. Dar așa....
N-am vorbit despre el. De ce disociati sensul?
In plus, va marturisesc sincer, n-am mare incredere in asa-numitii "sfinti ai inchisorilor", nici dintre cei ortodocsi ( prea a fost ridicat in slavi Gheorghe Calciu, iar documnetele au scos la iveala multe lucruri, spre exemplificare...) Multi din ei credeau in faptul ca vor veni americanii sa-i salveze, iar altii actionau ca si spioni ai Vaticanului.
Cat priveste romano-catolicii, ar trebui vazut cum s-a organizat la Bucuresti, ca sa dau numai un simplu exemplu, o grupare preoteasca care a acceptat o forma de colaborare cu regimul.
Eu nu-l cred pe niciun din liderii catolici din timpul comunismului (nu mai pomenesc de ortodocsi ca acolo e evident) curat ca lacrima. De ce? Nimeni nu ajungea lider bisericesc fara acceptul partidului (Ceausescu).
Insa nu stiu ce legatura are colaborationismul cu schisma si cu erezia?! Probabil atunci cand nu mai exista argumente, se trece la chestiunile politice si la gusturile spirituale.
Succes in apologia catolicisumului, dar nu cu mine.
Si da, am fost la Regina Pacii din Timisoara, acolo mi s-a spus ca e o biserica si o comunitate "cu adevarat" greco-catolica. Daca asta inseamna traditie bizantina si respectarea randuielilor, ma las pagubas: numai cladirea bisericii vorbeste de la sine, ca sa nu mai vorbesc de ce si cum se slujeste acolo.

Last edited by Monachos; 28.12.2010 at 18:57:11.
Reply With Quote
Vechi 28.12.2010, 19:03:08
Banned

Implicit

Citat:
Si da, am fost la Regina Pacii din Timisoara, acolo mi s-a spus ca e o biserica si o comunitate "cu adevarat" greco-catolica. Daca asta inseamna traditie bizantina si respectarea randuielilor, ma las pagubas: numai cladirea bisericii vorbeste de la sine, ca sa nu mai vorbesc de ce si cum se slujeste acolo.
Regina Pacis din Timișoara este o parohie greco-catolică aflată în vădită neascultare față de Biserică.

Și eu am fost la Slătioara, și mi s-a spus că e o episcopie "cu adevărat" ortodoxă. Și la "Noul Ierusalim", de la Pucioasa, unde mi s-a spus același lucru. Așa vă convine ?
Reply With Quote
Vechi 28.12.2010, 19:08:00
Member

Implicit

Citat:
Regina Pacis din Timișoara este o parohie greco-catolică aflată în vădită neascultare față de Biserică.

Și eu am fost la Slătioara, și mi s-a spus că e o episcopie "cu adevărat" ortodoxă. Și la "Noul Ierusalim", de la Pucioasa, unde mi s-a spus același lucru. Așa vă convine ?
Pardon, Slatioara nu e in BOR si nici in comuniune cu Bisericile Ortodoxe canonice, deci nu discut despre ea. Pucioasa si Noul Ierusalim imi sunt fenomene complet necunoscute. Insa in biserica din Timisoara slujeste chiar si chiriarhul greco-catolic al locului, deci nu are cum sa fie in "vadita neascultate fata de Biserica" cum dvs. afirmati. Daca era asa, cladirea nici macar n-ar fi fost tarnosita ca lacas de cult, ba si cu nuntiu papal la slujba! Deci e cat se poate de greco-catolica, indiferent ce ati vrea sa spuneti dvs. ca este.

Last edited by Monachos; 28.12.2010 at 19:12:46.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Catolicii si Sf Maria Hartford Generalitati 22 19.08.2011 08:36:38
Dialogul cu catolicii din Cipru BogdanF2 Generalitati 2 16.11.2009 13:03:37
MITROPOLITUL CORNEANU S-A IMPARTASIT CU CATOLICII orthodoxis Stiri, actualitati, anunturi 3 28.05.2008 15:37:58
muzica bizantina Traditie si practica grecu Muzica Bisericeasca 9 10.10.2007 18:21:04