Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Sfanta Scriptura > Despre Sfanta Scriptura
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 03.06.2008, 16:51:51
vsovi vsovi is offline
Banned

Data înregistrării: 16.02.2007
Locație: har†>>>s'C'e'r
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Eutifiev_EMI
Ma supara mult ca nu imi dati referinte si eu ma simt obligat s-o fac de repetate ori.
Va rog din suflet, dati-mi si mie o referinta, o pagina, un capitol ceva !

"...caci in aceste doua porunci sint cuprinse toata legea si prorocii..."

Nu vi se pare putin absurd-ca sa nu zic mai mult-ca "aceste doua porunci(?)sa cuprinda o lege intreaga ?
Pai, stimabile domn, o lege cuprinde, alcatuieste o sumedenie de reguli si amendamente , care TREBUIESC respectate cu strictete. Si o lege care nu cuprinde diferite norme, disctincte legi, felurite reguli, o serie de amendamente, NU SE POATE NUMI LEGE !
Si nu cred ca este cazul sa explic si dpdv. etimologic. acest termen "Lege".

Eu nu pot oricat asi fi de ilustru sa intuiesc ce vor sa zica aceste cuvinte: "...saiubesti pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima ,din tot cugetul tau ,iar pe aproapele ca pe rine insuti...", inainte ca sa cunosc o definitie ale acestor cuvinte.
Pentru ca aici se vorbeste pe scurt, in cateva cuvinte, daca aceste cuvinte implica intr-adevar o lege.

Este acelasi lucru ca si cand ai spune unui elev sa explice o formula, fara teorema si sa rezolve un exercitiu, fara cerinte.
vrei sa pricepi legea shi proorocii cu cea ma mare porunca a Sa? vrei sa pricepi cum se Iubeshte Dumnezeu din tot sufletul shi cugetul, din tot duhul shi vrednicia? din toata inima curata? shi pe aproapele tau mai mult ca pe sfintzi? (caci pe tine insutzi nu te shti iubi, asha cum ne arata Cuvantul Lui Dumnezeu, shi atunci nu se poate spune "ca pe tine insutzi" ci ca pe sfintzi)?

poi atunci priveshte la sfiintzii parintzi shi teologi, la mucenici shi mucenitze, la mironositze shi apostoli shi vei pricepe cum se scriu legile sfintzeniei shi cum trebuiesc respectate in litera shi spirit, in Cuvantul Lui Dumnezeu pazit pentru a fi implinit in adancul inimii, in adancul dragostei, in centrul sufletului shi al smereniei....

Legea shi proorocii? Poi asha sa iubeshti pe Dumnezeu ca sa lashi iubirea lui prin tine catre aproape shi sa te molipseshti shi tu de ea ca "ceea ce ai vrea sa tzi se faca tzie aia sa faci tu aproapelui tau" shi e vorba ca unui sarac sau om al durerii din lumea asta ce vine sa ceara de la tine, asha sa-i faci asha cum ai vrea sa tzi se faca tzie... ca niciodata nu se shtie cand vei fi shi tu la fel... plin de patimi shi pacate, cazut intre talhari shi distrus shi batjocurit shi ranit shi deposedat de toate cele ce le aveai... shi atunci cat de bine itzi cade ca un necredincios, un samaritean necredincios dar milostiv, sa faca canonul milei cu tine...

Iar legea cea noua a dragostei?
"Asha sa va iubitzi unii pe altzii, asha, asemenea, cum v-am iubit EU (Domnul Nostru Iisus Hristos) ca lumea vazand faptele voastre bune sa dea slava lui Dumnezeu" deci nu pentru slava noastra shi de ochii shefului sau a lumii ci pentru slava lui Dumnezeu, vestind slava shi marirea lui Dumnezeu... :)

dar de ce nu le cautzi dumneata shi sa ne spui unde anume gaseshti citatele respective... din care vorbim noi... sa vezi daca am intzeles bine sau ne-am incurcat shi folosim scripturile ca sa urmam defapt ritualuri shi porunci lumeshti... 6x???:(:(
Reply With Quote
Vechi 04.06.2008, 13:19:09
Eutifiev_EMI Eutifiev_EMI is offline
Member

Data înregistrării: 03.04.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de vsovi
Citat:
Ma supara mult ca nu imi dati referinte si eu ma simt obligat s-o fac de repetate ori.

Nu vi se pare putin absurd-ca sa nu zic mai mult-ca "aceste doua porunci(?)sa cuprinda o lege intreaga ?
Pai, stimabile domn, o lege cuprinde, alcatuieste o sumedenie de reguli si amendamente , care TREBUIESC respectate cu strictete. Si o lege care nu cuprinde diferite norme, disctincte legi, felurite reguli, o serie de amendamente, NU SE POATE NUMI LEGE !

Eu nu pot oricat asi fi de ilustru sa intuiesc ce vor sa zica aceste cuvinte: "...saiubesti pe Domnul Dumnezeul tau din toata inima ,din tot cugetul tau ,iar pe aproapele ca pe rine insuti...", inainte ca sa cunosc o definitie ale acestor cuvinte.
Pentru ca aici se vorbeste pe scurt, in cateva cuvinte, daca aceste cuvinte implica intr-adevar o lege.

Este acelasi lucru ca si cand ai spune unui elev sa explice o formula, fara teorema si sa rezolve un exercitiu, fara cerinte.
vrei sa pricepi legea shi proorocii cu cea ma mare porunca a Sa? vrei sa pricepi cum se Iubeshte Dumnezeu din tot sufletul shi cugetul, din tot duhul shi vrednicia? din toata inima curata? shi pe aproapele tau mai mult ca pe sfintzi? (caci pe tine insutzi nu te shti iubi, asha cum ne arata Cuvantul Lui Dumnezeu, shi atunci nu se poate spune "ca pe tine insutzi" ci ca pe sfintzi)?

poi atunci priveshte la sfiintzii parintzi shi teologi, la mucenici shi mucenitze, la mironositze shi apostoli shi vei pricepe cum se scriu legile sfintzeniei shi cum trebuiesc respectate in litera shi spirit, in Cuvantul Lui Dumnezeu pazit pentru a fi implinit in adancul inimii, in adancul dragostei, in centrul sufletului shi al smereniei....

Legea shi proorocii? Poi asha sa iubeshti pe Dumnezeu ca sa lashi iubirea lui prin tine catre aproape shi sa te molipseshti shi tu de ea ca "ceea ce ai vrea sa tzi se faca tzie aia sa faci tu aproapelui tau" shi e vorba ca unui sarac sau om al durerii din lumea asta ce vine sa ceara de la tine, asha sa-i faci asha cum ai vrea sa tzi se faca tzie... ca niciodata nu se shtie cand vei fi shi tu la fel... plin de patimi shi pacate, cazut intre talhari shi distrus shi batjocurit shi ranit shi deposedat de toate cele ce le aveai... shi atunci cat de bine itzi cade ca un necredincios, un samaritean necredincios dar milostiv, sa faca canonul milei cu tine...

Iar legea cea noua a dragostei?
"Asha sa va iubitzi unii pe altzii, asha, asemenea, cum v-am iubit EU (Domnul Nostru Iisus Hristos) ca lumea vazand faptele voastre bune sa dea slava lui Dumnezeu" deci nu pentru slava noastra shi de ochii shefului sau a lumii ci pentru slava lui Dumnezeu, vestind slava shi marirea lui Dumnezeu... :)

dar de ce nu le cautzi dumneata shi sa ne spui unde anume gaseshti citatele respective... din care vorbim noi... sa vezi daca am intzeles bine sau ne-am incurcat shi folosim scripturile ca sa urmam defapt ritualuri shi porunci lumeshti... 6x???:(:(
"dar de ce nu le cautzi dumneata shi sa ne spui unde anume gaseshti citatele respective... din care vorbim noi... sa vezi daca am intzeles bine sau ne-am incurcat shi folosim scripturile ca sa urmam defapt ritualuri shi porunci lumesh"

Cam indrazneata aceasta replica. Daca puteti sa ajutati cu ceva, bine, iar daca nu, atunci sa nu fim zeflemisti. Eu vreau sa vorbesc cu aceia care sunt dispusi sa imi raspunda. Nu este nimeni obligat sa posteze daca nu are ce, sau daca nu este motivat de interes !

Apoi, eu am cerut niste referinte, care, dupa cate vad, la unii, au devenit deranjante.
Nu cred ca am facut un abuz, cerand ce mi se cuvine, si fara sa cer...

Cat despre explicatii, tin sa subliniez, ca in unele circumstante, nu e atat de necesar sa punem accentul pe ele.
Consider ca si eu sunt in stare sa definesc unii termeni, folosindu-ma de cuvintele mele...

As dori, daca se poate bineinteles, sa fiti putin mai obiectiv.

Multa sanataate!
Apreciez paptul ca vreti sa contribuiti la elucidarea unor probleme de actualitate in lumea crestina, si in cea mai mare parte in cea seculara.
Reply With Quote
Vechi 04.06.2008, 14:32:53
vsovi vsovi is offline
Banned

Data înregistrării: 16.02.2007
Locație: har†>>>s'C'e'r
Implicit

draga Eutifiev_EMI, domnule draga, replica respectiva nu este rauvoitoare, ci te indeamna pe domnia ta sa cautzi prin scripturi shi sa descoperi daca sustzinem corect ceea ce sustzinem shi conform scripturilor shi sa imi spui shi mie de unde este ca eu am uitat exact locul shi paragraful shi le incaurc nevoie mare, deci nu tzi-ash putea da locul nu pentru ca n-ar fi indicat, ci pentru ca umila mea memorie nu s-a invrednicit sa respecte asha cum ar fi trebuit sfintele Cuvinte ale lui Dumnezeu, facand trimiterile in mod corect, caci asha ar fi frumos sa spun exact de unde shi de ce a zis asha shi sa pricep shi sa shtiu dar nu ca sa ma dau mare ci ca sa urmez, sa fac... dar iata ca nu-s in stare ci ma incurc shi ma ratacesc in scrieri inima shi mintea mea nefiind instare sa fie ceva mai ordonata shi ingrijita cum cere domnia ta.... deci nu te supara pentru explicatziile sensurilor ce se extrag din scripturi pe care le-a facut Hristos pentru noi shi eu nu mai retzin pe unde le potzi citi asha cum au fost consemnate, caci asha cum ceri dumneata ar fi frumos a fi shi amintite, cu Capitol shi paragraf shi cu citatul exact, dar tzi-am spus ca nu ai ce sa te ashteptzi de la mine, decat ce tzi-am aratat ca shtiu cu inima deschisa...

Dumneata ai crezut ca se refera la tine? se referea la cei ce transforma cunoashterea scripturilor in slujiri shi ritualuri lumeshti, iar eu am afirmat ca chiar ma simt cam incurcat shi de aceea shi Hristos, pentru unii ca mine a sintetizat, caci nu totzi au asha o minte enciclopedica sau bine structurata in care fiecare lucru sa fie la locul lui, shi sa nu intrebe mereu cum e de fapt? ce a zis? ce trebuie sa facem? cum este scris? ce zice la lege? De aceea a sintetizat shi a aratat care sunt poruncile toate, shi cele mai mari shi cum trebuiesc urmate, caci le-a plinit shi le-a desavarshit... nu numai Domnul Nostru Iisus Hristos ci totzi sfiintzii Sai dupa masura fiecaruia...:)

poate ca a fost o remarca cam trufashe, dar bine ca macar dumneata te-ai simtzit ca altzii nu mai au demult conshtiintza... ci au preluat conshtiintza bunastarii shi a compromisului....... lepadand tzinerea poruncilor shi paza Cuvantului Lui Dumnezeu ca sa faca nu doar sa se grozaveasca cum fac eu, caci "aceia ma iubesc pe Mine, care aud Cuvantul Lui Dumnezeu shi cred in Cel ce M-a trimis" :)
Reply With Quote
Vechi 04.06.2008, 18:39:54
sanziana62 sanziana62 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 16.05.2007
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru sanziana62
Implicit

Citat:
Intr-o lume plina de pacat si de nesiguranta, unde cei mai multi se joaca cu minciuna in gura, unde pacatul a ajuns la culmea apogeului, unde si la cine as putea sa apelez pentru a cunoaste Adevarul ?
Daca m-as duce la protestanti, ar incerca sa ma faca sa inteleg cum inteleg ei.Daca ar fi sa consult un ortodocs, ar face la fel si acellasi lucru si un catolic. Si atunci stau si ma intreb: la cine si unde as putea sa gasesc Adevarul?
Si fiind ca suntem la capitolul asta, ridic si eu o intrebare intrebatoare : ce este adevarul ?
draga domnule Emi ,ti-am citit nedumeririle ,si am ajuns la o concluzie...tu nu cauti adevarul...tu iti pui doar niste intrebari rationale...de dragul stiintei...
azi citeam intr-o carte ortodoxa ...filocalia...daca ai auzit:"un barbat fara sfatuitor e propriul sau dusman"...si cred ca tu esti in aceasta situatie...iar sfatuirtorul vine cand iti doresti cu adevarat si cand esti pregatit pentru asta...nu cand vrei sa-ti satisfaci o curiozitate care te sacaie...asa...ca un tzantzar...
Reply With Quote
Vechi 05.06.2008, 00:07:03
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Implicit

Citat:

ESTE VB DE LEGEA IUBIRII ,IAR DC NU STII ce implica iubirea testresezi degeaba sa pui intrebari..rationale:sleep:
Reply With Quote
Vechi 05.06.2008, 05:37:46
cozia cozia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.01.2007
Implicit

Citat:

Cre este diferenta dintre protestanti si neoprotestanti ?
In mare protestantii sunt de pe vremea lui Luther iar Neo- cam de vre-o 70-80 ani sau poate 100 de ani, cel mai amuzant fiind cel care a citea "scripturile " sale personale dintr-o palarie - Mormonii
Reply With Quote
Vechi 05.06.2008, 10:43:11
sanziana62 sanziana62 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 16.05.2007
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru sanziana62
Implicit

Citat:
În prealabil postat de sofiaiuga
Citat:

ESTE VB DE LEGEA IUBIRII ,IAR DC NU STII ce implica iubirea testresezi degeaba sa pui intrebari..rationale:sleep:
...intreaba-i mai bine pe satanisti...am auzit ca sunt foarte inteligenti si pot sa explice orice...cu argumente traznet...iarta-ma te rog...poate sunt rea, dar pui problema atat de sec ,parca ti-ar lipsi un organ cu care sa simti ...imi cer scuze...adevarul tau va fi rece si inutil...iar tu vei ramane in continuare gol...
Reply With Quote
Vechi 05.06.2008, 12:09:52
Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sanziana62
Citat:
Intr-o lume plina de pacat si de nesiguranta, unde cei mai multi se joaca cu minciuna in gura, unde pacatul a ajuns la culmea apogeului, unde si la cine as putea sa apelez pentru a cunoaste Adevarul ?
Daca m-as duce la protestanti, ar incerca sa ma faca sa inteleg cum inteleg ei.Daca ar fi sa consult un ortodocs, ar face la fel si acellasi lucru si un catolic. Si atunci stau si ma intreb: la cine si unde as putea sa gasesc Adevarul?
Si fiind ca suntem la capitolul asta, ridic si eu o intrebare intrebatoare : ce este adevarul ?
draga domnule Emi ,ti-am citit nedumeririle ,si am ajuns la o concluzie...tu nu cauti adevarul...tu iti pui doar niste intrebari rationale...de dragul stiintei...
azi citeam intr-o carte ortodoxa ...filocalia...daca ai auzit:"un barbat fara sfatuitor e propriul sau dusman"...si cred ca tu esti in aceasta situatie...iar sfatuirtorul vine cand iti doresti cu adevarat si cand esti pregatit pentru asta...nu cand vrei sa-ti satisfaci o curiozitate care te sacaie...asa...ca un tzantzar...
Daca nu sunt prea indraznet, ati vrea sa imi spuneti mai multe despre mine ?
Multumesc pentru comparatie.
Reply With Quote
Vechi 05.06.2008, 12:25:40
Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de sanziana62
A
Citat:
În prealabil postat de sofiaiuga
Citat:

...intreaba-i mai bine pe satanisti...am auzit ca sunt foarte inteligenti si pot sa explice orice...cu argumente traznet...iarta-ma te rog...poate sunt rea, dar pui problema atat de sec ,parca ti-ar lipsi un organ cu care sa simti ...imi cer scuze...adevarul tau va fi rece si inutil...iar tu vei ramane in continuare gol...
Cu alte cuvinte: "intreaba-l mai bine pe dracu, ca el sa pricepe mai bine..."
Sa inteleg de aici ca imi dati o trimitere, o recomandare mai pledibila pentru o intelegere mai buna a ceea ce exprima legea. Bizara comparatie ! Straniu ! Nici sa fi vrut sa ma gandesc la asa ceva nu cered ca as fi fost in stare sa nascocesc asa o sugestie pripita .

Inteleg mai mult decat credeti, mesajul acestor cuvinte.
Reply With Quote
Vechi 05.06.2008, 12:34:39
Member

Implicit

Se poate face o distinctie clara intre adevar si neadevar ?
Exista o linie clara de demarcatie intre bine si rau ?
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Roaga pe Dumnezeu sa fie profesorul tau, sa te invete unde este adevarul spre_rasarit Generalitati 0 25.10.2011 15:49:22
Unde gasesc aceste cantari? sophia Muzica Bisericeasca 3 07.02.2011 19:04:27
Unde pot sa gasesc....? mishul Intrebari utilizatori 5 30.11.2010 13:23:43
ajutati-ma sa gasesc adevarul! irina2009 Rugaciuni 17 05.09.2009 16:01:38
unde gasesc? iulyaan Generalitati 4 29.10.2008 09:16:03