Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Postul in Biserica Ortodoxa > Postul
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 08.08.2008, 20:58:21
mirelat
Guest

Implicit

Kitty, bine ai venit!

Din cate am aflat si eu de la un teolog de pe forum, postul fara ulei este pentru calugari, care tin un post mai aspru. Uleiul este de post si mirenii nu au "interdictie" la el.

Spovedania se poate face oricand, chiar daca nu am tinut post.

Daca insa ai in vedere si impartasania dupa spovedanie, atunci trebuie sa tii post macar 3 zile.

Dumnezeu sa-ti ajute!
Reply With Quote
Vechi 08.08.2008, 21:14:17
whist whist is offline
Junior Member

Data înregistrării: 08.08.2008
Implicit

salutare tuturor!putem sa ne gandim la post si la celalalt aspect....cel spiritual..Mi se pare absurd sa avem in vedere doar partea cu abtinerea de la anumite mancaruri..e doar o parere...nu ma criticati prea aspru.MC
Reply With Quote
Vechi 08.08.2008, 21:17:56
Noesis Noesis is offline
Senior Member

Data înregistrării: 08.07.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de kitty27
Buna ziua,
Sunt noua aici,am intrat sa cer un sfat.Am 24 de ani si acesta este primul post pe care il tin(spre rusinea mea).
Marturisesc ca nu am stiut(lene,nestiinta) ca nu este voie sa mancam cu ulei si am tinut un post normal.Sa inteleg ca postul pe care l-am tinut pana acum nu are nici o valoare?Ce pot face sa indrept asta?
Nu vreau sa renunt pt ca este prima mea incercare de acest gen si nu as vrea sa ma dau batuta.Ce sfaturi imi puteti da?
Si mai am o intrebare cand ma pot spovedi?Nu m-am mai spovedit de mult si as vrea sa incerc sa fac totul cum trebuie.
Multumesc aticipat celor care imi vor raspunde.
Kitty, dupa cum spunea si Mirela, postul cu ulei tot post se cheama pentru cei care nu sunt in manastire. Doar nu manca mancaruri cu produse animale.

Poti sa te spovedesti la orice biserica. In principal acum in post pe aici se face spovedanie vineri dupa-amiaza/seara, sambata dimineata si seara si cand mai este afisat. Du-te la biserica si precis este un afis cu programul de spovedanie.
Reply With Quote
Vechi 08.08.2008, 21:41:25
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de whist
salutare tuturor!putem sa ne gandim la post si la celalalt aspect....cel spiritual..Mi se pare absurd sa avem in vedere doar partea cu abtinerea de la anumite mancaruri..e doar o parere...nu ma criticati prea aspru.MC
Bine ati venit pe forum si sa va fie de folos, celor noi inscrisi. Ce poate fi mai minunat, sa vezi cum noi si noi suflete , iubitoare de Dumnezeu ni se alatura. Revenind la post si la problema pe care ai ridicato, este cat se poate de fireasca si nu vad nimic ciudat in abordare. Da, este extrem de important ca pe langa cele ce mancam, sa ne gandim la cele ce cugetam, rostim, traim, simtim. Postul este perioada unei propri evaluari ale fiecaruia in parte, al unui inventar, contabilizari ale faptelor, neputintelor si slabiciunilor noastre. Postul ne da prilejul autoeducarii noastre si a revizuiri comportamentului nostru in asa fel ca la iesirea din post sa putem spune ca talantii nostri sau mai inmultit, macar sa ne demonstram noua insine, ca putem fi mai buni, mai curati sufleteste, mai infranati de la cele nefolositoare. Ispitele si tentatile in aceasta perioada sunt foarte mari si pentru unii din noi devin un adevarat calvar si nu de putine ori in aceste perioade sunt cele mai "spectaculoase" si neprevazute caderi in pacate. Dar cu multa truda, pentru ca totul se obtine cu truda, si cu multa dragoste si rugaciune toate cele fara de folos, vor fi date la o parte, pentru unii mai repede , pentru altii dupa un timp mai indelungat, dar important sa ne regasim cu totii in turma Lui Hristos si sa ne bucuram de cele vesnice.
Reply With Quote
Vechi 08.08.2008, 23:23:29
veilur veilur is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.01.2007
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de vsovi
bine am intzeles sau e vorba shi despre altceva? ca ma strafulgera ceva la minte
3x???:(:(
Nu, era vorba ca am cazut intr-un pacat pentru care mi s-a dat canon, nu din cuaza faptului ca nu am tinut canonul. Iar pacatele lista aia de "pacate facute in 10 minute" cred ca toti le facem, cel putin eu sunt expert in asa ceva, e a doua mea fire, o am in sange ca sa zic asa. :(
Citat:
În prealabil postat de cristiboss56
Ispitele si tentatile in aceasta perioada sunt foarte mari si pentru unii din noi devin un adevarat calvar si nu de putine ori in aceste perioade sunt cele mai "spectaculoase" si neprevazute caderi in pacate.
Da, ai pus punctu pe "i" aici.
Si imi place cum ai spus la sfarsit ca important e sa ne regasim cu totii in turma lui Hristos si sa ne bucuram de vesnicie. :)
Reply With Quote
Vechi 08.08.2008, 23:34:29
veilur veilur is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.01.2007
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de kitty27
Sunt noua aici,am intrat sa cer un sfat.Am 24 de ani si acesta este primul post pe care il tin(spre rusinea mea).
Marturisesc ca nu am stiut(lene,nestiinta) ca nu este voie sa mancam cu ulei si am tinut un post normal.Sa inteleg ca postul pe care l-am tinut pana acum nu are nici o valoare?Ce pot face sa indrept asta?
Nu vreau sa renunt pt ca este prima mea incercare de acest gen si nu as vrea sa ma dau batuta.Ce sfaturi imi puteti da?
Si mai am o intrebare cand ma pot spovedi?Nu m-am mai spovedit de mult si as vrea sa incerc sa fac totul cum trebuie.
Multumesc aticipat celor care imi vor raspunde.
Pai tu crezi ca noi suntem mari postitori? Oricum, adevaratul post este cel al infranarii multei vorbiri(clevetiri, cartiri, judecare de oameni, aducere aminte a raului), al infranarii ochilor, auzului si al imaginatiei.
Reply With Quote
Vechi 09.08.2008, 01:51:57
mirelat
Guest

Implicit

Citat:
putem sa ne gandim la post si la celalalt aspect....cel spiritual..Mi se pare absurd sa avem in vedere doar partea cu abtinerea de la anumite mancaruri
oh, sigur ca da. daca citesti mai mult pe forum ai sa gasesti destule pe tema asta.

insa atunci cand cineva pune o intrebare punctuala, cum a fost cea a lui Kitty de aici, i se raspunde la obiect pe cat posibil. :)
Reply With Quote
Vechi 09.08.2008, 17:03:18
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanhodean
eu m-am gandit sa citesc alternativ asa:
paraclisele Maicii Domnului,si acatistele ei:).
alternativ.
asta daca ma ajuta El.
DE CITIT IN ACEST POST PSALTIREA MAICII DOMNULUI si cartea f.f.frumoasa intitulata URMAREA MAICII DOMNULUI ca e f.f.folositoare sufletelor noastre:)
Reply With Quote
Vechi 09.08.2008, 17:05:56
sofiaiuga's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de veilur
Si vreti sa spune-ti ca voi nu ati pacatuit in post? Eu unu am cazut intr-un pacat, nu spun ce ca sa nu smintesc, dar faza urata e ca am cazut. Daca voi ati cadea in vre-un pacat, oricat de grav ar fi, ati mai continua postul?
cu atit mai mult ttrebuie postul tinut si URMAT DE SPOVEDANIE,neaparat,nu oierde ocazia de a te spovedi in acest important post ,chiar dc tine mai putine zile decit postul pastelui:)
Reply With Quote
Vechi 09.08.2008, 17:10:05
sofiaiuga's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
postul e doar o cale spre cele spirituale ,caci trupul slabit putin de nemincare sau mincare mai usoara si mai putina ,precum si de somn mai putin ,isi mai pierde din naravurile rele ale poftelor trupesti si ne putem ruga mai usor decit cu un stomac plin cu mincaruri grele ..carne..etec
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
vine vine ioanhodean Postul 22 08.05.2013 11:50:17
Vine Sfarsitul lumii? mihailt Generalitati 23 29.11.2012 22:56:32
Dupa BAC vine facultatea richard_d Generalitati 8 16.07.2011 09:30:11
cum vine asta? victortiti89 Generalitati 4 08.06.2011 23:16:34
Vine vara ... ClaudiuT Tinuta in Biserica 18 08.05.2009 18:01:00