Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Nunta
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 07.05.2010, 23:24:20
geo.nektarios's Avatar
geo.nektarios geo.nektarios is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.07.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
S-a vorbit aici despre prezervative, orgasm, daca e voie, daca nu e, dupa casatorie, inainte... Nu vreau sa reincep discutiile pe tema asta, insa ar putea exista o solutie pe care n-o vad relatata aici.

Am fost la un duhovnic casatorit, in varsta, la Catedrala din oras. Intrebarea a fost daca e voie sa folosesc anticonceptionale, pentru ca, in cazul nostru, nu vrem sa avem copii. Preotul a fost sceptic la ele mai mult dpdv medical, asa ca mi-a dat solutia sa apelez la o operatie chirurgicala care sa previna ca unul din noi sa mai poata avea copii. Deci, parerea lui (nu a mea) este ca vasectomia sau legarea trompelor e ok din punct de vedere ortodox.

In cazul altora, care vor sa aiba copii, sa-i faca si apoi pot sa apeleze la o metoda de genul asta in caz ca sunt de acord. Daca mai e mult pana la menopauza...

Cum si preotul a spus, sexul este un fapt firesc, lasat de la Dumnezeu. Sunt de acord cu el, insa pe deasupra eu zic ca trebuie facut cu cumpatare, nici prea des (desfranare) si nici prea rar, sa nu fim ispititi cum zice acel verset... Nu trebuie facut in scopul placerii, ci din necesitate fireasca, spre slava lui Dumnezeu care l-a facut posibil, multumindu-i la sfarsit ca si pentru o masa delicioasa pe care tocmai ai savurat-o... :)
Frate drag,
daca Dumnezeu STIE ca NU ai nevoie de copii, NU ti-i va da! Dar daca STIE ca PRIN ei iti dobandesti mantuirea, ii vei avea! DAR, daca te opui VOII LUI si LEGII FIRESTI prin TAINA CASATORIEI, nu iti ramane decat o judecata ASPRA de la Creator!
El Cel ce te-a creat si te-a unit cu sotia „spre nastere de prunci buni STIE CE E BINE PT TINE! Cum „se va binecuvantat omul, cel ce se teme de Domnul? femeia TA ca o vie roditoare in laturile casei TALE, fiii tai ca tinere vlastare de maslin in prejurul mesei TALE”! (Ps.126)

Parerea preotului este parere PROPRIE si NU INVATATURA lui Hristos!!! Stii bine, ca facand teologie ai avut acces la cartile bisericesti si mai mult ca altii la INVATATURA SF.PARINTI! DECI ELE NE VOR FI DE MARTURIE INAINTEA LUI HRISTOS!

NU fratia ta decizi asupra vietii, ci Hristos, de aceea NU TREBUIE SA TE OPUI! Taina casatoriei NU va fi lucratoare ci te va judeca aspru! LASA-L PE HRISTOS SA LUCREZE INTRE VOI, ca EL CARE DA VIATA ARE SI GRIJA DE EA! NU te necaji ca nu aveti cu ce sa cresteti copiii, ci pune-ti NADEJDEA in Dumnezeu si IN ajutorul Sau, ca El „va da binecuvantare in veac”!
Vechi 08.05.2010, 00:21:56
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Eu, ca femeie, ma ingrozesc de ceea ce citesc aici. In vecii vecilor nu as accepta un sot "crestin" care sa vrea sa imi fac operatie chirurgicala, ca sa se simta el fara pacate ca nu vrea copii! Penibil! E o insulta prea mare la adresa unei femei.

Edit: am recitit titlul topicului... Care va sa zica mantuirea barbatului sta in legarea trompelor uterine ale unei femei! Mare ti-e gradina, Doamne!
Topicul asta e lansat acum aproape 2 ani.

Vorbind in general, acum, sunt cazuri in care un cuplu nu vrea sa aiba copii pentru ca au unul sau amandoi o tara genetica si nu vor sa o transmita. Mai sunt cazuri in care femeia are o boala care i-ar pune in pericol grav viata daca ar fi insarcinata. Sau care a avut deja doi copii handicapati? (deci, este clar ca este o problema genetica la mijloc)
In aceste cazuri extreme mie nu mi se pare un lucru atat de barbar sterilizarea.
Se tot spune pe aici sus si tare ca anticonceptionalele sunt abortive, atunci ce sa faca un cuplu in aceasta situatie, care nu vrea sa riste pierderea de embrioni (fie ea cat de rara, in cazul anticonceptionalelor)?
Vechi 08.05.2010, 00:28:20
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Topicul asta e lansat acum aproape 2 ani.

Vorbind in general, acum, sunt cazuri in care un cuplu nu vrea sa aiba copii pentru ca au unul sau amandoi o tara genetica si nu vor sa o transmita. Mai sunt cazuri in care femeia are o boala care i-ar pune in pericol grav viata daca ar fi insarcinata. Sau care a avut deja doi copii handicapati? (deci, este clar ca este o problema genetica la mijloc)
In aceste cazuri extreme mie nu mi se pare un lucru atat de barbar sterilizarea.
Se tot spune pe aici sus si tare ca anticonceptionalele sunt abortive, atunci ce sa faca un cuplu in aceasta situatie, care nu vrea sa riste pierderea de embrioni (fie ea cat de rara, in cazul anticonceptionalelor)?
Fani, stii raspunsul la urmatoarea intrebare de etica, nu?
"Sa presupunem ca stii o femeie insarcinata care deja are 8 copii. Trei dintre ei sunt surzi, doi sunt orbi si unul este dezechilibrat mintal. Femeia are sifilis.
Ai sfatui-o sa faca un avort?"

Mi se pare ca cele spuse de Geonektarios sunt cele mai in conformitate cu crestinismul, dar pentru a putea gandi astfel, trebuie cu adevarat sa duci o viata in Hristos.Sa ne ajute Dumnezeu sa avem copii buni, prin care sa ne putem mantui!

Vechi 08.05.2010, 00:36:35
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de glykys Vezi mesajul
Fani, stii raspunsul la urmatoarea intrebare de etica, nu?
"Sa presupunem ca stii o femeie insarcinata care deja are 8 copii. Trei dintre ei sunt surzi, doi sunt orbi si unul este dezechilibrat mintal. Femeia are sifilis.
Ai sfatui-o sa faca un avort?"

Mi se pare ca cele spuse de Geonektarios sunt cele mai in conformitate cu crestinismul, dar pentru a putea gandi astfel, trebuie cu adevarat sa duci o viata in Hristos.Sa ne ajute Dumnezeu sa avem copii buni, prin care sa ne putem mantui!

Stiu, nu am mai fi avut Sonata Lunii daca avorta (sau cazul a era cu 10 copii inainte). ;-)

Dar eu nu am propus avort! este o mare deosebire intre avort (a distruge o viata, a omori o fiinta umana) si sterilizare - a impiedica viata sa apara.
Sigur, stiu ca un cuplu crestin trebuie sa fie deschis vietii. Dar eu am vorbit de conditii speciale, nu de cazul general.
Vechi 08.05.2010, 03:28:48
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Stiu, nu am mai fi avut Sonata Lunii daca avorta (sau cazul a era cu 10 copii inainte). ;-)

Dar eu nu am propus avort! este o mare deosebire intre avort (a distruge o viata, a omori o fiinta umana) si sterilizare - a impiedica viata sa apara.
Sigur, stiu ca un cuplu crestin trebuie sa fie deschis vietii. Dar eu am vorbit de conditii speciale, nu de cazul general.
Nu poate fi mare diferenta intre avort si sterilizare, caci ne lipsim de responsabilizarea noastra, ramanand doar cu un act patimas.
Vechi 08.05.2010, 06:06:46
perplexus perplexus is offline
Junior Member

Data înregistrării: 30.03.2010
Implicit

ce bascalie face asta care a deschis topicul
vrea - sex spre slava lui Dumnezeu ..
vrea si sa nu iasa copii din asta ca i-e teama c-o sa-i ia mancarea de la gura ..
sau poate i-e teama ca o sa se mantuiasca femei-sa prin nastere de copii..
si vrea sa se numeasca si crestin, cautandu-si duhovnic dupa pofte
Vechi 08.05.2010, 11:01:27
coralina's Avatar
coralina coralina is offline
Senior Member

Data înregistrării: 03.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Nu poate fi mare diferenta intre avort si sterilizare, caci ne lipsim de responsabilizarea noastra, ramanand doar cu un act patimas.
Pai si urmand metoda calendarului pe care o proprui tu cu cateva pagini in urma, nu alegi constient pentru actul patimas...?
Vechi 08.05.2010, 12:33:17
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
Este, într-adevăr, o deosebire: avortul este mai mult decât un "simplu" omor, este un păcat teologic, cu consecința: cea care îl săvârșește și cel care cooperează la aceasta e în afara Bisericii (excomunicat, nu se mai poate împărtăși decât spre mai marea sa pedeapsă), pe când sterilizarea este "numai" un păcat capital. Fiind un păcat intrinsec, nu există situații speciale care să justifice asta.

Problema s-a discutat încă din vremea lui Origen, care s-a scopit cu un scop mai mult decât nobil: gândurile păcătoase nu-i dădeau pace și considera ca asta îl împiedică în urcușul spiritual, iar automutilarea a fost soluția găsită de el.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Vechi 08.05.2010, 13:57:00
glykys's Avatar
glykys glykys is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.08.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul

Problema s-a discutat încă din vremea lui Origen, care s-a scopit cu un scop mai mult decât nobil: gândurile păcătoase nu-i dădeau pace și considera ca asta îl împiedică în urcușul spiritual, iar automutilarea a fost soluția găsită de el.
Eu stiam ca s-a automutilat ca sa nu mai vorbeasca gura lumii ca ar fi avut si alte treburi cu cucoanele pe care le convertea... Canoanele interzic insa cu desavarsire automutilarea.
Vechi 08.05.2010, 14:40:37
Daniel777 Daniel777 is offline
Banned

Data înregistrării: 07.01.2010
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Despre egoismul meu de a nu vrea copii, zica lumea ce-o vrea, eu nu-l vad egoism, ba din contra... Detalii publice nu pot da, asa incat nu dezvolt aceasta problema.

Stiu ca interventia este ireversibila, dar hotararea de a nu avea copii nu se va schimba.

Oricum m-am programat pe sambata sa merg si la alt preot, care probabil imi va fi duhovnic daca mi se va parea un preot bun. In felul acesta ajungem iarasi la problema ridicata in alt topic, unde puneam eu insumi la indoiala corectitudinea unor preoti si greutatea gasirii unui duhovnic intelept, autentic, traitor de credinta s.a.m.d. Pai daca primul zice asa, cum imi si convine, si al doilea va spune ca nu e bine (sigur va spune asa pentru ca are vreo 3-4 copii), atunci eu ce sa fac?! Sa mai caut vreo cativa si ca fac o statistica? Sa ma duc la ei cu citate din Traditie si Scripturi si sa-i invat eu pe ei ceea ce deja trebuia sa stie? Pai pot si io acuma sa spun ca voi face ascultare de sfatul primului si ca de va fi pacat, nu va fi al meu, nu? Sau va fi doar pe jumatate... Sau ca pacat voi face (probabil, ca nu stiu unde sa incadrez asa fapta) si ma voi pocai ulterior!

Oameni buni, e complicat sa fii crestin ortodox.
Problema nu e usoara,insa e limpede in lumina stralucitoare a ortodoxiei.Sexul este pentru conceperea de copii,tot ce este in afara acestui scop poate fi socotita exces,sau chiar desfranare.
Este greu de acceptat acest lucru,dar este adevarat,si stim ce greu este sa urmam calea stramta a lui Iisus.
Daca te lamureste asta,Klaus Keneth a spus ca dupa casatorie a hotarat sa nu faca copii,pentru ca are de oferit ceva lumii.Si atunci au luat hotararea sa traiasca cu sotia,ca sora si frate,lucru care l-a marturisit la o emisiune reluata si ieri la postul Trinitas.
Deci hotararea de a nu face copii inseamna fara echivoc incetarea relatiilor trupesti.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Mantuirea ortodoxa-mantuirea protestanta Ioana-Andreea Secte si culte 77 16.11.2013 22:42:56
Sexul fara casatorie filipstefan Intrebari utilizatori 1 19.08.2011 22:13:55
Sexul dupa casatorie Florin-Ionut Generalitati 85 01.08.2008 14:43:05