![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
lautentiu ce norocos ai fost ca ti a calauzit Dzeu pasii catre arsenie boca...
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Taurul din vis si cei doisprezece apostoli
Treptat, multimea adunata in jurul mormantului se risipeste. Este ora pranzului, si desi iarba e uda, inca, de brumele topite ale toamnei, oamenii se aseaza pe jos, astern stergare inflorate, pun cosurile cu merinde pe ele si se aseaza roata, de jur imprejur, apucandu-se de mancat. Cuvinciosi, fac lucrul acesta ca pe un ritual, de parca pranzul lor, luat langa ziduri de manastire, e impartit si cu sfintii pictati pe ea. Trec pe langa un grup care ma cheama prin semne. Dau buna ziua si primesc o bucata de slanina afumata, asezata pe o felie de paine de casa. „Pentru parintele Arsenie!”, spune un barbat mai varstnic. „Daca vreti si o tuica, sedeti aici, langa noi.” Sunt un grup de sateni din Densus, veniti peste deal, pe jos. Barbatul de langa mine are un nume mai rar intalnit: il cheama Paulini. Imi povesteste ca stramosii lui erau italieni, veniti in Tara Hategului inca din secolul 12. E pensionar, dar lucreaza la o ferma particulara din Densus si mai are indeletnicirea de paracliser la biserica satului. Femeile incearca sa imi explice „duhul de pace” care le cuprinde de cate ori vin la Prislop. „Nu ne mai certam cu barbatii o luna incheiata!” Nea Paulini are insa o istorie deosebita. Abia dupa zece ani de la inmormantarea parintelui Arsenie Boca la Prislop, s-a dus si el prima oara in pelerinaj. In noaptea urmatoare, a avut un vis ciudat, din care nu a inteles nimic. „Eram in mijlocul unei arene, fata in fata cu un taur pe care il trageam de coada, ca sa-l impiedic sa ma impunga! Ce sa pricep din asa ceva? Dar n-a trecut nici o saptamana, cand pe islazul comunei mi-a iesit inainte taurul de la ferma unde lucram. Animalul scapase din ocolul sau, fara sa observe cineva. Iar eu aveam in mana o sacosa rosie din plastic!... Taurul s-a repezit, insa am reusit sa ma feresc intr-o parte si l-am apucat de coada, asa cum am nimerit. In acele clipe nu mi-am dat seama ca traiesc exact ceea ce vazusem in vis! La o fereala gresita, animalul a reusit sa ma impunga, fracturandu-mi cateva coaste. Cazut la pamant, namila de peste 300 de kg s-a impiedicat si s-a prabusit pe islaz, la un lat de palma de mine. Altfel, m-ar fi strivit! Am reusit sa fug, aruncand cat colo sacosa rosie. Abia pe patul de spital, la Hateg, mi-am dat seama ca visul acela fusese un semn! Si de la cine altcineva, decat de la parintele Arsenie?! Ma rugasem la mormantul sau pentru sanatatea nepotilor si pentru o batranete linistita, dupa o viata de munca.” In a treia zi de spitalizare, nea Paulini afla ca taurul a fost omorat de un roi de viespi, care l-au intepat pe tot corpul... „Vedeti dvs.”, imi spune el, „ca nimic nu este intamplator pe lumea asta? Chiar in ziua cand a trebuit sa aiba loc inmormantarea mea, taurul a fost ucis de veninul viespilor si l-au ingropat pe el in locul meu...” Mai inghitim un dumicat, mai inchinam o tuica, iar vecinul lui nea Paulini il indeamna: „De ce nu spui ce ti-a povestit asistenta in spital?”. Barbatul ridica sprancenele stufoase si exclama: „Asa e! Asta e o minune si mai frumoasa.” Cat a ramas in spitalul din Hateg, nea Paulini a povestit personalului medical patania lui neobisnuita cu taurul. Una dintre asistente i-a marturisit, la randu-i, convingerea ca primise si ea semne crestine si ajutor de la parintele Arsenie. Femeia era casatorita de cativa ani, dar nu putea avea copii. S-a dus de mai multe ori la Prislop si s-a rugat la mormantul parintelui, cu toate ca medicii ii dadusera un verdict categoric. „Intr-o noapte”, zice nea Paulini, „femeia s-a visat intr-o biserica, unde altarul avea douasprezece icoane mari, cu chipurile celor doisprezece apostoli. Asa ceva nu exista in realitate, pentru ca Iuda nu este pictat in nici o icoana. La putina vreme, ea a aflat ca la maternitatea spitalului din Hateg se nascusera doisprezece baieti, unul dupa altul, si toti fusesera abandonati de mamele lor, cu declaratii de abandon legale. Mai sunt mame netrebnice care fac asemenea marsavii” - ofteaza nea Paulini. „Asistenta s-a dus sa-i vada pe bebelusi si s-a induiosat pana la lacrimi de mila lor. In aceeasi zi, a luat hotararea, impreuna cu sotul ei, sa-i boteze pe toti.” Nea Paulini ridica degetul aratator in aer, semn ca urmeaza sa spuna ceva extrem de important: „Inchipuiti-va dvs. ca acei baietei au fost botezati cu numele celor doisprezece apostoli! Numai lui Iuda i-au schimbat numele. Tot spitalul a aflat vestea. Asta fusese cu cativa ani inainte de internarea mea. Ghiciti ce s-a intamplat dupa numai cateva luni? Ei bine, femeia a ramas gravida si a nascut apoi un baiat, pe care l-a botezat Arsenie, in semn de recunostinta fata de ajutorul primit de la parintele!...” |
|
|||
|
|||
![]()
Semne si minuni la Manastirea „Sambata”
Pogorata pe pamant ca un duh, inserarea de aur se stinge si se transforma in umbre mari, care aduc peste sat intunericul. Dar crasnicul mai are de povestit. „Cat despre celelalte fapte ale parintelui, savarsite aici, la Sambata, sunt prea multe ca sa le incapa o minte de om. De altfel, le stie tot satul. Pe masura ce timpul trece, in loc ca ele sa se stearga din amintire, se intetesc. Nu stiu, zau, pare ca cineva ar vrea dinadins sa-l tina pe parintele Arsenie aici, printre noi... Au mai fost si alti oameni de seama aicea, prin Fagaras, dar de nimeni nu se vorbeste ca de Arsenie Boca, nimeni nu ne-a intrat in suflet ca el. Nu stiu, e un dor, un fel de asteptare, de parca ar urma sa se intoarca de undeva. A murit si nu prea. Moartea n-a avut putere cu el. Vorbim de parca ne-ar astepta, si acum, in biserica.” „Bunaoara”, spune crasnicul, „parintele Dometie, ce a murit acuma, in 1995, a fost unul din ucenicii cei mai apropiati sufletului parintelui Arsenie, ca el l-a calugarit. Parintele Dometie era din Voila si-l chema Danila, erau 12 frati acasa la mama lor. Si odata, cand trecea el pe aici, pe langa Breaza de Fagaras, ajunge la o rascruce si cineva ii spune: „Nu-i asa!”. Se uita in stanga, se uita in dreapta, nimic! Da sa plece, „N-ai plecat bine!”, ii spune vocea, da sa plece iar, vocea la fel: „N-ai plecat bine!”. Si ajunge acasa tulburat foarte. „Ce-i ma, Danila?”, ii zice maica-sa de cum il vede. Duminica, de cum s-o crapat de ziua, parintele era pe drumul manastirii, spre duhovnicul sau, parintele Arsenie. „Ce-i ma, Danila?”, ii zice si parintele si fara sa mai astepte raspunsul, dupa cum ii era obiceiul, caci le stia pe toate dinainte, ii spune: „Tu o sa mai treci pe acolo si o sa-ti mai iasa in cale, da’ spune-le ca a zis parintele Arsenie ca „asa-i”!”. Si Danila a facut intocmai si duhurile rele au amutit pe loc. Si-atunci, vedeti dvs., cat de mare a fost parintele Arsenie, daca duhurile necurate numai la auzul numelui sau s-or cutremurat si-or disparut. Ba vorbea si cu pasarile si cu animalele, cum vorbim noi acuma. Un mos din sat mi-a povestit o-ntamplare de necrezut. Ca inainte de cel de al doilea razboi, cand parintele era staret la „Sambata”, s-a dus si el sa il vada si sa se planga de un necaz. Dar erau mii de oameni acolo si n-a apucat sa ajunga si sa vorbeasca, asa ca a ramas peste noapte in manastire, gazduit de calugari. Dar cum nu avea somn, a iesit sa se dezmorteasca. Si ce sa vezi: pe o luna mare si plina, care lumina ca la amiazi, in mijlocul unui lan plin de flori, parintele Arsenie Boca vorbea cu o dihanie mare de urs. Vorbea cu el si il mangaia. Vazandu-l e mos, parintele, care era imbracat cu o sutana lunga si alba, i-a spus: „Vezi! Fiarele astea m-asculta, numa’ voi nu ma ascultati!”.” |
|
|||
|
|||
![]()
Eram la M-rea Rameti si asteptam un autobuz.Mai erau doi batrani langa mine.La un moment dat am scos buletinul sa caut ceva.Pe o coperta a buletinului aveam poza Parintelui Arsenie.Doamna mai in varsta ma intrebat:"L-ati cunoscut pe parintele Arsenie?
Dragule, eu l-am cunoscut.Omul acesta m-a salvat ma scos din moartea sufleteasca...Aveam boli ale glandelor endocrine.Ani intregi am stat prin spitale si sanatorii din toata tara.Intr-un final mi-au zis sa ma duc acasa ca in doua- trei luni voi muri.O sora medicala, inainte de a iesi din spital, mi-a spus:"Degeaba tot ei medicamente si-ti pui nadejdi in medici si spitale.Du-te si roaga-te LUi Dumnezeu.Am auzit ca este un om a Lui Dumnezeu, Arsenie.Du-te si roaga-te, poate il gasesti." Dar ea nu credea in Dumnezeu, credinta erea pentru ea o prostie.Stand acasa si vazand cum moare incet-incet,slabise in greutate foarte mult, incepuse sa se gandeasca cu groaza la moarte .La un moment data s-a gandit ca nu se poate ca omul sa moara si sa dispara pur si simplu.Trebuie sa se intample ceva cu el.Incepuse sa ganedeasca cu sufletul, care este nemuritor, care nu poate accepta moartea.Isi spunea apoi, repetat:"Nu se poate sa nu existe Dumnezeu.Nu se poate sa mor si sa numai existe nimic cu mine.",o spunea aproape disperat.Incepuse sa se roage cu ce cuvinte stia.Isi aduse aminte de numele Parintelui Arsenie si se ruga:Cine esti Parinte Arsenie? Ajuta-ma! Nici nu stia daca traieste sau a murit, nici unde este. Si in noaptea aceea a avut un vis :"Am visat un Parinte intr-un anteriu alb, care mi-a zis:Femeie, te scoli dimineata, te sui in trenul acesta [in vis a vazut exact trenul], in vagonul acesta, cobori la statia cutare; acolo de duci la autogara si te urci in autobuzul acesta [si a vazut si soferul si autobuzul], cobori in statia asta, o iei pe drumul acesta si ma gesesti la biserica asta". Toate reperele din traseu le-a vazut in vis.Si a facut intocmai.Dimineata insa barbatul i-a zis: Ce faci? Ai inebunit? Bolnava cum esti vrei sa o iei pe coclauri dupa visele tale!?" Pana la urma a lasat-o: "DAca vrei sa mori,mori!" Intr-o statia un cersetor s-a rugat insistent de sofer sa-l ia si pe el fara bani.DAr soferula zis: Daca n-ai bani jos!"Femeia desi cheluise o avere pe medicamente,i-a zis soferului: "Lasa-l sa urce ca-i platesc eu" si i-a dat bani pentru bilet.Cersetorul a urcat si i-a multumit. Dupa un timp insa femeia a obeservat ca cersetorul nu mai erea in autobuz. Cand a ajuns la biserica din vis, l-a vazut rezemat de zidul bisericii pe omul din vis ,pe Parintele Arsenie.Cand s-a apropiat, Parintele i-a zis : "Ei, vezi ca daca ai crezut ai ajuns?" Si se juca in mana cu biletul de autobuz dat cersetorului. FEmeia saraca a cazut in genunchi .El a dus-o in biserica, a facut o rugaciune si i-a zis ca se va face bine, dar sa-si schimbe viata. Si si-a schimbat viata din temelii. Nu stiu daca acum mai traieste. Erau din Alexandria. [Pr.Ciprian Negrean} |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
http://antiecumenism.blogsarena.com/1378/DESPRE+ARSENIE+BOCA.html |
|
|||
|
|||
![]()
Odata m-am dus la Parintele cu o femeie. EA CREDEA CA ARE TENIE DAR MEDICII Nu i-au spus ce are.Parintele i-a spus : Daca nu ti-au spus medicii iti spun eu. Tu ai cancer.Du-te si pregateste-te de plecare caci Dumnezeu ti-a scurtat viata. Trebuia sa ai 7 copii si nu ai decat unul". EA a recunoscut ca are numai unul dar a spus ca si acela-i face necazuri." Nu-ti face destul" i-a zis Parintele."Pentru ca in tribunalul romanesc daca omori pe cineva trebuie sa platesti cu viata... Dar tu nu poti plati pentru cele 7 vieti caci ai doar o singura viata.Ai sa platesti dincolo la vesnicie, la nesfarsit.Du-te si pregateste-te de plecare!" A inceput a plange si a spune ca sotul e vinovat ca el a indemnat-o." Nu, tu esti vinovata. Tu nu trebuia sa faci avort chiar daca te omora. Tu nu trebuia sa faci asta. In timp, ce-i vorbea Parintele erea cu spatele la ea si picta in fata altarului. In gandul meu intrebam: " Parinte de ce nu veniti jos sa stam de vorba?" .Mi-a stiut gandul s-a intors si mi-a raspuns :
Nu pot sa vin sa stam de vorba caci trebuie sa dau lucrarea asta gata.Va spun de aici." .Dupa un timp iar am avut gandul acela si iar parintele mi-a raspuns:[b]"Mai, ti-am spus ca nu pot sa vin, n-am timp."[MORAR GHEORGHE Ucea de sus] |
|
|||
|
|||
![]()
O femeie de la Ucea de Sus desi era credincioasa si stia ca avortul este pacat a hotarat sa avorteze pentru ca avea un barbat care o batea erea betiv, erea rau.In noapte de dupa avort a avut un vis in care Parintele desi nu-l cunoastea ii spunea:
Ce-ai facut Georgeta? Ce-ai facut! Tine minte: decat sa omori mai bine sa mori!" Dupa cateva lunmi a avut o dorinta puternica de a-l cunoaste pe parintele Arsenie Boca si s-a dus l-a Draganescu. Cand a intrat la el Parintele i-a spus:Ce-ai facut Georgeta? Ce-ai facut! Decat sa omori mai bine sa mori!" [Pr. Ciprian Negrean] |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Citirati si voi ce se intampla cu cei care fac avort?
??? ...deci avortul nu este ceva de joaca daca va mai intereseaza va dau destule cazuri cu efectele asupra sanatatii pe care le are avortul. Dar acum sunt ocupat cu examenele..Avortul este un pacat foarte mare ...nu este foaie verde trei surcele asa cum cred unele doamne. Isi are pedeapsa inca de aici din lumea aceasta |
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
este greu de ajuns la mormantul parintelui ARSENIE BOCA? | ghetsimani | Generalitati | 13 | 04.09.2016 14:02:14 |
Pelerinaje la Mormantul Parintelui Arsenie Boca, pentru cei din Maramures | vlad90 | Generalitati | 0 | 10.08.2011 22:45:21 |
rugaciunea Parintelui Arsenie Boca | clujeanul33 | Rugaciuni | 3 | 30.11.2010 16:57:10 |
100 de ani de la nasterea parintelui Arsenie Boca | laurschepsis | Generalitati | 14 | 29.09.2010 14:51:03 |
100 de ani de la nasterea Parintelui Arsenie Boca | cristiboss56 | Resurse ortodoxe on-line | 0 | 20.09.2010 22:22:55 |
|