Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.07.2009, 15:53:36
Anna Anna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2006
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de windorin Vezi mesajul
La [COLOR=darkred]intrebarea[/COLOR]: "Ce ai face daca ai afla ca duhovnicul tau are probleme de *orientare trupeasca?" Un prieten a raspuns: "Mi s'ar rupe inima de durere, si mai mult l'as iubi dupa aceea, pentru durerea caderii lui."
Ce om deosebit. Pare un raspuns de Pateric. Ma bucur ca mai exista si asa ceva...E calugar? Ca in lume, mai rar asa...

"Daca Dumnezeu nu exista atunci totul este permis" (tot Dostoievski)
Reply With Quote
Vechi 17.07.2009, 16:30:25
The_Fallen The_Fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.06.2009
Implicit

Indraznesc si eu sa spun (ca nu sunt casatorit si nu am prin urmare experienta) ca oamenii poate se casatoresc nu neaparat din iubire ci in scopul satisfacerii unor nevoi de natura sentimentala, cum ar fi ca se simt neimpliniti, sau neintregi sau simt un gol.La asta se adauga presiunea sociala care iti da de inteles ca daca esti necasatorit esti cumva inferior, pentru ca nu lasi urmasi, nu esti in rand cu lumea, si practic nu ai realizat nimic pe pamant.
Asa ca o persoana isi alege drept sot/sotie pe cineva care ii creeaza senzatia interioara de bine si de fericire, asociata cu respectivul/respectiva.
Reply With Quote
Vechi 18.07.2009, 12:44:16
cristinamaria cristinamaria is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.04.2009
Locație: Bucuresti
Implicit

Windorin cata dreptate ai! Si ca sa merg putin mai departe pe firul intins de tine si sa raspund si lui The Fallen, eu nu cred ca iubirea se poate transforma vreodata in ura. Cred ca iubirea, odata ce ai simtit-o, nu dispare niciodata, se imprima vesnic in noi. Ura nu vine din transformarea iubirii ci este o abatere de la drumul drept al acesteia. Pe drumul iubirii se afla obligatoriu sacrificiul. Nu exista iubire fara sacrificiu. Fie ca "taci si inghiti" cand celalalt te raneste, fie ca rezisti ispitei de a-l insela, fie ca il pui mai presus de tine, trebuie sa faci sacrificii ca iubirea sa continue pe drumul drept. Sacrificiul e greu. Foarte greu. Cati il pot face de fiecare data cand se cere facut? Eu cred ca ura de fapt apare din cnstientizarea neputintei proprii de a face sacrificiile necesare iubirii. Nu cred ca lipsa comunicarii sau achimiei interpersonale duce la despartire, ci lipsa sacrificiului egal de ambele parti (parintii mei se cearta f mult in fiecare zi si sunt impreuna de 35 de ani).

Cuplul casatorit barbat-femeie este unitatea fundamentala, este omul creat de Dumnezeu, cu cele 2 jumatati, unite ca atare prin taina casniciei (am avut recent o dezbatere cu niste prieteni, unul din ei intreband de unde stii ca femeia de care te indragostesti este jumatatea ta? Si daca te casatoresti de mai multe ori care din femei este jumatatea ta? - eu cred ca taina casatoriei, a primei casatorii, o face sa devina jumatatea ta, si sa ramana asa pentru eternitate, indiferent ce se intampla, chiar daca inainte de casatorie nu a existat acea dragoste romantica si inflacarata pe care o vedem in filme, chiar daca, asa cum zicea The Fallen, te casatoresti ca sa-ti alungi singuratatea si sentimentul de neimplinire). Omul incepe sa existe ca om complet din momentul casatoriei (sau a tunderii in monahism, care este tot o nunta). Nu cred ca trebuie sa confundam dragostea cu indragostirea, cu flacara de la inceput. Dragostea e jar mocnit, nu valvataie.

@Sofia: suferinta te poate energiza puternic, gandeste-te doar lacativa poeti de geniu care au fost profund nefericiti toata viata, si aceasta nefericire le-a alimentat energia creatoare din care s-au nascut minunile literaturii noastre (Eminescu, Macedonski etc.)
Vechi 19.07.2009, 16:57:04
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Anna Vezi mesajul
Ce om deosebit. Pare un raspuns de Pateric. Ma bucur ca mai exista si asa ceva...E calugar? Ca in lume, mai rar asa...
Nu este calugar, cel putin nu inca.
Da, are o dragoste pe care nu prea am intalnit'o la multi. De fapt, nu prea am intalnit'o.

Reply With Quote
Vechi 19.07.2009, 22:10:18
Senior Member

Implicit

Intr-adevar un raspuns demn de un crestin. Asta ar trebui sa fie atitudinea fiecaruia latoate scandalurile intens mediatizate despre pacatele unor preoti si calugari, nu aratarea cu degetul.
Vechi 19.07.2009, 22:16:31
Anna Anna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2006
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristinamaria Vezi mesajul
Intr-adevar un raspuns demn de un crestin. Asta ar trebui sa fie atitudinea fiecaruia latoate scandalurile intens mediatizate despre pacatele unor preoti si calugari, nu aratarea cu degetul.
Nu, la toate scandalulire despre pacatele ORICUI, nu doar a unor preoti si calugari...

"Daca Dumnezeu nu exista atunci totul este permis" (tot Dostoievski)
Reply With Quote
Vechi 20.07.2009, 01:52:19
Senior Member

Implicit

Ma refeream doar la cele mediatizate (din nefericire nu oricine are "cinstea" de a-si vedea viata facuta praf la televizor, numai fetele bisericesti se inscriu in categoria asta caci cu pacatele altor persoane publice suntem atat de obisnuiti incat nu mai reprezinta nimic senzational, si cum stim ca presa e interesata doar de senzational...). Ai dreptate, asta ar trebui sa fie atitudinea intotdeauna cand aflii de pacatele cuiva, oricare ar fi ele si oricine ar fi acel cineva.
Vechi 20.07.2009, 08:48:05
windorin's Avatar
windorin windorin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.10.2006
Implicit

Tin minte un cuvant al [COLOR=darkred]Sfantului Isaac Sirul[/COLOR], care zice: "De nu poti acoperi cu haina dragostei tale pacatele fratelui tau, cel putin nu arunca cu noroi in acela." Tare mult mi'a placut cuvantul acesta. De nu putem vindeca, mangaia si odihni pe cel cazut, cel putin sa nu il lovim si mai tare, sa nu il punem pe afise, in vazut tuturor necredinciosilor.

Reply With Quote
Vechi 22.07.2009, 22:31:37
Senior Member

Implicit

Daca ar tine si presa cont macar de bunul simt, nu de cuvintele sfintilor...
Vechi 22.07.2009, 22:36:04
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristinamaria Vezi mesajul
Daca ar tine si presa cont macar de bunul simt, nu de cuvintele sfintilor...
Păi asta-i baiul ! Bunul simț nu are vânzare mare și tirajele ar fi în mare pericol !
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Doar o rugaciune! icamilin Umanitare 76 26.11.2013 16:13:20
Despre iubire cu iubire dobrin7m Nunta 27 18.10.2011 14:22:52
Doar o curiozitate Rusu Tessian Teologie si Stiinta 10 11.02.2011 23:52:24
viata-doar un vis? oni91 Teologie si Stiinta 7 12.02.2008 12:50:00
doar cununie? Z.Lidia Nunta 11 12.10.2007 17:37:34