Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica ortodoxa > Despre Biserica Ortodoxa in general
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 15.06.2009, 15:26:06
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de anna21 Vezi mesajul
Crestinismul NU prezinta lucrurile ca mai sus!
Sa o luam logic: "daca A, atunci B" nu inseamna implicit ca "daca NU A, atunci NU B"!
Mi-a placut asta!! O sa o tin minte. Bun argument.
Vechi 15.06.2009, 15:37:18
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit

Citat:
În prealabil postat de bogdan268 Vezi mesajul
A patra întrebare:
Este adevărat faptul că Biblia pe care o ținem azi în mână (pe lângă faptul că este considerată “cuvântul lui Dumnezeu”) este o antologie, colecție, însumare de texte compuse, revizuite, ajustate, îmbinate de către zeci (poate sute) de autori (oameni) anonimi, copști, scribi, copiști, necunoscuți (unii poate chiar nouă), dar și nici între ei (mulți dintre ei) toate acestea realizându/se pe multe secole (7,8 sau 9 secole) ?
In principiu, da.
Dar treci prea usor peste partea cu "Cuvantul lui Dumnezeu"

Vad ca esti sceptic in ce priveste puterea Sf. Duh.
Ti-am dat citat din viata Mariei Egipteanca - ea stia Scripturile desi nu stia sa citeasca si traia singura in pustie. Cine o invatase?
In Biblie scrie: "Dar Mângâietorul, Duhul Sfânt, pe Care-L va trimite Tatăl, în numele Meu, ACELA VA VA INVATA TOATE și vă va aduce aminte despre toate cele ce v-am spus Eu. "

Sau alt exemplu: Evanghelia dupa Ioan a fost scrisa de.. un pescar.
Da, Sf. Apostol si Evanghelist Ioan a fost un pescar sarac. Cu greu imi pot imagina o origine sociala mai modesta decat aceasta.. crezi ca era pregatit in scoli sau a studiat retorica undeva?
Si totusi a scris o Evanghelie de o profunzime si o frumusete extraordinara. Cum este posibil?
Duhul Sfant este "autorul" intregii Scripturi.
Reply With Quote
Vechi 15.06.2009, 15:41:51
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
A patra întrebare:
Este adevărat faptul că Biblia pe care o ținem azi în mână (pe lângă faptul că este considerată “cuvântul lui Dumnezeu”) este o antologie, colecție, însumare de texte compuse, revizuite, ajustate, îmbinate de către zeci (poate sute) de autori (oameni) anonimi, copști, scribi, copiști, necunoscuți (unii poate chiar nouă), dar și nici între ei (mulți dintre ei) toate acestea realizându/se pe multe secole (7,8 sau 9 secole) ?
Vorbind mai intai despre NT:
Cum si-a spus si Thanatos, sunt dovezi ca textul pe care il avem noi acum corespunde cu textele de la inceput, deci nu a fost modificat de copisti. Sunt cateva mici diferente intre manuscrise, dar neesentiale.
In afara de ce a spus el, mai exista si fragmente de manuscrise gasite la marea Moarta si nu mai stiu pe unde care corespund cu cele de dupa.
Ce s-a realizat in decursul a mai multe secole (de fapt, doua) este adunarea acestor etexte din Noul Testament intr-un volum care s-a numit astfel, sau 'canon'.
Vechi 15.06.2009, 16:54:31
bogdan268 bogdan268 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 12.06.2009
Implicit

A cincea întrebare:

Este adevărat faptul că Dumnezeu așa cum este El re(prezentat) în Vechiul Testament pare: gelos, misogin, nedrept, răzbunător, rasist, homofob, "ucigaș" de copii ?
Reply With Quote
Vechi 16.06.2009, 00:23:04
orthodoxia.i.thanatos orthodoxia.i.thanatos is offline
Banned

Data înregistrării: 09.05.2009
Implicit

Citat:
A cincea întrebare:

Este adevărat faptul că Dumnezeu așa cum este El re(prezentat) în Vechiul Testament pare: gelos, misogin, nedrept, răzbunător, rasist, homofob, "ucigaș" de copii ?
Din perspectiva unui ateu, da, din cauza ca are o gindire “defectuoasa”, dar introducind urmatoarele corectii raspunsul este [SIZE="4"]NU[/SIZE]:

1. Omul este o fiinta creata. Dumnezeu isi justifica gindurile si faptele Sale in fata creatiei numai acolo si cind considera El necesar.

2. Mintea lui Dumnezeu nu este si mintea omului. Tot ce creatia nu poate deslusi are sens deplin in logica lui Dumnezeu.

3. Creatia nu este complet libera pentru ca face parte din planul lui Dumnezeu. Viata nu este un scop in sine, ci un mijloc de inaltare spirituala.

4. Dumnezeu este infinit mai mult decit creatia, de aceea nu poate fi redus la descrieri care definesc caracterul creatiei, chiar daca El alege sa se manifeste si la nivelul creatiei pentru a se face inteles.

5. Sufletele sint nemuritoare. Dumnezeu le creaza si ele se intorc la Dumnezeu cind omul moare in trup. Moartea pentru cel care crede in Dumnezeu nu are nimic de a face cu tragedia pe care o cunoaste ateul.
Reply With Quote
Vechi 16.06.2009, 08:53:08
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit Deci :

"Cum un Dumnezeu al milei și al iubirii de oameni, așa cum îl prezintă Scriptura, a putut dispune exterminarea opozanților poporului Său, dispunând scene de o cruzime atât de mare ?" . Pentru a găsi o explicație la această întrebare , am apelat la cartea părintelui profesor Petre Semen, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iași " Așteptând mântuirea", o carte ce o recomand tuturor credincioșilor și nu numai. Reproduc un scurt fragment, dar indicat și cu folos, este citirea integrală a acestei cărți.
". . .Pentru a înțelege acest lucru, se impune a ne transpunem în contextul istoric și mai ales în mentalitatea timpului. În primul rând, nu trebuie să surprindă comportamentul, uneori prea brutal, din partea unui popor care se situa în faza incipientă a civilizației, iar perioada grea a deșertului îl abrutizase. Pe de altă parte, se pune problema acută a supraviețuirii, cu orice preț, ca națiune și mentalitate. Trebuia să se aleagă, acum , între religia relevată, purtătoare de adevărate valori spirituale. Fiii lui Israel n-ar fi putut menține credința relevată atâta vreme cât contactul permanent cu credința idolatră a canaaniților punea serioase probleme pentru niște oameni cărora abia li se revelase credința într-un singur Dumnezeu, credință care nu era bine consolidată. Se punea deci problema unei alegeri extrem de importante și cu serioase perspective de viitor. Israeliții trebuiau să aleagă acum între adevărata religie relevată de un Dumnezeu ce își dovedise din plin puterea ocrotitoare , o religie purtătoare de incontestabile valori spirituale , și religia unor popoare păgâne cu vădite și condamnabile manifestări imorale. Motivația exterminării popoarelor băștinașe era, într un fel , justificată și pregătită de autorul cărții Deuteronom : << Nu pentru fapte tale bune, nici pentru credincioșia inimii tale tu intri să iei în stăpânire țara lor, ci pentru fărădelegea popoarelor acestora, Domnul Dumnezeu le-a alungat din fața ta, întărind făgăduința pentru care Domnul s-a jurat strămoșilor tăi , lui Avraam, lui Isaac și lui Iacov >> ( cap. 9,5 ) . Era prin urmare, o hotărâre divină de a-i pierde pe unii oameni care s-au dovedit incorigibili, iar Dumnezeu dispune de modul de pedepsire. Uneori, a bătut păcatul prin apă ( potopul ) , alteori prin foc ( cetățile Sodoma și Gomora ) sau prin sabia invadatoare ". Înțelegerea cu adevărat a Sfintei Scripturi nu o putem realiza pe deplin decât prin Sfintele Învățături și citind unele studii teologice. Aici pe forum putem doar indica sau comenta pe cât se poate , un fapt, o frântură, dar baza rămâne studiul și lectura individuală. Spor !
Vechi 16.06.2009, 09:11:16
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit Și , iar deci :

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
"Cum un Dumnezeu al milei și al iubirii de oameni, așa cum îl prezintă Scriptura, a putut dispune exterminarea opozanților poporului Său, dispunând scene de o cruzime atât de mare ?" . Pentru a găsi o explicație la această întrebare , am apelat la cartea părintelui profesor Petre Semen, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iași " Așteptând mântuirea", o carte ce o recomand tuturor credincioșilor și nu numai. Reproduc un scurt fragment, dar indicat și cu folos, este citirea integrală a acestei cărți.
". . .Pentru a înțelege acest lucru, se impune a ne transpunem în contextul istoric și mai ales în mentalitatea timpului. În primul rând, nu trebuie să surprindă comportamentul, uneori prea brutal, din partea unui popor care se situa în faza incipientă a civilizației, iar perioada grea a deșertului îl abrutizase. Pe de altă parte, se pune problema acută a supraviețuirii, cu orice preț, ca națiune și mentalitate. Trebuia să se aleagă, acum , între religia relevată, purtătoare de adevărate valori spirituale. Fiii lui Israel n-ar fi putut menține credința relevată atâta vreme cât contactul permanent cu credința idolatră a canaaniților punea serioase probleme pentru niște oameni cărora abia li se revelase credința într-un singur Dumnezeu, credință care nu era bine consolidată. Se punea deci problema unei alegeri extrem de importante și cu serioase perspective de viitor. Israeliții trebuiau să aleagă acum între adevărata religie relevată de un Dumnezeu ce își dovedise din plin puterea ocrotitoare , o religie purtătoare de incontestabile valori spirituale , și religia unor popoare păgâne cu vădite și condamnabile manifestări imorale. Motivația exterminării popoarelor băștinașe era, într un fel , justificată și pregătită de autorul cărții Deuteronom : << Nu pentru fapte tale bune, nici pentru credincioșia inimii tale tu intri să iei în stăpânire țara lor, ci pentru fărădelegea popoarelor acestora, Domnul Dumnezeu le-a alungat din fața ta, întărind făgăduința pentru care Domnul s-a jurat strămoșilor tăi , lui Avraam, lui Isaac și lui Iacov >> ( cap. 9,5 ) . Era prin urmare, o hotărâre divină de a-i pierde pe unii oameni care s-au dovedit incorigibili, iar Dumnezeu dispune de modul de pedepsire. Uneori, a bătut păcatul prin apă ( potopul ) , alteori prin foc ( cetățile Sodoma și Gomora ) sau prin sabia invadatoare ". Înțelegerea cu adevărat a Sfintei Scripturi nu o putem realiza pe deplin decât prin Sfintele Învățături și citind unele studii teologice. Aici pe forum putem doar indica sau comenta pe cât se poate , un fapt, o frântură, dar baza rămâne studiul și lectura individuală. Spor !
Împărțirea pământului făgăduinței s-a realizat numai în urma cuceririi acestuia prin lupte sângeroase purtate de băștinași. Ceea ce crează un sentiment de derută în mintea unui cititor modern al Sfintei Scripturi este multitudinea și intensitatea cu care sunt prezentate scenele devastatoare din momentul confruntării fiilor lui Israel cu băstinașii pământului Canaan, cât și imaginile sângeroase create de masacrele în masă ce rezultă di rândurile scripturistice. De aceea luate doar ca niște simple fapte, fără a cunoaște momentul istoric respectiv și fără a ne completa cât de cât lectura, duc la interpretări nedorite , neavenite până la urmă.
Vechi 16.06.2009, 12:59:22
bogdan268 bogdan268 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 12.06.2009
Implicit

Sunt conștient de faptul că (unele din) întrebările mele pot aduce o umbră de ofensă, pentru că se leagă de chestiuni pe care ritualul credinței nu le consideră atât de importante și le ignoră din peisajul reflecției curente, care se concentrează pe celelalte aspecte vitale și esențiale, dar trebuie să fac precizarea că nu vin din conștiința unui ateu; dacă prin ateu se înțelege un individ care nu crede în Dumnezeu, și vă rog a/mi ierta lipsa de “smerenie”, de care am fost acuzat anterior.

A șasea întrebare:
Este adevărat faptul că Iisus i/a îndemnat pe discipoli să/și abandoneze familiile și să/L urmeze, iar aceștia și/au abandonat într/o clipă familiile și L/au urmat ?
Reply With Quote
Vechi 16.06.2009, 13:24:50
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Sunt conștient de faptul că (unele din) întrebările mele pot aduce o umbră de ofensă, pentru că se leagă de chestiuni pe care ritualul credinței nu le consideră atât de importante și le ignoră din peisajul reflecției curente, care se concentrează pe celelalte aspecte vitale și esențiale, dar trebuie să fac precizarea că nu vin din conștiința unui ateu; dacă prin ateu se înțelege un individ care nu crede în Dumnezeu, și vă rog a/mi ierta lipsa de “smerenie”, de care am fost acuzat anterior.
Cred ca faci foarte bine punand intrebarile asa, cum iti vin, fara falsa smereinie si perdea!
Vechi 16.06.2009, 14:58:00
The_Fallen The_Fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 02.06.2009
Implicit

Ma gandeam sa incep un thread asemanator dar fara sa studiez mai intai nu o voi face, pentru ca vreau sa fiu absolut sigur ca nu fac greseli.
Anyway, ideea ca viata nu este tocmai libera si ca depindem de Dumnezeu si ca nu putem sa facem nimic fara El, si ca ii datoram Lui totul nu este palatabila pentru multa lume, in special tineri.Oamenii vor spune "am cerut noi sa fim creati?" si "ce viata de sclav este aceasta, in care am ca singura alternativa la obedienta totala a unui Dumnezeu care isi forteaza calea asupra mea, tortura eterna"?
Si o intrebare de-a mea este : inteleg ca iadul este o pedeapsa pentru neascultare.Ce sens are o pedeapsa daca cel pedepsit nu se poate indrepta?Ma gandeam ca il putem considera o consecinta a actiunilor cuiva si o stare de suferinta a sufletului determinata de ruperea de divinitate, totala si definitiva, pentru ca mirosul cumplit al iadului cum ar putea fi simtit de un spirit, care nu are simtul olfactiv?Si focul, care este material, de suflet care este nematerial?Iar modul in care este descris diavolul, este similar cu imaginea zeului pagan Pan.Chiar ma gandeam sa incep un thread despre influientele religiilor pagane asupra crestinismului.Pentru ca singura religie adevarata, cu o dogma dictata direct de Sfantul Duh, cum ar putea avea ceva comun cu paganii?
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Minunile ortodoxiei pentru ora de religie spre_rasarit Sectiune dedicata profesorilor de religie 43 21.03.2014 19:21:41
O alimentatie corecta ovidiu b. Generalitati 469 26.07.2013 19:03:38
Chemare la rugaciune individuala pentru conversia la credinta a dusmanilor ortodoxiei spre_rasarit Generalitati 45 21.07.2011 01:23:02
care varianta e corecta? victortiti89 Generalitati 76 16.06.2011 17:14:43
Bun simț si intelegere I.Calin Generalitati 7 24.08.2010 20:10:13