![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
Anca, la baietii evrei:
-la 8 zile -- circumcizia si punerea numelui -- la 13 ani Bar Mitzvah -- o ceremonie la sinagoga in care baiatul-copil devine barbat, membru matur al comunitatii in sensul ca poate fi numarat in numarul de barbati necesari pentru slujba lor, erau 10, sau 13 sau nu mai stiu (detaliile se vede ca le-am uitat). Bentru acest Bar Mitzvah, care este un fel de confirmare, baietii se pregatesc, studiaza, invata sa citeasca din scriptura... Si da, de ce sa nu recunoastem, la ortodocsi este o problema: este posibil sa mergi de la botez pana la inmormantare fara sa inveti mai nimic in mod formal despre credinta ta, fara macar sa stii crezul. In comparatie cu alte religii, confesiuni, si mai ales in comparatie cu catolicii este o scapare destul de mare din partea noastra. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
(Dar cred ca despre asta ar trebui sa vorbeasca un preot, mai bine) |
|
|||
|
|||
![]()
.. pentru cine chiar vrea sa afle ceva, desigur (ca cei ce le stiu pe toate nu mai au ce invata!)
Despre botezul crestin (un site f bun pt discutia cu alte religii): http://www.ortho-logia.com/Romanian/Botez.htm |
|
|||
|
|||
![]()
Multumesc, Noesis, pentru raspuns. Deci stiam eu bine ceva de 8 zile de la nastere.
La noi mai actioneaza si traditia, care suplineste mult din lipsa unui curs de catehism organizat in biserici pentru copii. De obicei o bunica, un bunic sau matusa da mai departe copilului ceea ce trebuie sa stie acesta. Ca nu ajung toti ortodocsii sa stie teologie, e clar: un exemplu sunt eu. Dar multumesc ca am avut in familie o bunica credincioasa din partea tatalui si un bunic credincios din partea mamei, care au lasat credinta practica, adica traditia, postul, respectarea sarbatorilor, decenta incomportament, etc. pe care le-am invatat apoi de la bunica mea, precum si o editie mai veche Noului Testament, pe care l-am gasit cand bunica avea 95 ani si era perfect lucida si pe care mi l-a daruit mie. Am simtit atunci cand am primit carticicva cu NT, ca L-am prins pe Dumnezeu de un picior, cum se spune. Dumnezeu are grija de noi si nu ne-a lasat de izbeliste niciodata. Iar cand ajungem la varsta, la care ne intereseaza sa stim ce e aceea ortodoxie, ni se deschid drumurile acolo, de unde putem primi tot ce vrem sa stim. Si eu am inceput acum 3 ani cu acest forum, am invatat terminologia ortodoxa, care imi era total straina, mi-am agonisit o biblioteca religioasa, pe care o tot imbogatesc. Totul e sa vrem! |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Sigur, influenta bunicilor este foarte importanta, dar si foarte limitata. In general copiii stau mai mult cu bunicii lor pana incep sa mearga la scoala, si parintii preiau total responsabilitatea si cresterea lor. Sigur, spune bunica:"mai mergi mama, pe la biserica, ca asa e bine" dar daca mama si tata nu merg, cu siguranta nici copilul nu merge. Sigur, merge bunica cu copilasul la spovedit si impartasit, dar daca nu are exemplul parintilor lui, copilasul la 17 ani cu greu mai merge la biserica si asa mai departe. Si asa se perpetueaza un cerc vicios care are ca rezultat faptul ca in general cei batrani merg sunt credinciosi mai practicanti. Dar cei batrani stiu si ei despre biserica "din batrani" adica tot felul de superstitii si ciudatenii, lucruri intelese gresit, o evlavie habotnica...care din nou ii indeparteaza pe tineri. |
|
|||
|
|||
![]()
LOL @ Bar-Mitzvah
Frate, eu cred ca ai luat-o pe miriste. La Bar-Mitzvah esti socotit "responsabil de faptele tale" in sensul: poti sa-ti iei femeie si sa faci copii cu ea. In practica vechilor evrei nu incepeau chiar de atunci, dar era considerata varsta de logodna. De altfel nu intamplator 12 ani la fete si 13 la baieti sunt media varstei pubertatii, la care poti lasa insarcinata o fata si poti ramane insarcinata cu un baiat. Sigur, in vremea moderna nu se aplica exact asa, dar sensul originar asta e si nu altul. Unde Doamne-iarta-ma gasiti "indreptari" din astea dupa ureche... |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Eu am spus ca pe vremuri era asociata varstei maturitatii sexuale si implicit insemna "membru cu drept de a intemeia familie al comunitatii", era de asemenea varsta la care erai responsabil juridic pe cont propriu (ceea ce pe vremuri insemna: justitiabil de pedepse capitale in cazul delictelor capitale la legea lui Moise). De aceea coincide cu varsta la care Iisus a predicat prima data in Templu. Nu are si nu a avut niciodata nici macar o vaga legatura cu botezul.
Insusirea botezului numai la varsta rationala este "apanajul" decaderii bisericilor neoprotestante in rationalism, adica "teologia" Minervei. Nu reprezinta crestinism sau respectarea Scripturii si reflecta si altceva: ca nu vede nimeni cu duhul la acesti rataciti. Isaac si Esau luptau inca din pantece pentru suprematie. Ioan Botezatorul a simtit Duhul in pantecele mamei lui. Cine sunt capetele seci care invata Duhul unde sa sufle si unde nu functie de "ratiune"? Care ratiune? |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|
|||
|
|||
![]()
Nici eu de aceea l-am pus in ghilimele...dar era un eveniment comparabil ca actiune duhovniceasca asupra unui copil. Normal ca sunt diferite ca fond.
|
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Al saptelea Sinod Ecumenic | Ekaterina | Istoria bisericii | 0 | 13.10.2012 01:07:32 |
Al optulea sinod ecumenic de la Florenta | Calin21 | Istoria bisericii | 3 | 08.10.2011 12:12:34 |
Cuvantarea PF Bartolomeu patriarhul ecumenic la sedinta Sfantului Sinod al BOR | mihailt | Generalitati | 1 | 28.10.2010 23:47:48 |
Sfantul Sinod al saptelea ecumenic | mihailt | Despre Biserica Ortodoxa in general | 1 | 17.06.2009 15:56:40 |
Se pregateste un nou sinod ecumenic? | mihailt | Despre Biserica Ortodoxa in general | 3 | 10.11.2008 23:28:33 |
|