Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Slujbele Bisericii Ortodoxe > Reguli in Biserica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.01.2010, 23:37:05
Noesisaa's Avatar
Noesisaa Noesisaa is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Locație: Christendom
Religia: Catolic
Implicit

Anca, la baietii evrei:
-la 8 zile -- circumcizia si punerea numelui
-- la 13 ani Bar Mitzvah -- o ceremonie la sinagoga in care baiatul-copil devine barbat, membru matur al comunitatii in sensul ca poate fi numarat in numarul de barbati necesari pentru slujba lor, erau 10, sau 13 sau nu mai stiu (detaliile se vede ca le-am uitat). Bentru acest Bar Mitzvah, care este un fel de confirmare, baietii se pregatesc, studiaza, invata sa citeasca din scriptura...

Si da, de ce sa nu recunoastem, la ortodocsi este o problema: este posibil sa mergi de la botez pana la inmormantare fara sa inveti mai nimic in mod formal despre credinta ta, fara macar sa stii crezul. In comparatie cu alte religii, confesiuni, si mai ales in comparatie cu catolicii este o scapare destul de mare din partea noastra.
Reply With Quote
Vechi 27.01.2010, 00:16:56
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Cam incurci borcanele
"Botezul" evreiesc, Barmitzvah ,este facut la pubertate( 12-13 ani, la fel ca si la catolici cu prima impartasanie) , intelegi?, in deplina constienta si RESPONSABILITATE ASUMATA!!! de cele ce se petrec si ca urmare vezi ce de neclintiti sunt in credinta lor de milenii.
In afara de circumcizie, mai sunt si alte evenimente care preinchipuiau botezul crestin: potopul (1 Petru 3:20-21), trecerea marii Rosii (I Corinteni 10: 1-4). Copiii nu au fost lasati deoparte pana la varsta constientizarii importantei faptului si a "asumarii responsabilitatii".
(Dar cred ca despre asta ar trebui sa vorbeasca un preot, mai bine)
Reply With Quote
Vechi 27.01.2010, 00:19:33
anna21 anna21 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.03.2009
Implicit de folos ..

.. pentru cine chiar vrea sa afle ceva, desigur (ca cei ce le stiu pe toate nu mai au ce invata!)
Despre botezul crestin (un site f bun pt discutia cu alte religii):
http://www.ortho-logia.com/Romanian/Botez.htm
Reply With Quote
Vechi 27.01.2010, 00:27:57
Miha-anca
Guest

Implicit

Multumesc, Noesis, pentru raspuns. Deci stiam eu bine ceva de 8 zile de la nastere.
La noi mai actioneaza si traditia, care suplineste mult din lipsa unui curs de catehism organizat in biserici pentru copii. De obicei o bunica, un bunic sau matusa da mai departe copilului ceea ce trebuie sa stie acesta. Ca nu ajung toti ortodocsii sa stie teologie, e clar: un exemplu sunt eu. Dar multumesc ca am avut in familie o bunica credincioasa din partea tatalui si un bunic credincios din partea mamei, care au lasat credinta practica, adica traditia, postul, respectarea sarbatorilor, decenta incomportament, etc. pe care le-am invatat apoi de la bunica mea, precum si o editie mai veche Noului Testament, pe care l-am gasit cand bunica avea 95 ani si era perfect lucida si pe care mi l-a daruit mie. Am simtit atunci cand am primit carticicva cu NT, ca L-am prins pe Dumnezeu de un picior, cum se spune. Dumnezeu are grija de noi si nu ne-a lasat de izbeliste niciodata.
Iar cand ajungem la varsta, la care ne intereseaza sa stim ce e aceea ortodoxie, ni se deschid drumurile acolo, de unde putem primi tot ce vrem sa stim. Si eu am inceput acum 3 ani cu acest forum, am invatat terminologia ortodoxa, care imi era total straina, mi-am agonisit o biblioteca religioasa, pe care o tot imbogatesc. Totul e sa vrem!
Reply With Quote
Vechi 27.01.2010, 00:45:18
Noesisaa's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Iar cand ajungem la varsta, la care ne intereseaza sa stim ce e aceea ortodoxie, ni se deschid drumurile acolo, de unde putem primi tot ce vrem sa stim. Si eu am inceput acum 3 ani cu acest forum, am invatat terminologia ortodoxa, care imi era total straina, mi-am agonisit o biblioteca religioasa, pe care o tot imbogatesc. Totul e sa vrem!
Vezi, asta e si problema. De ce sa traiesti zeci de ani fara sa cunosti bucuria Evangheliei lui Hristos? Daca mergi la bisericile din Romania marea majoritate a credinciosilor sunt femei trecute de 50 ani, care cel mai probabil cand aveau 15, 20, 30 de ani nici prin gand nu le trecea sa treaca pe la biserica. Daca le intrebi mai toate sunt intr-un fel "proaspete crestine" nu prin botez, ci prin faptul ca acum, spre maturitatea varstnica "au simtit chemarea." Dar lui Dumnezeu nu i se cuvine drojdia vietii noastre, ci tineretea.

Sigur, influenta bunicilor este foarte importanta, dar si foarte limitata. In general copiii stau mai mult cu bunicii lor pana incep sa mearga la scoala, si parintii preiau total responsabilitatea si cresterea lor. Sigur, spune bunica:"mai mergi mama, pe la biserica, ca asa e bine" dar daca mama si tata nu merg, cu siguranta nici copilul nu merge. Sigur, merge bunica cu copilasul la spovedit si impartasit, dar daca nu are exemplul parintilor lui, copilasul la 17 ani cu greu mai merge la biserica si asa mai departe. Si asa se perpetueaza un cerc vicios care are ca rezultat faptul ca in general cei batrani merg sunt credinciosi mai practicanti. Dar cei batrani stiu si ei despre biserica "din batrani" adica tot felul de superstitii si ciudatenii, lucruri intelese gresit, o evlavie habotnica...care din nou ii indeparteaza pe tineri.
Reply With Quote
Vechi 27.01.2010, 01:25:15
inorog
Guest

Implicit

LOL @ Bar-Mitzvah

Frate, eu cred ca ai luat-o pe miriste. La Bar-Mitzvah esti socotit "responsabil de faptele tale" in sensul: poti sa-ti iei femeie si sa faci copii cu ea. In practica vechilor evrei nu incepeau chiar de atunci, dar era considerata varsta de logodna. De altfel nu intamplator 12 ani la fete si 13 la baieti sunt media varstei pubertatii, la care poti lasa insarcinata o fata si poti ramane insarcinata cu un baiat. Sigur, in vremea moderna nu se aplica exact asa, dar sensul originar asta e si nu altul. Unde Doamne-iarta-ma gasiti "indreptari" din astea dupa ureche...
Reply With Quote
Vechi 27.01.2010, 01:27:40
Noesisaa's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de inorog Vezi mesajul
LOL @ Bar-Mitzvah

Frate, eu cred ca ai luat-o pe miriste. La Bar-Mitzvah esti socotit "responsabil de faptele tale" in sensul: poti sa-ti iei femeie si sa faci copii cu ea. Sigur, in vremea moderna nu se aplica exact asa, dar sensul originar asta e si nu altul. Unde Doamne-iarta-ma gasiti "indreptari" din astea dupa ureche...
....aaaa, am stat in SUA un timp, multi evrei in jur, de asta stiu. O fi fost pe vremuri, dar asa e acum. Legea in SUA nu te lasa sa te insori la 13 ani, deci treaba asta a cazut demult.
Reply With Quote
Vechi 27.01.2010, 01:37:28
inorog
Guest

Implicit

Eu am spus ca pe vremuri era asociata varstei maturitatii sexuale si implicit insemna "membru cu drept de a intemeia familie al comunitatii", era de asemenea varsta la care erai responsabil juridic pe cont propriu (ceea ce pe vremuri insemna: justitiabil de pedepse capitale in cazul delictelor capitale la legea lui Moise). De aceea coincide cu varsta la care Iisus a predicat prima data in Templu. Nu are si nu a avut niciodata nici macar o vaga legatura cu botezul.
Insusirea botezului numai la varsta rationala este "apanajul" decaderii bisericilor neoprotestante in rationalism, adica "teologia" Minervei. Nu reprezinta crestinism sau respectarea Scripturii si reflecta si altceva: ca nu vede nimeni cu duhul la acesti rataciti.
Isaac si Esau luptau inca din pantece pentru suprematie. Ioan Botezatorul a simtit Duhul in pantecele mamei lui. Cine sunt capetele seci care invata Duhul unde sa sufle si unde nu functie de "ratiune"? Care ratiune?
Reply With Quote
Vechi 27.01.2010, 01:42:20
Noesisaa's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de inorog Vezi mesajul
Eu am spus ca pe vremuri era asociata varstei maturitatii sexuale si implicit insemna "membru cu drept de a intemeia familie al comunitatii", era de asemenea varsta la care erai responsabil juridic pe cont propriu (ceea ce pe vremuri insemna: justitiabil de pedepse capitale in cazul delictelor capitale la legea lui Moise). De aceea coincide cu varsta la care Iisus a predicat prima data in Templu. Nu are si nu a avut niciodata nici macar o vaga legatura cu botezul.
Insusirea botezului numai la varsta rationala este "apanajul" decaderii bisericilor neoprotestante in rationalism, adica "teologia" Minervei. Nu reprezinta crestinism sau respectarea Scripturii si reflecta si altceva: ca nu vede nimeni cu duhul la acesti rataciti.
Isaac si Esau luptau inca din pantece pentru suprematie. Ioan Botezatorul a simtit Duhul in pantecele mamei lui. Cine sunt capetele seci care invata Duhul unde sa sufle si unde nu functie de "ratiune"? Care ratiune?
Pai eu n-am spus ca ar avea ceva de a face cu botezul. Confirmare, da.
Reply With Quote
Vechi 27.01.2010, 02:22:49
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Pai eu n-am spus ca ar avea ceva de a face cu botezul. Confirmare, da.
Nici eu de aceea l-am pus in ghilimele...dar era un eveniment comparabil ca actiune duhovniceasca asupra unui copil. Normal ca sunt diferite ca fond.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Al saptelea Sinod Ecumenic Ekaterina Istoria bisericii 0 13.10.2012 01:07:32
Al optulea sinod ecumenic de la Florenta Calin21 Istoria bisericii 3 08.10.2011 12:12:34
Cuvantarea PF Bartolomeu patriarhul ecumenic la sedinta Sfantului Sinod al BOR mihailt Generalitati 1 28.10.2010 23:47:48
Sfantul Sinod al saptelea ecumenic mihailt Despre Biserica Ortodoxa in general 1 17.06.2009 15:56:40
Se pregateste un nou sinod ecumenic? mihailt Despre Biserica Ortodoxa in general 3 10.11.2008 23:28:33