Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.08.2011, 22:10:14
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Facerea din Biblie ne confirma ca Pamantul este in centrul creatiei Lui Dumnezeu , adica in prim planul ei , in centrul atentiei si preocuparilor Lui Dumnezeu, la loc de frunte, asa cum Iisus este in centrul Universului nostru ca scop, restul - teoria geocentrista, heliocentrista etc. sunt pure speculatii intelectuale usor de combatut.

Citat:
Nu ti se pare ciudat ca unii crestini spun ca nu exista niciun verset in Biblie care sa sustina ca pamantul e plat si alti crestini tocmai asta sustin?
Versetul respectiv ma duce cu gandul la punctele cardinale, la cele 4 zari, din perspectiva omului care priveste intinderea, el fiind in centru. "El va ridica steag pentru neamuri și va aduna pe cei risipiți ai lui Israel și va strânge la un loc pe cei împrăștiați ai lui Iuda din cele patru colțuri ale pământului." (Isaia 11:12)
Si mai exista un verset, care dupa mine sugereaza tot un el - observator, care se uita pana la linia orizontului. "Când El privea până la marginile pământului și îmbrățișa cu ochii tot ce se află sub ceruri," (Iov 28:24) Nu cred ca evreii acum mai bine de 2000 de ani aveau in vocabular expresia „linia orizontului”. Nici unul din aceste nu se refera la Pamant-(in sens de planeta), ca ar fi plat sau rotund, ci la intindere/suprafata :)

Last edited by ioanna; 21.08.2011 at 22:42:28.
Vechi 21.08.2011, 22:42:23
neica_nimeni_altul's Avatar
neica_nimeni_altul neica_nimeni_altul is offline
Senior Member

Locație: Romania
Thumbs up Cum anume tâlcuiesc Sfinții Părinți Facerea?

Este un lucru extrem de important, și sunt cu adevărat uimit să aflu că "evoluționiștii ortodocși" nu știu defel cum anume tâlcuiesc Sfinții Părinți Cartea Facerii. Sunt sigur ca veți fi de acord cu mine că nu ne este îngăduit să tâlcuim Sfânta Scriptură după placul nostru, ci trebuie s-o tâlcuim cum ne învață Sfinții Părinți.

Mă tem ca nu toți cei ce vorbesc despre Facere și evoluție dau atenție acestui principiu. Unii oameni sunt atât de preocupați să combată fundamentalismul protestant, încât împing lucrurile la extrem în a respinge pe oricine dorește să interpreteze textul sfânt al Facerii "literal"; dar, făcând acest lucru, ei nu amintesc niciodată de Sfântul Vasile sau de alți tâlcuitori ai Cărții Facerii care afirmă destul de limpede principiile ce trebuie urmate în tâlcuirea textului sfânt.

Mă tem că mulți dintre cei ce susținem că urmăm tradiția patristică suntem uneori neglijenți, căzând cu ușurință în acceptarea propriei "înțelepciuni" în locul învățăturii Sfinților Părinți. Cred cu tărie că întreaga perspectivă asupra lumii și filosofia de viață a unui creștin ortodox poate fi găsită la Sfinții Părinți; dacă vom asculta învățătura lor, în loc de a crede că suntem destul de înțelepți spre a-i învăța pe alții din propria "înțelepciune", nu ne vom rătăci.

Iar acum vă cer să cercetați împreună cu mine foarte importanta și fundamentală problemă: cum anume ne învață Sfinții Părinți să tâlcuim Cartea Facerii? Haideți să dăm deoparte prejudecățile noastre despre tâlcuirile "literale" sau "alegorice" și să vedem ce ne învață Sfinții Părinți despre citirea textului Facerii. Cel mai bun lucru pe care-l putem face este să începem cu Sfântul Vasile însuși, care a scris despre cele Șase Zile ale Facerii în Hexaimeron:

"Cei care nu interpretează cuvintele Scripturii în sensul lor propriu spun că apa de care vorbește Scriptura nu e apă, ci altceva, de altă natură, și interpretează cuvintele plantă și pește cum li se pare lor; la fel și facerea târâtoarelor și facerea fiarelor le interpretează răstălmăcindu-le după propriile gânduri, întocmai tâlcuitorilor de vise ce tâlcuiesc în folosul lor vedeniile din timpul somnului.

Eu, când aud că Scriptura zice iarbă, înțeleg iarbă, când aud plantă, pește, fiară, dobitoc, pe toate le înțeleg creadă cum sunt spuse. Nu mă rușinez de Evanghelie. Și pentru că Moisi a trecut sub tăcere aceste lucruri, care nu ne sunt folositoare, voi socoti eu oare pentru aceasta de mai puțin preț cuvintele Duhului decât înțelepciunea cea nebună [a celor ce au scris despre lume], sau mai curând voi slăvi pe Cel ce nu pune mintea noastră să se îndeletnicească cu cele deșarte, ci a rânduit să fie scrise în Scriptură toate cele ce duc la zidirea și desăvârșirea sufletelor noastre?

Mi se pare însă că cei ce nu înțeleg lucrul acesta, adică cei care folosesc interpretarea alegorică, au încercat să dea Scripturii o vrednicie închipuită, punând pe seama ei propriile idei, schimbând sensul cuvintelor Scripturii cu folosirea unui limbaj figurat. Inseamnă însă să te faci mai înțelept decât cuvintele Duhului când, în chip de interpretare a Scripturii, introduci în Scriptură ideile tale. Deci să fie înțeleasă Scriptura cum a fost scrisă!"

E limpede că Sfântul Vasile ne avertizează să ne ferim a "desluși" lucrurile din Facere care sunt greu de înțeles pentru simțul comun; omul modern "luminat" face cu ușurință acest lucru, chiar dacă este creștin ortodox. De aceea, să ne străduim să înțelegem Sfânta Scriptură creadă cum o înțeleg Părinții, iar nu după "înțelepciunea" noastră modernă.

Una dintre tâlcuirile patristice clasice la Cartea Facerii este cea a Sfântului Efrem Sirul. Părerile sale sunt cu atât mai însemnate pentru noi, cu cât el era un "răsăritean" și cunoștea bine limba ebraică. Erudiții moderni ne spun că "răsăritenii" sunt înclinați spre tâlcuirile "alegorice" și că, de asemenea, și Cartea Facerii trebuie înțeleasă în acest chip. Dar să vedem ce zice Sfântul Efrem în tâlcuirea sa la Facere:

"Nimenea să nu creadă că zidirea cea de Șase Zile este o alegorie; tot așa, nu este îngăduit a zice că ceea ce pare, potrivit celor istorisite, a fi fost zidit în șase zile, a fost zidit într-o singură clipă și, de asemenea, că unele nume înfățișate în acea istorisire fie nu înseamnă nimic, fie înseamnă altceva.

Dimpotrivă, trebuie să știm că întocmai cum cerul și pământul care s-au zidit întru început sunt chiar cerul și pământul, iar nu altceva ce s-ar înțelege sub numele de cer și pământ, tot creadă orice altceva se zice a fi fost zidit și tocmit cu rânduială după zidirea cerului și a pământului nu sunt numiri goale, ci însăși ființa firilor zidite corespunde puterii numelor acestora."

Desigur, acestea sunt încă principii generale; sa vedem acum câteva dintre aplicațiile particulare ale acestor principii, aparținând Sfântului Efrem:

"Deși atât lumina, cât și întunericul au fost zidite într-o clipită, totuși atât ziua cât și noaptea Zilei întâi au ținut câte douăsprezece ceasuri fiecare."

Este limpede că Sfântul Efrem citește Cartea Facerii "cum este scrisă"; când aude "coasta lui Adam" înțelege "coasta lui Adam", neînțelegând acest lucru ca pe un mod alegoric de a spune cu totul altceva. Tot așa, este clar ca înțelege Cele Șase Zile ale Facerii ca fiind chiar șase zile, fiecare de câte douăzeci și patru de ore, pe care le împarte într-o "seară" și o "dimineață" de câte douăsprezece ore fiecare.

Am luat în mod deliberat "simpla" tâlcuire la Facere a Sfântului Efrem Sirul înainte de a cita alte tâlcuiri mai "mistice", fiindcă această înțelegere "simplă" a Facerii este cea mai greu de acceptat pentru mintea modernă "luminată". Bănuiesc că cei mai mulți creștini ortodocși nefamiliarizați cu Sfinții Părinți vor zice îndată: "E cam prea simplu! Astăzi se știe mult mai mult. Dați-ne niște Părinți mai sofisticați."

Din păcate pentru "înțelepciunea" noastră modernă, nu exista Părinți mai "sofisticați", căci până și Părinții cei mai "mistici" înțeleg textul Facerii tot atât de "simplu" ca și Sfântul Efrem! Cei ce doresc ceva mai "sofisticat" la Sfinții Părinți se află sub influența idelor apusene moderne care sunt cu totul străine Sfinților Părinți ai Bisericii Ortodoxe.

Repet din nou: cred ca știința modernă, în cele mai multe cazuri, știe mai multe decât Sfântul Vasile, Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Efrem și alți Părinți despre însușirile peștilor și despre alte fapte științifice speciale de același fel; nimeni nu tăgăduiește acest lucru.

Dar cine știe mai mult despre felul cum lucrează Dumnezeu, știința modernă, care nu e nici măcar sigură că Dumnezeu există și, în orice caz, încearcă să explice totul fără El; ori acești Părinți purtători de Dumnezeu? Cred că, atunci când spuneți că Dumnezeu nu creează instantaneu, înfățișați învățătura "înțelepciunii" moderne, nu învățătura Sfinților Părinți.

Ieromonah Serafim Rose - http://www.hexaimeron.ro/Hexaimeron/...html#sfParinti

Last edited by neica_nimeni_altul; 21.08.2011 at 23:46:42.
Vechi 22.08.2011, 12:01:16
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de neica_nimeni_altul Vezi mesajul
Imi pare rau dar trebuie sa va contrazic, statistica ne spune cu totul altceva.

Un sondaj a fost efectuat în perioada iulie-septembrie 2009 de STISOC pe un eșantion de 1161 persoane de 18 ani și peste, cu reprezentativitate la nivel național si eroare de eșantionare +/- 2,9%. Chestionarele, similare cu cele folosite de Comisia Europeană în realizarea eurobarometrelor, au fost completate de către studenții Facultății de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității din București utilizând metoda interviului față în față. Rezultatele acestui studiu relevă că:

- Cel puțin unul din trei români, prin răspunsurile date la întrebările puse, probează a fi: creaționist, geocentrist
- 42% dintre români cred că Soarele se învârte în jurul Pământului, si 41% englezi, 39% francezi, 35% germani, cred acelasi lucru
- 32% din populația U.E. crede că Soarele se învârte în jurul Pământului
- 95% dintre români cred în Dumnezeu și un procent apropiat (88%) în puterea rugăciunii
- 60% dintre români exprimă acordul cu afirmația conform căreia “Ne bazăm viața prea mult pe știință și nu destul pe credință”,
- 4 din 5 români cred că “Există miracole, fenomene ce nu pot fi explicate de știință”
In mod sigur rezultatele acestui sondakj (daca a existat) sunt gresite. Eu pana acum nu am auzit pe nimeni sa spuna sustina ca Soarele se invarte in jurul pamantului, roman sau din alta tara. Abia cunosc ceva din Biblie, cu atat mai mult sa cunoasca teoria geocentrista.
Vechi 22.08.2011, 12:10:47
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
Este un lucru extrem de important, și sunt cu adevărat uimit să aflu că "evoluționiștii ortodocși" nu știu defel cum anume tâlcuiesc Sfinții Părinți Cartea Facerii. Sunt sigur ca veți fi de acord cu mine că nu ne este îngăduit să tâlcuim Sfânta Scriptură după placul nostru, ci trebuie s-o tâlcuim cum ne învață Sfinții Părinți.
Si noi toti credem la fel, dar am vazut ca in Biblie nu prea e vorba de geocentrism. Unii parinti au scris si despre stiinta, si despre medicina, etc. Lucruri care nu tineau de teologie, de exemplu una se stia acum 2000 de ani din medicina si alta acum.
La fel si unii ortodocsi care sustineau evolutionismul dadeau cateva citate din Biblie si sfintii parinti care de fapt nu aveau nicio legatura.
Geocentrismul sau heliocentrismul nu are legatura prea mare cu teologia, e ca si stilistii care spun de calendar. S-ar putea ca stilistii sa il sustina de fapt.
Majoritatea am vazut ca spun de fapt ca pamantul e in centrul universului, dar asta credc a nu stiu nci oamneii de stiinta. E posibil ca soarele si pamantul sa fie in centrul universului, oricum nu se cunosc marginile universului. Iar daca se afla la marginea universului (si cine stie unde e marginea?) tot n-ar avea importanta. In Biblie de exemplu nu ni se spune nici ca elefantul are patru picioare, nu e important.
Ca sa dau un exemplu, sfintii nu cred ca stiau cate continente sunt, ca in America sunt oameni, pentru ca nu avea nicio importanta din punct de vedere teologic. Iar daca un sfant sau doi au scris ca e pamantul se intinde pana la desertul Sahara nu inseamna ca mai jos in Africa nu exista pamanat, ci ca sfantul nu stia asta si nu avea nicio importanta.
Vechi 22.08.2011, 12:15:54
Senior Member

Talking Sondaj gresit ???

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
In mod sigur rezultatele acestui sondaj (daca a existat) sunt gresite. Eu pana acum nu am auzit pe nimeni sa spuna sustina ca Soarele se invarte in jurul pamantului, roman sau din alta tara. Abia cunosc ceva din Biblie, cu atat mai mult sa cunoasca teoria geocentrista.
Mai bine citeste sondajul aici ...

http://www.scribd.com/doc/35239995/S...cul-si-Stiinta

... auzi tu, rezultatele sondajului sunt gresite ...

- 42% dintre români cred că Soarele se învârte în jurul Pământului, si 41% englezi, 39% francezi, 35% germani, cred acelasi lucru
- 32% din populația U.E. crede că Soarele se învârte în jurul Pământului

... mai Catalin, tu ai ajuns sa contesti pana si stiinta de dragul helio/acentrismului teist ?

Last edited by neica_nimeni_altul; 22.08.2011 at 12:18:09.
Vechi 22.08.2011, 12:26:57
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Geocentrismul sau heliocentrismul nu are legatura prea mare cu teologia ... ???
să vedem ce zice Sfântul Efrem în tâlcuirea sa la Facere:

"Dimpotrivă, trebuie să știm că întocmai cum cerul și pământul care s-au zidit întru început sunt chiar cerul și pământul, iar nu altceva ce s-ar înțelege sub numele de cer și pământ, tot creadă orice altceva se zice a fi fost zidit și tocmit cu rânduială după zidirea cerului și a pământului nu sunt numiri goale, ci însăși ființa firilor zidite corespunde puterii numelor acestora."

tu asta intelegi,... ca Pamantul se invartea in jurul Soarelui ... care a fost creat in ziua a 4-a ?

Last edited by neica_nimeni_altul; 22.08.2011 at 12:31:52.
Vechi 22.08.2011, 12:31:06
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Citat:
să vedem ce zice Sfântul Efrem în tâlcuirea sa la Facere:
Acu' nu mă înțelege greșit, dar alți Sfinți Părinți nu au mai tâlcuit Facerea?
Vechi 22.08.2011, 12:42:11
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Acu' nu mă înțelege greșit, dar alți Sfinți Părinți nu au mai tâlcuit Facerea?
daca ai fi citit cu atentie si integral postarea anterioara #672 "Cum anume tâlcuiesc Sfinții Părinți Facerea" si daca ai fi inteles ceva ... in mod sigur nu ai mai fi pus aceasta intrebare.

... cred ca la cei ca tine s-a gandit Ieromonah Serafim Rose:

Am luat în mod deliberat "simpla" tâlcuire la Facere a Sfântului Efrem Sirul înainte de a cita alte tâlcuiri mai "mistice", fiindcă această înțelegere "simplă" a Facerii este cea mai greu de acceptat pentru mintea modernă "luminată". Bănuiesc că cei mai mulți creștini ortodocși nefamiliarizați cu Sfinții Părinți vor zice îndată: "E cam prea simplu! Astăzi se știe mult mai mult. Dați-ne niște Părinți mai sofisticați."

Din păcate pentru "înțelepciunea" noastră modernă, nu exista Părinți mai "sofisticați", căci până și Părinții cei mai "mistici" înțeleg textul Facerii tot atât de "simplu" ca și Sfântul Efrem! Cei ce doresc ceva mai "sofisticat" la Sfinții Părinți se află sub influența idelor apusene moderne care sunt cu totul străine Sfinților Părinți ai Bisericii Ortodoxe.

Repet din nou: cred ca știința modernă, în cele mai multe cazuri, știe mai multe decât Sfântul Vasile, Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Efrem și alți Părinți, despre însușirile peștilor și despre alte fapte științifice speciale de același fel; nimeni nu tăgăduiește acest lucru.

Dar cine știe mai mult despre felul cum lucrează Dumnezeu, știința modernă, care nu e nici măcar sigură că Dumnezeu există și, în orice caz, încearcă să explice totul fără El; ori acești Părinți purtători de Dumnezeu? Cred că, atunci când spuneți că Dumnezeu nu creează instantaneu, înfățișați învățătura "înțelepciunii" moderne, nu învățătura Sfinților Părinți.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Seraphim_Rose

Last edited by neica_nimeni_altul; 22.08.2011 at 13:30:55.
Vechi 22.08.2011, 15:28:21
ai2 ai2 is offline
Banned

Data înregistrării: 24.10.2008
Locație: Micul Paris medieval
Implicit

@neica nimeni:

In loc sa ai atatea postari ridicole, nu crezi ca ar fi mai bine sa discuti cu lumea atunci cand ti se raspunde? Faptul ca ai inundat topicul cu tampenii nu inseamna ca ai dreptate. Ai facut niste afirmatii, ai fost contrazis, macar ai bunul simt sa raspunzi. Ai aratat ca un lucru simplu precum sateligii geostationari iti scapa. Acuma noi putem sa te contrazicem si legat de alte "argumente" dar ce rost are cand tu nu arati ca poti purta o discutie normala. Inteleg ca nu vrei sa discuti cu ateii, dar nici macar crestinilor nu le raspunzi? Zi domle ce forma are Pamantul!
Vechi 22.08.2011, 17:56:09
Senior Member

Talking Despre anticorpi ?

"Limfocitele B vaneaza germenii precum bacteriile sau virusurile libere care plutesc in afara celulelor, in sange sau in alte fluide corporale. Alertate de prezenta invadatorilor, limfocitele si celulele plasmatice vin pe campul de lupta si instaleaza aici o adevarata uzina moleculara din care vor iesi milioane de anticorpi identici, intr-un ritm extreme de rapid - 2000 de astfel de molecule pe secunda! Anticorpii actioneaza ca un fel de cercetasi care patruleaza in tot corpul in cautarea intrusilor si ii imobilizeaza, ramanand cu ei pana sosesc celulele ucigase, artileria grea a sistemului imunitar, a-i nimici. Luate fiecare in parte, aceste proteine sunt lipsite de orice putere, insa impreuna declanseaza o reactie chimica in lant, devenind o arma redutabila de distrugere a microbilor."

Se pare ca cei care se pretind a fii "ortodocsi" pe acest topic nu numai ca nu au sistemul imunitar functional, dar se si lasa invadati de tot felul de bacterii sau virusi ... nu mai reusesc sa distinga intre ceea ce le foloseste si ceea ce le dauneza, mergand pana la "fraternizarea" cu acesti virusi care promit o viata vesnica in intuneric. Pana si limfocitele B se comporta mai bine si mai natural !

Last edited by neica_nimeni_altul; 22.08.2011 at 18:14:05.
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Teologia ortodoxa (patristica, academica) si stiinta (paradigma stiintifica actuala) Eugen7 Dogmatica 199 19.02.2013 19:40:14
Teologia de eliberare ignatiu Biserica Romano-Catolica 1 16.09.2012 22:31:47
Se foloseste religia ortodoxa de stiinta pentru promovarea binelui? AndyTh Teologie si Stiinta 9 26.03.2012 13:28:55
Pseudo-gene care nu sunt deloc pseudo flying Teologie si Stiinta 0 17.07.2010 08:09:32
intrebari despre teologia ortodoxa nell Despre Biserica Ortodoxa in general 14 09.09.2009 20:33:48