Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Alte Religii
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 21.10.2010, 19:31:10
arwein's Avatar
arwein arwein is offline
Senior Member

Data înregistrării: 07.01.2010
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Implicit pentru radu32

Cred ca dvs. confundati Liturghia cu catehizarea; In timpul sfintei liturghii scopul este sa ne rugam si Dumnezeu sa se intrupeze, sa pogoare Duhul Sfant, nu sa primim lectii de morala; de altfel, exista si o parte de invatatura- Apostolul si Evanghelia zilei respective, ce este apoi explicata la predica. Catehizarea si invataturile depre viata, sfaturile despre comportament, relatii interumane, viata in societate..astea se discuta separat- cu duhovnicul sau alt preot (daca vei cauta, vei gasi). Predicatorii neo- protestanti sunt, dupa parerea mea groaznici- seamana in mare parte cu cei care fac reclama la Teleshopping, parca ar vrea sa iti vanda ceva tot timpul! Iar discursul...cel mai adesea e plin de sentimentalisme ieftine, e stralucitor si inzorzonat ca un costum de circ! Sunt departe de a fi un exemplu pentru predicatorii nostri!
Reply With Quote
Vechi 21.10.2010, 21:40:37
Pr. Gheorghe
Guest

Unhappy Reala observatia aceasta si groaznic de trista!

Citat:
În prealabil postat de arwein Vezi mesajul
Predicatorii neo- protestanti sunt, dupa parerea mea groaznici- seamana in mare parte cu cei care fac reclama la Teleshopping, parca ar vrea sa iti vanda ceva tot timpul!
Sa fie un punct comun, oare? Au la baza aceiasi "scoala de marketing" americana? Hmmm.....! Asa s-ar explica si de ce se merge din usa-n usa, culmea, sa-ti vanda ceva ce tu ai in casa si folosesti "de cand e lumea"; dar trebuie vandut ceva, neaparat! Macar de-ar fi un produs de calitate, dar este si piratat si fara garantie!

Real si groaznic de trist! Ca orice incercare de a insela, dealtfel!

Last edited by Pr. Gheorghe; 21.10.2010 at 21:42:39.
Reply With Quote
Vechi 22.10.2010, 11:16:28
heaven's Avatar
heaven heaven is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.11.2008
Locație: Brasov
Implicit

Citat:
În prealabil postat de coldworld Vezi mesajul
ce pot spune, decat ca esti intr-o situatie trista...
macar sotul daca castiga mai mult decat tine, are dreptul sa faca ce vrea cu o parte din bani, insa daca tu castigi mai mult decat el, ar fi cazul sa nu-i mai dai niciun ban ! sa-l dea afara din religie pentru neplata cotizatiilor.
Sa inteleg ca asta inteleg unii prin iubire crestineasca: sa il constrangi pe celalalt sa devina ca tine si sa traiasca conform principiilor tale de viata.
"Iubim" aproapele conditionat,ne imaginam ca lumea se invarte in jurul propriului nostru sistem de valori,deci,cine nu e ca noi e impotriva noastra si ori il deturnam din drumul sau "pe calea cea dreapta" ori ne intoarcem impotriva lui,il respingem etc.
Banuiesc ca a lasa celuilalt libertatea de a fi el si a-l accepta si iubi exact asa cum este,e un cuvant strain pentru cei care au o astfel de mentalitate.
Vechi 22.10.2010, 12:17:43
floricica floricica is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.04.2010
Locație: Intr-o tara binecuvantata de Dumnezeu
Implicit

Citat:
În prealabil postat de coldworld Vezi mesajul
nu cred ca un film artistic poate fi criteriul dupa care tratam subiectele duhovnicesti...
Ai dreptate, nu vreau sa intru in contradictie cu tine. Dar......:tu esti un prigonitor al crestinilor, tocmai te deplasezi spre o anumita locatie pentru a distruge tot ce inseamna crestin iar pe drum inchipuieste-ti ca ti se intampla ce i s-a intamplat lui Saul. Care este prima reactie de moment: de inchinare, de reverenta, cand tu nici nu stii Cine iti vorbeste?
Iar filmele cu teme religioase gandesc ca au inainte o oaresce cercetare, nu sunt facute chiar fara nici o logica si fara o cunostinta de cauza.
Vechi 22.10.2010, 12:43:57
IonelS IonelS is offline
Senior Member

Data înregistrării: 12.07.2010
Implicit

Cum am experimentat eu coborarea Duhului Sfant si asupra mea...sau mai bine zis a Harului Divin?!
Aveam ceva ani de practicant ca si crestin...Ma duceam la biserica de cel putin doua ori pe saptamana..Ma duceam cu ideea fixa mai mult pt a-mi asigura protectia ...Ma obseda demonismul, lipsa de protectie, schimbarea soartei in rau, teaama de atitudini necontrolate, de evenimente pe care nu le pot controla, etc.
Era post si ma hotarasem sa ma duc la cat de multe slujbe pot in fiecare saptamana: Sf Liturghie, Sf Maslu, Moliftele Sf Vasile, vecernii, hramuri, etc.. La un moment dat, dupa vreo doua saptamani de "cura crestina" ma trezesc ca motanul meu imi sare in brate mai des decat o facea si , in special, de fiecare data cand ma intorceam acasa de la biserica si nu din alte parti..Dar mai ales mi se parea ciudat ca atunci cand imi sarea in brate, la simpla atingere, sareau scantei si, in ciuda scanteilor, animalul se inghesuia si mai tare in mine...Asa mi-am dat seama ca nu-i energie electrostatica, care deranjeaza un animal si-l goneste, ci de Har Divin...Evident ca in acele perioade , de post si slujbe la biserica, ma simteam excelent..
Deci duceti-va la cat mai multe slujbe ! Biserica este lucratoare !

Last edited by IonelS; 22.10.2010 at 12:56:40.
Reply With Quote
Vechi 22.10.2010, 15:52:08
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de IonelS Vezi mesajul
Era post si ma hotarasem sa ma duc la cat de multe slujbe pot in fiecare saptamana: Sf Liturghie, Sf Maslu, Moliftele Sf Vasile, vecernii, hramuri, etc.. La un moment dat, dupa vreo doua saptamani de "cura crestina" ma trezesc ca motanul meu imi sare in brate mai des decat o facea si , in special, de fiecare data cand ma intorceam acasa de la biserica si nu din alte parti..Dar mai ales mi se parea ciudat ca atunci cand imi sarea in brate, la simpla atingere, sareau scantei si, in ciuda scanteilor, animalul se inghesuia si mai tare in mine...Asa mi-am dat seama ca nu-i energie electrostatica, care deranjeaza un animal si-l goneste, ci de Har Divin...Evident ca in acele perioade , de post si slujbe la biserica, ma simteam excelent..
Deci duceti-va la cat mai multe slujbe ! Biserica este lucratoare !
Adica stii ca esti incarcat de Har Divin atunci cand motanul iti sare mai des in brate si cand te simti bine?
Duhul Sfant vine in oameni care se smeresc, lasa pacatul si Il cauta pe Dumnezeu in rugaciune si, eventual, post. Daca faci aceste lucruri vei fi din ce in ce mai plin de Duh Sfant.
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14

Last edited by Doriana; 22.10.2010 at 20:12:20.
Reply With Quote
Vechi 23.10.2010, 22:06:14
ghemistris  ghemistris is offline
Member

Data înregistrării: 16.04.2010
Locație: Botosani
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
Adica stii ca esti incarcat de Har Divin atunci cand motanul iti sare mai des in brate si cand te simti bine?
Duhul Sfant vine in oameni care se smeresc, lasa pacatul si Il cauta pe Dumnezeu in rugaciune si, eventual, post. Daca faci aceste lucruri vei fi din ce in ce mai plin de Duh Sfant.
IonelS a relatat ceea ce a constatat intr-un moment de conjuctura,si pe buna dreptate ca atunci omul cand se umple de Har sfinteste si cele din jurul sau.Cu siguranta nu acesta este modul de recunoastere a dobandirii Harului Duhului Sfant.Exista si momente personale de "simtire"cand Harul Duhului Sfant se pogoara in om.Este si rugaciunea cu lacrimi un asemenea moment,(doar cei sporiti duhovniceste pot dobandi har inafara bisericii,monahii,pustnicii si poate si cei cu o pocainta sincera)dar se ajunge mai greu la o asemenea masura.Lacrimile din timpul rugaciunii reprezinta spalarea pacatelor si implicit atragerea Harului,deoarece numai harul Duhului Sfant poate curati locul."Duhul umilit,inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi.Suntem noi la asemenea masura?Mai greu aceste momente pentru omul din lume prins in viteza si tehnologia acestui secol. Deaceea Sfintele Taine si slujbele Bisericii sunt momentele cele mai frecvente si fara de exceptie la care Duhul Sfant se pogoara asupra credinciosilor din Biserica.Casa Domnului este Biserica(nu orice biserica,desigur),si acolo este intalnirea cu Dumnezeu,cu Hristos si partasia cu Harul Duhului Sfant.Nu inafara bisericii te unesti cu Dumnezeu,desi dupa cum bine se stie El este pretutindeni.Pentru acest fapt Dumnezeu a instituit Biserica,ca locas de inchinare si de preamarire a lui Dumnezeu si de dobandire a Harului Duhului Sfant.Merita sa experimentezi,numai asa iti vei da seama de adevar.Un fost duhovnic de-al meu(distanta prea mare ne desparte)avea intotdeauna la finalul predicii aceste cuvinte,"de nu credeti,experimentati" ,asa m-a pescuit si pe mine,desi eram ortodox,eram ortodox doar cu numele.Acesta este singurul mod de a cunoaste ortodoxia,prin traire,prin punerea in practica a poruncilor lui Hristos,prin participarea la Sfintele Taine si slujbe Bisericii,milostenia,pocainta sincera,citirea sfintilor parinti,rugaciune ,post,o permanenta cercetare la tine insuti in fiecare seara si la cele cu care am fi putut gresi in zi,cerand iertare pentru greseala noastra.Este o continua lupta si priveghere odata intrat pe fagasul cel bun.Majoritatea se multumesc doar cu aceste participari de duminica ,cu formalismul,pacalindu-si constiinta ca a facut ceea ce era dator sa faca,nesocotind de faptul ca el trebuie sa mearga la biserica ca sa se intalneasca cu Hristos,cu sfintii si cu puterile ingeresti. Nu doar prin post si rugaciune.Multi se nevoiesc cu postul si cu rugaciunea si-i cuprinde asa o multumire de sine ca el este cel mai,si ca dansul nu e nimeni,si de fapt prin mandria care il cuprinde se uneste cu altcineva(intelegi de cine vorbesc).Ortodoxia este discretie,smerenie,ordine,armonie,cumpatare,discip lina.Pare un pic greu sa punem in practica toate aceste lucrari,dar numai asa se ajunge la despatimire,la partasirea cu Harul Duhului Sfant si la dobandirea Imparatiei Cerurilor.Crezi?
Reply With Quote
Vechi 23.10.2010, 22:10:07
Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Doriana Vezi mesajul
IonelS a relatat ceea ce a constatat intr-un moment de conjuctura,si pe buna dreptate ca atunci omul cand se umple de Har sfinteste si cele din jurul sau.Cu siguranta nu acesta este modul de recunoastere a dobandirii Harului Duhului Sfant.Exista si momente personale de "simtire"cand Harul Duhului Sfant se pogoara in om.Este si rugaciunea cu lacrimi un asemenea moment,(doar cei sporiti duhovniceste pot dobandi har inafara bisericii,monahii,pustnicii si poate si cei cu o pocainta sincera)dar se ajunge mai greu la o asemenea masura.Lacrimile din timpul rugaciunii reprezinta spalarea pacatelor si implicit atragerea Harului,deoarece numai harul Duhului Sfant poate curati locul."Duhul umilit,inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi.Suntem noi la asemenea masura?Mai greu aceste momente pentru omul din lume prins in viteza si tehnologia acestui secol. Deaceea Sfintele Taine si slujbele Bisericii sunt momentele cele mai frecvente si fara de exceptie la care Duhul Sfant se pogoara asupra credinciosilor din Biserica.Casa Domnului este Biserica(nu orice biserica,desigur),si acolo este intalnirea cu Dumnezeu,cu Hristos si partasia cu Harul Duhului Sfant.Nu inafara bisericii te unesti cu Dumnezeu,desi dupa cum bine se stie El este pretutindeni.Pentru acest fapt Dumnezeu a instituit Biserica,ca locas de inchinare si de preamarire a lui Dumnezeu si de dobandire a Harului Duhului Sfant.Merita sa experimentezi,numai asa iti vei da seama de adevar.Un fost duhovnic de-al meu(distanta prea mare ne desparte)avea intotdeauna la finalul predicii aceste cuvinte,"de nu credeti,experimentati" ,asa m-a pescuit si pe mine,desi eram ortodox,eram ortodox doar cu numele.Acesta este singurul mod de a cunoaste ortodoxia,prin traire,prin punerea in practica a poruncilor lui Hristos,prin participarea la Sfintele Taine si slujbe Bisericii,milostenia,pocainta sincera,citirea sfintilor parinti,rugaciune ,post,o permanenta cercetare la tine insuti in fiecare seara si la cele cu care am fi putut gresi in zi,cerand iertare pentru greseala noastra.Este o continua lupta si priveghere odata intrat pe fagasul cel bun.Majoritatea se multumesc doar cu aceste participari de duminica(adica tin ziua a saptea),cu formalismul,pacalindu-si constiinta ca a facut ceea ce era dator sa faca,nesocotind de faptul ca el trebuie sa mearga la biserica ca sa se intalneasca cu Hristos,cu sfintii si cu puterile ingeresti. Nu doar prin post si rugaciune.Multi se nevoiesc cu postul si cu rugaciunea si-i cuprinde asa o multumire de sine ca el este cel mai,si ca dansul nu e nimeni,si de fapt prin mandria care il cuprinde se uneste cu altcineva(intelegi de cine vorbesc).Ortodoxia este discretie,smerenie,ordine,armonie,cumpatare,discip lina.Pare un pic greu sa punem in practica toate aceste lucrari,dar numai asa se ajunge la despatimire,la partasirea cu Harul Duhului Sfant si la dobandirea Imparatiei Cerurilor.Crezi?
Reply With Quote
Vechi 23.10.2010, 22:22:11
Monalisa Monalisa is offline
Banned

Data înregistrării: 23.10.2010
Implicit

Da, bineinteles ca cred. Totusi, peste tot se indeamna la duhovnic si iar la duhovnic sa ma duc la duhovnic si toata lumea stie sa dea sfatul asta tot timpul: ca imi trebuie un duhovnic. Va spun sincer ca nu stiu daca un duhovnic poate rezolva ceva decat numai omul prin sine insusi si cu Dumnezeu. Primul duhovnic pe care l-am avut m-a lasat balta, mi-a zis ca sunt un caz atat de grav ca nu se mai poate preocupa de mine, al doilea duhovnic pe care l-am avut, l-am intrebat ce sa fac, cum sa ma rog si mi-a zis ca nimic, ca nu-mi da canon sa ma mai duc pe acolo mai des, imi parea total detasat desi este un monah cu rang mare si mi-a raspuns atat e aiurea ca efectiv nu-mi mai vine sa merg pe acolo, alt duhovnic eu una nu vad ce duhovnic mi-as putea afla, efectiv incep sa cred ca chestia cu duhovnicul e o abureala pentru prosti. Cum se gaseste un duhovnic
Reply With Quote
Vechi 25.10.2010, 23:36:13
Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Monalisa Vezi mesajul
Da, bineinteles ca cred. Totusi, peste tot se indeamna la duhovnic si iar la duhovnic sa ma duc la duhovnic si toata lumea stie sa dea sfatul asta tot timpul: ca imi trebuie un duhovnic. Va spun sincer ca nu stiu daca un duhovnic poate rezolva ceva decat numai omul prin sine insusi si cu Dumnezeu. Primul duhovnic pe care l-am avut m-a lasat balta, mi-a zis ca sunt un caz atat de grav ca nu se mai poate preocupa de mine, al doilea duhovnic pe care l-am avut, l-am intrebat ce sa fac, cum sa ma rog si mi-a zis ca nimic, ca nu-mi da canon sa ma mai duc pe acolo mai des, imi parea total detasat desi este un monah cu rang mare si mi-a raspuns atat e aiurea ca efectiv nu-mi mai vine sa merg pe acolo, alt duhovnic eu una nu vad ce duhovnic mi-as putea afla, efectiv incep sa cred ca chestia cu duhovnicul e o abureala pentru prosti. Cum se gaseste un duhovnic
Draga Monalisa,rabdarea este si ea o virtute care trebuie dobandita.Sincer sa-ti spun,nici eu nu am in momentul de fata un duhovnic care sa fie tocmai pe placul meu(face multa misiune si de multe ori mi se pare ca nu este indeajuns de atent la problemele mele). Dar nu in asta sta neaparat toata duhovnicia noastra.Si apoi duhovnicul nu trebuie sa fie pe placul nostru,adica sa fie de acord cu noi,cu parerile noastre.Cand mergem la duhovnic mergem cu inima deschisa pentru a ne spovedi(totul,fara rusine de faptele care le-am facut),si a primi iertare,si desigur un sfat si un canon de indreptare.NU ASTEPTA MINUNI!!!Numai la sectari se intampla lucrul acesta(unde satana lucreaza pe moment ca sa-l prinda repede pe om in capcana lui).Asa cum vindecarea trupului de catre doctor se realizeaza in timp(uneori cere foarte mult timp si rabdare),la fel este si cu vindecarea sufletului,cere timp ca puterile sufletului sa se curete prin despatimire.Obisnuinta este a doua natura a omului se zice,ei bine, ca sa te dezobisnuiesti de un obicei prost cere timp.Abia dupa ce ne curatim de patimi, facand cale ce am spus mai sus primim pe Dumnezeu in viata noastra si gustam din EL;participarea la Sfintele Taine (sf.maslu cat mai des),Sf.Liturghie,post, rugaciune,spovedania,impartasirea (dupa caz,sau dupa canon),canonul care ti-l da(sau poate sa nu ti-l dea)duhovnicul,(nici eu nu am primit un canon sever,desi aveam pacate grele si multe),participarea la sfintele slujbe,postul randuit de biserica(si nu asa la neoranduiala),rugaciuni,psaltirea M.Domnului,ziua;cei 12 psalmi alesi noaptea(spre ora 3 daca este cu putinta).Importanta duhovnicului este foarte mare,sa nu uitam ca el ne dezleaga de pacate si prin el primim iertare ori de cate ori gresim.Acum, sfatul bun pe care il asteptam de la el tine de multe ori de credinta cu care mergem noi la spovedit(Dumnezeu ne poate da un raspuns bun prin duhovnic daca mergem cu credinta)dar tine si de pregatirea si vrednicia de care da dovada respectivul duhovnic.Este bine sa-l cautam pe cel mai bun,dar daca nu-l avem la indemana,ce facem,nu ne mai spovedim?Sau lasa Dumnezeu pe credinciosii Sai pentru ca un duhovnic este mai putin pregatit,sau mai putin vrednic? NU! Sfintele Taine se lucreaza in continuare,la fel si dezlagarea si iertarea pacatelor,asta o poate da orice preot fara exceptie ,cu conditia ca penitentul sa spovedeasca tot, cu parere de rau,si cu gand de indreptare.Preotul este instrumentul prin care Dumnezeu isi face lucrarea in lume.Trebuie sa ai rabdare si perseverenta,eu zic sa mergi in continuare la acel monah,sa te vada ca ai staruinta,sa te vada ca tu vrei intradevar sa-l gasesti pe Dumnezeu.Daca ai posibilitatea sa mergi la slujbe mai des la manastire este foarte bine,dar poti merge si la o biserica de mireni care fac slujbe mai des.Credinta,staruinta si rabdare,si lasa-I timp lui Dumnezeu sa lucreze cu tine asa cum stie El.Bolnavi suntem multi dar nu la toti se potriveste acelasi medicament si acelasi tratament.Dumnezeu sa te ajute!
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
vise ciudate Tia Intamplari adevarate 26 04.09.2012 22:26:00
Anunț important: manifestări culturale dedicate părintelui Arsenie Boca laurastifter Stiri, actualitati, anunturi 3 05.12.2011 16:26:32
ce capacitati ciudate aveti? kiralina Generalitati 45 03.06.2010 22:11:40
Chestii ciudate in articolul de azi de pe crestinortodox.ro mihailt Generalitati 16 24.04.2010 09:19:49
Manifestari si fapte antiortodoxe ortodox4life Generalitati 17 30.01.2009 20:41:54